"Гардиън": САЩ ще изоставят Украйна, както направиха в Близкия Изток. Няма морален закон, който да ги спре

"Гардиън": САЩ ще изоставят Украйна, както направиха в Близкия Изток. Няма морален закон, който да ги спре

Автор: Рандийп Рамеш, theguardian.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вашингтон се раздели със стари съюзници, за да може да преследва собствения си интерес в Ирак. Подкрепата за Киев е при същите условия.

През двайсетте години, изминали от втората война в Ирак, Съединените щати се проявиха като бурбонските крале, които не научиха нищо и не забравиха нищо. Незаконната инвазия и окупация на Ирак беше история на един геополитически провал и вътрешна политическа катастрофа. За да разберем безразсъдното решение да се започне война, трябва първо да разберем голямата стратегия на САЩ за глобална хегемония, която Вашингтон преследва от 1945 година.

„Войната срещу тероризма“ предостави политическо прикритие за по-нататъшно преследване на господството, на цената на заплашване на демократични правителства с лъжи, измама и насилие. Необмислените действия на Джордж У. Буш провокираха загрижено шушукане за причинената вреда из коридорите на властта, но то скоро утихна. Съединените щати отказаха да се променят и продължават да смятат, че страните „или са с нас, или са против нас“.

Силата на САЩ се заключаваше в способността им да доминират трите региона от света, които са от най-голямо значение за тях в икономическо отношение и от гледна точка на сигурността: Западна Европа, Източна Азия и Близкия Изток. Американската мощ зависи от това да се предотврати появата на доминиращ съперник на Евразийска територия или самостоятелна сила в Персийския залив, която би контролирала по-голямата част от световния запас от нефт. Въпреки това, възникващите днес коалиции могат да доведат до подобни резултати.

Историята сочи, че когато една велика сила стане твърде силна, тя бива победена от балансиращите усилия на други велики сили. Незаконната и кървава инвазия на Владимир Путин в Украйна очерта остро разликата във възгледите между съюзниците на САЩ и останалата част от света. Именно разширяването на търговията с Русия, от нефт до микрочипове, с останалата част от света помага на Москва да избегне западните санкции. Това, както и възходът на Китай компрометираха опита на САЩ да задържи позицията си на еднополюсна сила в международната политическа система, която те получиха след падането на Съветския съюз през 1989 година.

Съединените щати описват настъпването на свят, който е едновременно многополярен и идеологически разнообразен, като много опасен момент. Колкото повече са великите сили, според тази логика, толкова по-голям ще е броят на съперниците и по-голям шансът от избухване на войни между тях. Обратното също може да бъде вярно, с държави като Турция и Индия, които избягват да взимат страна в споровете. Свободата на държавите от мрежата, с която американската политика оплита зараждащите се сили в плетеница от правила, предназначени да обслужват Вашингтон, може да им осигури по-добри условия другаде. Сделката през този месец за възстановяване на отношенията между Саудитска Арабия и Иран, с посредничеството на Китай, само подчертава засилващото се китайско-американско съперничество.

В глобалните дела пътят към ада е павиран с добри намерения. Но политиките трябва да се съдят според техните последствия. Стратегията на САЩ от 1970-те години е да държи Москва далеч от Близкия Изток. Катастрофалната инвазия и окупирането на Ирак осигуриха покана и на други сили да влязат в региона. Към 2016 г. там вече имаше саудитско-руско нефтено партньорство, руска подкрепа за иранския режим и руско военно присъствие в Сирия. През тази година САЩ имаха възможност да избират между конфронтационно настроен към Китай президент - Доналд Тръмп и конфронтационно настроен към Русия кандидат - Хилари Клинтън. Сега страната е водена от президента Джо Байдън, който очевидно желае да приеме и двете гигантски предизвикателства едновременно, смятайки че САЩ могат да бъдат в безопасност единствено в свят от единомишлени демократични държави. Манихейското качество на американската външна политика, звучащо толкова ясно в реториката на Буш, не си е отишло.

Капризната и егоцентрична власт на Америка е добре позната и на приятели, и на врагове. САЩ бяха готови да се разделят със стари съюзници, за да бомбардират Близкия Изток и да му предадат формата, която ги устройва. Вашингтон не отдели много време за френските и германските дипломатически протести срещу незаконния характер на войната в Ирак. Стотици хиляди цивилни бяха убити. Насадената от Вашингтон политическа система в Ирак засили разделението на народа и го направи на практика неуправляем. Когато иракският петрол потече към пазара, около 150 милиарда долара изтекоха в корупционни схеми. Останаха символичен брой американски войници, които да държат „Ислямска държава“ настрана, но реалната власт в Багдад се упражнява от Техеран. Свързаните с Иран милиции имат решаващия глас в иракската политика. САЩ могат да не броят провала в Ирак, само защото бумът на шистовия петрол и газ превърнаха страната в енергийна суперсила.

САЩ никога не загубиха апетита си да бъдат световен шериф. На фона на Арабската пролет през 2011 г. Барак Обама изпрати американски сили отново в акция в Либия, без да се интересува от несъгласието на Германия в Съвета за сигурност на ООН, на мисия, която се отклони към необявената цел за смяна на режима и кървава цивилна война. Неуспешното американско изтегляне от Афганистан през 2021 г. дойде изневиделица и като шок за Великобритания, която беше понесла вторите по численост жертви от западните държави, държащи талибаните надалеч. Що се отнася до мъдрото решение да се позволи на бойците да превземат Кабул, мнението на Лондон беше преценено като неуместно.

Неотдавнашните премеждия на Ирак са предупреждение за Украйна: в политиката на САЩ успехът е върховната цел и няма морален закон, който да е задължителен. Въпреки всички речи за „непоколебима подкрепа“ в САЩ съществува вътрешнополитическо ограничение по отношение на военните жертви и Ирак помогна за неговото възраждане. Байдън не предвижда американски войски да се бият с руските. Това би било трета световна война. Неговите администратори вече говорят за плановете за поствоенен ред в Източноевропейската равнина. Това с право изнервя правителството в Киев, което вижда в прибързаното прекратяване на войната условие да отстъпи територии на Русия.

Но Вашингтон вече постигна три значителни външнополитически цели. Първо, Путин е вече парий в европейските очи. Второ, САЩ изместиха Русия като топ доставчик на газ за Европа, освобождавайки по този начин големите сили в НАТО от зависимост от Москва. Трето, индустриалната мощ на Германия, двигателят на еврозоната, няма да разчита на балтийски транзит на руски газ, както Берлин смяташе. ЕС вероятно ще бъде по-послушен американски съюзник в бъдеще.

САЩ няма да искат да изглежда сякаш издърпват килимчето изпод краката на Киев. Но историята подсказва, че Вашингтон ще предпочете несъвършен мир пред вечна война. Байдън, който подкрепяше инвазията в Ирак, не е забравил, че Обама яхна властта като антивоенен кандидат. Той ще наблюдава внимателно републиканските кандидати за президент, които твърдят, че защитата на Украйна не е жизненоважен интерес за САЩ. Дори и сега да бъде обявена победа за Украйна, страната ще има нужда от възстановяване. Голяма част от него може да бъде платена с онези 300 милиарда долара на Руската централна банка, които сега са замразени в ръцете на Г-7 и ЕС.

Вашингтон няма да иска също така твърде дълго да пренебрегва общественото мнение в голяма част от света. Ирак показа, че международната политика не е идеологически кръстоносен поход на доброто срещу злото. Инвазията на Путин съживи солидарността на Запада. Но Вашингтон трябва да спре да се преструва, че глобалният триумф на американската хегемония е отново постижим.

Рандийп Рамеш е водещ автор за The Guardian и автор на книги.

Източник: theguardian.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Инвазията на Путин съживи солидарността на Запада.

  31 Март 2023 9:08ч.

  автора бърка политическата проституция със солидарност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бидон пише отличен на Зеуенски

  31 Март 2023 11:29ч.

  Виж снимката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  31 Март 2023 14:24ч.

  В тази статия едно изречение отразяващо пълната истина не намери. Дори и това е половината лъжа: "Капризната и егоцентрична власт на Америка е добре позната и на приятели, и на врагове" - Краварите нямат НИКАКВИ приятели, само васали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2023 9:22ч.

  Типичен политкоректен тюрлю гювеч. Иначе авторът е прав че Европа вече е отписана като икономическа сила. Ще изнасят индустрии в САЩ и ще купуват скъпи американски суровини. Евтините и качествени руски суровини ще са за други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пред този, когото авторът нарича

  31 Март 2023 9:41ч.

  "парий в европейските очи", тепърва ще се нарежда опашка от държави, както и пред Си. А иначе Дълбоката държава на САЩ е по-жестока и лъжлива от Хитлеровия райх и никога не е имала нещо общо с "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Март 2023 10:34ч.

  След като Иран спечели делото срещу Сащ в Международния съд на ООН, за замразените си активи, Сащ няма ли намерение да ги отблокира, или те са отдавна демократично изхарчени? Ами Либия, Афганистан и др., а сега точи лиги и за авоарите на Русия!? Крадци безподобни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЯМА никакви 300 милиарда замразени!!!

  31 Март 2023 13:35ч.

  Намериха само 35 милиарда в банки в ЕС, а в САЩ - 0 милиарда, всичко друго е било предварително изтеглено от руснаците! Обявиха го официално в западните медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Гардиън": САЩ ще изоставят Украйна

  31 Март 2023 11:00ч.

  Поредната дневна доза успокоително за хората живеещи в " Руzzкий Мир ". Растящата тревога, че Бахмут още не е превзет трябва да се облакчава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ритон

  31 Март 2023 11:26ч.

  А къде ще се криеш на майната си, след като Бахмут падне? Под полата на мама или в дюкяня на тате? Или ще хукнеш накъдето ти видят очите от мъка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да се крие. Той ще остарее в един специализиран санаториум за лечение от евроатлантизъм, разположен на един китен дунавски остров

  31 Март 2023 14:08ч.

  Може да не отнеме много време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой иска да е в съюз с тези

  31 Март 2023 12:05ч.

  Ото фон Бисмарк (1815-1898) – велик германски политик, военен и канцлер "Няма нищо по-гнусно и омерзително, от така наречените "украинци"! Тази измет, подхранвана от поляците измежду най-гнусните отрепки на руския народ (убийци, кариеристи, присламващи се към властта интелигенция), е готова да убие собствения си баща и майка заради докопването си до властта или доходно място! Тези изроди са готови да разкъсат сънародниците си, даже не за изгода, а да удовлетворят низките си инстинкти; за тях няма нищо свято, предателство е тяхна норма на живот, те са с плитък ум, злобни, завистливи, хитри с особена хитрост. Повече от всичко те мразят своите благодетели, тези, които са им направили добро; и са готови всячески да се присламчат към силните на деня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ото фон Бисмарк (1815-1898) -

  31 Март 2023 15:56ч.

  Велик германски политик, военен и канцлер: "Не вярвайте на цитати в интернет!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  31 Март 2023 12:17ч.

  така е! в добавка думи на Бисмарк: " имам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата, и нямам нито един как да я вкарам обратно".....руснаците ще си приберат у-крайната земя, защото тя си е руска област, и никой не може да ги спре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  31 Март 2023 12:20ч.

  А американските терористи ,ще издърпат и нашето килимче ,въпрос на време е когато ще бъдем изоставени от тях .Нищо че даваме пари и оръжие на укрофашистите ,което няма да им помогне много много да победят Русия на бойното поле Хвалената военна помощ за България стига за пет дни“ – анализатор от Киев Информацията, че Украйна може да получи от България снаряди за 175 млн. евро е по-скоро пиар трик с високопоставени лица. В момента България е в процес на модернизация на армията, когато се опитва да се отърве от съветското минало, а в складовете все още има много боеприпаси от съветски тип. Става дума за стотици хиляди снаряди, които дори могат значително да повлияят на хода на войната в Украйна“, цитира медийната информация водещият на канала. Току-що вдигнах телефона и преброих. 175 милиона евро, делено на 200. Един килограм боеприпаси струва 200 евро. И тогава го разделих на условна кола. Това са само 20-25 условни вагона. Пускаме по пет условни вагона на ден. Това е за пет дни — скептично каза Стариков. Можете да се преброите. Един условен вагон от 800 снаряда, ние изстрелваме 3000, всичко е много просто за разглеждане. Един килограм струва 200 евро, един снаряд тежи 50 кг. Накрая пребройте. Ето, един милион. Един милион снаряда ще ни дадат от Европейския съюз. Изчислете колко условни вагона са един милион черупки. Руснаците стрелят по 25-30 вагона на ден. Тоест стрелят по един ешелон на два дни“, анализира експертът. Той отбеляза, че всички тези високопоставени фигури се изричат ​​единствено с цел пропаганден ефект. politnavigator.net

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко Ноев

  31 Март 2023 13:16ч.

  В момента двата водещи оръжейни завода в Казанлък и Сопот са се върнали на пълен капацитет в България. Стартирането на предприятията се контролира пряко от посолството на САЩ в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много хора по върховете на държавата ни вече са погубили себе си и семействата си, без да го разбират

  31 Март 2023 14:11ч.

  Ходенето по свирката на американците съкращава живота ви и убива децата ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката

  31 Март 2023 14:51ч.

  казва всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  31 Март 2023 16:11ч.

  Само една велика сила било идеално, а няколко велики сили водело до войни. Теорията е едно, практиката е друго. При наличие на една велика сила колко държави бяха разрушени и колко хора избити? Хубаво е да има само една велика сила, но само тогава, когато тази сила съм аз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  31 Март 2023 16:39ч.

  Що да я изоставят като могат с малко напечатани долари от РусКит да направят Кит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те с теб

  31 Март 2023 18:17ч.

  не могат да се справят, та с Русия ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адддд

  31 Март 2023 22:07ч.

  2030 година ЗАСТАНАЛ СЪМ НА СКАЛИСТИЯ ФРЕНСКИ БРЯГ ПРИ ДУВЪРА И ГЛЕДАМ БЕЗКРАЙНОТО А Н Г Л И Й С К О МОРЕ . ПОГЛЕДЪТ МИ НА ОРЕЛ СТИГА ЧАК ДО ИСЛАНДИЯ ----КОЛКО Е КРАСИВО ТОВА ГОЛЯМО МОРЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познато

  04 Апр 2023 2:12ч.

  Мечтата на руските фашисти. Преписана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието в Гардиън звучи доста по-различно:

  31 Март 2023 22:21ч.

  The US was prepared to bomb the Middle East into shape. In Ukraine, it seems no less self-serving

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи