Джон Миършаймър: Поведението на САЩ е рецепта за бедствие. Войната в Украйна ще свърши като хорър (видео)

Джон Миършаймър: Поведението на САЩ е рецепта за бедствие. Войната в Украйна ще свърши като хорър (видео)

Авотр: Джон Миършаймър, youtube.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма никакъв начин ние да победим и украинците да победят, от една страна, а от друга страна да победят и руснаците. Няма начин да пресечем този кръг. Затова мисля, че това, което искаме тук, е дълга война. Просто не виждам никакво решение. Това повдига въпроса – какво става, ако последиците от тази продължаваща война са катастрофални за Европа, както икономически, така и политически. Това казва професорът по политология в Чикагския университет Джон Миършаймър пред унгарска интернет медия. 

Според него е много трудно да се прогнозира кой ще спечели украинската война, но със сигурност краят й няма да е щастлив. "Може да се разказват всякакви истории за това как ще свърши. Повечето от тях са хорър истории. "

Видеото е с български субтитри, а под него е и текста на превода.

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова. Субтитри фондация "Документални".

- Противно на Фукуяма, Вие споделяте виждане за международните политически участници от относителна гледна точка. Нека да разгледаме специфичния случай на войната между Русия и Украйна. Вие твърдите, че Западът иска да постави Русия на колене в икономическо отношение. Обаче, фундаменталните стратегически интереси на Русия бяха по-увредени от икономическите. Усилията на Запада са неефективни, можем да кажем, че ЕС се самопобеди. Как можем да си обясним, че въпреки всичко това Западният свят продължава да се придържа към тази идея? Какъв сценарий можете да предвидите за бъдещото развитие и изхода от войната?

- Относно украинската криза, която според мен е в голяма степен резултат от експанзията на НАТО и не само експанзията на НАТО, а също и експанзията на ЕС и цветната революция, тоталната цел на Запада, и тук говорим най-вече за Съединените щати, е да превърне Украйна в либерална демокрация. Точно заради това беше оранжевата революция, тя беше прозападна, за да интегрира страната в Европейския съюз и да я интегрира в НАТО, това беше тристранна стратегия. Това е либерална хегемония. Много е важно да разберем, че до 2014 г., когато започна украинската криза, експанзията на НАТО в Украйна не беше насочена към удържане на Русия. Ние не мислехме, че Русия е заплаха до 2014 година. Много е важно да се разбере това. Владимир Путин беше поканен в Букурещ на срещата на върха на НАТО през април 2008, защото беше смятан за приятел на НАТО, той не беше виждан като съперник.

Причината, поради която мислехме, че можем да натъпчем експанзията на НАТО в Украйна в гърлото на руснаците, е че ги мислехме за много слаби. Не мислехме, че има каквато и да е причина да се боим от Русия до 2014 година. Много е важно да се разбере това. И, да си припомним, на нас ни се разминаха първите два транша на разширяване на НАТО. Първият беше през 1999, с който Унгария влезе в НАТО и вторият голям транш беше през 2004, когато страни като Румъния и Балтийските държави, Словения и някои други влязоха в НАТО. И ние си помислихме, че можем пак да го направим. Щеше да бъде трети транш. Първият транш, който включваше Унгария, вторият, който включваше Румъния – те не бяха замислени, за да удържат руската заплаха, защото нямаше руска заплаха в нашето съзнание. Това беше въпрос на либерална хегемония. Идеята пък беше Западна Европа и Източна Европа да се превърнат в част от безпроблемна мрежа от либерални демокрации, които са дълбоко обвързани с капитализма и мира. Но всичко това се разпадна през 2014, на 22 февруари 2014 г., когато в Украйна избухна огромна криза. И резултатът от това беше, разбира се, че руснаците взеха Крим и в Донбас избухна гражданска война, в която руснаците се намесиха. В този момент западното мислене, говоря най-вече за Съединените щати отново, нашето мислене за Русия се промени. Тогава ние решихме, че Владимир Путин е агресор, че Русия е заплаха и че ние трабва да удържим Русия. Но за да удържим Русия, ние все още искахме да вкараме Украйна в НАТО. Ние не изоставихме решението от 2008 г. да вкараме Украйна в НАТО. Поради това, след като избухна кризата през 2014 г., ние започнахме да обучаваме голям брой украинци за борба срещу руснаците в Донбас.

Ние започнахме да въоръжаваме украинците след 2017 г. Значи ние ги обучавахме, въоръжавахме, давахме им разузнавателни данни, помагахме им да планират военните си операции. И това, което се случваше, много е важно да се разбере, е че Украйна се превръщаше де факто в член на НАТО. Тя не стана официален член на НАТО, обаче останахме твърдо ангажирани да направим Украйна де юре член на НАТО. Особено след идването на власт на администрацията на Байдън през януари 2021 г. ние останахме твърдо ангажирани да я направим де юре член на алианса, както бяхме казали, че ще направим още през април 2008. Но по-важното е, че тя се превръщаше де факто в  член. Днес президентът Зеленски и неговият министър на отбраната, и двамата изрично говорят за Украйна като де факто член на НАТО. Това не е случайно.

Една от главните причини, че украинците се бият толкова добре срещу руснаците, е че ние помогнахме да бъдат обучени и въоръжени толкова добре. Много е важно да се разбере това. Това, което виждаме тук, е че когато избухна кризата през 2014 и ние най-сетне разбрахме, че руснаците са сериозни, че няма да позволят Украйна да стане западна заплаха на границата им, ние не се отказахме. Ние не се отказахме. Това, което направихме, беше да удвоим усилията. И разбира се, руснаците, в течение на 2021 дадоха да се разбере ясно, че ситуацията излиза от контрол. Това че Украйна е станала толкова силно интегрирана в НАТО е сериозна заплаха. На 17 декември 2021 руснаците изпратиха едно писмо до Йенс Столтенберг и друго писмо до Джо Байдън, в които казваха, че това трябва да спре. Трябва да ни кажете писмено, че Украйна няма да стане част от НАТО. Имаха и друг набор от искания, които бяха изложили писмено, също така. Съединените щати казаха, че няма да правят никакви отстъпки тук, през януари 2022. Държавният секретар Блинкен каза: Ние няма да правим отстъпки по вашите искания от писмото от 17 декември 2021. И това, което стана после, беше, че на 24 февруари започна войната и когато войната започна, почти всеки, когото познавам, смяташе, че украинците ще бъдат победени. Но много бързо украинците дадоха ясно да се разбере, че те ще се изправят срещу руснаците и че могат да свършат доста чудесна работа, биейки се срещу руснаците. Тогава американците и техните западни съюзници започнаха да мислят, че може би украинците могат да победят руснаците в Украйна и нещо повече, с техните наистина мощни икономически санкции срещу Русия, ние можем да причним сериозни щети на руската икономика. Това започнахме да мислим, че можем да спечелим войната срещу Русия. Това се случи през пролетта на тази година.

И дори до днес, ние все още мислим, че има сериозна възможност да спечелим войната, ако продължим да подкрепяме украинците с обучение, с оръжие, с разузнаване и с помощ в процеса на планиране. И за да отговоря на въпроса Ви – причината, поради която ние не се отказахме, въпреки че е ясно, че Европа силно пострада от санкциите и от войната в Украйна като цяло, е че по някакъв начин отново удвояваме усилията. Тук няма нищо ново, ние продължаваме по същия път, по който бяхме още от април 2008, когато казахме, че Украйна и Грузия ще бъдат членове на НАТО. Ние никога не се отказахме. Това е една от причините да бъде толкова трудно да приключим с тази война.

Американците, и разбира се, украинците, са решени да победят. Излишно е да се казва, че и руснаците са решени да победят.

И няма никакъв начин ние да победим и украинците да победят, от една страна, а от друга страна да победят и руснаците. Няма начин да пресечем този кръг. Затова мисля, че това, което искаме тук, е дълга война. Просто не виждам никакво решение. Това повдига въпроса – какво става, ако последиците от тази продължаваща война са катастрофални за Европа, както икономически, така и политически. Мисля, че е съвсем ясно, че икономическите последствия от тази война ще са огромни, а аз смятам, че и политическите последици във всяка от страните и в институциите в Европа, институции като ЕС и НАТО, ще бъдат значителни и няма да са положителни. Засега изглежда, че тези институции са обединени, за да се справят с проблема, но не бих се обзаложил на голяма сума, че те ще останат единни, че страните от тези институции ще останат обединени в бъдеще. Вече могат да се видят пукнатините, които започват да се образуват и мисля, че те ще се изострят. А това, което правят американците, е да продължават да удвояват залога, защото американците са решени да победят и американците не страдат икономически по никакъв начин, съизмерим с европейците.

Затова мисля, че американците ще продължат да удвояват залога, те ще оказват изключително силен натиск върху европейците, включително Унгария, да продължават да подкрепят САЩ в усилията им да победят руснаците. Как ще стане това – не знам. Често ме питат как според мен ще свърши тази война. Кой мисля, че ще спечели. Не знам. Много е трудно да се каже. Може да се разказват всякакви истории за това как ще свърши. Повечето от тях са хорър истории. Аз не мога да разкажа история с щастлив край за свършека на украинската война и поради това от много дълго време твърдя, че Съединените щати не трябва да натискат за разширяване на НАТО в Украйна и като цяло да се опитват да направят Украйна западен вал на руската граница.

Винаги съм мислил, че това е рецепта за бедствие. И мисля, че ще се окажа прав. Надявам се да греша, надявам се, че пропускам някаква част от историята и че този липсващ елемент от историята ще доведе до някакъв относително щастлив край на тази трагедия, но не вярвам, тъжно ми е да го кажа.

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Правилно ли разбрах, Европа искала да подчини Русия, а САЩ бели и пушисти, вкарали ги в игата против волята им

  30 Март 2023 19:16ч.

  Ти да видиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не греша, да се влезе в ЕС едно от условията е да се влезе първо в НАТО

  30 Март 2023 19:19ч.

  За какво разширение на ЕС говорят, след като това реално си е разширяване на НАТО. ЕС е следствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ се занимават само с възвишената представа за себе си, но тя е напълна фалшива, а те на свой ред нямат мъдра квалификация за такова занимание

  30 Март 2023 19:21ч.

  Накратко: причината за войната е в Drang nach Osten-а на Запада чрез т.нар. "мирно разширяване на НАТО". Разбира се, това си е една мирна окупация на Източна Европа от наглосаксите чрез НАТО и планирана бъдеща нова световна война на Запада срещу Изтока. В този смисъл, всякакви приказки за "руска агресия" са клишета от популярния медиен оборот за плебса и нямат нищо общо със сериозния академизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия дни говоря с един американец за БРИКС и идеята му

  30 Март 2023 19:25ч.

  И той с изумление и негодувание коментира, оооо...... , те искат да подкопаят долара? Казах му в негов стил, не , не искат да подкопаят долара, искат да ползват тяхна валута, която те да контролират. ....... И отново изумление, как така, а долара?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересно, нарича преврата в Украйна от 2014

  30 Март 2023 19:22ч.

  Нарича преврата "криза"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците не я сикат тази война, тя не е тяхна

  30 Март 2023 19:32ч.

  САЩ искат тази война и се правят на умряла лисица. Коварни и подли. И този професор уж казва истини, а лъже. Това е война за защита на долара, за пазари и суровини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Често ме питат как според мен ще свърши тази война. А това, което правят американците, е да продължават да удвояват залога"

  30 Март 2023 19:33ч.

  Ако на масата, от страната на Русия седне азиатският играч, удвояването на залога става безсмислено. Следват Оруеловите Евразия и Океания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  31 Март 2023 11:11ч.

  Ами, Китай, който наричаш "азиатския играч", ВЕЧЕ седна на масата от страната на Русия, както и други "играчи" от Близкия изток, Африка и Латинска Америка, така че тук вече няма "ако"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2023 19:45ч.

  Проблема е,че интересите на управляващите в САЩ и Русия съвпаднаха.Те не се припокриват въобще.За САЩ ясно то какво да обясняваш?Но за Русия е по сложно. 1.Путин?2014г му напомпа неимоверно рейтинга.И то без основание защото вътрешно политически Русия беше провал.Неолиберален провал.На последните избори технологиите спечелиха победата на Единна Русия.Без война на Путин му предстоеше фиаско на изборите 2024г и...преразпределението на имането на над 100 Путинови олигарси.Решението война ! 2.Олигарсите/стари и нови/ осъзнаха че са инструмент на САЩ.От една страна бяха инвестирали в Украйна/50% от инвестициите след 1990г/ от друга на запад и от 3та в Русия.В Украйна и на запад им зануляваха парите,а в самата Русия лъвския пай прибираха пак западни компании.Решението-война!3.Руския народ?Той не е сляп за разлика от западняка.И търпението му беше на предела.Много неимоверно кротки хора виждайки какво става хвана автоматите.ДНР и ЛНР бяха заплаха и за неолиберална Русия.Трябваше да бъдат овладени,неутрализирани,обезопасени.Решението война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та кой изобщо беше конкуренция на Путин, че да му се помпи рейтинга изкуствено?

  30 Март 2023 19:54ч.

  Дай поне един, Навални забрави, там наистина технологиите са нужни, или оня Собчак пишмян журналистката? За Ходорковски да не говорим, ясно е как сам ще разчлини Русия на парчета. Така, че Путин е човекът. А че олигарсите сами се насадиха на пачи яйца е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-не си в час

  30 Март 2023 20:06ч.

  Навални и ко никога не са били реална опозиция.Чисто умозрително си задай въпроса;Какъв опозиционер може да бъде неолиберал на неолиберал?Опозицията на Путин се унищожава планомерно.Но неолибералите не протестират.Нямат интерес.И откъде да научиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буха ха/ за - j.jelevban-не си в час 30 Март 2023 20:06ч.

  30 Март 2023 20:41ч.

  Сравняваш Путин с Навални , явно ти си в час, но кой е учителят ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2023 21:02ч.

  Е че каква е разликата?Единият от КГБ но с години дето трудно и невъзможно да обясни къде е бил.Банкерът на държавата му е ''съученик'' на Навални в Йеил/Нибулина/.Единият и другият имат за ''партнери'' САЩ.Еиният и другият са свързани с кримиконтигентът.Борисов и Кире ,само мащабът друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за -j.jelevban 30 Март 2023 21:02ч.

  30 Март 2023 22:57ч.

  Винаги ми е било чудно, а с кого да са свързани политиците където и да е? Социуализмът или комунизмът предлагаше уж някакво честно преразпределение на благата, но не се намериха хора да го осъществят. Сега кой с кого бил свързан, ами това е демокрацията. Един е банкер, друг е ковач, пърдон, то ковачи няма отдавна. Що се отнася до Набулина, много резерви имаха наистина, когато се започнаха военните действия, но като цяло тя се справя. ............ Нашите харвардци са изкарали по някой курс, за Набулина незнам, но нашенци са лапни муха и изпълняват. Набулина също изпълнява, може и да е обърнала плочата, като се е усетила че има гръб, Путин. Но то така не се измъква лесно човек от финансова зависимост. И то държава. ....... Какво искаме от Путин реално, да е свръх човек? Сравняваш първо Путин с Кенеди и Мусолини, после сравняваш Путин с Борисов. Значи ли това, че Борисов и Кенеди са едно също, само че в различни размери. Айде стига с мантрите. Аз помня времето около 2014, когато се носеха упорито слуховете, че американците ще вземат Крим чрез Украйна и край на Русия. Това е само някакъв спомен днес, но аз помня напрежението което витаеше тогава. Е, Русия спаси Крим и базите. Американците побесняха, че не успяха. Защо Путин не е защитил Донбас и Луганск, .... мое мнение е, че Русия не е беше готова. ...... Минските споразумения Украйна ползва да се превъоръжи, Русия пък стабилизира собственото си производство на храни, което в една военна ситуация е на половина част от успеха, плюс въоръжението. Че е щяло да има военен сблъсък се е знаело отдавна, всеки е чакал по нещичко. Дали изборите в държавата, дали друго. А Путин за момента е спасението на Русия. Факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Март 2023 19:50ч.

  Пилците се броят наесн, драги... намяло как, намало къде - невъзможни неща няма! И Русия вече спечели тази война, без да се е включвала в нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Вацев,групировките в Русия ,балансът

  30 Март 2023 19:58ч.

  Вацев нарича Путин балансьор.И да и не.Изброява 4 групировки.Категорично-не!Повече!Путин е плод на симбиоза м/у КГБ и висшия крими контингент.С още много други ньоанси и подробности.Историята познава много такива случаи.Примерно Мусолини и Кенеди.В първия случай Мусолини видя сметката на мафията ,при Кенеди стана обратното.Ето Ви причина крими контигента да търси и поддържа реален баланс на силите!Решението?Война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди да премахнат Кенеди, премахнаха брат му

  30 Март 2023 20:43ч.

  Какви сравнения правиш, не е за вярване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кенеди е бил в конфликт с банките

  30 Март 2023 20:58ч.

  Финансовият капитал тогава все още не е заел позиции, но апетитите са били очевидни. Приликата с днес е само дотолкова, колкото вече финансовият капитал е хегемона на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2023 21:14ч.

  Джон ф.Кенеди става президент с помоща на мафията.Той не е част от статуквото.Брат му решава да се разправи със същата тази мафия .Резултат Д.Ф.Кенеди е застрелян.Вярно и други са имали интерес.Мусолини също използва мафията.Но когато му напомнят че им дължи уважение той се саморазправя с тях.Путин е от Ленинградското котило КГБ/мафия.Характерно е че САЩ активно ползват орг.престъпност в Русия за да проникнат в структорите на държавата.Та всички едрируски престъпници са с дългосрочни визи в САЩ в периода до 2014г.За Й.Кобзон и до днес има омерта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban - дрън

  31 Март 2023 10:20ч.

  дрън. Всяка война си има дълбоки икономически корени, глупаво е заплесването по личностите. Докато тази огромна, богата на ресурси и слабо населена територия съществува като независима държава, винаги ще привлича чуждите апетити, независимо дали се казва РИ, СССР, или РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • каква истина търсите в лъжата

  31 Март 2023 14:26ч.

  такива професори с лопата да ги ринеш. Наскоро на кадидатпрезидентски дебати у нас един шофьор на самолет без никакви усилия отвя един български професор. Всякакъв познавателен модел за света, в който краварите са в главна роля, не съответства на настоящето и още по-малко на бъдещето. Ако америка не се примири с новата си роля на глух заден двор някъде по атлантическите брегове, полурезерват за мелези-наркомани, ще й се наложи да изживее болката и ужаса на тоталния разгром в стил Берлин 1945.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диян

  31 Март 2023 15:36ч.

  Не виждам нуждата от публикуването на този откъс от интервю. Да, Джон Миършаймър определено си струва да се чуе (нужно е обаче човек да се нагоди към философията и изказа му, иначе на моменти ще остане с погрешно впечатление от това, което професорът казва), но откъсът не дава нещо, което той да не повтаря практически във всяко интервю, а освен това съвсем очевидно събитието, на което професорът говори, е от миналата година, така че записът е старичък вече, а в тези динамични времена означава, че е безкрайно остарял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  31 Март 2023 16:40ч.

  На професора може да се препоръча да изгледа това видео https://www.youtube.com/watch?v=D0Gs0X8KBhA Явно и той не е достатъчно информиран. Истината е, че САЩ за да си защитят хегемонията в света не се спират пред нищо! Особенно се стараят да подкопаят и разрушат по-големите държави и държавни образувания, които са им конкуренти! Дори не се посвениха да натопчт в икономическото блато техните най-големи съюзници от ЕС! САЩ имат интереси, а не приятели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи