Фарсът с "руската отрова"

Фарсът с "руската отрова"
Дейвид Колъм, професор по органична химия в Университета Корнел заяви, че неговите студенти от горните курсове биха могли да направят споменатата отрова: „ Историята с нервния агент беше прозрачна от самото начало. Чудя се къде отидоха всички останали органични химици, но ако бъдат попитани, те ще потвърдят простотата на съединенията и абсурдността на обвиненията.“. Държавните и корпоративните медии не попитаха проф. Колъм, нито пък някой от другите професори по органична химия в Обединеното Кралство. Около този случай просто няма елементарно журналистическо разследване. Аз имам големи проблеми с твърдението, че Скрипал са били отровени чрез бравата им. Ако субстанцията е била във форма, която може да бъде измита, защо е била поставена на бравата на външната врата? Въпреки поройния дъжд през този ден в Салисбъри. Може ли някой да ми обясни сценария, при който двама души едновременно пипат дръжката на външната врата, докато излизат и затварят вратата? Отровите от семейство Новичок действат незабавно. Няма такова нещо като нервен агент със забавено действие. Спомнете си, че изрично ни бе казано от Тереза Мей, че този нервен агент е до 10 пъти по-силен от VX – нервният агент, разработен от Портън Даун, с който за 15 минути беше убит брата на Ким Чен-ун.

 

Крейг Мъри е бивш офицер от Британското разузнаване, бивш посланик в Узбекистан и Ректор на Университета в Дънди. Текстът е публикуван в CraigMurrey.org.uk

 

Какво остана от категоричното твърдение на правителството, че Русия e виновна за атаката в Салисбъри? Простата истина е, че Русия не е единствената страна, която може да е произвела нервния агент, дузини биха могли. Той може също да бъде направен и от много недържавни извършители.

 

Търговският агент на Моторола Гари Аиткенхед – станал по необясними причини от този януари изпълнителен директор на предприятието за химическо оръжие Портън Даун – каза в интервюто си за Sky, че „вероятно“ само държавен извършител може да направи нервния газ. Това означава признаване на възможността да бъде направен и от недържавен извършител. Дейвид Колъм, професор по органична химия в Университета Корнел, несравнимо по-квалифициран от продавача на Моторола, заяви, че неговите студенти от горните курсове биха могли да го направят. Професор Колъм ми писа в Туитър тази сутрин. Съобщението му е следното: „ Историята с нервния агент беше прозрачна от самото начало. Чудя се къде отидоха всички останали органични химици, но ако бъдат попитани, те ще потвърдят простотата на съединенията и абсурдността на обвиненията.“

 

 

Ключовият момент в неговото съобщение е, разбира се, „ако бъдат попитани“. Държавните и корпоративните медии не попитаха проф. Колъм, нито пък някой от другите професори по органична химия в Обединеното Кралство. Около този случай просто няма елементарно журналистическо разследване.

 

Предвид факта, че самото оръжие не предствлява доказателство, че Русия го е направила, какви са доказателствата на Борис Джонсън? Излиза, че доказателствата на Британското правителство не са нищо повече от техниката за натриване на дръжка на врата. На всички британски медии е било съобщено от „източници от службите“, че Великобритания има копие от таен руски наръчник за обучение на убийци, описващ подробно как се слага нервен агент на дръжките на врати и че, при положение, че нервният агент е намерен на дръжката на вратата на Скрипал, това е решително доказателство, което убеждава съюзниците от НАТО във вината на Русия.

 

Както Дейли Мирър съобщи, директно цитирайки „източници от службите“:

„Това съответства с Руски наръчник за способи за нансяне на отрова по дръжките на врати. Това е косвеното доказателство. Силно доказателство е, че през последните десет години Русия е изследвала методи за прилагане на отрова, включително по дръжките на врати. Важна подробност е, че тези факти помогнаха за убеждаването на съюзниците, че само Русия може да е сторила това.“

 

Дословно същият правителствен брифинг е публикуван и от Дейли Мейл като сензационен материал и отразен в редица други пропагандни издания на мейнстрийма.

 

Изникват два въпроса. Доколко достоверно е, че Британското правителство разполага с руски таен наръчник за използване на агенти новичок, и доколко достоверно е, че Скрипал са били отровени чрез бравата на вратата им.

 

Ако разгледаме първо вторият въпрос, аз имам големи проблеми с твърдението, че Скрипал са били отровени чрез бравата им.

 

Първият проблем е този. След това, което Лейди Сали Дейвис, Главен лекар на Англия, нарече „обстоен научен анализ“ на субстанцията, използвана върху Скрипал, правителството съветва всички, които може да са имали контакт, да изперат дрехите си и да избършат повърхностите с топла вода и мокри кърпи. Подозрителните места са били почистени с маркуч от пожарникарите.

 

Но ако субстанцията е била във форма, която може да бъде измита, защо е била поставена на бравата на външната врата? Въпреки поройния дъжд през този ден в Салисбъри, който продължи доста време.

 

Може ли някой да ми обясни сценария, при който двама души едновременно пипат дръжката на външната врата, докато излизат и затварят вратата? А ако се предава от единия на другия, защо не се е предал също и на лекарката, която оказва обстойна помощ, при което влиза в близък телесен контакт, включително и с течности?

 

Вторият проблем е, че нервните агенти от семейство Новичок действат незабавно. Няма такова нещо като нервен агент със забавено действие. Спомнете си, че изрично ни бе казано от Тереза Мей, че този нервен агент е до 10 пъти по-силен от VX – нервният агент, разработен от Портън Даун, с който за 15 минути беше убит брата на Ким.

 

Но ако е бил на бравата, последният контакт, който е възможно те да са имали с нервния агент, е бил поне три часа, преди той да подейства. Не само това, те са били достатъчно добре, за да карат, да се разходят из търговски център, да посетят заведение, и след това – и това е наистина невероятно – тяхната централна нервна система е била в толкова добро състояние и храносмилателната им система толкова балансирана, че са били в състояние да седнат и да изядат пълно меню в ресторант. Чак след всичко това те, и двамата абсолютно по едно и също време, въпреки чувствителната разлика в теглото им, изведнъж били повалени от нервния агент, подействал от пълна липса на симптоми до смърт, като по часовник.

 

Тази история не звучи дори и далечно достоверно. Нервните агенти, и най-вече „военните нервни агенти“ са създадени като оръжия за бойното поле. Те не позволяват на противника да остане във форма и да се бие с часове. В научната литература не е описан нервен агент, който да е с такъв необикновен ефект на бомба със закъснител. Тук друг истински професор обяснява тяхното бързо действие в Scientific American:

„За разлика от традиционните отрови, нервните агенти не е нужно да бъдат слагани в храна или напитка, за да бъдат ефективни. Те са доста волатилни, безцветни течности (с изключение на VX, за който казват че прилича на машинно масло). Тяхната концентрация при изпарение на стайна температура е летална. Симптомите на отравяне настъпват бързо и включват стягане в гърдите, затруднение в дишането, и много вероятно задушаване. Съпътстващите симптоми включват повръщане и масивно изпускане. Жертвите на атаката в метрото в Токио са отделяли кръв. Ким Чен Нам е умрял за по-малко от 20 минути. В крайна сметка, смъртта настъпва или от асфикция, или от сърдечен арест.“

 

Ако неврният агент е бил по дръжката на вратата и те са я пипнали, списъкът с тези симптоми би се проявил преди да стигнат до колата. Със сигурност нямаше да им се прииска да седнат на хубав обяд два часа по-късно. И щяха да са умряли преди три седмици. Всички се молим Сергей също да се въстанови.

 

Втората част от това необикновено щастливо съвпадение между нервния агент, положен на бравата и руския таен наръчник за полагане на нервни агенти по бравите, намиращ се у Британското правителство, е дали наръчникът е реален. Струва ми се, че това е невероятно – твърде много напомня на разузнаването, което имаха за иракските оръжия за масово унищожение. Твърди се, че наръчникът е уж от последните десет години, значи Русия на Путин, а не от периода на хаос, а Федералната служба за сигурност на Русия е доста сегната организация през този период. Проницателността на МИ6 просто не е достатъчно добра.

 

Ключов е разбира се и въпросът от колко време Британското правителство разполага с този наръчник и какъв е неговият произход. Друг ключов въпрос е защо Великобритания не успя да го предостави на ОЗХО и защо наистина не го публикува сега, като премахне всички идентифициращи знаци на конкретното копие, при положение че толкова широко се разпространи съществуването и притежанието му. Ако Борис Джонсън иска да му повярваме, да публикува руския наръчник.

 

Би трябвало също да преценим дали Федералната служба за сигурност на Русия публикува своите тайни техники за убиване в наръчници. Посещавал съм, както и други старши служители на Министерство на Външните работи, множество обучителни курсове на МИ6. Този за справяне с експлозиви беше във Форт Монкът, недалеч от Салисбъри. Имаше и един в безличен лондонски блок с офиси, който беше за подслушвателни техники. Спомням си, че видях уреди за пробиване на дупки в стена, които се врътяха наистина много бавно. Много часове, за да пробият стена наистина, но почти никакъв шум или вибрация. Там научих, че правителството може да те подслушва като активира микрофона на мобилния ти телефон, дори и когато той е изключен. Спомням си устройства като дистанционни микрофони, висящи от таваните, за да прихващат отдалечени цели, и слушащо устойство, което работи чрез предавател с инфрачервени лъчи, но целта може да се изгуби, ако се дръпнат завесите.

 

Искам да кажа, че нямаше, разбира се, никакви наръчници за тези работи, нито имаше наръчници за други тайни техники на МИ6 и че тези неща не се записват с лекота.

 

Бих добавил към това обяснение, че изгубих всякакво доверие в полицейското разследване, когато то беше иззето от местната полиция и беше предадено в ръцете на силно политизирания лондонски отряд за борба с тероризма. Подозирам, че обяснението със забележително удобното (но физически невъзможно) доказателство за метода с дръжката на вратата, който дословно съвпада с „руския наръчник“, може би се крие там.

 

Това са някои от проблемите, които имам с официалната интерпретация на събитията. Борис излъга за достоверността на произхода на нервния агент и неговото оттеглено доказателство по настоящем е силно неубедително. Нищо не доказва, че Руската държава не е отговорна. Но няма убедително доказателство и че е, а има и още няколко други възможности. В крайна сметка фрапантните проблеми на официалния наратив могат да бъдат решени, но това, което е в основата, е незрялото и тежко безотговорно поведение на Джонсън и Мей.

 

 

Оригиналното заглавие е Knobs and Knockers  - 

Превод Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Менделеев

  11 Апр 2018 11:52ч.

  Като гледам Джонсън и Мей си мисля, че отровените са те, а не Скрипал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Апр 2018 11:58ч.

  Всеки вижда, че царят е гол, но за свое спокойствие предпочита да си мълчи. Важното за измислилите тази глупост е, че ще им свърши работа. Ще има много подобни неща. САЩ са си поставили за цел да подчинят Русия. Неотдавна се надяваха лесно да заграбят богатствата й. Кондолиза Райс дори го каза директно: "Сибир е прекалено голям за да принадлежи на една държава". Интересно е, дали ще успеят да подчинят Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Наблюдател

  11 Апр 2018 13:14ч.

  От думите Ви се вижда, че нищо не могат да направят на Русия. Тогава от какво се притеснявате? Защо изобщо обръщате внимание на твърденията на Тереза Мей? С нищо и по никакъв начин не могат да навредят на Русия. Това е Вашето твърдение. Не разбирам тогава, защо толкова се вълнувате?! Нека си говорят западняците... Чешат си езиците. Русия няма нищо общо. Нищо не могат да докажат тези извратеняци на запад. Взети са всички мерки за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "до Наблюдател"

  11 Апр 2018 14:09ч.

  Не зная, за Наблюдателя и не искам да съм негов зщитник. Ако ти не виждаш проблем политици безотговорно да лъжат, че имат доказателства във Великобритания /и не само/ и на база лъжливите си твърдения да налагат санкциии, а после да не предоставят такива;.....да нарушават международни закони подписани от тяхната държава /"организация за защита от хим. оръжие към ООН", при съмнение за атака с хим. оръжие са длъжни да я сезират и тя е длъжна в срок от 24 часа да изпрати екип от специалисти на терен / ......... Не говоря харесвам ли Путин или дали е невинен или виновен. За да се дава мнение трябва да има факти а не неверни твърдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  11 Апр 2018 15:26ч.

  Мадлин Олбрайт е произнесла "крилатата" фраза за Сибир. А иначе, като фабрикуват и придават достоверност на измислени факти и обстоятелства си намират мотив за санкции и враждебни действия срещу Русия, която явно, освен Сибир притежава и нещо много плашещо затпадняците, предизвикващо истерията им. Това ескалира напрежение в целия свят, което може в един момент да премине границата на трезвия разум и да се стигне до нова световна война. Аз обаче се чудя защо е всичките тези усилия да ни накарат да вярваме в нещо, в което и самите те не вярват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не могат да докажат тези извратеняци на запад. Взети са всички мерки за това.

  11 Апр 2018 16:57ч.

  Имитираме сарказъм, а? А междувременно Тръмп плаши Русия с "красиви, нови и умни" американски ракети, които щели да бъдат изстреляни по Сирия, пак заради "химическа атака" и пак САЩ и Англия наложиха вето случаят да бъде разследван от ОЗХО. Оформя се тенденция, дето рекъл чукчата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "до Наблюдателят"-тъпанар

  12 Апр 2018 7:03ч.

  А, бе Тъпчо, за твоят плитък мозък нормално ли е с измислен повод и директни лъжи пред ООН да се нападат и разрушават цели държави? Чувал ли си за Ирак, Либия, Афганистан, или пък Сирия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  12 Апр 2018 8:42ч.

  Глупава статия и коментари, които не са по темата. Някакъв писал в блога си, че е невъзможно двама души живеещи в една къща, да докоснат дръжката на входната врата. От което следвало, че Тереза Мей е виновна. Много умно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скрипца случая Скрипал

  12 Апр 2018 11:00ч.

  Руските служби ги пускат а след това ги ликвидират. Още от времето на Троцки. Но сега работата скърца от всякъде. Светлина, повече светлина. За Литвиненко е ясно, но сега? Палячото в Белия Дом му скръцнаха с зъби и веднага промени позицията си. САЩ са имали и други слаби президенти но като този никога. На руска служба. При императорска Русия това си беше практика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  12 Апр 2018 22:04ч.

  Да обясним. Руският агент намазва дръжката. Дъщерята се прибира и отваря вратата. След малко излизат двамата с баща си, бащата затваря. И двамата са пипнали дръжката. Има и други варианти, да не изреждаме. Не е необходим да бъдем запознавани с текстовете на всеки глупак по света, с единствената цел да бъде оневинен Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за __коментар на 12.04.2018 в 22:04

  12 Апр 2018 23:24ч.

  Умник, а за какво му е на Путин да прави нещо, от което полза ЙОК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шива

  13 Апр 2018 11:58ч.

  Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, която проведе независимо разследване за химическата атака в Солзбъри над Сергей Скрипал, засегнала още 20 души, потвърди заключението на британските власти: Нервнопаралиптичното вещество, използвано при химическата атака, е било произведено в Русия. Организацията проведе независимо разследване по молба на Обединеното кралство, след като Русия отрече да стои зад атаката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  15 Апр 2018 15:34ч.

  Ползата на Путин беше, че всеки път като се хвърлят на Русия, народът се скупчва около него самия. А предстояха избори и той, като нямаше конкуренция, се бореше за нов всесъюзен рекорд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до коментара

  18 Апр 2018 16:26ч.

  Много умно, не бях се сетил за това че първо пипа влиза после другия пипа излиза. Само не ми е много ясно защо по едно и също време и двамата ги е хванало. Може би първо е пипнал по тежкия заради повечето време след това по леката за да може едновременно да ги тресне. А за ползата на Путин той се е борил за рекорд, но Джендъра Мей му го докара.... и тя ли работи за руския олигарх ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ало, преводача

  30 Апр 2018 23:45ч.

  Какъв преводач трябва да си, че да преведеш на днешно време неправилно даден град. Солсбъри е градът, не Салисбъри. Проверява се за 5 секунди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи