Дионисий и Никанор мамят хора с "чудотворна" икона

Дионисий и Никанор мамят хора с "чудотворна" икона
Предстоятелят на храма "Св. Алексанъдр Невски" Дионисий и игуменът на гигинския Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" Никанор излъгаха десетки хиляди българи с мнима чудотворна икона и прибраха десетки хиляди левове само за седмица.

 

 

В навечерието на Възкресение Христово във всички големи медии се появи следното съобщение: На Велика събота днес в патриаршеската катедрала "Свeти Александър Невски" беше посрещната иконата "Света Богородица - Всецарица" от Света гора.

Иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово. След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян", където завинаги ще бъде обект на свето преклонение.

 

"Донесохме копието на чудотворната икона, защото знаем, че иконата на Майката Божия Всецарица помага при онкологични заболявания, та я донесохме, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване", каза за официалния сайт на Българската православна църква йером. Никанор. Той допълни, че идеята за посрещането на тази икона не е от вчера, но по стечение на обстоятелствата посрещането се отлагало. "Иконата е дар не само на Църногорския манастир, а и на цялата Българска православна църква, неделима част от която е и манастирът "Св. св. Козма и Дамян", каза още йером. Никанор.

 

Поради некомпетентността на голяма част от журналистите и суеверието на публиката мълвата за икона, която лекува рак, се разнася мълниеносно и пред "Св. Александър Невски" се изви километрична опашка. Тя бе постоянна от Велика събота до Светли понеделник. Само по себе си това представляваше истинско изкушение за по-голяма част от чакащите, защото вниманието им бе насочено към иконата, а не към литургиите за Възкресение.

 

Дионисий дори си позволи да прекъсне службата на Велика събота, за да рекламира този бизнес проект. Защо го наричам така? Защото това е копие на икона от Света гора, което съвсем наскоро е било поръчано от Никанор и нарисувано в Солун. Копието на тази икона не е извършило никакво чудо и това трябва да бъде казано съвсем ясно. Никанор твърди, че е осветил копието на иконата във Ватопедския манастир на Атон, но това никак не е достатъчно тя да бъде обявена за чудотворна. Със същия успех той би могъл да купи произведение от десетките художници, които продават икони на улица "Париж", която се намира до сградата на Светия синод, да го освети в Атон и да остави лековерните да го обявят за чудотворно. 

 

Опашките пред храм-паметника "Св. Александър Невски" се виеха в продължение на три дни. Снимка: БГНЕС

 

В интерес на истината Никанор много внимателно си подбира думите и манипулира публиката, което личи и от посочения по-горе цитат. Той казва, че иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. И добавя веднага: Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра. От формална гледна точка Никанор не лъже, но всъщност прави внушението, че иконата, която е донесъл, също е чудотворна. При това проявява истински търговски нюх и отправя оферта към конкрена таргет група, а именно хората, болни от рак.

 

Забележително е изречението, което добавя накрая, а именно, че тя помага на онези, които идват при нея с вяра. Тънка вратичка за измъкване, която е любим прийом на професионалните врачки, магове и окултни измамници, които мародерстват върху разнебитената душа на българите. Кой може да каже пред себе си, че вярата му е истинска или достатъчна. И кой нормален човек, и то в изпитание, не би се усъмнил вътрешно първо в себе си, а после във всичко останало. 

 

Никанор е помислил и за това, застраховайки мошеничеството си със слабостта на хората, които мами. "Нямате вяра (достатъчна, истинска или просто налична), затова чудотворната икона не действа. Но най-главното, за което е помислил Никанор, са парите. До иконата има кутия за дарения и всеки, който минаваше през тези три дни на поклонение пред нея, и това го видях с очите си, пускаше сума, каквато прецени. Никой не може да каже колко пари са събрани, защото хората пускаха от две до столевови банкноти. Според монаси, с които разговарях ,сумата, която може да се събере за ден от подобно поклонение, може да надхвърли 10 хил. лева. 

 

Копието на иконата от Света гора бе изложено в храма навръх Възкресение Христово. Снимка: БГНЕС

 

След дебюта й в патриаршеската катедрала иконата бе отнесена до кутията за събиране на дарения в Гигинския манастир, а опашките пред нея не спират и до днес. Нека отново подчертая, че тази икона не е чудотворна, тя е копие на икона от Света гора и по нищо не се различава от стотиците хиляди изображения в цяла България. Аз вярвам в чудотворството на светите образи, в които се проявява Божията благодат, и казвам това, защото злоупотребата с лековерието или нещастието на хората е чиста измама.  

 

Забележете колко е обмислен сюжетът, който ви описвам. Никанор поръчва копие на чудотворна икона, после се разбира с Дионисий да го рекламира първо в най-известния български храм по време на Страстната седмица и Възкресение, когато всички телевизионни камери са там от сутрин до вечер, разчитайки на естествения интерес на медиите, след това пуска мълвата, че иконата лекува рак, слагат с Дионисий една каса в средата на "Св. Александър Невски" и парите започват да прииждат като пролетна пълноводна река. След рекламното турне в София Никанор поставя изображението в Гигинския манастир и си осигурява (благодарение на легендата, която сам е измислил) ежедневни прилични приходи за десетки години напред. 

 

Това е напълно пазарен подход, който е реализиран съвсем хладнокръвно и при това умно. Думите, които Никанор употребява, са тънко подбрани така, че да въвеждат в заблуждение, но не и да го изобличават пряко. Дионисий в случая е само ортак, който дели половината от приходите за рекламирането на иконата в патриаршеската катедрала. Всеки бизнесмен би завидял на подобна лесна печалба и никакви инвестиции и разходи за реклама. Ако Никанор продаваше лековито кремче, щеше да похарчи стотици хиляди левове за петнадесетминутни клипове само в трите най-големи телевизии. Благодарение на Дионисий той си осигури несекващ пазар за измислената от него "чудотворна" вещ, която в този контекст дори е грехота да наречем икона. В това отношение Никанор е истински майстор. 

 

Преди време той успя да накара цяла България да повярва, че е брокер от Уолстрийт, който е напуснал големия свят на бизнеса. Истината е, че Никанор, чието истинско име е Христо Мишков, не е ходил в Америка, нито е помирисвал Уолстрийт. По ирония, светската фамилия на Дионисий е Мишев. 

 

Той е бил обикновен брокер в инвестиционната компания "Карол" и работел в София. На страницата на компанията има и следната информация: "Инвестиционен посредник Карол предоставя възможности за онлайн търговия както на Българската фондова борса (БФБ), така и достъп до над 100 финансови пазара от различни краища на света". Никанор може и да е купувал и продавал акции по интернет на Уолстрийт, но определено не е бил брокер на Уолстрийт, още по-малко е бил Гордън Геко, макар и всичко около него да прилича на филм. Това го знам от неговия духовен старец, който ми позволи да го цитирам. Не се позовавам на зложелатели и клюкари. 

 

Никанор изгради цяла митология около името си, без нищо от нея да бъде вярно. Ако напишете името му в интернет, ще останете с впечатлението, че между нас ходи светец - изоставил големия бизнес на Уолстрийт, за да се посвети на монашески живот в село Гигинци. Твърде хубаво, за да е истина. Истината обаче е съвсем друга. Мишков не е сбъднал нито американската, нито монашеската си мечта, ако въобще е имал такава. Той прекарва по-голямата част от времето си в София и отскача до манастира от време на време. Не знае добре да служи и не го прави. От понеделник е и.д. игумен на манастира, а преди това чрез измами е успял да окраде горите и имоти на хора около него под предлог, че връща имуществото на светата обител. 

 

Според духовници, с които разговарях, манастирът "Св. св. Козма и Дамян" е разполагал с 500 декара земя, която е наследена още от турско време до сега. След като Никанор се заема с връщането й, имотите се оказват с големина 6 хиляди декара, в които влизат предимно гори. За момент следователи от МВР влизат по следите му, а той мисли за бягство в чужбина, след което работите внезапно утихват, а днес той е феодал на огромно имение, в което няма монаси, нито се води молитвен и духовен  живот. 

 

Манастирът е превърнат от Никанор в манифактура за печатане на пари, а измишльотините му с копието на иконата от Света гора са само страничен бизнес. Впрочем това е схема, която се прилага в много имоти на църквата, но за това си заслужава да се напише цяло разследване. 

 

Тук само ще добавя, че духовният близнак на Никанор Мишков - Дионисий Мишев - беше поставен чрез външен лобизъм за предстоятел на храм-паметника "Св. Алексанъдр Невски" със същата цел. Кражбата на пари. Според различни оценки реставрацията и ремонтните работи по храма могат да достигнат до сумата от 100 млн. лева. Това е и причината влиятелни бизнесмени, масони и други възпалени бутафори с пари и влияние да фокусират вниманието си върху Църквата и да направят всичко възможно техният човек да управлява парите, които ще се излеят там.

 

Знам имената на някои от тях, те и в момента го подкрепят, но засега ще ги спестя. Бих ги споделил публично, ако натискът им върху Синода успее и Дионисий остане в "Св. Александър Невски". Това ще предизвика такъв скандал в Църквата, какъвто не е имало от времената на разкола. Тази война обаче е по-важна от всички останали, защото е битка срещу мерзостта на запустението, която се е разположила на святото място и ни се плези оттам.  

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Нищо ново под слънцето...

  16 Май 2016 22:52ч.

  Е, не съвсем.Такава безочливост,и то в най-представителната част на църквата,нямат и циганските врачки и екстрасенсите.Изключвам комунистическата религия,която доведе до крайна бедност половината свят.Включително и нашата страна.Но то е друго нещо.В случая вина към себе си имат и потърпевшите,понеже,въпреки страданието си,са повярвали на тия мошеници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • димитър костов

  17 Май 2016 0:11ч.

  изключително обезпокоителен материал за никанор. гледах оня ден кратко изказване на о. евгени, много посърнал, а никанор безсрамно се дуеше по някакъв телефон. докъде я докарахме, църковните дела да стават за сеир и срам на светския народ. дионисий не искам въобще да го коментирам. ама недей да казваш - знам им имената, ама няма да ги кажа. знаеш, че не се прави така :))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  17 Май 2016 5:56ч.

  Жалки подражателчета!!! "Великият комбинатор не обичаше ксендзовете. В същата степен той се отнасяше отрицателно и към равините, далай ламите, поповете, муедзините, шаманите и останалите служители на култа. — Самият аз имам склонност към измама и шантаж — казваше той. — Сега например се занимавам с измъкването на крупна сума от един упорит гражданин. Но аз не съпровождам моите съмнителни действия нито с песнопения, нито с рев на орган, нито с глупави заклинания на латински или на църковнославянски език. И изобщо, аз предпочитам да работя без тамян и астрални звънчета." Религията, впрочем, е отлично поприще за брокери. Царството небесно за 1,99 лв. в Амазон! Каквото не лекуват чудотворците Бойко, Цветко, Роско, Цецка, Лилето и останалата флора, с кукери, асфалт и хороскопи, лечи го само БПЦ! С мишки. Ех, де си, гьостерицо неокастрена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  17 Май 2016 9:18ч.

  Аз съм вярваща и преди, когато ходех на църква по празници, също оставях дарения. Отдавна не ходя на църква, някакво вътрешно чувство ме отблъсна, не това е важното в случая. Едно не мога да разбера - тези хора нямат ли ако не срам, то поне страх от възмездие. Животът показва, че действително всичко се връща. Толкова ли са тъпи. Защо се подиграват с вярата на болните хора, това е някакъв кошмар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентина

  17 Май 2016 9:27ч.

  Г-н Дачков, поздравявам Ви, че имате смелостта да тръгнете на челен сблъсък с едни от най-изпечените мошеници в БПЦ. Зад гърба си те имат влиятелно лоби от бизнесмени, медийна подкрепа, както и наивността на стотици хиляди българи. Но истината трябва да се разкрие и Ви прави чест, че се нагърбвате с това. Ние сме зад Вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безпристрастен

  17 Май 2016 10:05ч.

  През първия мандат на ББ беше публикувана стенограма на правителството,в която пишеше как Вжеди Рашидов иска 30 000 лв. за Гигенския манастир.Когато правителството подкрепя мошеници,не може да очакваме друго.Когато църквата и д-вата позволяват злоупотреби, защо хитреци да не си възползват от това? Голяма част от църковните деятели са превърнали църквата във фирма,от която трупат несметни богатства.Самият патриарх мълчи по тези въпроси.Въобще църквата се интересува само от печалбата, а не от миряните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  17 Май 2016 10:08ч.

  Може би съществуват икони, които помагат, лекуват, но заповед номер едно в Християнството е да да не се създават кумири! Със сигурност обаче иконите на православните Християни помагат за разпространението на болестта инфекциозна мононуклеоза, защото вирусът, причинител на болестта се концентрира в слюнката: целувайки иконите Християните си предават болестта един на друг. Над 90 % от населението на София имат антитела срещу този вирус. Джерълд Даръл в "Моето семейство и другите животни" е описал хумористично този обичай на православните гърци от остров Корфу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  17 Май 2016 20:07ч.

  Мамон е силен господар, нека не забравяме Цветан Василев, и как го зографисаха в манастира на Никанор. Иначе наистина е интересен играч изградил митове. Щом до Слави се докара преди години, а после и с Путин се срещна, явно е търсено тщеславие. Да не го съдим, просто има кой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Т Т

  18 Май 2016 10:07ч.

  Как може да отнемате надеждата на хората? Жалък журналист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канарина

  18 Май 2016 13:07ч.

  Бг брокерът от уолстрийт се посвети на богоугодни дела... Вълкът надяна расо(смени козината си) ,а бизнес нюха на брат Никанорчо остана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Don Brandur

  18 Май 2016 17:38ч.

  А бе може ли да сте толкова зомбирани?! Да ви лекуват с картини? Къде се чуло и видяло такива измамници да ви излекуват? О, Господи! Вразуми ги и открий пред тях пътя към Истината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Темелакиев Димитров

  29 Sep 2017 20:00ч.

  Не иконата е чудотворна,а Бог, и не иконата изцерява,а Бог чрез вяра

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н. М.

  12 Яну 2018 18:11ч.

  Всеки ще си го получи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи