ГЕРБ спира със закон външното финансиране на Съюза на съдиите

ГЕРБ спира със закон външното финансиране на Съюза на съдиите
Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха в парламента множество промени в Закона за съдебната власт, засягащи професионалните организации на магистратите, както и дейностите, несъвместими с работата им. Поправките са насочени срещу единствения критик от съдебната система - Съюзът на съдиите, пише „Сега“. Според изданието "по примера на Путин се предлага да се спре финансирането на съсловни организации отвън". Основен спонсор на Съюза на съдиите досега беше фондация "Америка за България".

 

 

Вносители на промените са председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти), Христиан Митев ("Обединени патриоти"), Анна Александрова и Иглика Събева (ГЕРБ).

 

Въвеждат се конкретни разпоредби за имуществото на професионалните сдружения. Изрично се посочва, че негови източници могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. Същите изисквания се предвиждат и за организациите на съдебните служители. "Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма", категорични са управляващите. И се аргументират: "Самите ограничения на практика са в обществена полза, защото гарантират свободно сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма, освен от техните членове".

 

Премахва се възможността магистратите да се включват в управлението на професионалните сдружения на други юристи, както им позволява сега законът. Причината е, че това позволявало "участие в дейности, които накърняват независимостта на магистрата".

 

Законопроектът предвижда и екстри - бонуси за членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) при приключване на мандата му.

 

 

 

Коментари

 • шива

  05 Юли 2017 17:40ч.

  Аууу,ууу бе. Корумпиран тоз съд. Обаче Бойче ,че ги оправи съдийките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо не разбрах, не понял! _https://www.youtube.com/watch?v=QEqvMNYonXw

  05 Юли 2017 19:20ч.

  Честно, не знаех, че Америка за България спонсорира съдиите, или знам ли, нещо не разбирам. Че то на телевизиите трябва да се спрат външните спонсорства и на медиите струва ми се! Ама това цитиране на Путин за тежест на Борисов ли са го написали? Ами тогава и с банките да се заемат! По примера на Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що се гаргарят с идеята на Путин, изобщо не е така

  05 Юли 2017 22:44ч.

  Доколкото знам, Путин е задължил всички организации като нашата Америка за България да се прерагистрират като външни за държавата организации и оттам вече идват последствията. А не да се режат тия, дето ползват услугите им. Така, че доста измислена история, че по образец на Путин. Глупости! Всъщност, Путин не забранява на никой нищо, който иска да си взема парите откъдето иска, но да се знае, кои са руски, кои са външни. Демек, един вестник, като ползва средства от Америка за България, реално изпълнява техни поръчки, то ясно. А тук съдиите ползват предполагам и пари от Брюксел. Какво става тогава? А бе, доста нескопосана информация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  06 Юли 2017 6:56ч.

  Този закон трябва да важи за всички организации, ПАРТИИ! Всяка българска партия е създадена, спонсорирана и естествено идват нарежданията от външните фондации:"Ханс Зайдел"- герб, Конрад Аденауер- т.н. останали десни партии, Фридрих Науман- ДПС. Американските- от сорос до хамерика срещу България. - Да се забранят всички тези източници не само на пари, а и на антибългарщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ спира със закон външното финансиране на Съюза на съдиите

  07 Юли 2017 16:35ч.

  А на другите нпо-ошници кога?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи