Eдин диктатор по-малко

Eдин диктатор по-малко
Признайте, че е смешно… Да слушаме онези, които третират един демократично избран президент като фашист, докато оплакват смъртта на един диктатор.

 

 

Да гледаме как Джъстин “Гей парад” Трюдо възхвалява един тиранин, изпратил хиляди хомосексуалисти в затвора.

Да четем похвалните слова на левицата за един деспот, който задушаваше пресата, екзекутираше опонентите си, нарушаваше без колебание правата на човека и затваряше журналистите, осмелили се да критикуват режима му.

Какъв карнавал!

Лично аз отпразнувах смъртта на Кастро с няколко рома с кока-кола.

“Всеки път, когато чувам хората да казват, че Кастро е диктатор, аз казвам, че това не е точната дума. Той беше тиранин.

Диктаторът е човек, на когото са дали абсолютни правомощия, за да се противопостави на една национална заплаха на временна основа. А тиранинът е човек, който не се интересува от законите и узурпира правата на народа”.

Кой е казал това? Доналд Тръмп? Роналд Рейгън? Стивън Харпър?

Не: Алина Фернандес, дъщерята на Кастро, която избяга от режима му с фалшиви документи през 1993 г.

Познавате ли Нестор Алмандрос?

Испанецът, имигрирал в Куба през 1948 г., когато бил 18-годишен, станал един от най-големите оператори в историята на киното. На него дължим прекрасните кадри на няколко класики, сред които “Райски дни” на Терънс Малик, смятан от повечето критици за един от най-красивите филми, правени някога.

През 1984 г. Алмандрос засне документален филм за състоянието на човешките права в Куба. Наречен “Непристойно поведение” (Improper Conduct), този филм, спечелил наградата на публиката на Фестивала на гей и лесбийки филми в Сан Франциско и Голямата награда на Международния фестивал за човешките права в Страсбург, се интересува особено от съдбата на хилядите хомосексуалисти, хвърлени в затвора от Кастро и неговите шайки.

Има няколко откъса от този филм в интернет. Съветвам ви да ги гледате, мислейки си за хубавите думи на нашия министър-председател Джъстин Трюдо за този диктатор хомофоб.

“Фидел Кастро беше противоречива личност”, каза той с потреперване на гласа.

Противоречива? Ъъъ… не.

Джъстин Бийбър е противоречива личност. Майли Сайръс е противоречива личност.

Кастро беше гонител, потисник, враг на свободата, също като Пиночет.

Както повечето “революционери”, на които се възхищават верните на Червеното знаме, веднъж седнал на трона, Кастро се превърна в монарх, жаден за власт.

Тиранин, който - странно, странно - беше голям приятел на Пиер Елиът Трюдо, бащата на нашата Харта на правата и свободите.

Сред потопа от глупости, който се изля през уикенда, ми дойде наум една идея.

“Фермата” на Джордж Оруел да стане задължително четиво в училище.

Историята за група прасета, които разпалват бунт в една ферма и стават също толкова тиранични, ако не и повече от фермера, когото са прогонили.

“Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите…”

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • Синигер

  27 Ное 2016 19:50ч.

  Помните ли френския филм "Лудите на стадиона"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МНМ

  27 Ное 2016 23:30ч.

  Изумително.Такава статия,която казва очевидната истина,в този сайт???..Или целта е да се покаже колко е независим и прикрие пропагандата...Както преди много години лицето Явор Дачков,в най-гледаното време на БНТ спечели доверието на зрителите,които по-късно,включително и сега,мръсно манипулира и заблуждава.С каква цел,той си знае...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чинка

  28 Ное 2016 0:43ч.

  Явно тоя не е имал контакти с кубинци. Чело недочело, чуло недочуло и решило нещо написало. Истината е тази: След див капитализъм / т.н. демокрация/, следва комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е въпросът в това дали кебекоазецът,

  28 Ное 2016 1:21ч.

  написал горния пасквил, е имал или е нямал контакти с кубинци, а че е имал много и задушевни контакти с най-различни представители на Братството на Меките Китки. Сигурно му е било хубаво с тях. Е, няма да му завиждаме — не сме такива хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм!

  28 Ное 2016 1:29ч.

  "Какъв карнавал! Лично аз отпразнувах смъртта на Кастро с няколко рома с кока-кола" С Явор Дачков ли празнувахте? Това е последният път, в който надзъртам в този сайт- Почти бях повярвал, че Дачков се е вразумил с възрастта. Нищо подобно. Той си е все същият. Все същата отврат както преди 20 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  28 Ное 2016 3:56ч.

  Е, залисани в мъкненето на вода от 9 кладенеца, този път се самонадминахте! Колко харесвате или не харесвате Кастро, е безкрайно далеч от всякакъв публичен интерес. Не е Ваша работа да го оценявате, нито пък някой се интересува от мнението Ви, меко казано. Но поне да знаехте, откъде превеждате и по чии стандарти се равнявате! Нека Ви кажа - от най-големия жълт таблоид в Кебек, част от империята на кебекарския Пеевски, който до оня ден беше и председател на ПК, дето лягат и стават със сепаратистки бълнувания. Радикалният им фронт извърши атентати и убийството на действащ министър. Именно затова и недолюбват П.Ел. Трюдо - защото му писна и ги разгони като зайци из полето. Естествено, вчерашният им брой беше украсен с карикатура на Трюдо и Кастро, в стил "Шарли Ебдо". Основателят на медийната група - блаженопочившият баща на настоящия президент, пък беше много известен "борец" за правата на жените, евреите и нефранкофоните - поинтересувайте се. Докато пускахте по нещо на Бок-Коте, иди-дойди, ама тая гнус... Много е християнско и човеколюбиво да се знае, че кебекарският Недялко Недялков се е почерпил с ром и кола по повод нечия смърт; за един богослов го споменавам. Имам и впечатлението, че знаете за Куба малко или много малко. Един факт само - по данните за ИЧР от 2014 г., Куба е на същия хал, като Сърбия, Македония, България, Черна гора, и т.п. Преди Мексико, Турция, Бразилия и пр. След 60 години "диктатура" и въпреки нечовешко ембарго! Канадците, между впрочем, са с най-голям дял в приходите на кубинския туризъм - над 1 млн. туристи годишно, което е повече от сбора на следващите 10 страни в списъка. При "диктатора" ходеха, че се и връщаха. Макар че за огромна част от тях е по-точно се каже не ходеха, а клатеха... А когато кубинските хлапетии показват крайно невъзпитано поведение, родителите им казват: "Не се дръжте, като кебекари!" Такива ми ти работи идват от братски Кебек. И изобщо, не лошо да има известна умереност в оценките и самочувствието на избирателите на такива демократи, като Костов, Симеон, Бойко и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • банкер

  28 Ное 2016 4:08ч.

  И папата има такива противници, но не е спасил светът от ебола и не приема 20 000 деца на година пострадали от Чернобил. http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/household_consumption_dollars/ http://www.theglobaleconomy.com/Cuba/household_consumption_dollars/ http://www.theglobaleconomy.com/rankings/Death_rate/ България: БВП на глава от населението, паритет на покупателната способност: за този индикатор, Световната банка предоставя данни за България от 1990 г. до 2014 г. Средната стойност за България през този период е 11475.63 щатски долара с минимум от 7990.65 щатски долара през 1993 г. и максимум 16363.19 щатски долара през 2014. Куба: БВП на глава от населението, паритет на покупателната способност: за този индикатор, Световната банка предоставя данни за куба от 1990 г. до 2013 г. Средната стойност за Куба през този период е 13501.85 щатски долара с минимум от 9021.2 щатски долара през 1993 г. и максимум 19950.28 щатски долара през 2013 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Ное 2016 8:44ч.

  Изумително. "Признайте, че е смешно… Да слушаме онези, които третират един демократично избран президент като фашист, докато оплакват смъртта на един диктатор." И нека си припомним сега за демократично избрания Адолф Хитлер и за някой от многобройните диктатори, радващи се на почит в света, например Наполеон. Изумително, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  28 Ное 2016 9:05ч.

  Да ви кажа честно, моят гръб е насинен от тоягите на демократорите, а нямам рана от нито един диктатор. Няма да злорадствам по повод смъртта на Кастро, дори напротив - ще скърбя за кубинците, които сега ще разберат могат ли довчерашните врагове да се пребоядисат като приятели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белчева

  28 Ное 2016 9:34ч.

  Тази сутрин прочетох един коментар на Дачков в NBox, било пост във Фейсбука му. Изненадана съм от написаното от Явор Дачков , мислех, че се различава от дивите анти , които сега развяват в парламента поредната си шизофрения, а иначе се изявяват постоянно в някои сайтове! Куба не беше съсипвана от Фидел Кастро ,а от безумната икономическа блокада на Чичо Сам, с която за щастие не се съобразяваха не само бившите социалистически страни , но и страни като Канада, Испания, Франция. Ако не си бил в Куба, а аз съм била, ако не познаваш кубинците, по- добре е да не се излагаш! През 1980 г. една група подкокоросани протестърчета влязоха в перуанското посолство и искането им беше да ги пуснат да заминат за САЩ. Кастро осигури два кораба за тези, които искат да тръгнат - и тръгнаха - между тях и много затворници - това са т.нар. контри , които сега пълнят Флорида и ги гледат в долнопробните екшъни, контрите, които създават много проблеми на янките, но са им удобни в определени случаи, като сега, когато правят шествие, пият, пеят и се радват ,че Кастро е вече мъртъв - по- пошло, здраве му кажи. Други го правеха на гуми , но никога не тръгнаха истинските кубинци, онези, които работеха в Куба и не искаха да я напуснат, защото имаха много добро образование, много добро здравеопазване и защото не бяха протекторат, не бяха колония ! А Че Гевара - виждал ли е Дачков отрязаните ръце на Че - от мародерите на ЦРУ, след като го убиват в Боливия !? В последните години много повече българи напуснаха България, но никой не нарича Борисов сатрап, България е разкостена ,но никой не обвинява демократите ни за това !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FGL

  28 Ное 2016 16:26ч.

  Фидел Кастро беше и е един от великите идентитетни образи на 20 век и ще остане в пантеона на великаните. А на дребната душица, която е написала статията, не е позволено да пие ром. Това не е питие за либерални червеи на омразата. Колкото до кока-колата. вупросната душица може да си я налее с клизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крум

  28 Ное 2016 18:48ч.

  Кастро отказа да приеме отредената на Куба роля на публичния дом на Маями и го доказа като мъж. Не става за гей и това дразни. Погледнете настоящите лидери на свободния свят...ГЛБТ, кой активен , кой пасивен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мария

  28 Ное 2016 23:26ч.

  Който се радва на смъртта на Кастро е идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Требор

  29 Ное 2016 10:32ч.

  Явно чашите с ром не са били 2!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков,

  30 Ное 2016 9:10ч.

  Защо започна сайта ти да трие написанато което не ти харесва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  01 Дек 2016 10:52ч.

  има опасност куба да се превьрне отново в ам бардак както преди 1959 г там няма неграмотни хора и лишени от здравеопазване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грегъри Пег

  01 Дек 2016 18:36ч.

  Два пъти проверих дали тази статия я чета в Гласове, странно, все още не мога да го проумея, ще замисля за някои неща...Да не би Дачков да преминал във фазата на вечното завръщане по Ницше, amor fati

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи