F-16 е цената на американската благословия за Борисов

F-16 е цената на американската благословия за Борисов
Никак не е случайно, че управляващите засилиха сделката за закупуване на американски изтребители F-16 в разгара на предпразничната суматоха, когато парламентът вече е в коледна ваканция, а бдителността на и бездруго хипнотизирания данъкоплатец е притъпена от надпреварата в пазаруването. Та да не се вдига излишен шум около лобистката сделка. Политиците, също като опитните обирджии, върлуват по празниците. Да не забравяме, че зад сложните експертни формулировки и авиотехнически детайли все пак става дума за нашите пари. Пилеенето им се преглъща по-лесно с мръвка и руйно вино.

 

А парите са много. Според гласуваната от парламента бюджетна рамка – 1,8 млрд. лева. Само че...

 

Докладът на междуведомствената експертна група, внесен в Министерски съвет, който препоръчва закупуването на F-16, отваря вратата към мащабна далавера. В него се иска от кабинета:  

 

„Да разреши Проектът на международния договор по т.1 да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“...

 
Тоест, оставя се възможност на правителството при преговорите с американската страна да излезе извън „задължителните изисквания“ (които спират да са задължителни) за цена, годност, срок на доставка и прочие. Така се дава пълен простор на произвола. Цената може да надвиши определения бюджет, срокът за доставка може да се окаже много по-дълъг от предвидения в офертата, техническите параметри стават променлива величина.

 

Изобщо, създават се всички предпоставки един ден да се озовем с морално поостарели и недотам годни за експлоатация скъпи железа, както стана с прехвалените хеликоптери „Кугар“ навремето, оказали се постфактум негодни да летят в определени услови, поради липса на система срещу обледяване.

 

Щом в един експертен доклад са заложени толкова драстични компромиси, значи те непременно ще се случат.

 

И за лаик е видно, че докладът е писан според вече направени лобистки договорки. Допуснатите вътре изключения напълно обезсмислят предстоящите преговори с американската страна. То е все едно да обявиш, че търсиш най-добрите домати, но си готов да платиш същото, че и отгоре, за сдухан зарзават. Накрая непременно ще получиш зарзавата.

 

Още при първото разглеждане на офертите преди две години стана ясно, че цената за американските F-16 надхвърля с 500 млн. лв. предварително определения от държавата бюджет и поради тази причина предложението бе дисквалифицирано. Разликата в цената се равнява на половината годишен бюджет на Министерството на отбраната. В дългосрочен план разходите ще нарастват още, предвид необходимостта от изграждане на допълнителна инфраструктура и закупуването на още поне 8 изтребителя, тъй като само една партида не е достатъчна да обезпечи нуждите на националната ни сигурност. Вкратце, очертава се една бездънна яма за източване на средства от държавния бюджет, сиреч от нас.

 

Преди дни целият държавен апарат бе впрегнат в мощна лобистка кампания да ни убеждава как американците, видите ли, били подобрили офертата си. Конкретни подробности обаче така и не бяха съобщени. Междувременно шведите отвяха конкуренцията с ново суперизгодно предложение: 10 многоцелеви изтребителя „Грипен“ на цената на 8. И тъкмо в момента, в който състезанието започна да ни носи финансови ползи, правителството избра възможно най-скъпите трици. Защо?

 

Свръхскъпите изтребители са цената, която Борисов плаща за американската си легитимация. Лептата, срещу която Тръмп ще благоволи най-сетне да се снима официално със съмнителния шериф на онази там държава, България, след излагацията с нагъзването в ООН.

 

Българо-американските отношения напоследък куцат. Свърши златното време на Обама, когато финансирани от САЩ неправителствени организации диктуваха дневния ред на властта у нас и следяха за спазването на човешките права и демократичните свободи срещу заплащане. Родната демокрация вече не интересува Вашингтон, ако изобщо някога го е интересувала.

 

САЩ отдавна нехаят и за миротворческия ни принос в Афганистан и Ирак, след като самите те се оттеглят от конфликтните точки. В ерата Тръмп единственият приоритет е колко кеш могат да измъкнат от „партньорите“. За Вашингтон България не е държава, а клиент. Затова държавният секретар на САЩ Майк Помпео прати спешно в България наместника си Съливан да проконтролира местните лобисти, а след това звънна на Борисов като гарант за сделката. Очевидно оная „грама“ на Байърли не е загубила давност.

 

Срещу всичко това Борисов ще спечели дружеско потупване по рамото от Тръмп и евентуално – привилегията онзи да му запомни името, а българскитя народ ще загуби няколко милиарда лева с обвързващ ангажимент за удвояване на сумата.

 

В това е цялата работа. А приказките за „стратегическо партньорство“ и прочие алабализми на лобиста Цветанов, който от година не се спря да обхожда медиите като търговски пътник на „Локхийд Мартин“, са зоб за наивници.

 

Нямат особено значение и качествата на самолетите, които ни се предлагат, след като сделката е изцяло политическа. Съпоставянето на разните параметри също губи смисъл. Какво от туй, че шведите дават повече за по-малко пари от американците, при положение, че сделката е предварително сключена нейде из коридорите на американската администрация по време на цветановия гастрол в САЩ преди месеци.

 

Лобистката операция по спасяването на редник Бойко е грандиозна обида спрямо добросъвестните военни експерти, загубили половин година да сравняват чарковете, снаряжението и експлоатационните предимства на предлаганите изтребители, за да изготвят най-добрия възможен инвестиционен проект. Като не броим годините работа преди това.

 

Дискредитира се и самата идея за модернизация на армията, която ГЕРБ обърна на средство за получаване на комисиони от неизгодни за държавата сделки, в осребряване на националното предателство. При това извършвано от политици, именуващи се "патриоти".

 

Няма съмнение, че въпросът за изтребителите, като всички останали въпроси в държавата, ще бъде решен еднолично от Борисов, в името на Борисов и за победата на Борисов. За да може пак да „ги бие“ на избори и да си управлява максимално с аверите. И Цветанов да е неговият про..., пардон, булдог. И всичко това с нашите пари, разбира се. Тежко и горко на народ, който си плаща, за да го унижават.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Брисов е на менгемето

  23 Дек 2018 9:10ч.

  Няма ли F 16, пада правителството и остава само снимката в заден фас. Строителите да забравят за оня милиард, той ще отиде за F-ките. Тогава вече ще има снимка да бялата камина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Дек 2018 10:10ч.

  Мен от друго ме е страх - Тиквата да не се сети да я мултиплицира тая сделка 8 ефки срещу 4 годишен мандат. Одма ще мине бай Тошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ

  23 Дек 2018 10:18ч.

  Новогодишен подарък от Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=b6l2J--eM2E

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добри Божилов

  23 Дек 2018 10:22ч.

  Нарязахме 200 бройки Миг-23 и 21, за да купуваме 8 бройки Ф-16. Нарязахме 4 блока на АЕЦ, за да купуваме ток от френската централа в Румъния. Сега искат да закрият ТЕЦ-овете, за да им купуваме скъпата енергия от ВЕИ. Още ли не разбираме, че смисълът на Запада е само да ни дои. Всичко дето го прави, е за да ни накара да купим нещо от него. ВЪВ ВСИЧКО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Р. Иванов

  23 Дек 2018 10:33ч.

  Изключително точен анализ. Браво на автора! И едно допълнение - изборът на Ф-16 ни поставя в пряка зависимост от единствения потенциален враг за военен конфликт - Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ramstein

  23 Дек 2018 10:37ч.

  Национално отговорният избор е Юрофайтър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  23 Дек 2018 13:47ч.

  Ма---та им на уж " свободната страна ", след като няма да има действие по " магнитски". Както нямаше такава и по повод средновековното убийство на журналиста Джамал Хашоги .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идалист

  23 Дек 2018 14:03ч.

  Изключително точен анализ на ставащото в квазидържавата България. Страхувам се, че при тзи структура на населението, нищо не може да се нправи ссрещу безконтролната власт на Цветанов и Борисов. Държа да подчертая, че Цветано е истинският Управител на територията. Борисов е лицето. защото физически изглежда по-добре и доста жени го харесват. Изглежда, че може да ги кълнем и да се надявам да не са остнали твърде много страници в оня тефтер, където са записни началото и края... Да си починем, че доста трябва да се напрягаме докато изплатим комисионите на нашите вождове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Дек 2018 14:12ч.

  Едно правилно решение на това правителство. Само едно засега, но все пак. А че е правилно личи най-вече от реакциите на руските "патриоти" с български паспорти, т.н. русофили. Всички останали са за тях русофоби, вкл. и Строителите на съвременна България - Раковски, Стамболов, Д. Петков, Захари Стоянов, Ботев, Левски. Т.е. руски и техни, разбира се, врагове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 23.12.2018 в 14:12

  23 Дек 2018 14:37ч.

  "Пиндил" ли си , синчо ? Защото ние не сме и страним от тях като от "бубонна пъпка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манго

  23 Дек 2018 14:50ч.

  Искрени благодарности на автора за обективния анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  23 Дек 2018 15:06ч.

  Sin , тролещ драскачо , приведи факти в защита на тъпнята си : ,, .... Едно правилно решение на това правителство ..... " Ако коментираш Анастас Добрев , обориго с действителни контрааргументи в контекст , правилно решение за F-16 , и защо този самолет е по-доброто решение от ГРИПЕН . Глупостите за русофили и русофоби ги драскай в мизерните и мижави сайтове , защитаващи безполезната и ,,бутикова" политика на ментетата около Иван Костов , Атанас Атанасов , Ристе Иванов и останалата пасмина кудкудякащи бройлери .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  23 Дек 2018 15:10ч.

  RE : Мунчо на 23.12.2018 в 15:06 Страхотен пост ! Поздравления !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идалист на 23.12.2018 в 14:03

  23 Дек 2018 15:13ч.

  И Тато , така мислеше, докато не се появи генерал Шарапов. Не го харесвам стореното , защото, ако беше устискал още 2 години, щяхме да имаме другонастояще и бъдеще. Не Луканово и синьо-демократично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Дек 2018 16:06ч.

  Да, с Тато щяхте днес да сте малко зад Узбекистан. И в умственото си развитие и въобще. С което, без съмнение, щяхте да сте много по-горди от днес. Тъй като и сибирските ви братовчеди-повелители щяха да са по-доволни - и затова или най-вече заради него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политикета на Синчовците е

  23 Дек 2018 16:13ч.

  нека да е зле на руснаците, нищо, че на нас ще ни е още по-зле...Да си запалим къщата, за да изгори плевнята на комшията!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До sin

  23 Дек 2018 16:37ч.

  България в момента е колониална администрация с продажни управници марионетки на чужди интереси ! Много сме напред , водим всички черни класации на последно място по доходи и на първо по смъртност ! Нямаме промишленост, селско стопанство, здравеопазване , достъп до правосъдие , работеща съдебна система , изтикаха ни от Руския пазар , нямаме армия , нямаме въоръжение , нямаме суверенитет ! Кажи поне едно предимство на зависимостта ни от империята на злото САЩ . Няма такова , ще ни изсмучат , ще ни унищожат , за да вземат прекрасната ни страна , в която няма урагани , няма цунами , а има всичко , което варварите вече 30 години унищожават целенасочено и все още не са успяли да довършат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  23 Дек 2018 16:47ч.

  зъ мени къриерътъ нъ бааатиНИбойку въприки сичко изнесено дотук ми оставъ зъгадкъ (човекъ немъ и 100 думи въ речникъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахрейн купува за същите пари … 16 самолета!!!

  23 Дек 2018 18:02ч.

  Бахрейн купува за същите пари … 16 самолета!!! https://news.lockheedmartin.com/2018-06-25-Lockheed-Martin-Awarded-Contract-to-Build-F-16-Block-70-Aircraft-for-Bahrain?fbclid=IwAR1mvEY9Fb4FhP4W1IpKeBaDSePrBc_Aua_plzvIhF4F3HU_C6oT7rlJlRk С парите за 8-те наши, Бахрейн купува 16 Ф-16 http://19min.bg/news/8/108336.html#108336 Парите, които ще платим за 8 Ф-16 са точно, колкото Бахрейн плати за 16 от същите самолети. При това петролната монархия ще ги вземе преди нас. Локхийд Мартин подписа договора за 1,12 млрд. долара за производство на нови изтребители F-16 за Военновъздушните сили на Бахрейн през юни. Кралството стана първата страна, която купува най-новата конфигурация на изтребителя, съобщи Defensenews.com.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До sin

  23 Дек 2018 18:05ч.

  Само за 29 години капитализмът ни доведе до трета национална катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямата игра не я разбирате, другари

  23 Дек 2018 18:40ч.

  Затова запазете спокойствие. Щирлиц има по-сериозни задачи, изтегляне от Сирия, изтегляне от Афганистан, вечна дружба с Корейската народно-демократична република. А за заблуда на противника, ще ни продаде малко самолети. То пък си е грижа за американските пролетарии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Иванов, Фейсбук

  23 Дек 2018 19:49ч.

  ИСТИНАТА ЗА ДАЛАВЕРАТА С F-16: КОМИСИОНА 1,7 МЛРД. ЛЕВА Братя баламурници и данъкоплатци, Ако е вярно, че сме се изръсили с 2,5 млрд. лева за 60-годишните таратайки F-16, значи сме дали за тях около $1,5 млрд. По днешния курс. В щатски долари един купен от Баце и агент Иван самолет струва на нас, данъкоплатците, $188 млн. Така, всички световни медии преди няколко месеца оповестиха, че Бахрейн са купили от САЩ 16 изтребителя F-16 за общо $1.1 млрд., което значи, че цената за тях на един самолет е… $68 млн. Тази цена, братя баламурници, е точно 2,8 пъти (280%) по-ниска от цената, която сме платили ние. Излиза, че комисионата от сделката, ако имаме предвид платената от Бахрейн цена, е кръглата сума $120 млн. на изтребител, или общо за 8-те купени F-16 е $960 млн. Комисионата, ако така наречем загадъчната разлика в цените за нас и за братята бахрейнци, в проценти е 176%. В лева тази сума е 1,7 млрд. лв. Значи, става въпрос, Цацинко, за комисиона 176%, колкото е при магистралите, спортните зали, европроектите и санирането, или реално $960, а в лева – само 1,7 млрд. лв. Само 1,7 млрд. лева! Нищо работа. С тези същите пари 2,5 млрд. лева, тъпо дадени от Баце за ненужните таратайки, можеше 50 000 български семейства на образовани родители да бъдат стимулирани с 50 000 лева да имат трето дете, и така поне малко да се противопоставим на Демографската катастрофа. Както знаете всеки час намаляваме с 9 души, като етническите българи намаляват с 13 души, а циганите се увеличават с 4 души. И изчезваме, без да имаме нужда да ни пазят осем 60-годишни таралясника. Но, противодействието на Демографската катастрофа, братя, у нас е невъзможно, защото то не дава възможност за корупция, комисиони и крадене. ЧЕСТИТИ ВИ ФАЛКОНЧЕТА, БРАТЯ БАЛАМУРНИЦИ! НАЗДРАВЕ! И СИ ВЗЕМАЙТЕ РОЗОВИТЕ ХАПЧЕТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Дек 2018 20:03ч.

  част от тия пари ще захранят USIAD, а оттам и Америка за някои българи...ще има пак надник за сини, високи, ниски и пр. сороспии. По същия начин парите от Американските централи захраниха НПО-тата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  23 Дек 2018 20:37ч.

  няма какво да се добави, епилога вероятно трябва да е наш сан оф а бич, толкова и за демократите в подмандатната...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зара

  23 Дек 2018 22:19ч.

  Кога ще изметем безродната шайка ГЕРБ от власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е вярно, че са 60-годишни таратайки F-16,

  23 Дек 2018 23:07ч.

  80-годишни са и ги правят от дърво. Почукай с нещо твърдо по главата си, от същия материал са и същия звук издават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американската благословия

  23 Дек 2018 23:31ч.

  да, но Божия не. Предателите на Род и Родина ще плащат и пушек ще се вдига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямата игра не я разбирате, другари на 23.12.2018 в 18:40

  24 Дек 2018 6:41ч.

  Идиот или олигофрен ? За безродник , ясно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Дек 2018 11:09ч.

  Какво стана с обявяване на конкурс, за да се види кой ще спечели поръчката? България отново ще я съдят и ще плати няколко милиона, защото не спазва директивите на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти ли си родникът, че лепиш етикети “безродник” на другите, бе

  24 Дек 2018 11:19ч.

  Тук сте само за да плюете по България без значение от повода. Днес за едно, утре за друго. Самолетите са само претекст. И едно и също всеки път, добро е само онова, което е в руски интерес. Че за Русия всъщност стоим по-долу от ислямистките Турция и Иран за такива е без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  24 Дек 2018 11:49ч.

  Че за Русия всъщност стоим по-долу от ислямистките Турция и Иран за такива е без значение. ти мани ами новия голям брат даже не знае къде се намира България, да не говорим, че праща само треторазредни чиновници да наредят какво да се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гробомраз

  24 Дек 2018 11:57ч.

  А бе, българи, не е ли ереме тия мръсни бандюги да получат полагаото се на бандюги и национални предстели!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  24 Дек 2018 13:54ч.

  Крайно време е !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Линдберг

  25 Дек 2018 0:16ч.

  Най-доброто и като бойни възможности и като политически избор беше Юрофайтър ! Разбира се мафиотите от гроп и Бате Суджук отсвириха тази оферта още на първи тур.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  25 Дек 2018 13:21ч.

  Най-накрая на Баце и co ще им влезе турския паток, ама късно е либе за китка.. и ние ще платим цената .. както винаги .. правят американците по банановите републики - ограбват ги и накрая туземците си плащат затова че са прецакани, а и е далеч по-евтинко да си напазаруваш една хунта /в случая милиционерска/, отколкото да играеш по правилата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко вярно го е казал Човека.

  27 Дек 2018 10:29ч.

  Още от грехопадението на човешкия род лъжата се е вселила в света, в хорските думи, в делата им, в отношенията и институциите. Но никога досега, отецът на лъжата не е изобретявал такъв сплит от всевъзможни лъжи, както в нашето смутно време, когато отвсякъде ни заливат лъжливи думи за истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ф16

  27 Дек 2018 19:59ч.

  Това че ще дадем нови 2 млрд. за нещо като нищо, което може да се появи или не след 5-6 години е малкият проблем. Голямото неизвестно е ще ни вкарат ли свинете от ГЕРБ и американците в нова национална катастрофа. Затова, докато е време - до стената!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи