Г-7 е в ступор от динамичния напредък на отношенията Китай-Русия-Иран-Индия

Г-7 е в ступор от динамичния напредък на отношенията Китай-Русия-Иран-Индия

Автор: Пепе Ескобар, thecradle.co Следвайте "Гласове" в Телеграм

Г-7 е в ступор от динамичния напредък на многополярния ред, олицетворен от водения от Русия Международен транспортен коридор „Север-юг“, от китайския „Един път, един пояс“ и от стратегическия ирански порт Чабахар, на който сега е отредена трансформираща роля.

Нека нямаме съмнения за какво става дума в комюникето от Хирошима на Г-7.

Сцената: град в новата колония Япония, бомбардирана с атомни бомби преди 78 години от Съединените щати, за което те не се извиниха.

Посланието: Г-7, реално Г-9 (увеличена с двама неизбрани еврократи) обявява война – хибридна и всякаква – на БРИКС+, която има 25 държави в листата с чакащи и този брой се увеличава.

Главната стратегическа цел на Г-7 е поражение на Русия, последвано от подчинение на Китай. За Г-7/Г-9 тези – реални – сили са основната „глобална заплаха“ за „свободата и демокрацията“.

От това следва, че страните от Глобалния Юг трябва да следват линията – или лошо им се пише. Наречете го ремикс на началото на 2000-те, „или си с нас, или си против нас“.

Междувременно в реалния свят – този на произвеждащите икономики – кучетата на войната си лаят, докато керванът си върви по новия Път на коприната.

Новият път на коприната в създаващия се многополярен свят е очертан от китайската амбициозна мултитрилионна инициатива „Един пояс, един път“ и руско-иранско-индийският Международен транспортен коридор север-юг. Те се развиваха паралелно и на места се застъпват. Това, което е ясно, е че Г-7/Г-9 ще отиде накрай света, за да ги компрометира.

Карта на Международен транспортен коридор север-юг

Всичко за Чабахар

Скорошната сделка за 1,6 милиарда долара между Иран и Русия за изграждането на 162-километрова железопътна линия между Рашт и Астара променя цялата ситуация с Международен транспортен коридор север-юг. Иранският министър на пътищата и градската инфраструктура Мехрад Базпаш и руският министър на транспорта Витали Савелиев подписаха сделката в Техеран в присъствието на иранския президент Ебрахим Раиси и с участието чрез видеовръзка на руския президент Владимир Путин.

Наречете го брак между иранския „поглед на Изток“ и руския „завой на Изток“. И двете сега са официална политика.
Рашт е близо до Каспийско море. Астара е на границата с Азербайджан. Свързването им ще бъде част от сделката между Русия-Иран-Азербайджан за железопътен и товарен транспорт, която затвърждава Международния транспортен коридор север-юг като ключов свързващ коридор между Южна Азия и Северна Европа.

Многомодулният Международен транспортен коридор „Север-юг“ напредва през три основни маршрута: Западният маршрут свързва Русия-Азербайджан-Иран-Индия; Средният, или Транс-каспийският маршрут, свързва Русия-Иран-Индия; и Източният маршрут свързва Русия-Централна Азия-Иран-Индия.

Източният маршрут включва безкрайно стратегическия порт Чабахар в югоизточен Иран, в размирната провинция Систан-Балохистан. Това е единственото иранско пристанище с директен излаз на Индийския океан.

През 2016 г. Иран, Индия и Афганистан, все още под американска окупация, подписаха тристранна сделка, в която Чабахар по чудесен начин избегна едностранните американски „максимални санкции“. Това беше твърдата основа, която позволи Чабахар да се превърне в привилегирован портал за индийските продукти, влизащи в Афганистан, а от там надолу по пътя към Централна Азия.

Русия, Иран и Индия подписаха официално споразумение за Международния транспортен коридор север-юг през май 2022 г., уточняващо в детайли многомодулната работа – кораби, железници, пътища – които преминават през споменатите три оси: Западна, Средна или Транскаспийска и Източна. Руският порт Астрахан в Каспийско море е ключов и за трите.

Източният маршрут свързва източна и централна Русия, през Казахстан и Туркменистан, до южната част на Иран, както и Индия и арабските страни в южния край на Персийския залив. Десетки влакове вече се движат по сухопътния маршрут от Русия до Индия през Туркменистан и Иран.

Проблемът е, че през последните няколко години Ню Делхи, поради няколко комплексни причини, изглежда беше заспал на кормилото. И това накара Техеран да се заинтересува много повече от руско и китайско участие в развиването на двата стратегически порта в Индустриалната зона за свободна търговия на Чабахар: Шахид Бехшти и Шахид Залантари.

Китай прави своя ход

Чабахар е костелив орех. Иран инвестира огромни средства, за да го превърне в задължителен регионален транзитен хъб. Индия, накратко, от самото начало разглеждаше Чабахар като основен елемент на стратегията си „Диамантена огърлица“, противодействаща на китайската „Бисерен наниз“, която представлява портове, свързани от „Един път, един пояс“ в Индийския океан.

Чабахар изпълнява и ролята на противоположна точка на пакистанския Гвадар Порт в Арабско море, перлата в короната на Китайско-пакистанския икономически коридор.

От гледна точка на Техеран е нужно, при това бързо, завършването на неговата източна железопътна мрежа, 628-километрово трасе от Чабахар до Захедан. В оптималния случай то може да бъде завършено през март 2024 г., като част от железопътната ос Маршхад-Шархс, свързваща иранския югоизток със североизточната част на страната, на границата на Тюркменистан.
За момента товарите от Международния транспортен коридор север-юг пътуват до Южна Азия от иранския порт Бандар Абас в протока Хормуз – на цели 680 км от Чабахар. Така че, от всяка практична гледна точка, Чабахар ще прави транзита от Индия до Афганистан, Централна Азия и южна Русия по-кратък, по-евтин и по-бърз.

Но, за да повторим, нещата бяха в застой, защото Индия не предложи очакваните финансови споразумения. Това доведе до известни опасения в Техеран, особено наблюдавайки огромните китайски инвестиции в Гвадар.

Така че, не беше изненадващо, че Иран решително се задейства да привлече Китай като основен инвеститор, което стана част от тяхното все по-разширяващо се стратегическо партньорство. Това може да доведе до превръщането на Чабахар в част и от китайския „Един път, един пояс“, извън неговата главна роля в Международния транспортен коридор север-юг.

Русия, от своя страна, сега е изправена пред патовата ситуация в Украйна, безкрайната истерия на западните санкции и сериозните търговски ограничения в Източна Европа. Всичко това на фона на постоянно разширяващата се търговия на Москва с Ню Делхи.

Затова не е чудно, че сега Москва е много по-внимателна към Международния транспортен коридор север-юг. През декември беше затворено ключово споразумение между руските железници и националните компании на Казахстан, Тюркменистан и Иран и руснаците предложиха 20% отстъпка за контейнерите за внос-износ, преминаващи през руско-казахската граница.

Това, което има най-голямо значение за Русия, е опериращият на пълна мощност Чабахар да намали стойността на транспортираните от Индия стоки с 20 процента. Иранците напълно са разбрали играта и започнаха усърдно да промотират Индустриалната зона за свободна търговия на Чабахар, за да привлекат руски инвестиции. И това завърши със сделката за Рашт-Астара.

Ускорителят Зангезур

Китайският Път и Пояс, от своя страна, играе различна игра. Пекин прави огромни инвестиции в транзитния път Изток-Запад, известен също и като Среден коридор.

Този коридор от ЕПЕП върви от Синджян до Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Тюркменистан, а после през Каспийско море до Азербайджан, Грузия, Турция и нататък към Източна Европа – общо 7 000 километра, с пътуване на товарите от максимум 15 дни.

„Един път, един пояс“ подчертано залага на множество коридори Изток-Запад, за да се справи с възможни нови, продиктувани от Запада, смущения във веригата на доставки. Транзитът Китай-Централна Азия към Европа, заобикалящ Иран и Русия, е един от основните залози. Коридорът през Русия за момента е на изчакване, заради прокси войната на НАТО в Украйна. Освен това китайците изпитват всички опции за заобикаляне на морския Път на коприната през Малака.
Турция, при сериозната възможност нейният дългогодишен президент Реджеп Таийп Ердоган да бъде преизбран този уикенд, също изгражда своя игра.

Железопътното трасе Баку-Тбилиси-Карс, отворено през 2018 г., беше ключова част от мастерплана на Анкара да се постави като задължителен хъб за контейнерните превози между Китай и Европа.

Паралелно на това, Китай инвестира в изграждането на железопътна линия от Карс до Едирне от европейската страна на Босфора, докато Турция предприе модернизиране за 3,8 милиарда долара на порт Мерсин и още 1,2 милиарда долара за порт Измир. До 2034 г. Пекин очаква този коридор да бъде централното звено в така наречения Железен път на коприната.
Универсален ключ в работата по Международния транспортен коридор „Север-юг“ е конкуренцията от така наречения коридор Зангезур – от Азербайджан до Турция през Армения. Този коридор е привилегирован от страна на европейската и британската олигархии и стана известен по време на примирието през 2020 г. в Нагорни Карабах.

Лондон припознава Баку като привилегирован партньор и е склонен да диктува условия на Ереван – приемете някакво мирно споразумение час по-скоро, и се откажете от всякакви планове за Карабах.

Коридорът Зангезур би бил основното геополитическо и геоикономическо звено на Запада, свързващо логистичните центрове на ЕС със Закавказието и Централна Азия. Какво толкова, ако хвърлим Армения под автобуса? Още повече, че Армения е член на водения от Русия Евразийски икономически съюз, който колективният Запад си умира да съсипе.

Затегнете коланите – новата голяма игра в геоикономиката, преминаваща по Международния транспортен коридор север-юг, започва всеки момент.

Източник: thecradle.co

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • БВП на БРИКС

  29 Май 2023 10:59ч.

  Вече е с 20 % по-голям от БВП на Г 7 , това по данни на страните от Г 7. Така че сик транзит глория мунди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжеш рубладжийски

  29 Май 2023 11:08ч.

  На половината е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти лъжеш, еврокомисарче

  29 Май 2023 12:58ч.

  Като европеец лъжеш :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма значение кой лъже

  29 Май 2023 18:55ч.

  Важното е, че нещата вървят в тази посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОЗИ ПРОЦЕС Е ИСТОРИЧЕСКИ ОБУСЛОВЕН. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ. ТАКА РАБОТИ МАХАЛОТО НА ЖИВОТА.

  29 Май 2023 11:12ч.

  Този процес беше видим още преди десет години и набираше скорост. Увеличаването на тежестта на Изтока в наши времена е репликация на баланса на световната икономика много преди хората да са започнали да говорят за световна икономика и за икономика въобще. В пика на този процес на смяна на баланса ще се зароди процеса в обратната посока. Така работи живият живот. Нищо толкова страшно за Европа. Въпросът е обезумелият Запад да съумее да се справи с патологичните си илюзии за вечно превъзходсвто и да не тласне живота на планетата към приключване. Що се отнася до нас в този нов ред, има едно виждане, което ми се стори много перспективно: Г-н Петър Клисаров обърна внимание върху факта, че в Договора за присъединяване към ЕС няма клауза, която да възпрепятства влизането ни в други организации - например БРИКС. Това би било много добър ход. Целта е не да се местим в Азия. Глашатаите на тезата, че евроатлантическата ни оринетация е единственото благо и всичко друго би било "връщане с 50 години назад", следва да бъдат игнорирани. Никой не може да премести България от континента Европа. Важното е обаче да можем да търгуваме с всички и България да е военно неутрална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  29 Май 2023 15:04ч.

  Вярно говориш, човече! Специални поздрави на ГЛАСОВЕ за тази статия! Пъзелчето се реди пред очите ни, но не го виждаме!:) В контекста на горната статия, браво Пепе, пак си точен в анализа!:) , вече и политиката на унгарците не е толкова странна! Орбан ги разбира тези неща! Въобще тихата война в този регион не е стихвала! И чаканото взаимно признание на границите между Армения и Азербайджан в Кишинев под егидата на ЕС вече намира своето разумно обяснение. Странно, че нашите сънародници, напук на целия европейски тренд са гласували за противника на Ердоган ... или вече не е странно?! ... То ли еще будет, ой, ой, ой!!!:(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "динамичния напредък на отношенията Китай-Русия-Иран-Индия"

  29 Май 2023 11:15ч.

  Поредна доза "райски газ" за душите на българските граждани живеещи в "Русский Мир" . Марксистко-ленинската теза за всеобща криза и неминуем край на империализЪма като висш и последен стадийна капитализЪма изглежда по-аргументирана и "научна". Райският газ е предназначен за по-емоционални левичари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хората се готвят упорито от години, докато вие прайдствате с гологъзурченето си

  29 Май 2023 11:32ч.

  Ти прочете ли материала, или както обикновено, по сороспийски - първо сеRеш, пък после четеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия даже на

  29 Май 2023 11:50ч.

  Екскурзия не са били в тия страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЪРГОВИЯТА НЕ Е ЕКСКУРЗИЯ!

  29 Май 2023 14:23ч.

  Дори и при социализма търгувахме със Запада. Курортите ни бяха пълни със западни туристи. Много от производствата ни бяха базирани на западни лицензи. Гледахме най-добрите западни филми и слушахме най-добрата западна музика. Образовахме се с класическа литература. Науката ни беше в пълен синхрон с постиженията на човечеството. Имахме пълната подкрепа на СССР, с помощта на която изградихме индустрията си и инфраструктурата. Толкова ли се трудно за религиозните евроатлантици да си спомнят това? Това безумно самоизолиране от повече от половината свят трябва да спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  29 Май 2023 15:12ч.

  Ти сега тези неща на кого ги говориш!? На онези с дипломите от Харвард ли? Те няма да те разберат! А другите нямат лост за въздействие, за да прекратят това безумие! Смисълът на антиутопичната литература придобива ново значение, в контекста на тези глобални промени! Още от 30-те години, "драскачите" на антиутопични идеи, изпълзяли от т.нар. тайни общества говорят какво ще се случи със света в близкото бъдеще, ама кой ли да ги вземе на сериозно?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде се бутате при тия

  29 Май 2023 22:05ч.

  Пропаднали държави и какво общо има България с тях ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Юни 2023 16:34ч.

  Остави ги да дишат райския газ от пропагандата на Путин. Ей сего Пунив ще пусне най-големия самолетоносач и ще смачка всички западни самолетоносачи. От утре на пазара ще е новия мотор ИЖ, половин Америка се е записала и дала капаро за да си го купи. Новия Москвич вече е най-продаваната кола на планетата. Новото руско лазерно оръжие он Масква ще изпепели Вашингтон директно.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пророк Заратустра

  29 Май 2023 11:28ч.

  Каква мъка е да си третополова западаща невестулка в тия последни дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПанАм

  29 Май 2023 11:55ч.

  Някои градят трансконтинентални взаимоотношения и съюзи докато други размахват пластмасови вибратори облечени в лачени прашки и скандират "демокрация и ценности". Познайте кой ще стои гладен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте сега, демократичната цивилизация е на Запад и говори предимно английски.

  29 Май 2023 12:25ч.

  Всички други не заслужават да жи...........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англоезическият Трети Картаген е обречен да сподели съдбата на първия

  29 Май 2023 13:00ч.

  Нямат шанс за друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  29 Май 2023 13:53ч.

  Всичко тече, всичко се изменя. До преди няколко десетилетия изтънчена Европа говореше предимно френски, а и немски. Английският за нищо го нямаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  29 Май 2023 15:16ч.

  Прав си, пич! Я виж какви ориенталски езици се говорят днес свободно по европейските улици!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За езиците

  29 Май 2023 16:31ч.

  Вървят двама приятели и насреща им идва някой си и ги пита нещо на чужд език. Двамата нищо не разбират. Непознатия отправя въпроса на много, най различни езици. Двамата продължават нищо да не разбират и непознатият си продължава по пътя. Единият казва на другият: Ей, трябва да учим чужди езици за да може да се оправиме, когато е нужно. Приятелят му отговаря: Този като знаеше толкова езици оправи ли се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Колева

  30 Май 2023 13:59ч.

  С това разбиране,ще питате къде серат гладните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато видя рубладжия

  29 Май 2023 16:58ч.

  да праща децата си да учат в Русия или Иран или той самият да емигрира в Китай или Индия, тогава ще се замисля дали наистина Запада е в упадък. Засега не само рубладжиите в България, но дори путинският елит праща децата си на Запад. Така че спестете ни платената прокремълска пропаганда, платена с откраднатите от руския народ пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лачените обувки на...

  29 Май 2023 17:46ч.

  Стига с тия ключове "пращане" и "емигриране" бе, седнете си на задниците тука, в отечеството (ако изобщо имате такова), вместо да ги развявате на голо по западащите седемцветни прайдове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечеството ни няма

  30 Май 2023 16:22ч.

  Общо с посочените държави, а с Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: когато видя рубладжия...

  29 Май 2023 18:50ч.

  И това ще стане мой човек. Ела да видиш колко много деца вече учат японски, корейски и китайски. Ти лежи още на старата възглавница. А преди няколко месеца думите на японски професор, колко е впечатлен от познанията и сериозността на китайските студенти. Ти се дръж здраво за баба си Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От много отдавна е прието да се учи или специализира в чужбина

  29 Май 2023 19:04ч.

  В Русия се учат над 500 хиляди студенти от чужбина, в Китай са над 800 хиляди. Много китайци учат в САЩ и в Англия, защото в Китай, както бе в България преди години, за родителите е много важно да подсигурят образование на децата си. В Китай висшите учебни заведения не могат да поемат всички желаещи да учат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Динамичният напредък

  03 Юни 2023 9:48ч.

  Между православна Русия и ислямистки Иран е нещо забележително

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи