Данните от устройствата и от контролните разписки в някои от задграничните секции се различават

Данните от устройствата и от контролните разписки в някои от задграничните секции се различават
Нов казус около машинното гласуване от парламентарните избори на 11 юли смути Централната избирателна комисия (ЦИК). Преди вота членовете й решиха, че ще се проведе броене на контролните разписки в подбрани на случаен принцип избирателни секции в страната и в чужбина, и данните от броенето ще се сравнят с информацията в паметта на устройствата за гласуване. Седмица след изборите, резултатите от проверката в чужбина са налице и са установени разминавания.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС

 

Съществено е да се отбележи, че това не променя окончателните изборни резултати. При отчитането им е важно какво е записано в секционния протокол, от който машинният протокол представлява неразделна част. Разписката, макар и да показва как сме гласували, не се смята за документ, който отразява вота на избирателя. Такова поне е становището на Върховния административен съд (ВАС). При всички случаи обаче всякакви разминавания могат да послужат като повод за политически атаки срещу машинния вот.

 

Половинчата работа

 

39 задгранични секции с машинно гласуване трябваше да се включат в проучването. На заседанието на ЦИК на 19 юли председателят й Камелия Нейкова докладва, че са получени резултати от само 30 секции. Останалите – близо една четвърт, не са представили протокол за преброяване на контролните разписки. Поради каква причина – това остава неясно.

 

Несъответствията

 

„Установи се, че всички данни съвпадат с изключение на няколко случая”, съобщи Нейкова на колегите си. И изреди четири секции: в Харлем (Нидерландия), в 363-а секция в Хага (Нидерландия), в секция 441 в Лондон (Великобритания) и в 727-а секция в Чорлу (Турция).

 

От думите й стана ясно, че разминаването между числовите данни от машинното гласуване и данните от контролните разписки възлиза на един глас. „Напълно вероятно е някъде да става въпрос за допусната техническа грешка при вписване на данните, като гледаме от какво естество е разминаването”, посочи шефът на ЦИК.

 

Какво да се прави

 

„Много лесно е да предположим, че става въпрос за човешка грешка, но при разлики с машинното гласуване ние следва да изследваме причините за това и вярно ли са отразени данните в протоколите за преброяване на контролните разписки”, коментира секретарят на комисията Севинч Солакова. И допълни, че данни за такива несъответствия постъпват и от секции в страната – в старозагорска секция например са отчели по-малко гласове от машинното гласуване, отколкото са били разписките. Солакова препоръча да се ангажират ИТ специалистите към ЦИК за становище по казуса.

 

Бележка в джоба?

 

Членът на комисията Любомир Гаврилов, който е математик, отбеляза, че при всички досегашни случаи има една контролна разписка по-малко, отколкото са преброените от машините. „Ако е статистическа грешка, би трябвало и в двете посоки да има по-малко. Това ме навежда на мисълта, че една бележка се губи някъде. Може би в нечий джоб”, допусна той. Нейкова обаче не се съгласи: „Някъде има по-малко разписки, някъде има повече разписки.”

 

Накрая комисарите се разбраха, че сами ще се захванат с ново броене на разписките от секциите в чужбина, където се отчитат разминавания. „Ако се установи, че това действително са верните данни от наличните контролни разписки, тогава да изискаме и становище по отношение на самото машинно гласуване от ИТ експертите”, обобщи Камелия Нейкова.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • висок

  19 Юли 2021 12:03ч.

  тук става въпрос само за общия брой разписки. Акосравнят гласовете за партиите... ще стане мазало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тук става въпрос за проверка на машинното гласуване.

  19 Юли 2021 12:13ч.

  не само за общия брой - проверката е пълна. разликата е един глас. толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  19 Юли 2021 12:42ч.

  Това "становище" е много странно обслужващо. Трябва да се засичат резултати от разписки с това, което машината дава като резултат за всяка партия. Другото не дава никакъв отговор , но 100% дава възможност за манипулация. Един час преди ПРЕДИ приключване на изборния ден се посочват 30%, да речем, секции, в които ще се засича контролно. То, ако този начин с машините беше достатъчно чист, нямаше да бъде отхвърлян масово в Европа. Значи нещо хич не е както трябва. По спомен в краткия си живот предишният Парламент друго не свърши, но скорострелно гласува този начин на гласуване и вдигна секциите в чужбина, извън ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В чужбина броенето е лесно,

  19 Юли 2021 12:55ч.

  там няма преференции. Само партиен вот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съветник на президента

  19 Юли 2021 13:24ч.

  Би трябвало след като президентът хвърли всичките си сили да унищожи Герб, в страната тия гадни гербери трябваше да останат четвърти, но бият чалгарите с 29 435 гласа.Само миячите на чинии фенове на Ще ти спукам г..а докараха изумителната победа на Слави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставка!

  19 Юли 2021 13:41ч.

  "Огромен (!) брой СГРЕШЕНИ ДАННИ пратени в ЦИК от парламентарния вот в Благоевградска област, Петрич първенец по гафове в протоколите" ............ https://struma.bg/огромен-брой-сгрешени-данни-пратени-в/ .......................... а в другите региони на България дали е по-различно?! ........... ОСТАВКА на цик, шик и прочие ... КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живеем в България

  19 Юли 2021 13:45ч.

  И дали мафията, стояща зад четящия от аутокю не се е погрижила и за резултатите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да припомня, какво се случи в САЩ2020:

  19 Юли 2021 13:50ч.

  Спиране на броенето за 4 часа в ключови щати; "колко гласа сме назад от победата?"; машинно прехвърляне на гласове и неколкократно вкарнабе на хартиени бюлетини в машините; обявяване на нужния за "победата" брой гласове. У нас преброяването спря за ... 3 дни. После се появи правилният резултат. Освен общият брой контролни разписки, трябва да се преброят и разписките за отделните партии. Защо предварително бяха посочени исе знаеха секциите, в които ще се извършва проверка????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи