Директорът на най-голямата американска банка "Джей Пи Морган": САЩ са на ръба на пропастта, следва непреодолима криза

Директорът на най-голямата американска банка "Джей Пи Морган": САЩ са на ръба на пропастта, следва непреодолима криза

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка "Джей Пи Морган Чейс" Джейми Даймън предупреди, че тъй като дългът на САЩ продължава да расте, икономиката на страната може да потъне в тежка и непреодолима криза, която да има глобални измерения.

На въпрос как ще се отрази това, ако правителството не успее да се справи с проблема, Даймън даде за пример икономиката на САЩ през 1982 година, когато инфлацията е била около 12%, основният лихвен процент - 21,5%, безработицата - около 10%, а дългът - около 35% от брутния вътрешен продукт.

"Днес съотношението на дълга към БВП е над 100%", отбеляза той и заяви, че до 2035 г. се очаква дългът да достигне невероятните 130% от БВП.

Според Даймън ситуацията прилича на "хокеен стик", до който САЩ все още не са достигнали, но когато играта с него започне, чуждите пазари ще се разбунуват, тъй като те притежават 7 трилиона от държавния дълг на Америка. 

"Това е скала, която се намира на около 10 години разстояние от нас, а ние се движим към нея с близо 100 км/ч", каза Даймън. 

Освен това той определи нарастващия дълг като най-предвидимата криза в историята на страната до момента, като се съгласи с мнението на колегата си и бивш председател на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън.

Икономистите все по-често бият тревога за главоломното темпо, с което Конгреса и Белия дом харчат пари, съобщи FOX Business. Според тях това заплашва федералния дълг, а перспективите за него стават по-мрачни и по-мрачни. 

Последните данни на Бюджетната служба на Конгреса не са по-оптимистчини. Прогнозите сочат, че през следващите три десетилетия държавният дълг ще нарасне почти двойно. При сега действащото законодателство се очаква той да нарасне до 181% в края на 2053 г. На практика, ако този дълг се материалзира, това ще представлява най-тежкото дългово бреме, на САЩ до момента, което също така заплашва да срине икономическото положение на страната в целия свят.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • ЗИП

  28 Яну 2024 14:25ч.

  Който се е набълбукал с реднешки ценни книжа и няма собствена производствена база ще пие една студена вода.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Яну 2024 15:42ч.

  Следва голяма крачка напред !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Яну 2024 14:25ч. Който се е набълбукал с реднешки ценни книжа и няма собствена производствена база ще пие една студена вода.... :))

  28 Яну 2024 15:57ч.

  Няма страшно! Ние ще сме сред печелившите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец храбър

  28 Яну 2024 16:32ч.

  Няма да му са плаУшите братя мириканци !!!! Пратете още 100-200 милиарда на Зеленчука и сичко ще е ток и жица !!! А иначе редниците имат огромно производство на зелена тоалетна хартия, от печатането на която получават около 1 000 000 000 000 $ годишно сам от ТРАНЗАКЦИИ по света, без да си мръднат пръста !!! А за капак имат 100 ПЪТИ ПО – ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ РУСИЯ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разплаква дете от майка

  28 Яну 2024 22:14ч.

  бедничките ни крадци на Ф-ки, "болен здрав носи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  28 Яну 2024 14:40ч.

  БВП е напълно фиктивен икономически показател - вътре в тая боклукчийска кофа поставят какви ли не отпадъци. По-умно ще е да се каже, че САЩ са страна с непоризводствена икономика, и огромна част от активите им са напълно нереални, измислени. Страната все още съществува благодарение на печатането на пари, които макар и с поотслабнали позиции, все още минават за глобална резервна валута. Но това няма да бъде вечно и зависи от благоволението на Русия, която е едновременно и ресурсно и технологично обезпечена икономика без дългово бреме, и ядрена свръхсила с теоретичен и приложен военен капацитет, несъществуващ никъде другаде по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  28 Яну 2024 16:22ч.

  Еха, затова в Русия серат в дупка в двора и опашката за яйца е 1000 човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча

  28 Яну 2024 16:48ч.

  По-вероятно е скоро ти да сереш в дупка и да гледаш яйца на снимка докато ядеш брашно с пепел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хим.Toilet

  28 Яну 2024 18:02ч.

  Щом бивш върховен Федерален съдия на САЩ judge Napolitano ,в собствен ефир може да каже ,че в неговия квартал са с лайнянки-камиони и кладенци за вода /НЯМАТ ЦЕНТТАЛЕН ВиК/,значи и по Американските Бояна ,квартали не всичко е цветя и рози ,mate !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kalo

  30 Яну 2024 12:13ч.

  Ти май си още в 1918 година...много се кефя на такива коментатори.....видели Червения площад и Справката кула на снимка...и вече знаят,разбират руската икономика и стандарта на живот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ляп, зрялиштъ, вуйни, по-малку злътО у денариити

  28 Яну 2024 15:13ч.

  чи и варвъри пу мильон сякуа гудина. бе имъши ина импатакламериа дет са сринъ ма куя беши???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма са пуашите !

  28 Яну 2024 15:19ч.

  Пратете още 100-200 милиарда на Зеленчук и сичко ще е ток и жица !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Яну 2024 15:19ч.

  Не трябва да се говори нс ангро.Реднеците имат огромно производство.Просто не живеят според чергата си.Бачкат доста, но още повече кльопат... :)) Произвеждат около десет милиона автомобила годишно(второ място), 700 милиона тона въглища(второ), 6 трилиона киловатчаса ( второ или първо), над 1000 самолета( първо).Въобще навсякъде са в "тройката" по производство.За тва викам да ги не мислиме... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, Зипоний дъ тъ светнъ

  28 Яну 2024 15:32ч.

  баш ся пу лихвити сякуа гудинъ са плаштът 900 милярдъ пък бужетъ нъ хентъпентъгонъ тъз гудинъ 866 милядръ. ръйш ли???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъвския пай от огромния иначе бюджет на Пентагона отива по издръжка на стотиците бази по целия свят, за заплати и пенсии и за лечение на ветерани

  28 Яну 2024 16:26ч.

  Рано или късно трябва да започнат да съкращават базите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За тва викам да ги не мислиме... :))

  28 Яну 2024 22:05ч.

  Ами да - да мислим за нашата целенасочено унищожена икономика. САЩ им стига акъла да са първи производители на електричество, но България карат да си унищожи енергетиката, за да правим от пръдня боЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  29 Яну 2024 0:11ч.

  Това за 1000-та самолета не го вярвам, защото поне 8 липсват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военна база

  29 Яну 2024 6:51ч.

  В България официално има четири американски военни бази и те са на издръжка от българския бюджет!!! Тагарев е обещал на Белия Дом да увеличи броя на американските войници в България. Издръжката им ще я поеме България, правителството даде милиарди долари за самолети и бронетранспортьори на ВПК на САЩ. Братя по оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ смена пола за атанаска атанасофа

  28 Яну 2024 16:32ч.

  ИЗВЪНРЕДНО: атанас атанасоф заминава за сащ за задължителна смяна на пола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  28 Яну 2024 17:38ч.

  Ами сега, какво ще правят свинята по Магнитски, розовобузестия олигарх, Генерал Гном, Иво МОЧА-та, Оги Жабата, Генчо Миндята, Гого Папионката и Васко Ухото, барабар с Мис Бони?! При Кирчо, Кокорчо, Лореал, Плъха и Гаргамел нещата са ясни, те просто ще се махнат от страната с всичко, което са успели да припечелят от престоя си във властто...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, като гледам....

  28 Яну 2024 17:54ч.

  Са теглили заеми да си погасяват лихвите. Което явно и сега правят. И с мисълта, че никога няма да си връщат дълговете. Ами ако се стигне до репарации и принудителен труд. Богатствата се товарят и заминават другаде? Както в България сега, примерно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Яну 2024 18:20ч.

  Фейк произведен от ФЕД.С други думи няма се плашите,адът идва след2035г.А реално НИКОЙ не знае!Реално САЩ за 3г съкратиха дълга си като предизвикаха световна инфлация.Ще си печатат и още как.Но печатането е равносилно на крадене от чужда трапеза.И сега ни се казва;Крадеца е болен,даже тежко и към 2035г даже може да умре!Кротувайте си.Смирете се!Бог ще чуе молитвите Ви но към 2035г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Печатани-мечатани, хич не ми дреме. Готов съм да се продам на Сорос.

  28 Яну 2024 18:36ч.

  Имоти имам да стягам, лукс обзавеждане ми трябва, две нови баварки и рахатец на старини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Сорос не му става вече

  28 Яну 2024 22:06ч.

  продай се на комшиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • единствено ПВО-то на флота засега действа както трябва, съдейки по сводките, обаче има едно но...

  28 Яну 2024 19:41ч.

  Американска военна база в Северна Йордания е била атакувана от БПЛА на неизвестна въоръжена групировка, съобщава се за загинали минимум 3 и ранени 20 военнослужещи, както и за разрушения на територията на базата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hdjd

  29 Яну 2024 2:11ч.

  На кой имат да ги връщат....ще ги напечатат и ще ги върнат какво толкова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ежегодното театро за шарани!

  29 Яну 2024 2:16ч.

  И шараните все се връзват. Затова са шарани. Пускат им малко театро, че, видите ли, и те имат дългове да връщат, и те страдат от липси на пари и прочие кюспе за шарани. Който има лиценз за печатане на пари, той такива проблеми няма и априори не може да има! Хем още преди 100 години Хенри Форд обясни на шараните, че ако днес разберат как действа паричната система, революция ще има преди да настъпи утре заран. Ама шараните се връзват. Затова са шарани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  29 Яну 2024 2:30ч.

  Изходът от такава ситуация винаги е била войната. Е, не може да се каже, че не опитаха с ковида, но това беше твърде експериментално и не икономически. Така че спасението е единствено във война. Само че проблемът е, че този, който може да спаси света с ресурси, има здрава тояга, колкото и да изглежда на тукашната тролска фауна, че са гащници и ватници. Проблемът е, че няма как да разберат, дали са били прави - те ще са едни от първите, които ще се изпарят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи