Джефри Сакс: Опасният простодушен разказ на Запада за Русия и Китай

Джефри Сакс: Опасният простодушен разказ на Запада за Русия и Китай

Прекомерният страх от Китай и Русия се продава на западната общественост чрез манипулиране на фактите

Светът е на ръба на ядрена катастрофа до голяма степен поради неуспеха на западните политически лидери да бъдат откровени за причините за ескалиращите глобални конфликти. Безмилостният западен разказ, че Западът е благороден, докато Русия и Китай са зли, е глуповат и изключително опасен. Това е опит да се манипулира общественото мнение, а не да се занимава със съвсем истинска и належаща дипломация.

Европа трябва да се замисли над факта, че неразширяването на НАТО и изпълнението на споразуменията от Минск II биха предотвратили тази ужасна война в Украйна. 

Основният наратив на Запада е вграден в стратегията за национална сигурност на САЩ. Основната идея на САЩ е, че Китай и Русия са непримирими врагове, които „се опитват да подкопаят американската сигурност и просперитет“. Тези страни, според САЩ, са „решени да направят икономиките си по-малко свободни и по-малко справедливи, да разширят армията си и да контролират информацията и данните, за да репресират своите общества и да разширят влиянието си“. Иронията е, че от 1980 г. САЩ са участвали в поне 15 отвъдморски войни (Афганистан, Ирак, Либия, Панама, Сърбия, Сирия и Йемен са само няколко от тях), докато Китай не е бил в нито една, а Русия само в една (Сирия) извън бившия Съветски съюз. САЩ имат военни бази в 85 страни, Китай в 3 и Русия в 1 (Сирия) извън бившия Съветски съюз.

Президентът Джо Байдън разпространява тази басня, заявявайки, че най-голямото предизвикателство на нашето време е конкуренцията с автокрациите, които „се стремят да увеличат собствената си власт, да изнасят и разширяват влиянието си по света и оправдават своите репресивни политики и практики като по-ефективен начин за справяне с днешните предизвикателства." Стратегията за сигурност на САЩ не е дело на който и да е президент на САЩ, а на американската система за сигурност, която е до голяма степен автономна и действа зад стена от секретност.

Прекомерният страх от Китай и Русия се продава на западната общественост чрез манипулиране на фактите. Едно поколение по-рано Джордж У. Буш-младши продаде на обществото идеята, че най-голямата заплаха за Америка е ислямският фундаментализъм, без да споменава, че ЦРУ със Саудитска Арабия и други страни е създало, финансирало и разположило джихадистите в Афганистан, Сирия и другаде, за да се бият във войните на Америка. Или помислете за нахлуването на Съветския съюз в Афганистан през 1980 г., което беше описано в западните медии като акт на непредизвикано вероломство.

Години по-късно научихме, че съветската инвазия всъщност е била предшествана от операция на ЦРУ, предназначена да провокира съветската инвазия! Същата дезинформация се случи и по отношение на Сирия. Западната преса е пълна с взаимни обвинения срещу военната помощ на Путин за сирийския Башар ал-Асад в началото на 2015 г., без да се споменава, че САЩ подкрепиха свалянето на ал-Асад в началото на 2011 г., като и че ЦРУ финансира голяма операция (Timber Sycamore) за свалянето на Асад години преди пристигането на Русия.

Или още по-скоро, когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси безразсъдно отлетя за Тайван въпреки предупрежденията на Китай, никой външен министър от Г-7 не разкритикува провокацията на Пелоси, но министрите от Г-7 заедно остро критикуваха „свръхреакцията“ на Китай към пътуването на Пелоси. Западният разказ за войната в Украйна е, че това е непровокирана атака от страна на Путин в стремежа да се възроди Руската империя. И все пак, истинската история започва с обещанието на Запада към съветския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се разширява на изток, последвано от четири вълни на разширяване на НАТО: през 1999 г., включвайки три централноевропейски държави; през 2004 г., когато се включват още 7, включително черноморските и балтийските държави; през 2008 г., като се ангажира да се разшири с Украйна и Грузия; и през 2022 г., когато бяпа поканени в НАТО четирима лидери от Азиатско-тихоокеанския регион, за да се прицелят в Китай.

Западните медии също не споменават ролята на САЩ в свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г.; неуспеха на правителствата на Франция и Германия да бъдат гаранти по споразумението Минск II и да притиснат Украйна да изпълни ангажиментите си; огромните американски въоръжения, изпратени в Украйна по време на администрациите на Тръмп и Байдън в навечерието на войната; нито отказа на САЩ да преговаря с Путин за разширяването на НАТО към Украйна.  

Разбира се, НАТО казва, че това е с чисто отбранителна цел, така че Путин няма от какво да се страхува. С други думи, Путин не трябва да обръща внимание на операциите на ЦРУ в Афганистан и Сирия; на бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г.; на свалянето на Муамар Кадафи от НАТО през 2011 г.; на окупацията на Афганистан от НАТО за 15 години; нито на „гафа“ на Байдън, призоваващ към свалянето на Путин (което, разбира се, изобщо не беше гаф); нито на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който заявяви, че целта на войната на САЩ в Украйна е отслабването на Русия.

В основата на всичко това е опитът на САЩ да останат световната хегемонна сила, като увеличават военните съюзи по света, за да сдържат или победят Китай и Русия. Това е опасна, измамна и остаряла идея. САЩ имат едва 4,2% от световното население, а сега едва 16% от световния БВП (измерен по международни цени). Всъщност комбинираният БВП на Г-7 сега е по-малък от този на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), докато населението на Г-7 е само 6% от света в сравнение с 41 процента в БРИКС. 

Има само една страна, чиято самодекларирана фантазия е да бъде доминиращата сила в света - САЩ. Крайно време е САЩ да признаят истинските източници на сигурност: вътрешно социално сближаване и отговорно сътрудничество с останалия свят, а не илюзията за хегемония. С такава преразгледана външна политика САЩ и техните съюзници биха избегнали война с Китай и Русия и биха позволили на света да се изправи пред безбройните си екологични, енергийни, хранителни и социални кризи. 

И най-вече, в този момент на изключителна опасност, европейските лидери трябва преди всичко да търсят истинския източник на европейска сигурност: не хегемонията на САЩ, а европейските споразумения за сигурност, които зачитат легитимните интереси на сигурността на всички европейски нации, със сигурност включително Украйна, но също и Русия, която продължава да се съпротивлява на разширяването на НАТО в Черно море. Европа трябва да се замисли върху факта, че неразширяването на НАТО и изпълнението на споразуменията от Минск II биха предотвратили тази ужасна война в Украйна. На този етап дипломацията, а не военната ескалация, е истинският път към европейската и глобалната сигурност. 


Джефри Д. Сакс /Jeffrey D. Sachs е университетски професор и директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, където ръководи The Earth Institute от 2002 до 2016 г. Той също така е президент на мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН и комисар на Комисията за широколентов достъп на ООН за развитие. Бил е съветник на трима генерални секретари на Организацията на обединените нации и в момента служи като защитник на Цели за устойчиво развитие при генералния секретар Антонио Гутериш. Сакс отскоро е автор на „Нова външна политика: отвъд американската изключителност“ (2020). Други книги включват: „Изграждане на новата американска икономика: интелигентна, справедлива и устойчива“ (2017) и „Епохата на устойчивото развитие“ (2015) с Бан Ки Мун.

Източник: commondreams.org

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Фактите

  28 Авг 2022 12:41ч.

  си истинските им имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  28 Авг 2022 12:57ч.

  Време е Западащите да признаят пред себе си и света, че са поталогични шизофреници и тежък генетичен криминал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам. помияр на грант

  28 Авг 2022 15:34ч.

  Източният комунизъм бе тоталитарен само в политиката. Тия от Запада са тоталитарни във всички области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото знаеш за тях, паленце пискливо

  28 Авг 2022 18:31ч.

  толкова и за демУкрация и пр

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Авг 2022 13:03ч.

  "Европа трябва да се замисли над факта, че неразширяването на НАТО и изпълнението на споразуменията от Минск II биха предотвратили тази ужасна война в Украйна. " Кво повече да се каже? Може би, че "трябва" е много проблематично, защото се иска мислене и сила за да се каже: "Да, сбъркахме с разширяването и с поощряване на маймунджилъците на хохлите ."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Авг 2022 13:07ч.

  напоследък се забелязва все повече влиятелни хора от различни обладти на цивилизования свет да плющят шамари по неолиберализма и да назовават нещатас истинските им имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  29 Авг 2022 16:19ч.

  цивилизования свят, хехеххехех!!!! Хеххехе, а другия свят са варвари така ли??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  28 Авг 2022 13:38ч.

  Изключително обективен, неоспорим анализ, пред който неолибералният наратив, претъпкан с компулсивно повтаряне на епитети и демонстративен битово-емоционален морализъм, просто изглежда нелепо. Какво да кажем, купен или облъчен от путиновтата пропагандна машина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Авг 2022 13:51ч.

  Има ли още някой изостанал вярващ, дето да се надява, че Сащ, ЕС и Англия нещо изобщо могат да мислят ? Ами те злините на Украйна ги приписват на Русия, а победите на Русия - на Украйна. Типично раздвоение на личността и безнадеждна липса на реална преценка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Д.Сакс

  28 Авг 2022 14:00ч.

  Много пъти в тоя форум е писано ,но е добре че се чува от висока трибуна ''Всъщност комбинираният БВП на Г-7 сега е по-малък от този на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), докато населението на Г-7 е само 6% от света в сравнение с 41 процента в БРИКС. ''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban С други думи

  28 Авг 2022 14:04ч.

  Разпада на СИФ и СССР си имаше причини.Една от основните е размерът на пазарът.Този на источният блок бе несравним със западния.Размерът пък бе определящ за развитие на технологии и наука.Днес САЩ и ЕС са пред същия проблем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Авг 2022 14:42ч.

  цъ, не съвсем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  29 Авг 2022 16:24ч.

  Хеххее, от Галовете пак трията !! Само да поправя чиляка дето е писал за СИФ правилно е СИВ!! Съюз за икономическа взаимопомощ! А и пазара му хич не бе малък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Авг 2022 14:09ч.

  На Запад все още са останали хора с нормално мислене, а не зомбирани идиоти! Дано стават все повече, защото светът върви засега неудържимо към глобална ядренна война, която ще е най-страшна за тези зомбираните идиоти. Те няма да оцелеят, защото са натъпкани в огромни конгломерати наречени градове от по 5-18 милиона, които са изключително уязвими при използване на ядрено оръжие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Авг 2022 14:14ч.

  Бай Иване защо и как се става идиот?Още Маркс описва процеса.Да завиваш една и съща гайка 8ч не се иска много акъл.Последното столетие интелектът на новобранците в Норвегия е намалял.Доказано.В литературата процеса също е описан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban -Осн причина

  28 Авг 2022 14:09ч.

  За войните на САЩ е печатницата на долари ФЕД.За да печатат и света да ги поглъща без да повръща е нужно изтриване на капитали.Войната е чудесен начин.Изтрива трильони петродолари,населението на коя да е държава се запасява със зелена шума.Да де ама машината взе да скърца а ЕС станаха конкурент.Та за това нова война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Авг 2022 14:45ч.

  Това е абсолютната истина! Типичен пример за това са войните на САЩ срещу ирак и Либия. С. Хюсеин беше убит, защото си позволи да продава петрол не само срещу долари, но и срещу Евро. Муамар Кадафи пък реши да прави арабска банка, която да борави със злато, а не с долари. Това ФЕД и САЩ не можаха да му простят и него убиха! Сега Путин се опитва да ликвидира долара, като световна валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка война

  28 Авг 2022 14:50ч.

  се води заради дълга, който създава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Авг 2022 14:53ч.

  Аз мисля, че ще успее, въпреки огромните усилия да бъде сатанизиран дори по най-примитивен начин! Зад Путин стои Великата Русия, а не Либия или Ирак. Зад него са страните от БРИКС, Иран, С. Корея, Венецуела, Сирия, много страни от Африка, а неофициално целият останал свят! Така, че е дошъл момента на голямата промяна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Авг 2022 15:11ч.

  Бай Иване, от всичките тия страни които си подредил, нито една официално не е подкрепила нападението на Русия над Украйна. Що така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото чакат

  28 Авг 2022 15:29ч.

  Те нямат кауза в тази война. Не са в НАТО, но и познават коварството на хегемона и агресията на "отбранителния" съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг

  05 Sep 2022 8:42ч.

  Уилчо мамин,не се прави на тъп и неразбиращ.Важно е населението,което подкрепя Русия-40% с/у 7% и вижда маймунджлъците на краварите,нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това,което повечето хора

  28 Авг 2022 15:09ч.

  разбират ,че истината се приема за лъжа и обратно според интереса на хегемона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  28 Авг 2022 15:17ч.

  С Божията помощ борбата срещу Сатанинските американски щати ще бъде успешна , за да оцелее нормалността на човека и живота на земята !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Авг 2022 16:06ч.

  Виж го този Джефри колко е обективен и откровен,очакваме вой и квич от троловете.Притихнали са защото листчетата ще са много трудни или въобще няма да излязат.Човека го е казал много дипломатично,много ми хареса това с 6% процента. Е на света му писна да го ограбват тия 6% и остриетата в битката са Русия и Китай,за сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  28 Авг 2022 16:26ч.

  Русия е жертва на реваншистки сили, подобно на Гермния след ПСВ. Това е основата на днешният руски нацизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво означава полюс? И кой изобщо може да твърди, че има или е имало еднополюсен свят? Къде в природата съществува подобно нещо от един полюс?

  28 Авг 2022 17:20ч.

  Обикновено полюсите са два или повече и в това е техния смисъл. Иначе няма полярност. Пък на нас ни приказват за някакъв хегемон на еднополярен свят, че и изведнъж света станал многополярен. Ама искате да кажете, че света станал нормален ли? Чак сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  28 Авг 2022 17:31ч.

  Тролещите в коментарите си приказват някакви неща, обиждат, но не коментират самата статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Èeeeee

  28 Авг 2022 17:38ч.

  Изключително прав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще кажа само едно:

  28 Авг 2022 17:50ч.

  тралалa. Има един такъв тук, но той е друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  28 Авг 2022 18:38ч.

  Страхът на запада от Русия и Китай - това е страха на крадеца, че може да бъде разобличен и съден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Илия

  28 Авг 2022 19:40ч.

  Големи спецове имало тук! Знаят и коментират неща, които на се знаят нито от ЦРУ, КГБ, МоСАД и другите разузнавания! Хвала на таквизи знающи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Авг 2022 1:26ч.

  Според аудиторията и разказа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Авг 2022 1:38ч.

  Какво е общото между СССР тогава и Запада днес - и двата полюса го правеха в собствен интерес. Разликите СССР щеше да воюва за България, а Запада просто я жертвува и в най-добрия случай ще я изтъргува. Да питам демократите тук - услади ли ви се бракуваната американска царевица след 10-ти? Пък ако има нещо друго по сметка, моля споделете го с неосведомените читатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  29 Авг 2022 6:17ч.

  " Да питам демократите тук - услади ли ви се бракуваната американска царевица след 10-ти?" --- Що пък демократите? Питай прасетата. А иначе и на демократите и на тоталитаристите им се услади живота който получихме, след като се приобщихме към "златния милиард".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Авг 2022 22:29ч.

  ...Питай прасетата... Първото се отзова. Ами аз кого имам предвид пишейки за"демократи"? То прасе си е жив евфемизъм когато става дума за пребоядисана свиня дето и се усладил живота след като се била приобщила към златния милиард...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг

  05 Sep 2022 8:47ч.

  Точно ''анонимен.''Много взеха да грухтят свинските кравари,че хегемона им губи популярност в света.Поне това разбраха повечето страни от всички континенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи