Форумът на СИНПИ: До края на века българската цивилизация може да изчезне

Форумът на СИНПИ: До края на века българската цивилизация може да изчезне

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 Демографската криза все още е обратима, при условие, че вземем мерки днес. Утре ще бъде късно, считат участниците в дискусионния форум

 До края на века българската цивилизация може да изчезне. Демографската криза все още е обратима, при условие, че вземем мерки днес. Утре ще бъде късно. Около това се обединиха участниците в дискусионния форум, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) на тема „Демографската криза – причини, фактори, динамика“.

Според председателят на СИНПИ Калоян Паргов демографията е проблемът на проблемите.

Встъпително слово направи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Поздравителен адрес към форума отправи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В дискусията взеха участие президентът Георги Първанов (2002 – 2012), председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов и Магдалена Костова, проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов от Стопанската академия в Свищов, доц. Георги Бърдаров от СУ „Климент Охридски“ и доц. Харалан Александров от НБУ, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, д-р Лили Еленкова, както и членовете на СИНПИ: проф. арх. Иван Данов, Даниела Везиева, Пламен Милев, Иван Кръстев, Христо Господинов и Христо Монев.

Модератор на форума бе Юрий Асланов.

„Основната задача на всички политици и на всички институции е съхраняването на българската нация. Това е задачата на задачите днес и как да я решим”, категоричен бе Паргов.

По думите му демографската криза върви с пълна сила – обезлюдяване, обезкървяване на нацията и заличаване.

„Използвам присъствието на вицепрезидента на Република България, за да предложа са се създаде структура към президентската институция, която да събере научния, управленски и административен потенциал с оглед създаването на дългосрочна стратегия, която да бъде пресечна точка на разбиране за всички политически сили“, заяви Паргов.

Според него демографският процес е инерционен. „За да можем след 10 години да берем плодовете на взетите мерки, трябва незабавно да започнем да работим“, счита председателят на СИНПИ Калоян Паргов.

„Мащабите на демографската криза не са големи, всичко е в нашите ръце. Много бързо може да започнат да се подобряват показателите и да се променят, стига да има разбиране за същността на проблема, за опасните тенденции, които проблемът поражда - заплахата от изчезването на българската цивилизация от картата на света“, счита Юрий Асланов.

Той счита, че политиците трябва да са наясно, че ако не предприемат нещо сега, те сами режат клона, на който седят.

Проф. арх. Иван Данов изтъкна, че за демографията изключително важен елемент е регионалното развитие на страната.

Той отбеляза, че абсолютно е неглижиран проблемът с второстепенните пътища на страната, които са предпоставка за икономическа активност на населението.

Данов постави и въпроса, че причината за провала на големите инфраструктурни проекти е строителното ни законодателство.

Първата ни задача е да създадем такава законодателна система, която да облекчи целия този процес и да създаде предпоставки за активизиране на инвеститорите.

“Законът за строителството трябва да бъде отделен. Трябва да има закон за големите инфраструктурни проекти”, убеден е Данов.

Даниела Везиева припомни, че през последните пет години структурата на икономиката не се променя. С превес са услугите – 67%, 28% се падат на индустрията и 5% на селското стопанство.

Тя е убедена, че и към момента има как да се връщат средства в общините от държавния бюджет. Ако една част от държавните такси се връщат към общините, ефектът би бил много добър.

Според нея гъвкавите форми на дуалното обучение трябва да бъдат синхронизирани между бизнеса и образованието.

“Необходим е нов Закон за инвестициите, облекчаване и децентрализация на общините, пряко инвестиране в малкия и среден бизнес през програми”, заяви Даниела Везиева.

Пламен Милев поясни, че България е богата страна, но за съжаление в нея живеят много бедни хора. Една от причините за това е, че процесът на преразпределяне е доста несправедлив.

„Предлагаме фискална политика, насочена към семейното подоходно облагане с прогресивна скала, в която да има ежемесечни данъчни преференции за родителите“, посочи Милев и допълни, че СИНПИ предлага преките данъци да остават в общините, както и процент от косвените. Това ще бъде мярка за стимулиране на икономическия растеж във всяка една община.

По думите на преподавателя Христо Господинов всички тези деца, които един ден ще излязат от училище, ще бъдат следващите доктори, политици, държавници, премиери, те ще решават демографската криза и те ще ръководят държавата.

„Всичко е проблем на образованието, който трябва да бъде решен сега“, убеден е Господинов.

„Няма как с такъв висок процент на детска бедност ние да искаме образовани млади хора, които да са посветени в детските и юношеските си години на образование и учене. Голяма част от тях посвещават това време на оцеляване и на това как да променят живота си“ припомни бившият заместник-министър на социалните грижи Иван Кръстев.

Той изтъкна, че е нужна активна работа със система, която гарантира, че всяко едно дете в риск и самостоятелно, и по инициатива на родителите да може да ползва подходяща подкрепа под формата на услуги за ранно детско развитие.

Психологът Христо Монов предложи СИНПИ да съдейства за активната работа с надарените деца.

 

 

 

 

Коментари

 • "...услуги за ранно детско развитие."

  12 Май 2023 8:41ч.

  Абе кой им е либретист на тия либерастически буфосинхронисти!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  12 Май 2023 13:45ч.

  Мда, като ги гледам нареден първанката дето подари бмфто на домус-педеронос, "президентшата", абе все гниди неработили и един ден извън държавната софра... Благодарение на вас :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nurods

  13 Май 2023 19:50ч.

  https://thisisgore.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форум за форумите

  15 Май 2023 17:37ч.

  Много им се иска на наглосаксите да изчезне България, ама няма да стане. България ще аъЕствува и ще си изпълни мисията, както е предвидено отгоре, въпреки напъните на прозападните кокорчовци, габриелки и пр. пасмина за приемане на евро, истанбулски пасквил, участие във война срещу Русия и пр. малоумщини. Важно е не количеството, а качеството. И с малко квас можеш да подквасиш цял чувал брашно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  12 Май 2023 8:52ч.

  глупости = 10 , 15 години и край с бугария; такъв е плана; къв край на века кви пет лефа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се хабете бадева -

  12 Май 2023 8:56ч.

  посоката е: максимум земно население един милион супер-елит и още 20 за слугинаж и изтънчени гаври.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  12 Май 2023 9:06ч.

  Поредното имитиране на дейност и нищоговорене. Българската цивилизация е определена за изчезване до средата на века, но като гледам усърдието на политиците ни, ще стане и по-скоро. Ако много се опъваме, ще ни думнат с вдна бомба и ще обвинят Русия. Трябва им нашата територия, населението ще бъде просто избито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Змей-Горянин

  12 Май 2023 10:19ч.

  За какво им е да избиват населението? То самичко ще си измре, кротко и доброволно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  12 Май 2023 9:13ч.

  Времето е ваше вече 33 години. Докъде я докарахте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на опъци

  12 Май 2023 9:15ч.

  Щом половината участници са ОО соросоиди, значи целта на мероприятието е - как да се ускори демографската криза на българите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какви да са участниците - дрипав безглаголен пролетариат и унтерменши?

  12 Май 2023 9:23ч.

  Те нямат думата, освен да мучат безадресно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  12 Май 2023 9:41ч.

  А другата половина са на хранилка при Гергов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форумът на СИНПИ: До края на века българската цивилизация може да изчезне

  12 Май 2023 9:24ч.

  Тези 6 човека на снимката и техните семейства трябва да имат общо 18 деца, за да не изчезне Българската цивилизация, а колко наследника имат в действителност? Демографията се подибрява с раждания, а не с опорки още повече соросоидно либералистки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът не е само количествен, а опира и до качеството.

  12 Май 2023 9:29ч.

  Роди 5-6 и ги метни в уличната кал и безпросветна мизерия. Бахти демографията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да има качество, първото условие е...

  12 Май 2023 19:20ч.

  ...да има количество. Диалектика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  12 Май 2023 9:31ч.

  "До края на века българската цивилизация може да изчезне" ... кой български политик го боли *** за мат'ряла, важно е какво му заповядват господарите от Брюксел и Вашингтон. Ако изпълнява поръченията, лапачката тук му е гаранторана, ако не, САНКЦИИ и затвор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  12 Май 2023 10:22ч.

  Глупости на търкалета. Упражнявате се само без нищо смислено. НЯМА нормална демография без НОРМАЛНИ условия на живот и отглеждане. Не може ПРОСТО да родиш едно, две, три деца. Трябва качество на отглеждането. За протокола- моите собствени са повече от три. И то защото дълги години постоянно бяхме в чужбина. Много дълги години. Сега съм на периоди в България и навън. Заради работата. Но всичките ни деца са в чужбина. И Слава Богу! България е ЛОШО място да си майка, ако не си: циганка, бежанка, проста необразована селянка. България е мястото, в което ВСИЧКИ "работодатели" започват с: колко деца имате, планирате ли деца, не ми трябвате с малки деца. България е мястото, където разликата в заплатата на мъж и жена за една и съща работа стига до 65% в отделни сектори. България е мястото, където 95% от работещите жени с деца под 6 годишна възраст НЕ получават НИКАКВА помощ в домашните си задължения от НИКОГО. Няма да говоря за детски градини, училища и прочее. Даже няма да почвам. И като добавим така "красивия" български национален характер, според който "горкият ти мъж се убива от работа, а ти по цял ден си почиваш с детето (децата)". Или другият ми "любим" вариант: " Тръгнала на работа, детето в ясла. Кариеристка". И нещата стават трагично ясни. Няма да стане така. Просто няма да стане така. Ама не иска никой да каже три прости истини на глас. Само локуми. За сравнение- първите ни две деца се родиха и пораснаха в страна, която осигури на семейството ни бавачка и домашен персонал, за да можем и двамата да продължим да работим. Когато преценим да работим отново. Защото за онази държава беше важно високообразовани специалисти да работят. А не да стоят вкъщи да сменят пелени. И никой от двама ни не беше поставен пред избора родител или професионалист. Просто е. Ама трябват топки да се направи. В България НИКОЙ не се грижи за образованите, работещи, нормални хора, които вече са или искат да бъдат родители. Всички знаем защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  12 Май 2023 10:35ч.

  България е лошо място защото такива високообразовани пуяци с претенции го направиха такова. Не забравяйте че това високо образование с което парадирате държавата навремето ви го осигури безплатно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скромен притежател на 3 български дипломи

  12 Май 2023 11:15ч.

  А вие защо не се образовахте безплатно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  12 Май 2023 12:01ч.

  Образовал съм се достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти откъде знаеш, че нямам повече от теб дипломи?

  12 Май 2023 12:02ч.

  Аман от умници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Май 2023 10:35ч. България е лошо място защото такива високообразовани пуяци с претенции го направиха такова. Не забравяйте че това високо образование с което парадирате държавата навремето ви го осигури безплатно.

  12 Май 2023 19:24ч.

  Хехехе, точно, както е казал туземният народ на нашата територия - Не дай Боже, слепо да прогледне. Некой ѝ бил длъжен да ѝ осигури бавачка и кариера, за да се размножи нейно величество мадам Бовари от Сливен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По онова време

  13 Май 2023 8:52ч.

  Такива като вас тъпееха. Соца даваше отлични възможности но малцина истински се възползваха. Повечето станаха "гости" на България - салатка, ракийка, чалгата + претенции за "моето достатъчно образование". Истински конвертируемите българи заминаха, два и половина милиона ! Наистина Соца даде много, но само ТЕ положиха усилия. Туземците днес се люшкат между кухите хвалби колко са добре, и лютите клетви срещу 2,5-та милиона. Тъжна и жалка картина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сун тзъ

  12 Май 2023 10:26ч.

  Някой ще ми обясни ли какво е това българска "цивилизация" ? Може бе е криворазбраната цивилизация на Добри Войников или политиката на Бай Ганя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  12 Май 2023 14:04ч.

  чуй-чуй, бате, кво вика поета - знаеш го, бе, един си ни е, друг нема - де самичак цивилизирувъл битъ на нашенскъта си ни душъ само на книга: "Българска работа това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои." глей-глей, сигуръ чак даже от Китай си му личи, колку го боли кат вика, ма си е оптимис, бате. ма, що? ми, поет, бе. ма, и разликата между култура и цивилизациа знае, затова си е оптимис. например чувекуятствуто е културъ, ма нема цивилизациа, коя го търпи. анадъмо? затва нъпример РуZиа даже не си се цивилизирувъ, нъпример де. ми, неще! тъкъф сийе на културътъ й светъ, бе. инъчи, българска "цивилизация" има толку, колку и "македонска", само нъпример, де. ми, нема, бате. нема! само сички чувеци си я имът техната си им "цивилизация". другуто е чужбинъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сун тзъ

  12 Май 2023 14:49ч.

  Харесъ ми. Вечи и аз съ циливилизовъх. Поздрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Май 2023 10:45ч.

  За демографска криза се говори при -2 раждаемост и смъртност. В нашия случай става въпрос за ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА, предизвикана от "доброто" управление на "наши" пишман демократи и техните външни покровители. В България всичко е против човека, а безумията на неграмотни управници и администрация принуждават мнозина да търсят спасение навън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  12 Май 2023 10:52ч.

  Добре са се сетили, но е прекалено късно. А и за мерките, които предлагат трябва политика, от полштици с топки, такива не виждам. Късно е. Единствено Костадинов се усети, и говори за реосноваване на българската държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  12 Май 2023 10:59ч.

  СПЕЦИАЛНО ДО ГОСТ!!!- 12 Май 2023 10:35ч. Хайде без крайни изказвания за неща, които няма как да знаете, а. Не е Ваша работа, категорично. Но за Ваше спокойствие- МОЕТО образование ми е осигурено от МОЯТ интелект, МОИТЕ целенасочени лични, дългогодишни усилия, МОЯТ труд и МОЯТА упоритост. Държавата- която и да е тя- не ми е писала домашните, не ми е плащала уроците по пиано и латински, не ми е купувала книгите и учебнците! Майка и татко го правеха, докато станах на 16. После просто заминахме. Слава Богу. Прехвалената България така и не престана на тормози мен и такива като мен, защото сме "неподходящи". Потомци на бежанци от Македония, на царски офицери, на хора с дипломи от Цюрих, Париж, Виена. Все бяхме трън на "държавата". Ама нали отличници, не ни закачаха. Зер, някого трябваше да показват на 24-ти май и 9- ти септември! Като отличен резултат на системата. Щото тъпите насадени в София селяндури до осми клас името си сричаха и не можеха да го напишат правилно! Колкото до висшето ми образование, което вероятно Ви е болка, че някой ми го е "подарил"- този някой са точно три държави. И нито една от тях НЕ Е България. За която аз работя целенасочено и по свой избор от 23- та си година. Просто така смятам, че е правилно. Но може би е време да ревизирам това си отношение. Българите сте неблагодарници и използвачи. Нямате нищо против това, което ви се дава. Под какъвто и да е повод. Но наричате хората, които го правят "пуяци". Без да си давате сметка каква жалка гледка сте. Така че айде малко по- кротко с тъпите квалификации и ЛИЧНИТЕ обидите. Които аз НЕ използвам към никого, нали така. На никого в България НИЩО не дължа много отдавна. Въпреки което пилея време, нерви и умения за разни хора и разни неща там. Кво да правиш. Така ме възпитаха. България била над всичко. Ами не. Не е над всичко, но все едно. Както винаги казвам- България ми е родина. Но никога не ми е била държава. Така че малко спирачка на идиотщините, които бълвате. Че наистина аман с тия "безплатни" образования и прочее. НИЩО не е безплатно. И преди не беше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  12 Май 2023 12:13ч.

  С което и показахте за пореден път че сте самовлюбен пуяк с комплекси. Вие си мислите че винаги някой на вас ви е длъжен. Стойте си там където сте. Стигат ни и местните ви аналози. Видяхме ги какво струват и как за седем месеца могат да вкарат държавата в дългова спирала. Бактън от такива високообразовани българи на които мислите са им само банковите сметки в странство. По-добре си стойте там и ни оставете да се оправим без вас. Вярвайте ми по-добре ще бъдем без вашите нравоучения колко сте велики, колко ние сме прости и как заради това трябва да ви целуваме ръцете и краката и всичко останало. Нагледахме се и на царски юпита и на президентски харвардци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ! 12 Май 2023 10:59ч.

  12 Май 2023 19:29ч.

  Леле, колко нерви, колко емоции, колко избити мозъчни клетки. Разбрахме, че сте далеч от БГ-то и децата Ви и те цитат "Слава Богу", но не разбрахме каква и защо е тази сляпа злоба към всичко българско и родно, от което цитат "Слава Богу" сте се отървали?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Май 2023 12:13ч.

  13 Май 2023 8:58ч.

  За вас важи вица от Соца. Какво да бъде знамето на България ? Хипопотам потънал до устата в блатото. Колкото повече потъва - толкова по-голяма уста отваря. Така и не схванахте с чугунените си мозъци, че напускането на два и половина милона българи е трагедия, но не за тях лично. А за вас - останалите туземци ! Трябва ли да ви се обяснява защо, или сам ще се досетите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До САМО ДА ПИТАМ! 12 Май 2023 10:59ч.

  13 Май 2023 16:02ч.

  Приятелю, много са ти претенциозни постовете, но неправилното боравене с родния ти език опровергава претенциите ти за висока образованост. Или не си изучил достатъчно добре българския език (а твърдиш, че си бил отличник в училище), или от дългото пребиваване в чужбина си го позабравил. Опитай се да направиш разбор на това изречение, дано се досетиш кои са ти грешките: "Но за Ваше спокойствие- МОЕТО образование ми е осигурено от МОЯТ интелект, МОИТЕ целенасочени лични, дългогодишни усилия, МОЯТ труд и МОЯТА упоритост." Има грешчици и по-надолу в текста, но това засега ти стига. Накрая един съвет от мен - проверявай си текстовете, преди да ги направиш публично достояние!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  12 Май 2023 11:36ч.

  Опитвате се да я изчезнете, особено сорослугата Йотова, ама нема да ви се получи... България 500 г. под турско робство не е изчезнала, че вие ли плюнки ще я съсипете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък една цивилизация

  12 Май 2023 11:55ч.

  Ако имаше цивилизация в България, нямаше дс се стигне до изчезване. Държавата България отдавна не съществува. Има територия България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  12 Май 2023 11:56ч.

  утре е Уййййййййййййкинд!!!!!. (казъх ли нещту)ай ай ай уааай. както вика Чоран нъ тази земя можи и без хоръ. штом се отказвами отъ майчин език,съвсем нормално е дъ изчезниме (и нямъ дъ е загуба зъ светъ)изък зъ Левски,Ботев и Ко. неееее-заслужаваме да ни имъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живко Горанов

  12 Май 2023 11:57ч.

  Правил ли е някой сметка колко стратегически института за какво ли не има в малка България, колко пари пропиляват и кой им плаща?! И в края на краищата, грешните, но партийно и личностно изгодни, се взимат от некадърни и лакоми политикани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са НПО, фондации напълно измислени

  12 Май 2023 12:03ч.

  Например Фондация "Институт за пазарна икономика".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са НПО, фондации напълно измислени 12 Май 2023 12:03ч.

  12 Май 2023 19:32ч.

  Лечението на България трябва да започне с пълната забрана НПО-та да бъдат външно финансирани и да се забрани за каквито и да било държавни и общински бюджетни пари да текат към тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън дрън

  12 Май 2023 12:07ч.

  Обърнали масите напреко в едно заведение и правят форум по демографската криза. Това трябва да е признак за израстване на елита ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  12 Май 2023 12:37ч.

  Ами те 90% от участниците във форума са персонално отговорни за дереджето ни и са си оригинал за пандиза. Вероятно ще предприемат мерки за по-скорошното ликвидиране на "нацията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  12 Май 2023 13:54ч.

  Някакъв форум без числа и статистика. На тя държава и трябват граждани. Етнически българи. По много. Всяко семейство поне по 4 от днес до след 50 години. Качеството на живот е почти без значение. Едно време като са живели в една стая по 6 човека и в една къща по 3- 4 поколения са успели да се запазят и по време на турското робство. Парите няма да свършат работа. Изсипи една каруца пари на една млада двойка и ще се убият да ходят по екскурзии, операции, шопинги и пак няма да направят повече от две деца ама след години, евентуално. Това е световен проблем, но трябва да го решим за българския етнос приоритетно в България. Дори ако се наложи да сложим спирачки на размножаването на циганския такъв. Никой не е казал, че трябва решението да бъде демократично. Ако на някой не му изнася - границите във всички посоки са отворени и са свободни да си изберат накъде да хванат. Истината е такава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • doro

  12 Май 2023 14:02ч.

  Тези са големи оптимисти. Приказват си приказки на форуми с коктейли, а България вече не съществува реално, очаква се само смъртта от старост да я налегне. Само чудо може да промени нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  12 Май 2023 14:08ч.

  Вгледайте се в снимката и се усмихнете! Сбирката на дегустационния форум е от бар СИПИ. Дразнещето в нея е неумението на фотографа - снимал е от ракурс, при който неприятно се натрапва грозната закачалка за дрехи, макар да е разположена на втори план. Небрежността на снимащия може да стане и забавна. Бар СИПИ я използва. Той дава три ваучера. Първият е за 100 лева и е за читателя, който познае кому принадлежат шапката, шала и черната дреха от закачалката. Втора награда, ваучар от 40 лева, е за този, който познае чие е светлото яке и какво има в неговия десен джоб. Трета награда - 10 левов ваучер за бар СИПИ печели този, който познае какво какво питие има в бутилката, настанена на втори рафт отгоре надолу, втората отляво надясно - вдясно от барманката. По закачалката не виждаме окачени гащи, което показва, че българската нация наистина вехне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еволюционен биолог

  12 Май 2023 15:22ч.

  Човешката популация има количествен и качествен показател. Където количеството на хората и размножаването са големи , то качеството на индивидите е ниско и продължителността на съществуване също е ниска. Природата регулира бройката на животинските популации , към които спада и човешката и поддържа баланса чрез - болести, пожари, наводнения, земетресения. При човешката популация има и още един фактор за поддържане на баланса - войните. Няма нужда да се радвате , че българите щели били евентуално да намалеят , това не зависи от вашите желания и предпочитания. Това са фактите , всичко друго са спекулации и квичене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  12 Май 2023 17:49ч.

  Има едно решение на този проблем и то не зависи от нас. Ако в страните, където по традиция емигрират най-много българи, стане горе-долу толкова зле, колкото у нас, е възможно да се върнат голяма част от емигрантите и да спре заминаването на нови. И това не е изключено да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Witcher

  13 Май 2023 14:17ч.

  Уважаема, това ще е най голямата грешка за България ако гастарбайтерите се върнат. Защо ? Защото голям процент от тях са цигани и лузъри, а те са озлобени към България. На кого му трябват озлобени хора ? На никого. Които са постигнали някакви успехи в чужбина нямат никакво основание да се завръщат в родината си освен временно от емоционални подбуди . Това са фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  12 Май 2023 18:04ч.

  Единственият смислен коментар е на "еволиционен биолог". А коментарът на "Пешо 12 Май 2023 13:54ч" просто кърти мивки и умилява с тъпотията, елементарщината и неграмотността си. Едно време не знам какво си. Няколко поколения не знам къде си. ЕДНО ВРЕМЕ. Абе що не си го заврете това "едно време" нали знаете къде!? Сега е ДРУГО време. Това е положението. Прочее, "едно време" едната ми прабаба е била възпитаник на френски лицей и определено не е живяла с пет човека в една стая. Дипломирана медицинска сестра. И майка на четири деца. Които е родила, защото е искала. А не защото някой така е решил. Като гледам глупостите на Пешо, се изкушавам да попитам- и как точно си представяте по 4 и нагоре деца в семейство от тоя момент натам? Ще заключвате българките в лагери за разплод и ще ги забременявате принудително? Я слезте на земята. Решението дали, колко и въобще да имаш деца е ЛИЧНО решение. И то не е решение на мъжа. Обаче по тия географски ширини още имаме жените за добитък. То и затова толкова сме прокопсали де, ама това е друг разговор. Да, в нашето семейство има повече от три деца. Обаче това решение е обмислено, съзнателно и целенасочено. И не е въпрос на принуда. Така сме искали. Това сме искали. Не е въпросът КОЛКО деца имаш. Въпросът е КАК ги отглеждаш. Какви хора създаваш. Какви личности възпитаваш. Това е истината. Всичко друго са патриотарски простотии и изцепки. Не става с приказки, заплахи и принуди. Не става. Става с уважение и отношение към хората, които създават качествени и добри поколения. Познайте към кого в България има отношение. Не и към читавите хора, които правят нещо смислено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  12 Май 2023 18:13ч.

  Драги ми Гост, престанете да се заяждате. Поне с мен. Никъде в коментарите ми НЯМА персонални обиди и квалификации- включително по Ваш адрес. И то не защото не ги заслужавате. А защото възпитанието и самоуважението ми не позволяват да сляза на така нищожното Ви ниво на "култура" на общуване. Нямам идея за какви юпита, харвардци и прочее говорите. Вероятно за тия недоразумения от ПП и прочее. Аз съм възпитаник САМО на европейски висши училища. Две. Останалата ми по- висока квалификация е от университети в Япония и Аржентина. Плюс една докторска степен в Израел. Така че хайде тия харвардци и прочее глупости- не по мой адрес. Колкото до това къде да стоя- не Вие го определяте. И, грешите. Дълбоко грешите. Нямам необходимост който и да е да ми "целува ръцете и всичко останало". Но вие тук трябва да се научите на елементарно уважение най- после. Хората трябва да се уважават. Дори да не се харесват. Така правят цивилизованите хора. За другите не знам. Колкото до комплексите- хайде спрете да ме разсмивате. И си намерете друга мишена за нападки и обиди. Аман от невъзпитаници, които не търпят друго мнение и налагат своето агресивно и просташки!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да отговоря!

  12 Май 2023 20:56ч.

  Уважение се заслужава - не се "научава". До тук целодневните ви усилия са само в посока "по(л)учаване", a резултата - "заяждане", е определено заслужен. P.S. Wall of text incoming!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  13 Май 2023 20:20ч.

  Честно казано вашата порода ми е известна много добре. Но един цитат за ваша милост - Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си. И на ваш език все пак - Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country. https://bg.wikiquote.org/wiki/Джон_Кенеди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това са пълни глупости

  12 Май 2023 21:57ч.

  Българите не искат да създават нещастници. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  12 Май 2023 22:40ч.

  Точно така е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яснота

  13 Май 2023 11:07ч.

  Това ми се струва верният отговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никита

  12 Май 2023 23:09ч.

  Ами вземете мерки, български мъже. Станете по-чисти, по-поддържани, по-интересни, по-умни, по-секси, по-работливи, по-уравновесени, по-надеждни, защото сте всичко обратно на това и жените не искат да ви раждат деца, освен ако не са шибани комплексарки като вас. Капиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никита 12 Май 2023 23:09ч. Ами вземете мерки, български мъже.

  13 Май 2023 8:43ч.

  Хахахахахахахахахахахахахахаха, поредната мечтателка със силно сгрешена самооценка в очакване на принца с белия кон. Успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българската цивилизация има здрави корени в Русия

  14 Май 2023 11:18ч.

  А в България може да изчезне българският етнос. А циганският етнос може да подмени българският етнос и да запази името на държавата "България" и името на нацията - "българска". Културата обяче ще е циганска ("ромска", по политкоректния новоговор, наложен ни от плужеците, които обслужват враговете на българския етнос). И цивилизацията в България ще стане циганска ("ромска"), въпреки че може да продължи да се нарича "българска". Социалната система в момента подкрепя безусловно и твърдо циганския етнос, и в много по-малка степен - българския етнос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изчезва щото й отнемат жизнените ресурси

  14 Май 2023 12:59ч.

  всеки селянин го знае, защото важи за всяко живо същество. На този свят поне е така, за да си жив трябва да се бориш за жизнени ресурси, а в борбата все някой е губещ. Няма нужда да знаеш това от форуми, симпозиуми, страхотен жизнен опит и закачени дипломи по стените. Имаш очи а видиш един разграден двор, село без кучета да го пазят от крадци, а въте кьор софри за едно малцинство и мизерия за всички други. На който не му харесва - пайдус, терминали има, няма надежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България

  14 Май 2023 15:42ч.

  България е донор на хора и пари през последните над 30 години. Нападната е от паразити , които смучат от кръвта и и вкарват отрова във организма и. Не, България и българската култура няма да изчезнат, но ще бъдат претопени от навлеците. Българският род няма да изчезне , но ще бъде редуциран до малки групи , както съвременните потомци на някога великите цивилизации на маите, ацтеките и инките. Туристическа атракция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи