Евроинфлуенсърите прекалиха – посегнаха и към валутния борд

Евроинфлуенсърите прекалиха – посегнаха и към валутния борд

Следвайте ни в Телеграм

Бивши банкери, бивши заместник-министри, държавни чиновници, неуспели, но свръхамбициозни политици. Такъв е профилът на желаещите България час по-скоро да приеме еврото и спекулациите, с които денонощно облъчват публиката, вече оспорват стабилността на валутния борд. 

Върхът достигна гостуването на пенсионирания банкер Левон Хампарцумян в Националната телевизия. В сряда той заяви метафорично, че валутният борд зависил от едно решение на парламента от петък и в понеделник можело да го няма. 

„И примерно икономистите на "Възраждане" говорят как ние сме малка лодка, която е вързана за големия кораб на еврото, но ако големият кораб тръгне да потъва, защото еврото ще свърши и Европа ще се разпадне, ние можем да срежем въжето на лодката“, каза пенсионер-банкерът, на което водещият веднага отвърна с „Ние няма ли да потънем по-бързо“, давайки с наивността си още поле за спекулациите на господин Хампарцумян. И той продължи:

„Естествено, че ще потънем. Има хора, които искат да ни извадят от Европейския съюз, от НАТО, от валутния борд. Не знам в каква последователност. Не бих се присъединил към хората с тези идеи. Защо го правят – руски пари ли взимат, добросъвестно аблудени ли са?“

Тези думи на пенсионирания банкер – знаменитост Хампарцумян са скандални, защото внушават, че отказ от еврото или забавянето на приемането създават нестабилност за валутния борд. Внушават също, че противниците на еврото са противници на борда и евроатлантическата ориентация на България като цяло, изпаднали в заблуждение, или подкупени с руски пари. 

Всъщност е точно обратното. Именно най-големите противници на валутния борд искат да приемем еврото, защото най-после отново ще могат да девалвират дълговете си, ще има централна банка, която ще прави рефинансиращи операции и така ще получат лесен остъп до нови заеми, с които да си превъртят старите, когато бизнес проектите им не излязат. И банките, които са им отпуснали заемите, ще имат кредитор от последна инстанция – БНБ (не ЕЦБ, а БНБ. Защото именно в БНБ ще се залагат новоприеманите обезпечения), който ще ги направи далеч по-непредпазливи, склонни да поемат риск и да трупат загуби. 

Вземете олигарсите от умнокрасивитета и ще видите, че през годините именно те са съжалявали, че не могат да девалвират дълговете си, да получат улеснено рефинансиране или да поевтинят износа си. Думите на Левон освен това са и неверни. Ако утре еврото се разпадне, валутният борд моментално ще се върже към нововъзстановената германска марка. По закон, ние и в момента сме вързани към марката, но за срока на съществуване на еврото, приемаме курса, по който марката е заменена с евро. 

Думите на Хампарцумян щяха да са поредната безсрамна простотия, изречена от банкера-знаменитост, когото дори колеги не взимат насериозно. Те обаче идват в момент, когато по много причини, включително и заради страхове, насаждани от жълтопаветната десница, хората почват да се страхуват за спестяванията си. 

Ден преди банкерът знаменитост да спекулира с борда, същото стори и директорът на едно държавно предприятие – икономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ.  Човек, който не известен с научна кариера, но се радва на медиен интерес и е в челните редици на онези активности на факултета, които допуснаха мозъците на младите да се полират в така наречените „Харвардски класове“. Не споделям името му човека, защото не съм сигурен дали фейсбук постът му е публичен, но заради влиянието и популярността му, приятели зазвъняха да ме питат да се притесняват ли за спестяванията си в левове. А това означава, че евроинфлуенсърите са стигнали твърде далеч в манипулирането на общественото мнение и откровено се заиграват с огъня.  
 
Отговорът, разбира се, е не! Не трябва да се страхуват. Но не по причините, поради които директорът на държавното предприятие обяснява – че бордът бил подкрепен от Европейската централна банка, защото видиш ли имало суапово споразумение с нея. Онова, същото, което БНБ сключи през пролетта на 2020 година под диктата на ГЕРБ, които го обявиха още преди централната банка да е обсъдила въпроса. Но пък веднага призна, че не може да пристъпи към практическото му задействане дори и да иска.

Същият икономист замълча, когато му обърнах внимание, че срокът на суаповото споразумение е изтекъл и от спекулацията му остават само графиката и текстът, които внушават, че видиш ли, бордът навлиза в нова несигурна фаза, защото валутните резерви не покривали сбора от пари в брой и влоговете в банките. Ако се беше образовал достатъчно, същият икономист щеше да знае, че за стабилността на борда има значение единствено покритието с резерви на парите в брой. 

Та ето по това ще ги познаете. Хора с образование, с обществен авторитет, които са постигнали някакви позиции, но днес ползват постигнатото за да пробутват шарлатанизми под прикритието на старата си слава или титлите, с които са окичени. Те не ползват аргументи, а клишета: „Клубът на богатите“, „Цивилизационен избор“, „Задължение по договор да приемем еврото“ (чудно защо миналите 15 години в ЕС Западът не пристъпи към изпълнение на това задължение). „Ние и сега сме в еврозоната, но консумираме само негативите“. Не е така. Защото нямаме задължение да плащаме за чужди фалити, което ще възникне след като приемем еврото, заради участието ни в Европейския стабилизационен механизъм. „Лихвите ще паднат“ - да не би да има забогатели на заем?

За разлика от практиката на десните болшевики, които съставят „срамни списъци“ на евроскептиците и европротивниците – „четирихилядници“, тук няма да изброявам всички инфлуенсъри на еврото. Просто предложих инструментариум, по който да се различават аргументацията от демагогията. На този фон признанието на Евгений Дайнов как обяснява еврото на студентите си само буди страхове какво поколение се задава, ако всички са с акъла на хипито от Миндя. 

Като се замисля, далеч по-добре са класическите инфлуенсъри. Те хвалят фирми и продуктите им срещу пари, не претендират, че са експерти. Просто готини хора, които осребряват приветливата си визия с изобретателни клипчета. Далеч по-опасни са политическите инфлуенсъри – бивши величия, псевдоакадемици и настоящи катерачи, които си плюят на сурата за да се докарат пред някой. За пост, стари обвързаности или за нова сделка. 

 

 

 

 

Коментари

 • при курс 1:2 на евро спрямо лев, влизането в еврозоната е легитимация на ограбването на народеца ни от страна на магураджиите

  03 Фев 2023 10:03ч.

  Разни измислени банкерчета-интернационалисти трябва да бъдат приравнени до мутрите от 90-те и да започне отстрел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Фев 2023 10:20ч.

  Има по голям проблем от въвеждането на еврото, а той е че никой българин не говори (и се правят, че не разбират) по темата за дигиталната валута на централната банка, или CBDC- central bank digital currency! Разбирай приложение на смартфона за електронни купони, вързани в блокчейн технология, с лимити и нови правила(като в затвор), които нямат нищо общо с парите които познаваме до сега!!! Това е начина човек да бъде приучен да яде насекоми и да има екологични лимити и квоти на всичко което потребява и притежава, да обитава 15 минутен периметър и да бъде следен за всяко едно действие в бита му! Атлантическите "експерти" си мълчат, защото са марионетни парцалени кукли, които говорят каквото им спуснат за деня под формата на опорки! А пък родолюбивите хора си мислят за добрият стар лев и неговото спасяване,и угрозата от инфлация и обедняване, не не става дума за обедняване, а за тотално поробване, от библейски мащаби, за които пише в последната книга на библията! Това е причината да се самоунищожава цялата стара система(свят) и порядки, а световните лидери да се държат като гьонсурати, обладани от нечестиви сили! Залогът зад новата система ще са самите хора с техните физически тела, експеримент вече започна с появата на зелените сертификати, колко му е да свържат цялата необходима информация, под един QR европейски, зелен и благонадежден код, който да хем портфейл, хем паспорт, хем здравен картон?! Как да запазиш лева в това положение, когато всички транзакции ще се правят на съвсем ново равнище, да не говорим че целият български "елит" е отдавна приватизиран, живее на запад и служи на дявола, такава вилица имат на мръсните им вратлета, че не могат да си помислят дори да си надигнат главата... държат ги точно както тиквата, всичките им аморалности и престъпления са грижливо документирани и се пазят отвъд океана... Ето затова мразя дигиталните технологии, защото са толкова мощни, че всичко за всеки вече се знае, няма една тайна да е останала скрита, нито едно престъпление заметено, и вместо света да се очисти, напротив затъва и се проваля, защото тази информация и възможности не се ползват за правосъдие, а за поробване и възцаряване на Ада, всичко което е смарт и I.T А.I , е от лукавият! Заради джаджите с черни кристалени екрани света стана нетърпим за живеене, а хората се превърнаха в ято безпаметни риби в мрежа!! П.П Оптимистичното в случаят е че 100% ще се провалят, заради подбора на човешките им ресурси- изпълнители... Световният елит е много тъп и изключително гнил, това вече ясно личи и човек не бива да се полъгва от материалната им мощ, също не бива да се опитва поради носталгия по миналото, да го съхранява и да да го връща. Винаги е било градация на зрелият сатанизъм, поне от 1000 години насам, а сега бесноватите системно го унищожават, и упованието на праведният трябва да бъде в Бог и че той може всичко да направи по добре в един по добър свят...след този гнилият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Фев 2023 11:31ч.

  Цифровата валута отдавна е готова, само дето не могат да намерят как да я наложат, без да им избият зъбите ? Не е толкова лесно да се случи, колкото си представяха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викторе аплаузи за поста ти !

  03 Фев 2023 19:49ч.

  Все пак това опасение, според мен , не е непосредствено предстоящо. За сатанистите е особено важно процеса на робовладелство да напредва плавно. Метафората с жабите и възвиращата вода - ако водата рязко се кипне , жабите може да изскочат и да се спасят. При 8 милиарда население, и "нерешен", а напротив - задълбочаващ се за сатанистите проблем с НЕРАБОТЕЩАТА ДЕПОПУЛАЦИЯ , сега да премахнат парите в глобален план - би предизвикало експлозия ! Тях ги е страх от експлозия, защото тогава "жабите може да изскочат от тенджерата" , или дори по-лошо за тях, да им се поиска сметка /военните/. Сатанистите вече правиха проби в отделни райони /Индия/ да премахват парите в брой, и това предизвика невъобразим хаос. Така че за момента не мисля че ще рискуват с дигиталните пари. А за по-късно ? По-късно просто ще дойде ОБРАТЪТ, и както е казано в една мъдра книга - "ще има плач и скърцане на зъби".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Фев 2023 10:23ч.

  Много интересно как химик от Кремиковци стана банкер, т.е шеф на най-голямата банка у нас?! Сигурно в България само 100 човека работят това, от което разбират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Фев 2023 11:12ч.

  Около 10.11.1989 г. много се говореше за т.нар. Номенклатура. Идеята за въвеждането на този термин бе политиката на БКП за ръководните им кадри, т.е. нямаше значение как се справят като стопански ръководители. При провал просто им се сменяше поста, но отново ръководен. В онзи момент не си дадох сметката, че има и едно по-висше стъпало на номенклатурните кадри. Такива например са като Левон Хампарцумян, които и преди 10.11.1989 г. и след тази дата си остават на ръководни постове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бил е нужен на някого

  07 Фев 2023 21:28ч.

  например за одобряване на свръх-кредитиране срещу ипотека /върху терен например/, най-добре в съотношение 10:1 напр. Невъзвращаеми кредити. 1) Но банките отписват тези загуби и после прибират загубите от бедния български народ. 2) Такива такси, каквито банките прилагат в България, в Западна Европа няма. А по време на фин. криза около 2008 банките-майки бяха на печалба благодарение на филиалите си в Източна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво изобщо е "инфлуенсър"?

  03 Фев 2023 11:17ч.

  Човек, който разнася инфлуенца?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов месия за безмозъчни индивиди

  03 Фев 2023 14:27ч.

  И явно има хляб в инфуенцането

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че има хляб,

  03 Фев 2023 17:25ч.

  кретенясалите неуки потребители са милиарди и се умножават с бясна скорост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10-те милиона лв. отделени от бюджета ни за реклама на еврото в действие

  03 Фев 2023 11:26ч.

  Всякакви капацитети се изявяват по телевизиите. Преди няколко дни съдийка от Конституционния Съд в предаването на Ризова е призовала хората да НЕ подписват формата за провеждане на Референдум "за" / "против" приемането на еврото, защото била противоконституционна, и не се гарантирала защита на личните данни на хората (ЕГН, постоянен адрес) ... Чуждите наши медии трескаво се надпреварват да разединят, объркат и разколебаят народа ни още повече...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Виктор 03 Фев 2023 10:20ч.

  03 Фев 2023 11:46ч.

  "...Има по голям проблем от въвеждането на еврото, а той е че никой българин не говори (и се правят, че не разбират) по темата за дигиталната валута на централната банка, или CBDC- central bank digital currency! ..." Никой не говори за CBDC, защото нямаме публични дискусии за това какво е най-доброто за държавата ни, а тези 10 милиона са определени ЗА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ, не за обсъждане. След като са бюджетни средствата, трябва да се чуе мнението на ВСИЧКИ които пълнят бюджета, в т.ч. и на противниците на еврото. Журналистите ни са в огромен дълг към България. Медиите ни НЕ са наши, а чужди. NOVA (ЦРУ) TV дори се изписва на латиница...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медиите на глобално равнище не са на народа

  03 Фев 2023 14:26ч.

  Не само у нас. Най-големият престъпник, поради липса на ум и способност за собствено разсъждение у земляните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Фев 2023 11:30ч.

  Еми другите сега жънат от войната, а нашите туке требе да слушкат бе ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Фев 2023 13:15ч.

  Инфлуенсър е индивид без работа, който пише глупости.... Много моля банкерът Хампарцумян да ми отговори защо 7 от европейските държави с много висок стандарт от 20 години не приемат еврото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак

  03 Фев 2023 15:13ч.

  На този индивид трябва със закон да се забрани достъпа до национален ефир. Той е толкова вреден, че чак предизвиква напъни за повръщане. Съхранете здравето на българите! Не допускайте булимията, която той демонстрира след тотално преяждане с власт и пари, да засегне измъчените и гладни телевизионни зрители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само този аргумент....

  03 Фев 2023 19:54ч.

  ... че приемайки еврото, ще се задължим да плащаме на фалирали търговски банки навсякъде из зоната е предостатъчен , такива алхимици като Хамбарцунян да си затворяят мошеническите усти-хамбари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лучия

  04 Фев 2023 0:46ч.

  НИКОЙ няма власт над този който не е съгласен. Личното съгласие е задължително за да могат сатанисти и цялата останала паплач от тяхното котило да си въведат новия световен ред според заповедите от техния господар. Но има един фактор , който е непреодолим за тях - личното съгласие и будността на всеки един човек. Те ще опитват още и още , докато им свършат ресурсите/енергията/, докато им изтекат разрешителните за пребиваване на Земята. Те са тест за човечеството доколко е достойно. Който разбрал-разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Фев 2023 6:59ч.

  Този химик не е банкер, а обикновен приказчик по банкови вечеринки и затова го държаха, защото добре служи на италмафията. Понастоящем е масон в Малтийския орден и се мисли за европейско величие, а е най-обикновен костовиски престъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  04 Фев 2023 7:03ч.

  Волгин не е прав за Народния съд, защото е скъпо ресурсоемко мероприятие. Простото решение е няколкобустерна Fайзерова факсинация, която ще приемат с охота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи