EU Observer: Подкрепата на Борисов за френското предложение е слънчев лъч

EU Observer: Подкрепата на Борисов за френското предложение е слънчев лъч

Автор: Андрю Ретман, „ИЮ Обзървър“. Статията е преведена на български език от БГНЕС

България изрази надежда за предстоящ пробив в процеса на разширяване на ЕС със Западните Балкани, като одобри френския проект за преговори за присъединяване на РС Македония.

Слънчевият лъч дойде, когато българската опозиционна партия ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов, подкрепи френските условия в сряда, 22 юни.

Решението му означава, че депутатите в София имат вероятно мнозинство, за да гласуват за започване на преговори.

Междупартийната подкрепа дойде въпреки факта, че българският министър-председател Кирил Петков беше свален от поста си с вот на недоверие в същия ден, в който се обсъждаха антикорупционни реформи.

Ако РСМ също приеме френския проект, преговорите за присъединяване ще отбележат първата голяма стъпка на ЕС към Западните Балкани след години на застой в разширяването - и на фона на опасенията за мрачно руско възраждане в региона.

„Неоправданата и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна оказва значително влияние върху целия европейски континент“, се казва във френския проект за преговорите за присъединяване на РСМ от 17 юни.

В сряда Европейската комисия благодари на Борисов за „историческото му решение“, като същевременно го призова да направи „необходимите предложения в парламента още днес, за да може Европа да продължи напред“ /тези предложения вече са факт с внесено в деловодството проекторешение на ПГ на ГЕРБ – бел.ред./

Но ако България гласува с "да", тогава премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също ще трябва да прокара споразумението през парламента.

А това означава, че ще бъде преждевременно френският президент Еманюел Макрон да празнува на срещата си на върха за Западните Балкани в Брюксел, която ще започне днес.

България налага вето на РСМ от 2020 г. насам заради спора свързан с българския произход на културата и езика на Северна Македония.

Ковачевски не разполага с мнозинството от две трети, което му е необходимо за положителен вот, докато националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се обяви против плана на Макрон. В преговорната рамка на ЕС трябва да има "ясна защита на македонската идентичност", заяви Ковачевски в сряда.

„Историческите въпроси не могат да бъдат критерии“ и София не трябва да се опитва да ги вкара в „двустранен протокол, който все още не е хармонизиран с България“, добави той.

Във френската преговорна рамка за преговорите за присъединяване, която изтече в балканските медии, се казва: „Македония ще приеме чрез приобщаващ процес план за действие, посветен на защитата на правата на лицата, принадлежащи към малцинствата“.

В нея се говори и за „пътна карта“ и „едностранна декларация за македонския език“, която ще бъде издадена от РС Македония.

Очаква се планът за действие и пътната карта, които все още са в процес на финализиране между Скопие и София, да съдържат остри български термини.

Те включват промяна на преамбюла на конституцията на Северна Македония, за да се споменат българите, хърватите и черногорците като национални общности.

„Изпълнението на тази пътна карта и план за действие ще бъде постоянно наблюдавано и редовно разглеждано на междуправителствените конференции [МПК] по време на целия процес“, се казва във френското проектопредложение.

И всичко това означава, че „първата МПК [за откриване на преговорите за присъединяване] може да бъде само фотосесия, ако България все още може да налага вето на всяка следваща стъпка в процеса [по исторически въпроси]“, заяви европейски дипломатически източник.

Трябва да има "силни гаранции както от страна на България, така и от страна на Европейския съюз, че България няма да поставя нови условни искания" по време на разговорите, каза Ковачевски.

Ковачевски, както и лидерите на Албания и Сърбия, заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък в знак на протест срещу безизходицата.

Преговорите за присъединяване на Албания са свързани с тези на РСМ в заплетената процедура на ЕС.

В сряда обаче настроението се подобри още повече, когато те заявиха, че все пак ще присъстват на срещата на върха.

В проекта на френското изявление за първата междуправителствена конференция, ако тя изобщо се състои, се казва: „Това е исторически момент за всички нас, който бележи крайъгълен камък в развитието на нашите отношения“.

„Вашата страна [Северна Македония] е част от европейската история, наследство и култура и ние очакваме с нетърпение по-нататъшното засилване на нашите вече добре установени връзки“, се казва в него.

Междувременно лидерите на страните от Западните Балкани и ЕС също планират да призоват "за ускоряване на процеса на интеграция в ЕС" в изявление на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Те имат за цел да подчертаят „спешната необходимост от постигане на осезаем напредък“ в „нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово“.

Но ЕС няма да даде нищо на Босна, която заедно с Косово дори нямат статут на "кандидати" за членство в ЕС - първата стъпка в процеса, около 19 години след неговото начало.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • Doktor

  23 Юни 2022 13:12ч.

  Срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вениамин

  23 Юни 2022 18:28ч.

  у кого бе у бойчето ,не си прави ташак с читателите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  24 Юни 2022 22:02ч.

  Затвърдиха го като Негово Западно Балканско Височество в Европа, но в Азия му викат Бо Тик Вун !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, да!

  23 Юни 2022 13:28ч.

  Борисов е нашето слънце, което огрява голите задници на българската мафия. Изгрее ли и те веднага лъсват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  23 Юни 2022 14:11ч.

  Предателството на Борисов и така нататък ... !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  23 Юни 2022 15:06ч.

  Тия от Обзървър не са в Ред. И не само те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялото либерално западно войнство

  23 Юни 2022 19:10ч.

  Е за психиатрията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънцето ни то ненагледно! А Кирчо - въздухът ни.

  23 Юни 2022 19:14ч.

  И повярвахте в "изчегъртването", признайте си. И даже се вживяхте в това некадърно калташко театро, че двете глави на ламята се изчегъртаха взаимно: най-напред Кирчо - Боку, а тия дни vice versa.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А трябваше да се досетят феновете на Киро & Кокоро

  24 Юни 2022 17:48ч.

  че по Канада и в целия свободен свят момченцата се чегъртат яко и даже парадират с това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer (НаблЯдател), честито! Бойко - Слънчевия Лъч,

  24 Юни 2022 17:46ч.

  новото име на Винету. Печатат те вече в Европата :DDDDD Е, от Гласове не са превели разсъжденията ти за злобното джудже, но те все така правят - превеждат избирателно и изопачават ;))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  28 Юни 2022 14:27ч.

  Смях в залата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи