Европа гори, залята от мрачни демографски показатели. Упадъкът се вижда навсякъде - икономика, енергетика, качество на живот

Европа гори, залята от мрачни демографски показатели. Упадъкът се вижда навсякъде - икономика, енергетика, качество на живот

Автор: Джоел Коткин, americanmind.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

Единствените уроци, които Старият свят предлага на Америка днес, са предупредителни. Още от първите дни на републиката американските интелектуалци, артисти и държавници гледаха към Европа за модели. Консерваторите бяха привлечени от континенталното чувство за приемственост и традиция, както и от основата на християнството. В по-ново време прогресивистите видяха в европейската социална демокрация и глобалистки пацифизъм модел за подражание, който да възприемат.

Но днес Европа не е голям модел за почти нищо, извън музеите, очарователните катедрални градчета и страхотната храна. Идеята, че Европа представлява бъдещето, подхранвана от привържениците на съветника на Митеран Жак Атали, от утопичната „Европейска мечта“ на Джереми Рифкин  и от „Съединените европейски щати: Новата суперсила и краят на американското господство“ от 2005 г. на американския журналист Т.Р. Рийд, днес изглеждат като крайна заблуда.

Обичайна тема в ранните години на хилядолетието беше, че Европа е на прага на глобален възход, докато Америка е в упадък. Настоящата стагнация в Европа, както мнозина консерватори посочват, може да бъде отчасти обяснена с постоянно разширяващата се социална държава с високи данъци, която по принцип поглъща около десет процентни пункта повече от БВП, отколкото в САЩ, но това не е единственото обяснение. Някои от умерено по-добре развитите европейски икономики, като Дания и Швеция, са социални държави, но успяват да надминат останалите.

Истинският проблем е цивилизационен. Европейците не желаят да запазят индустриалната си база и да контролират границите си, като оставят континента все по-слаб и силно беззащитен. Лишена от лидери, Американската империя може и да скърца, но Европа е в много по-лоша форма, залята от мрачни демографски показатели, високи данъци, задушаващи регулации и закостеняла бюрокрация, в сравнение с която Калифорния изглежда като либертариански рай.

Упадъкът на Европа може да бъде видян в нейния бързо свиващ се дял от глобалната икономика. Трудно е да се намери какъвто и да е показател, по който континентът печели пазарен дял, докато парите продължават да се изливат в Съединените щати. За последните 15 години европейските заплати са паднали, а тези в САЩ продължават да се повишават. Икономиката на еврозоната е нараснала с 6 %, измерени в долари, в сравнение с 82% за американската, според данните на Международния валутен фонд.

Качеството на живот в Европа пада, индустриалната ѝ база ерозира, а изгледите за бъдещо подобрение не са много обещаващи. Днес Европа изостава буквално във всяка от напредналите индустрии, от софтуер и космос, до автомобили. От 50-те най-големи тех фирми само три се намират в Европа. Списъкът е доминиран най-вече от САЩ, с Китай на второ място. Чуждестранните инвестиции рязко спаднаха и към 2022 г. се изчисляваха със 100 милиарда долара по-малко, отколкото за САЩ.

Голяма част от този упадък беше причинен от самите европейци, което предлага някои ценни уроци за нас. Критичен е проблемът, лежащ в основата на европейската климатична политика, която има тенденцията да бъде по-екстремна и по-широко прилагана, отколкото в по-разделените и децентрализирани Съединени щати. Тези политики вече намаляват производството на храни и повишават цените. Развиващите се страни се нуждаят от по-голямо производство на храни от износителите, но поради забраната или ограничаването на важни торове от страна на Европа или принудителното умъртвяване на стадата, те ще трябва да си ги набавят от другаде. Това се случва в момент, когато старите африкански и южноамерикански колонии на Европа губят интерес към връзките си с Франция и Британия и все по-често търсят другаде, най-вече в Китай и Русия, капитали, стоки и разработване на природните ресурси.

Климатичният катастрофизъм осакати също така и енергийните доставки на Европа. За да постигне утопичните стандарти за „нулеви емисии“, Европа сякаш пое път към „енергийно самоубийство“, както един наблюдател забеляза наскоро. Последиците от Украинската война вече засегнаха цените на природния газ в Европа, но сегашният конфликт причинява още повече болка. САЩ в момента са най-големият износител в света на втечнен природен газ, а в същото време зелените политики оставят Европа все по-уязвима. От 6 октомври цените на бенчмарковия газов хъб TTF в Холандия се повишиха рязко и се продават за около 51 долара за милион Btu. Същото количество газ в хъба Хенри в Луизиана се продава за около 2,90 долара. Към кого ще трябва да се обърне Европа за бъдещи доставки на газ? Някои европейци може да предпочетат да се кланят на Катар, съюзник на Иран и Хамас, отколкото да се огънат пред непокорните тексасци.

Великият бастион на европейската компетентност, Германия, очевидно се разпада. Германската стратегия на зависимост от американска военна мощ, руска енергия и китайски потребители гръмна в лицето ѝ, тъй като американската отбрана се пренапрегна, руският газ тече към Китай и други по-динамични пазари, а китайците, някога разглеждани като идеалните клиенти за висок клас немски инженерни продукти, се превърнаха в неохотни клиенти, а също и в силна конкуренция. Германия в момента е напът да загуби по-голямата част от индустриалната си база, най-вече в химикалите и колите, включително прехвалената си „mittelstand“ (средна класа – б.пр.), преди всичко заради високите цени на енергията и намаляващата работна ръка.

Германската индустрия сега трябва да се справи с технологичните продукти и електрическите превозни средства, произведени в страната, която е водещ световен производител на парникови газове. Силата на технологиите да трансформират една икономика – или да я пренебрегнат – е очевидна при сравняването на траекториите на Германия и САЩ през последните 15 години. През този период икономиката на САЩ, водена от бума в Силициевата долина, се разшири със 76%, достигайки 25,5 трилиона долара. Германската икономика нарасна с 19% до 4,1 трилиона. В доларово изражение САЩ са добавили през този период еквивалента на почти три Германии към икономиката си.

Още по-проблематичен обаче може да се окаже опитът на Европа с имиграцията. Европа, подобно на САЩ, е наводнена от бежанци, основно от бедстващи страни. Опозицията срещу този нерегулиран прилив – който „Фигаро“ нарича „La menace islamiste“ („Илямската заплаха“ – б.пр.) – е широко отхвърлена като расистка и дори криминална. Още преди избухването на прохамаските настроения, които се отприщиха в Париж този месец, протестите с насилие бяха станали нещо обичайно и все по-враждебно към секуларната държава. Сега е ясно, че някои от тези пришълци са донесли със себе си щама на ислямския фундаментализъм и антисемитизъм, който е далеч по-опасен от всичко, случвало се тук.

В краткосрочен план опозицията срещу Израел от страна на левите сили, от неомарксисти до зелени, изглежда вероятно да увеличи политическата сила на ислямизма из цяла Европа, най-вече във Франция, като допълнително продължи да отслабва националните, както и европейските, институции. Из целия континент може да се наблюдава нарастване на гетата, пълни с перманентна ниска класа, която приветства беззаконния нихилизъм, допълнен от ислямистката идеология. Европейските градове някога бяха много спокойни и чисти, но сега са мръсни и обезобразени от графити, макар и все още не толкова смъртоносни, колкото американските. Някои градове, като Марсилия, сега са по-известни с повсеместната си престъпност и разруха, отколкото със средиземноморския си чар.

За един продължително цивилизован народ, свикнал с известно ниво на гражданство и респект към закона, са обидни сцените на нападения над френски полицаи, докато не са на служба. Все по-засиленото доминиране на големите градове от често агресивни и перманентно гневни младежи, най-вече от мюсюлмански страни, изправи целия континент на нокти. Дори Швеция, която от край време беше Валхала на прогресивните фантазии, беше принудена да призове армията, за да потуши насилието в преобладаващо имигрантските райони, които за местните шведи като цяло са забранени.

Противопоставянето на неограничената имиграция има ужасни последствия за център-лявото, чиято идеология на мултикултурализъм се разпада. Следвоенната мечта, че имигрантите ще спасят континента от недостига на работна сила, като постепенно бъдат асимилирани от местната култура, не се осъществи. Работниците имигранти или нямат необходимите умения, или не могат да преодолеят често трудната регулаторна среда на континента. Дори известни либерални страни като Дания налагат задължителна интеграция и открито се стремят да разбиват клъстерите, доминирани от имигранти като разрушават с булдозери социалните жилища.

Имиграцията отключи също така и мощен десен възход. Виктор Орбан, „черната овца“ на прогресивна Европа, вече има компания в лицето на италианката Джорджа Мелони и вероятната бъдеща президентка Марин Льо Пен. Това подхрани и подема на крайнодесните нагласи в Германия, където популацията от бежанци расте.

Възходът на десния национализъм широко се отрича от медиите, но той в голяма степен представлява не толкова експанзивен шовинизъм, колкото последен отчаян опит да се възобнови подобието на традиционни ценности и преди всичко вярата в миналото и религията. Както отбеляза „Гардиън“ преди пет години, мнозинството от младежите в 12 страни на Европа не са вярващи. Един учен посочи, че много млади европейци „са били кръстени, а след това никога повече не са прекрачили прага на храма. Културните и религиозни идентичности просто не са били предадени от родителите на децата. Те просто са се отмили от тях.“ Според „Pew“ например, християнството ще бъде малцинствената вяра в Британия и в някои други европейски страни до 2050 година.

Европа в много по-голяма степен от Съединените щати е зле подготвена за диверситет, тъй като нейните държави са много по-тясно свързани с коренното си население и традициите. „Топилката“, която също е обект на атаки в САЩ, никога не е вършила работа в Европа, особено след нарастването на мюсюлманската имиграция от Близкия Изток. И на фона на изключително ниската раждаемост на коренните европейци тези неинтегрирани популации – двигателите на сегашния възход на антисемитизма – със сигурност ще растат като процент от населението.

Ако има някаква надежда, то тя е във възраждащия се отпор както срещу политиките за климата в много страни, така и срещу неограничената имиграция – в Германия и по източната граница на Европейския съюз.

Предвид проблемите на Европа с последствията от съвременния прогресивизъм, американците трябва да помислят два пъти, преди да приложат сегашните си „решения“. Без известно радикално пренастройване европейците са изправени пред печално бъдеще, каквото не бихме искали да повторим от тази страна на Атлантика.

Джоел Коткин е сътрудник на Вашингтонския център за американски начин на живот към института „Кларемонт“, президентски стипендиант по бъдеще на градовете в университета „Чапман“ и изпълнителен директор на Института за градска реформа. Най-новата му книга, „Настъпването на неофеодализма“, е издадена от издателство „Encounter“.

Източник: /americanmind.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Стефан

  14 Ное 2023 17:53ч.

  Авторът не казва нищо ново, защото още във великия си роман "Братя Карамазови" Достоевски нарича Европа "Скъпо гробище" и в друго изказване от дневниците му казва- "ние ще почакаме за края на Европа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Ное 2023 19:56ч.

  За жалост спасителя загина на 30 април 1945 г !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ако има някаква надежда, то тя е във възраждащия се отпор"

  14 Ное 2023 17:56ч.

  ОТПОР е нещо против ПОРОВЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  14 Ное 2023 19:20ч.

  цъ. нещо, идващо от порове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроташаци ??

  14 Ное 2023 17:59ч.

  Епилирани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  14 Ное 2023 18:13ч.

  След като нас преди 30 години ни организираха един демократичен упадък,а след това ни взеха в ЕС за да ни контролират да не би по някаква случайност да се оправим,ние от нашата дупка няма как да видим докъде е пропаднала европата.Само да им съобщим,че в нашата дупка има място и за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  14 Ное 2023 18:17ч.

  Овчеподобните европейци, манипулирани от демократичната идеология на тъпанарския "мултикултурализъм", са вече обикновено блеещо стадо, хипнотично взряно в урсулката като безглава пастирка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  15 Ное 2023 14:21ч.

  Добре казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  14 Ное 2023 18:20ч.

  Парите продължавали да се изливали във ФАЩ. ?? Този кравар вероятно иска да каже дългът и дефицитите продължават да се изливат. Европа е континент с много хилядолетия история и за това невъобразимо (от краварска гледна) точка време е съвсем естествено тя да претърпява промени, възходи и падения и т.н. Кравария от друга страна е аберация, която ще бъде в бележката под линията на бъдещите исторически трудове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  14 Ное 2023 18:48ч.

  Европа в момента е в окончателно падение - европейците твърдо са се отправили към гробищата и крематориумите. Оттам връщане, възход и позитивни промени няма - има само смърт. Просто демографията винаги има решаващата дума в човешката история - след нея само тишина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Ное 2023 18:29ч.

  "и страхотната храна" - 50 вкуса на щуреца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Взех да си пестя времето.

  14 Ное 2023 18:31ч.

  Освен заглавието, често прочитам и по два реда от всеки абзац. Не понасям многословието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  15 Ное 2023 17:08ч.

  Съвършено си прав, колега! В подобни статии никога не се казва главното! Много думи за нещо, което е ясно и с две думи само - следвай природата! Природните закони са неотменими! Ако успееш само малко от малко да смекчиш природния закон за правото на по-силния, спри се, огледай се, ослушай се и, ако не откриеш свръх-големи природни несъответствия, премини нататък, дай си сметка кое е полезното и печелившето и продължи с опитите да го развиваш още, като не се надявай прекалено на някакво от условие, че си изрично на прав път - може и да не си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Ное 2023 18:37ч.

  Всичко е точно, с малкото допълнение, че европейците съвсем не са толкова глупави, колкото иска да ги изкара автора. Имат да кажем културна сланина. На няколко пъти беше споменат антисемитизма. Ето затова доведоха милионите емигранти от мусулманският свят. Ислямизъм, антисемитизъм,либерализъм в Европа - все антиеврейска среда, където израелците не биха се преместили. Щом обаче се реши къде ще се мести Израел, тези другари ще бъдат натирени от Европа. Дмитрий Иванов беше писал за тях - както дойдоха, така и ще си отидат. Допълвам. пеша. Защото европеца е либерал, либерал, но и един латентен патриотизъм дреме в душата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евреите

  14 Ное 2023 18:48ч.

  не ги мисли, те вече са се наместили, тихо и кротко, без да привличат внимание. Не говоря за тия с масурите - те личат отдалече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Ное 2023 18:49ч.

  "Великият бастион на европейската компетентност, Германия, очевидно се разпада. " Хе хе! "Умом Европу не понять, в Европу можно только верить!" Да не ме сбъркате с Тютчев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахааа

  14 Ное 2023 18:50ч.

  Нацисткия проект е обречен ! Това трябва да се помни. За нацистите лавушката е заложена от преди 15 години. По интересното е ,че българските кретени са удивителни в своята тъпота. Сега ако могат да се хванат на въдицата за отпадането на дерогацията и да се откажат от руския газ и петрол ще е добро постижение,ще е още една крачка към разрухата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  14 Ное 2023 19:11ч.

  Абе с още много малко усилия ще го докарат до български корекоми. И хич не е смешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  14 Ное 2023 19:22ч.

  Крайно време е към звездичките на евробайрачето да се дорисуват и полумесечета.. Да уважим чувствата на милиони нови и стари гости!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  15 Ное 2023 14:23ч.

  Въпрос на 10-20 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  14 Ное 2023 19:41ч.

  Демографията сама по себе си не е значим дългосрочен проблем. ЕС е пренаселен, най-гъсто населеният континент. С навлизането на Автоматизацията в производството, просто не са нужни толкова много хора. Дори населението на ЕС да намалее до 250 милиона, не виждам проблем. Проблемът е в талибанизацията на континента и в икономическият упадък. Ако този процес не бъде спрян, до края на века западна Европа ще е новият Трети свят. Следователно талибанската напаст трябва да бъде прогонена незабавно, ако се наложи и изтребена, а границите да се охраняват с оръжие. Всички либерасти, противопоставящи се на това Европа да се защитава, да бъдат съдени за измяна и - екзeкутирани. Но първо всички политици, слугуващи на САЩ, вместо да защитават интересите на Европа, трябва да бъдат свалени, ако трябва и със сила и лиkвидирани без никаква милост. Измяната трябва да се наказва със смъpт. Кръвожаден ли изглеждам? Не - Китай е силна страна, защото 47 престъпления, корупцията включително се наказват със смъpт !!! Всякакви зелени талибани, извършващи икономическа диверсия, извратенци, проповядващи гнyсотиите си пред деца, трябва да бъдат смазвани безмилостно, защото те застрашават съответно икономическото и демографското оцеляване на континента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • одобрявам

  14 Ное 2023 20:06ч.

  Без насилие няма да се мине. Въпрос на време е да има въоръжена реакция. Зелени фашисти , либерасти, вакс-терористи, джендъри променящи пола на децата ни, откровени сатанисти и трансхуманисти, трябва да бъдат екстерминирани.Иначе нормалната Европа си заминава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  15 Ное 2023 1:54ч.

  Да, ще има реакция, но Европа като общество реагира с голямо закъснение и реакцията, която за бъде ефективна трябваше да дойде преди десетина години ще дойде едва, когато ислямистките сили в Европа ще са станали твърде силни и Европа ще стане един голям хаос, подобен на сегашната от векове мултикултурна Сирия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  15 Ное 2023 14:24ч.

  101% те подкрепям........но това са мечти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  14 Ное 2023 19:44ч.

  Европа наистина се е засилила към пропастта. Но не може да се отрече, че това става с любезното съдействие на чичи Сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Ное 2023 20:05ч.

  "с любезното съдействие на чичи Сам." За което любезно благодарим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  14 Ное 2023 22:01ч.

  Карай да върви - важното е че украинците утре ще превземат Москва, руснаците няма на кого да продават нефт и газ, Путин е отдавна мъртъв и разчита на двойници, за които пък хага издаде заповед да бъдат хванати и съдени, а тукашните "демократи" почти са преборили комунизъЪМЪТ, но в следващите 30-40 г. ще го довършат окончателно. И банани има в изобилие - какво му трябва повече на човек ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  15 Ное 2023 0:54ч.

  Да бе, да. А в Русия нивото се вдига ли вдига. В Мурманск вече използват 3 дупки за тоалетни, вместо една. А това увеличение е 3 пъти ! Недостижими !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  15 Ное 2023 1:43ч.

  Ще се светнеш по въпроса рано или късно, но пак ще пишеш за дупките, т.е. за каквото те влече най-много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  15 Ное 2023 8:08ч.

  Както е написал Guest твърде много се вълнуваш от тоалетните. Да не би да виждаш живота си по този начин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогейтак

  15 Ное 2023 8:59ч.

  Всички пеераси ги влече тая тема за тоалетните и дупките. Обикновено на подсъзнателно ниво...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin, ти си абсолютен боклук

  15 Ное 2023 15:37ч.

  Предполагам, че си инвалид и не можеш да пътуваш в чужбина за да видиш как живеят хората по Света. С писане/преписване на листчета заработваш по нещо, но няма да ти стигне за да се излекуваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  15 Ное 2023 6:25ч.

  Колко са нагли тези наши партньри отвъд океана. Докараха Европа до това състояние и сега констатират фактите. Докараха Украйна до разруха с толкова много жертви. И в момента прехвърлят вината на украинците, че не са успели с контранастъплението. Европа ще тръгне нагоре, когато се еманципира от САЩ. За да се случи това, на хората трябва да им стане ясно, че САЩ не са наш съюзник. Те са наш враг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лаврак

  15 Ное 2023 9:00ч.

  Щом не става с Русия, очевидно е, че на европейски гръб си спасяват кожата амероционистите. А т.нар. евроколхоз се изложи, демонстрирайки на целия свят пълното си безгръбначие пред една иноконтинентална сила, която го язди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Phoe

  15 Ное 2023 13:57ч.

  Точно. Европа стана такава, защото САЩ я управлява. И колко нагло - прецакваш някого, а после му се присмиваш, че е глупав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  15 Ное 2023 7:55ч.

  Има оптимизъм в коментарите,защото в БГ,ако си чел напрмер Толстой,но не си ходил в Дубай те смятат за глупак.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  15 Ное 2023 14:26ч.

  Що ли ми трябваше да правя деца?! Горките ще живеят в олигофренски свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещата са трагични

  15 Ное 2023 15:34ч.

  Живея в Англия и държавата пропада осезаемо. Живота в последните две години се влоши толкова много, че и дума не може да става за сравнение с това дето беше преди 5 години. Комунистическите копелета ще ме препращат да живея в Русия. За съжаление е невъзможно. Да се местиш да живееш от една държава в друга не е както да си сменяш чорапите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи