Данните, които преобърнаха света

Данните, които преобърнаха света
Психологът Михал Кошински е разработил метод за анализиране на хората в най-малки подробности, основан на тяхната активност във Фейсбук. Използвано ли е подобно средство, за да се подпомогне победата на Доналд Тръмп? Двама репортери от базираното в Цюрих списание Das Magazin събраха данни.

 

 

На 9 ноември около 8:30 часа Михал Кошински се събудил в хотела си Sunnehus в Цюрих. 34-годишният изследовател е дошъл да изнесе лекция в Швейцарския федерален технологичен институт за опасностите от Големите данни (the Big Data) и цифровата революция. Кошински редовно изнася лекции на тези тема по целия свят. Той е водещ експерт по психометрия - свързан с данните раздел на психологията. Когато пуснал телевизора онази сутрин, той разбрал, че бомбата е избухнала: противно на прогнозите на всички водещите статистици, Доналд Джей Тръмп е избран за президент на САЩ.

 

Дълго време Кошински е наблюдавал празненствата по повод победата на Тръмп и резултатите, които пристигали от всеки щат. Той имал предчувствие, че крайният изход от изборите може да има нещо общо с изследванията му. Накрая поел дълбоко въздух и изключил телевизора.

 

В същия ден една малко известна тогава британска компания, базирана в Лондон, прави публично изявление: "Ние сме развълнувани, че нашият революционен метод за използването на данни за комуникация изигра толкова  важна роля в невероятната победа на новоизбрания президент Тръмп", беше цитиран да казва Александър Джеймс Ашбърнър Никс. Никс е британец, на 41 г., главен изпълнителен директор на Cambridge Analytica. Той винаги е безупречно облечен в ушит по мярка костюм и дизайнерски слънчеви очила, а русата му къдрава коса е сресана назад. Неговата компания е била неразделна част не само от онлайн кампанията на Тръмп, но и от кампанията за Брекзит.

 

От тримата играчи - замисления Кошински, старателно спретнатия Никс и ухиления Тръмп - имаме един, който е задействал цифровата революция, друг, който я е използвал, и трети, който е извлякъл полза от нея. 

 

Колко опасни са Големите данни?

 

Всеки, който не е прекарал последните пет години от живота си на друга планета, е запознат с термина Големите данни (the Big Data). Терминът Големите данни по същество означава, че всичко, което правим, без значение дали е онлайн или офлайн, оставя дигитални следи. Всяка покупка, която правим с картите си, всяко търсене в Google, всяко движение, което правим, когато мобилният телефон е в джоба ни, всяко "харесване" (like) е съхранено. Особено всяко "харесване". Дълго време не беше ясно за какво могат да се използват този тип данни - освен може би, че можем да открием реклами за лекарства срещу високо кръвно налягане веднага след като сме написали в Google "понижаване на кръвното налягане".

 

На 9 ноември стана ясно, че може би е възможно много повече от това. Компанията, която стои зад онлайн кампанията на Тръмп  - същата компания, която е работила за leave.EU (напускане на Европейския съюз - бел. пр.) в ранните етапи на кампанията за Брекзит - е била компания на Големите данни: Cambridge Analytica

 

За да се разбере резултатът от изборите - и как политическата комуникация би могла да работи за в бъдеще - трябва да се върнем към един странен инцидент в Университета в Кеймбридж през 2014 г. в психометричния център на Кошински.

 

Психометрията, понякога наричана също и психография, се фокусира върху измерването на психологически черти, като човешката индивидуалност. През 80-те г. два екипа от психолози изградили модел, който трябва да направи оценка на хората въз основа на пет личностни черти, известни като "Голямата петорка“ ("Big Five"). Те са: откритост (колко отворени сте за нови преживявания?), добросъвестност (до каква степен сте перфекционист?), екстровертност (колко общителен сте?), приемливост (колко внимателен и отзивчив сте към сътрудничество?) и невротизъм (лесно ли се разстройвате?).

 

Въз основа на тези величини - известни още като ОCEAN, което е акроним на откритост, добросъвестност, екстровертност, приемливост и невротизъм - можем да направим сравнително точна оценка какъв тип човек стои пред нас. Това включва неговите нужди и страхове и какво е най-вероятното му поведение. "Голямата петорка” е станала стандартна техника на психометрията. Но за дълъг период от време проблемът с този подход е бил събирането на данни, защото е изисквало попълването на сложен и много личен въпросник. Тогава се появава интернет. И Фейсбук. И Кошински.

 

Михал Кошински бил студент във Варшава, когато през 2008 г. животът му поел в друга посока. Той бил приет в Кеймбриджкия университет, за да направи докторат в психометричния център, една от най-старите институции от този тип в света. Кошински се присъединява към Дейвид Стилуел (сега преподавател в Бизнес училището “Джъдж” в Кеймбриджкия университет) около година след като Стилуел е стартирал малко Фейсбук приложение, по времето, когато платформата все още не е днешният гигант. Тяхното приложение MyPersonality (моята личност - бел.пр.) помага на потребителите да попълват различни психометрични въпросници, включващи психологически въпроси от "Голямата петорка“ за личността ("Лесно изпадам в паника" , "Противопоставям се на другите" и т.н). Въз основа на оценката потребителите получават "личностен профил" - индивидуални стойности на "Голямата петорка” - и могат да изберат дали да споделят данните от своя Фейсбук профил с изследователите. 

 

Последователите на Лейди Гага били най-вероятно екстровертни, докато тези, който харесвали философия, били склонни към интровертност

 

Кошински очаквал дузина приятели от колежа, за да попълнят въпросника, но не след дълго стотици, хиляди, след това милиони хора разкрили своите най-дълбоки убеждения. Изведнъж двамата докторанти притежавали най-голямата база данни, комбинираща психометрични резултати с Фейсбук профили, която някога е била събирана.

 

Подходът, който Кошински и неговите колеги разработили през следващите няколко години, всъщност е доста прост. Първо, те предоставяли на участниците в теста въпросник под формата на онлайн тест. На базата на техните отговори психолозите изчислили личните стойности от "Голямата петорка“ на отговорилите. После екипът на Кошински сравнил резултатите с други видове онлайн данни: какво "харесвали", споделяли или поствали във Фейсбук или например какъв пол, възраст или местоживеене са посочили. Това позволило на изследователите да направят връзката и да създадат взаимни зависимости. 

 

Изключително надеждни изводи биха могли да бъдат направени от прости действия онлайн. Например мъже, които са харесали козметичната марка MAC, е малко по-вероятно да са хомосексуални; един от най-добрите индикатори за хетеросексуалност било харесването на Уу Танг Клан. Последователите на Лейди Гага били най-вероятно екстровертни, докато тези, които харесват философия, по-скоро са интровертни. Докато всяка част от тази информация е твърде недостатъчна, за да се направи надеждна прогноза, когато десетки, стотици или дори хиляди лични данни се комбинират, прогнозните резултати стават наистина много точни.

 

Кошински и екипът му неуморно усъвершенствали своите модели. През 2012 г.  Кошински доказва, че на базата на 68 "харесвания" на един средностатистически Фейсбук потребител е възможно да се предвидят цветът на кожата (с 95 процента точност), сексуалната ориентация (с 88 процента точност) и тяхната връзка с Демократическата или Републиканската партия (с 85 процента точност). Но това не спира дотук. Интелигентост, религиозна принадлежност, както и употребата на алкохол, цигари и наркотици също биха могли да бъдат определени. От данните е възможно да се направи извод дали нечии родители са разведени.

 

Силата на тяхното моделиране се илюстрира от това колко добре могат да се предвидят отговорите на даден субект. Кошински продължил да работи непрекъснато над моделите. Не след дълго той бил в състояние да прецени даден човек по-добре от средностатистическия му колега в работата само на базата на десет Фейсбук "харесвания". 70 "харесвания" били достатъчни да надминат онова, което знаят приятелите за дадения човек, 150 "харесвания" - това, което знаят за него родителите му, а 300 "харесвания" - това, което знае за него партньорът му. Повече "харесвания" биха могли дори да надхвърлят онова, което човек си мисли, че знае за себе си. В деня, в който Кошински публкувал тези открития, той получил две телефонни обаждания. Едното със заплаха за съдебен процес, другото с предложение за работа. И двете от Фейсбук.

 

Михал Кошински

 

Само няколко седмици по-късно "харесванията" във Фейсбук станаха лични. Преди това всеки човек, който използва интернет, можеше да види вашите ”харесвания". Но това не беше пречка за колекторите на данни. Докато Кошински винаги е искал съгласието на Фейсбук потребителите, то много приложения и онлайн тестове днес изискват достъп до личните данни, като предусловие за преминаване към тестовете. (Всеки, който иска да се оцени въз основа на техните Фейсбук "харесвания”, може да го направи на сайта на Кошински https://apllymagicsauce.com и после да сравни резултати с класически въпросник OCEAN, като този на Центъра по психометрия в Кеймбридж https://discovermyprofile.com/personality.html)

 

Кошински заключил, че смартфонът ни е обширен психологически въпросник, който постоянно попълваме съзнателно или несъзнателно

 

Но не става въпрос само за "харесванията" или за Фейсбук. Кошински и екипът му могат вече да припишат стойностите от "Голямата петорка“ единствено въз основа на това колко профилни снимки има човек във Фейсбук и колко контакти има (това е добър индикатор за екстровертност). Но ние разкриваме нещо за себе си дори когато не сме онлайн. Сензорът за движение на телефона ни например показва колко бързо се движим и колко далече пътуваме (това съответства на емоционалната нестабилност). Смартфонът ни, заключил Кошински, е обширен психологически въпросник, който постоянно попълваме съзнателно или несъзнателно.

 

Преди всичко обаче, и това е от ключово значение, може да работи в обратна посока. От данните ви могат да бъдат правени не само психологически профили, но те ви могат да бъдат използвани също в обратен ред в търсене на специфични профили: например всички разтревожени бащи, всички ядосани интроверти или може би дори всички нерешителни демократи? Като цяло това, което Кошински е създал, е нещо като търсачка за хора. Той започнал да осъзнава потенциала, но също така и присъщата опасност на работата си.

 

За него интернет винаги е изглеждал като дар от небесата. Това, което той наистина искаше, беше да даде нещо в замяна, да сподели нещо. Данните могат да бъдат копирани, така че защо да не се възползва всеки от това? Това беше духът на цяло едно поколение, началото на нова ера, превъзмогнала ограниченията на физическия свят. Но какво би се случило, зачудил се Кошински, ако някой злоупотреби с търсачката му за хора, за да ги манипулира? Той започнал да добавя предупреждения към повечето си научни работи. Неговият подход, предупредил той, "би могъл да бъде заплаха за благополучието, свободата или дори живота на даден човек”. Но като че ли никой не схващал какво имал предвид.

 

По това време, през 2014 г., към Кошински се обърнал млад асистент в катедрата по психология на име Александър Коган. Той казал, че се интересува от методите на Кошински от името на някаква компания и искал да получи достъп до базите данни на приложението MyPersonality. Коган не можел да разкрие за какви цели му трябват; бил длъжен да пази тайна. 

 

Първоначално Кошински и екипът му обмислили тази оферта, тъй като това означавало много пари за института, но после се поколебал. Накрая, спомня си Кошински, Коган разкрил името на компанията: SCL или Strategic Communication Laboratories (Лаборатории по стратегическа комуникация). Кошински потърсил компанията в Google: "Ние сме най-добрата агенция по управление на избори", се казвало в сайта на компанията. SCL предоставя маркетинг на базата на психологическо моделиране. Един от основните фокуси: влияние върху избори. Влияние върху изборите? Смутен, Кошински разглеждал уеб страниците. Какъв тип компания е това? И какво планират тези хора?

 

Това, което Кошински не знаел тогава, е, че SCL е дружество, майка на цяла група други компании. Кой точно притежава SCL и различните му клонове, не е ясно благодарение на заплетените структури, които се срещат също в Камарата на компаниите на Обединеното кралство (UK Companies House), в Панамските документи (Panama Papers) и в Делауерския регистър на компании (the Delaware company register). Някои от подразделенията на SCL са били замесени в избори от Украйна до Нигерия и са помогнали на непалския монарх срещу бунтовниците, докато други подразделения са разработили методи за влияние върху мнението на източноевропейските и афганистанските граждани относно НАТО. А през 2013 г. SCL създава нова компания, за да участва в американските избори: Cambridge Analytica.

 

Кошински не знаел нищо за всичко това, но имал лошо предчувствие. "Цялото това нещо започна да намирисва", спомня си той. След допълнително разследване той открил, че Александър Коган е регистрирал компания, която работи със SCL. Според доклад на “Гардиън”, издаден през декември 2015 г., и вътрешни документи, предоставени на “Шпигел”, SCL са научили за метода на Кошински от Коган.

 

Кошински заподозрял, че компанията на Коган би могла да е възпроизвела средствата за измерване на "Голямата петорка“ на базата на “харесвания" във Фейсбук, за да ги продаде на тази фирма, която се занимава с влияние върху избори. Той веднага преустановил всякакъв контакт с Коган и информирал директора на института, пораждайки сложен вътрешен конфликт в университета. Институтът се разтревожил за репутацията си. След това Александър Коган се преместил в Сингапур, оженил се и сменил името си на д-р Спектър. Михал Кошински завършил доктората си, получил предложение за работа в Станфорд и се преместил да живее в САЩ. 

 

Господин Брекзит

 

Всичко се успокоило за около година. После, през ноември 2015 г., по-радикалната от двете кампании за Брекзита "Leave.EU", подкрепяна от Найджъл Фараж, съобщи, че е назначила компания, която се занимава с Големите данни в подкрепа на нейната онлайн кампания: Cambridge Analytica. Основната сила на тази компания: новаторски политически маркетинг - набелязване на микроцели - измервайки човешката личност чрез дигитални отпечатъци въз основа на модела OCEAN

 

Сега Кошински получавал имейли, в които го питали какво общо има с това - думите Кеймбридж, личност и анализ веднага накарали хората да си помислят за Кошински. Това бил първият път, в който той чувал името на компанията, която казвала, че заимства името си от първите си служители, които били изследователи в университета. Ужасен, той погледнал сайта им. Дали методологията му била използвана в голям мащаб с политически цели? 

 

След резултата от Брекзит приятели и познати му писали: “Погледни какво направи”. Навсякъде, където отивал, Кошински трябвало да обяснява, че няма нищо общо с тази компания. (Остава неясно до каква степен Cambridge Analytica са участвали в кампанията за Брекзит. Cambridge Analytica отказва да обсъжда такива въпроси.)

 

В продължение на няколко месеца нещата били относително спокойни. После, на 19 септември 2016 г., около месец преди изборите в САЩ, китарните рифове на "Кридънс Клиъруотър Ривайвал" озвучават тъмносинята зала на Нюйорксикия хотел Grand Hyatt с песента "Bad Moon Rising". Форумът Concordia Summit е един вид Световен икономически форум в умален модел.

 

Лицата, вземащи решения от всяка част на света, са поканени, като сред тях е швейцарският президент Йохан Шнайдер-Аман. "Моля приветствайте на сцената Александър Никс, главен изпълнителен директор на Cambridge Analytica", обявява спокоен женски глас. Слаб мъж с черен костюм се появява на сцената. Залата притихва. Много хора в публиката знаят, че това е новият човек на Тръмп по дигиталната стратегия. (Видео от презентацията може да бъде намерео в Youtube: https://youtube.com/watch?v=n8Dd5aVXLCc .)

 

Няколко седмици по-рано Тръмп пуска туит малко загадъчно: "Скоро ще ме наричате г-н Брекзит". Политическите наблюдатели наистина забелязали някои поразителни прилики между дневния ред на Тръмп и този на движението Брекзит от дясното крило. Но малцина забелязали връзката със скорошното назначение на маркетинг компанията Cambridge Analytica.

 

 Александър Никс

 

"Почти всяко съобщение, което Тръмп е пуснал, е било направено според получени данни", казва главният изпълнителен директор на Cambridge Analytica Александър Никс

 

До този момент дигиталната кампания на Тръмп се състояла горе-долу от един човек: Брад Парскейл, маркетинг предприемач и създател на неуспешно приложение, който създал за Тръмп елемантарен сайт за 1500 долара. Седемдесетгодишният Тръмп не е цифрово грамотен - той дори няма компютър на бюрото си. Тръмп не пише имейли, разкри веднъж личната му асистентка. Самата тя го убедила да си купи смартфон, от който сега той пуска непрекъснато туитове.

 

Хилари Клинтън, от друга страна, разчитала до голяма степен на наследството на първия “социално-медиен” президент Барак Обама. Тя имала списъци с адресите на Демократическата партия, работела с най-съвременни анализатори на Големите данни от BlueLabs и получила подкрепа от Google и DreamWorks. Когато било обявено през юни 2016 г., че Тръмп е наел Cambridge Analytica, естаблишмънтът във Вашингтон просто го пренебрегнал. Чуждестранни пичове в ушити по мярка костюми, които не разбират страната и нейните жители? Сериозно? 

 

“За мен е привилегия да ви говоря днес за силата на Големите данни и психографията в изборния процес”. Логото на Cambridge Analytica - мозък, съставен от мрежа с възли, като карта - се появява зад Александър Никс. "Само допреди 18 месеца сенатор Круз беше един от най-непопулярните кандидати", обяснява русият мъж с остър британски акцент, който напряга американците така, както стандартният немски акцент може да обезпокои швейцарците. "По-малко от 40 процента от населението е чувало за него”, казва друг слайд.

 

Cambridge Analytica се включили в предизбрната кампания в САЩ почти две години по-рано, първоначално като консултанти на републиканците Бен Карсън и Тед Круз. Круз - а после и Тръмп - са били финансирани първоначално от потайния софтуерен милиардер Робърт Мърсър, който с дъщеря си Ребека е сочен за най-големия инвеститор в Cambridge Analytica

 

“Е, как е направил това?" Досега, обяснява Никс, предизборните кампании са били организирани на базата на демографски понятия. "Една наистина нелепа идея. Идеята, че всички жени би трябвало да получават едно и също послание заради пола си или всички афроамериканци - заради расата си”. Това, което Никс има предвид, е, че докато другите участници в кампанията наблягали на демографията, то Cambridge Analytica наблягала на психометрията.

 

Въпреки че това би могло да е вярно, ролята на Cambridge Analytica в кампанията на Круз не е безспорна. През декември 2015 г. екипът на Круз приписал нарастващия им успех на психологическото използване на данни и анализи. В Advertising Age един политически клиент казва, че внедреният щаб на Cambridge Analytica е "като резервна гума" , но все пак намерил техния основен продукт - моделиране на данни на избирателите - за отличен.  Компанията щяла да получи от кампанията 5,8 млн. долара, за да помогне да идентифицират местните избиратели в Айова, където Круз спечели, преди да се оттегли от надпреварата през май.

 

Никс пуска следващия слайд: пет различни лица, всяко от тях отговарящо на личностен профил. Това е "Голямата петорка“ или моделът OCEAN. "В Кеймбридж, казва той, успяхме да създадем модел за прогнозиране на личността на всеки възрастен в САЩ." Залата е пленена. Според Никс успехът на маркетинга на Cambridge Analytica се основава на комбинация от три елемента: поведенческа наука, която използва модела на OCEAN, анализ на Големите данни и насочване на рекламите. Насочването на рекламите е персонализирано рекламиране, което съответства възможно най-точно на личността на всеки отделен клиент. 

 

Никс откровено обяснява как неговата компания прави това. Първо, Cambridge Analytica купува лични данни от няколко вида различни източници, като поземлени регистри, автомобилни данни, данни за пазаруване, бонус карти, членства в клубове, какви списания четете, какъв вид църкви посещавате.

 

Никс показва логото на глобално активните брокери на данни като Acxiom и Experian - в САЩ почти всички лични данни са за продан. Например, ако искате да знаете къде живеят еврейските жени, може просто да купите тази информация с включени дори и телефонни номера. Сега Cambridge Analytica подрежда тези данни заедно с избирателните списъци на Републиканската партия и пресмята личностните профили според "Голямата петорка“. Дигиталните отпечатъци изведнъж се превръщат в реални хора със страхове, нужди, интереси и жилищни адреси. 

 

Методологията изглежда много подобна на онази, която Михал Кошински разработил. Cambridge Analytica също така използва, казва Никс, "проучвания от социалните мрежи" и данни от Фейсбук. И компанията прави точно това, за което Кошински е предупреждавал: "Профилирали сме личността на всеки възрастен в САЩ - 220 млн. души”, хвали се Никс.

 

Той отваря един скрийншот. "Това е таблото с данните, които подготвихме за кампанията на Тед Круз”. Появява се дигитален контролен център. От лявата страна има диаграми; от дясната - карта на Айова, където Тед Круз спечели учудващо много гласове на първичните избори. И на картата има стотици хиляди малки червени и сини точици. Никс ограничава критериите: "Републиканци" - и сините точици изчезват; "все още неубедени" - още точки изчезват; "мъже", и т.н. Най-накрая само едно име остава, включващо възраст, адрес, интереси, личност и политическа наклонност. Сега как Cambrdigde Analytica се насочва към този човек с подходящо политическо съобщение?

 

 

Никс показва как психографски категоризираните избиратели могат да бъдат различно адресирани по примера на правото за притежаване на оръжие, Втората поправка: "За силно невротична и съвестна публика заплахата от кражба с взлом - и застрахователната полица на оръжие”. Картина вляво показва ръката на нарушител, който чупи прозорец. Дясната страна показва мъж с дете, които стоят в поле по залез слънце, и двамата държат пистолети, очевидно стреляйки по патици: "Обратно, за затворена и приемлива публика - хора, които се вълнуват от традициите, навиците и семейството”.

 

Как да бъдат държани избирателите на Клинтън далеч от урните?

 

Поразителната непоследователност на Тръмп, силно критикуваното му непостоянство и последвалата поредица от противоречиви съобщения изведнъж се оказаха неговият най-силен коз: различно послание за всеки един избирател. Схващането, че Тръмп е действал като перфектно опортюнистичен алгоритъм според реакциите на публиката, е нещо, което математичката Кати О'Нийл отбелязва през август 2016 г. 

 

Тези "мрачни постове" - спонсорирани Файсбук постове, които само специфични профили на потребители могат да видят - включително и видео, насочени към афроамериканците, в които Хилари Клинтън споменава черните мъже като хищници например. 

 

"Почти всяко съобщение, което Тръмп е пускал, е направено според получени данни", спомня си Александър Никс. В деня на третия президентски дебат между Тръмп и Клинтън екипът на Тръмп изпробвал 175 хил. различни рекламни варианта за аргументите му, за да се намерят правилните версии най-вече чрез Фейсбук.

 

Съобщенията се различавали най-вече в микроскопични детайли, така че да се насочат към получателите по оптималния психологически начин: различни заглавия, цветове, надписи, със снимка или видео. Тези фини настройки достигали надолу дори до най-малките групи, обясни Никс в едно интервю за нас. "Можем да адресираме села или блокове по таргетиран начин. Дори и индивиди”.

 

В Little Haiti, в района на Маями например, кампанията на Тръмп предоставила на жителите новини за провала на фондацията на Клинтън след земетресението в Хаити, така че да ги възпре да гласуват за Хилари Клинтън. Това била една от целите: да бъдат държани избирателите на Клинтън (които включват тези, които се колебаят от лявото крило, афроамериканци и млади жени) далеч от урните, да бъде "потиснат" техният вот, както каза пред “Блумбърг” едно от главните действащи лица в кампанията в седмиците преди изборите.

 

Тези "мрачни постове" - спонсорирани реклами под формата на новини на стените на Фейсбук, които могат да бъдат видени само от специфични профили - включващи видеа, насочени към афроамериканците, в които Хилари Клинтън споменава черните мъже като хищници например. 

 

Никс приключва лекцията си на форума Concordia, сочейки, че традиционното повърхностно рекламиране е мъртво. "Моите деца със сигурност никога няма да разберат тази концепция на масовата комуникация”. И преди да напусне сцената, той заявява, че тъй като Круз се е оттеглил от надпреварата, компанията ще помага на един от останалите кандидат-президенти.

 

Как точно американското население е било мишена на цифровите войски на Тръмп в този момент, не е ясно, тъй като те настъпвали по-малко по водещите телевизии, отколкото с лични съобщения в социалните мрежи и цифровата телевизия. И докато в екипа на Клинтън си мислели, че водят, на базата на демографски прогнози, журналистът на “Блумбърг” Саша Айзенбърг бил учуден по време на визита в Сан Антонио - където се базирала цифровата кампания на Тръмп, че се създава "второ седалище”.

 

Внедреният екип на Cambridge Analytica, очевидно състоящ се от само дузина човека, получил 100 хил. долара от Тръмп през юли, 250 хиляди през август и 5 млн. долара през септември. Според Никс компанията изкарала повече от 15 млн. долара като цяло. (Компанията е учредена в САЩ, където законите за разпространяването на лични данни са по-хлабави в сравнение с тези в държавите от ЕС. Докато европейските закони за личните данни изискват всяко лице да се съгласи дали данните му могат да бъдат разпространени, то тези в САЩ позволяват данните да бъдат разпространявани, освен ако потребителят не "откаже”).

 

 

Groundgame, приложението за предизборната агитация, което интегрира избирателните данни с "геопространствена визуализирана технология," е било използвано от активисти на Тръмп и Brexit.

 

 

Мерките били радикални. От юли 2016 г. агитаторите на Тръм били снабдени с приложение, с което можели да идентифицират политическите възгледи и типовете личност на обитателите на една къща. Същият доставчик на приложение бил използван и от организаторите на Брекзит. Хората на Тръмп звънели само на вратите на хората, които били оценени като възприемчиви към посланията му. Агитаторите идвали с наръчници за водене на разговор, приспособени към личността на обитателя на къщата. От своя страна, агитаторите въвеждали реакциите в приложението и новите данни тръгвали обратно към предизборните табла на Тръмп.

 

И пак това не е нищо ново. Демократите също са използвали подобни методи, но няма доказателства, че са разчитали на психометрично профилиране. Cambridge Analytica обаче разделила населението на САЩ на 32 различни личностни типове и се фокусирала единствено върху 17 щата. И точно както Кошински бил установил, че мъжете, които харесват козметичните продукти MAC, е по-вероятно да са хомосексуални, компанията открила, че предпочитание за автомобил, произведен в САЩ, е силен индикатор за потенциален избирател на Тръмп. Наред с други неща, тези открития показвали на Тръмп кои послания работят най-добре и къде. Решението да се съсредоточи върху Мичиган и Уисконсин в последните седмици на предизборната кампания било направено въз основа на анализ на данните. Кандидатът стана инструментът за прилагане на голям модел на данните. 

 

Какво следва?

 

Но до каква степен психометрията е повлияла на крайния резултат на изборите? Когато ги попитали, от Cambridge Analytica не пожелаели да предоставят каквото и да било доказателство за ефективността на кампанията им. И е напълно възможно да не може да се отговори на този въпрос.

 

Но все пак има следи: учудващото издигане на Тед Круз по-време на първичните избори. Също така имало увеличен брой гласоподаватели от селските райони. Както и спад в броя на афроамериканците в началото на вота. Фактът, че Тръмп похарчи толкова малко пари, би могъл също да бъде обяснен с ефективността на личностно-базираното рекламиране. Както и фактът, че е инвестирал много повече в цифровата кампания, отколкото в телевизионната, в сравнение с Хилари Клинтън. Фейсбук се доказа като решителното оръжие и най-добрата предизборна кампания, както обяснява Никс и както коментарите на много от основните организатори на кампанията на Тръмп показват. 

 

Сред клиентите на "Cambridge Аналитика" е Държавният департамент на САЩ. Освен това компанията е имала контакти с британския премиер Тереза Мей, която на снимката тук е с държавния секретар Джон Кери, 19 юли 2016 г.

 

 

Много гласове твърдяха, че статистиците са загубили изборите, защото техните прогнози са били много далеч от истината. Но ако статистиците всъщност са помогнали за спечелването на изборите - поне онези, които са използвали новия метод? Ирония на съдбата е, че Тръмп, който често мърмореше за научните изследвания, използва високонаучен подход в предизборната си кампания.

 

Другият голям победител е Cambridge Analytica. Стив Банън, който е член на борда му и бивш главен изпълнителен директор на десния интернет вестник Bretbart News, беше назначен от Тръмп за личен съветник и главен стратег. Докато Cambridge Analytica не желае да коментира твърденията за текущи преговори с британския премиер Тереза Мей, Александър Никс твърди, че гради своята клиентска база в световен мащаб и е получил запитвания от Швейцария, Германия и Австралия. Компанията му в момента обикаля европейските конференции, демонстрирайки успеха си в САЩ. Тази година три основни държави от ЕС се изправят пред избори с възраждащи се популистки партии: Франция, Холандия и Германия. Изборните успехи идват навреме, тъй като компанията се подготвя за навлизане в търговската реклама. 

 

Кошински наблюдавал всичко това от офиса си в Станфорд. След изборите в САЩ университетът е в смут. Кошински отговаря на събитията с най-силното оръжие на разположението на един учен: научния анализ. Заедно с колежката си изследовател Сандра Матц, той е провел няколко серии от тестове, които скоро ще бъдат публикувани. Първоначалните резултати са тревожни: проучването показва ефективността на личното таргетиране, посочвайки, че търговците могат да получат 63 процента повече кликвания и до 1,400 повече превръщания в реални рекламни кампании във Файсбук, когато продуктите и маркетинговите съобщения съвпадат с личните характеристики на потребителите.

 

Те също така демонстрират мащаба на личното таргетиране, показвайки, че повечето страници във Фейсбук, които популяризират продукти или търговски марки, са повлияни от личността и голям брой потребители могат да бъдат таргетирани точно въз основа на една-единствена страница във Фейсбук.

 

В изказване след публикуването на немския вариант на тази статия говорител на Cambridge Analytica каза: "Cambridge Analytica не използва данни от Фейсбук. Няма никакви отношения с д-р Михал Кошински. Не се занимава с подизпълнение на изследвания. Не използва същата методология. Психографията едва е била използвана като цяло. Cambridge Analytica не е полагала усилия да обезкуражи който и да е американец да гласува на изборите. Усилията й са били насочени единствено към увеличаване на броя на гласопдавателите на изборите”.

 

Светът беше обърнат с главата надолу. Великобритания напуска ЕС, докато Доналд Тръмп е президент на САЩ. А в Станфорд Кошински, който искаше да предупреди за опасностите от използването на психологичното таргетиране като политическо средство, още веднъж получава обвинителни имейли. "Не - казва спокойно Кошински и поклаща глава. - Вината не е моя. Аз не съм създал бомбата. Аз само показах, че тя съществува." 

 

Допълнителни проучвания за този доклад бяха направени от Пол-Оливие Дехай.

 

 

Източник: https://motherboard.vice.com/en_us/article/how-our-likes-helped-trump-win 

Превод от английски: Лазар Парашкевов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Този юнак — Кошински, — а и всички останали около него, очевидно са понесли по една голяма Кошница, в която да слагат спечелените с «модерно научно мошеничество» купища пари.

  03 Фев 2017 22:48ч.

  Така се забогатява, момчета — браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръщолевий

  04 Фев 2017 6:17ч.

  Е, ние от Източна Европа ги знаем тия спецове. Четох, четох, така и не потръгна историята, все се връщаше към някое ново начало. И като след десет нови пасажа не достигнах до нещо важно, го зарязах, но поуката ми е ясна - поляк ли е, от наште е, само че е по-умен и по-организиран. Наште са хептен прости и мързеливи. Нали никой не е прочел цялото това умотворение? Да, не оставям настрана и качеството на превода, което съвсем доразмазва желаещия да научи някаква велика истина. Лазаре - това си е занаят, бате, не е като да си пишеш статуси из фейсбука. И аз го овладявам тепърва. Но след първото "който", вместо "които" (не знам дали има и още, аз спрях на първото) направо минах към отдела с изказванията (секцията с коментарите). И не съм робот, кажи му на това СНАРТСНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Волк

  04 Фев 2017 6:31ч.

  Чета и се чудя всички ли англосакси са толкова наивни и възглупавички, имайки предвид най-вече стила и заключенията на авторчето на това квазиакадемично четивце с претенции? Четивото има амбицията да разкрие едва ли не цифровизаторска и дигитална гениалност, а същевременно по отношение на някои съвсем простички житейски прозрения се оказва в комичното положение да преоткрива топлата вода, при това с типичното английско самочувствие за навлизане в девствени територии. Специално издайнически намирам преди всичко "фундаменталните открития" на цифровистчето, че да почиташ лейди Гага е психометрично противоположно на привързаността към философията. И всичкото това казано с типичното саксонско възгордяване, че и двата феномена - Гага и философията - са напълно равноправни съставни от палитрата на масовата англоамериканска култура. Признавам си, откак прочетох тая възхвала на дигитализиращата се психометрия с всичките й самообъркващи терминологични труфила, представящи западния консуматор на полуфабрикати в добре познатата ми стара светлина, инстинктът на древнобалканското ми вродено любомъдрие вече цял час не позволява на ехидната ми усмивка да слезе от лицето ми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Фев 2017 8:09ч.

  Абсолютно вярно. За няколко години интернет, компютрите и смартфоните се индивидуализираха, започнаха да отчитат индивидуалните ни предпочитания, това най-лесно се забелязва в Гугъл и Ютюб (Ютюб на телефона ми много бързо се отучи да ми предлага чалга, която в началото се опита да ми пробутва като на българин), всеки има профил някъде в мрежата, знае се къде се намира и цялото това удобство за потребителя да не бъде използвано от могъщи сили за собствените им цели? Най-простото, изпращат ти съобщения за промоции на търсени от теб стоки, когато преминаваш покрай някой магазин, за който знаят, че си посещавал. Естествено, че политическият маркетинг няма да пропусне тези възможности. А крайният етап ще настъпи, когато машините вече няма да имат дори необходимост от някой като Тръмп, защото ще могат да си го генерират сами и тогава ще влезем в Матрицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се тревожи, observer — няма да влезем в Матрицата.

  04 Фев 2017 9:23ч.

  И знаеш ли защо? Защото у всеки от нас има по едно атавистично същество, облечено в зверски кожи и обитаващо пещера с надвиснали сталактити. Нашите предци са успяли да надживеят саблезъбите тигри, та ние няма да надживеем някаква си Матрица. Ха ма, ха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Чета и се чудя: всички ли англосакси са толкова наивни и възглупави…»

  04 Фев 2017 9:43ч.

  Не само англосаксите, но и всички европейци, които са имали лошия късмет да си преиначат християнството и, вместо да се придържат към естествените наследници на Апостолическата Тенденция (Православието и Римо-Католицизма), са се отплеснали по «модерните» залитания на ЗАПАДНЯШКОТО ПРОТЕСТАНТСТВО... При англосаксите — техния «англиканизъм» уж не е протестантство, а е национално албионско светоусещане, но те се оказват «по-големи протестанти и от Калвин». А какво означава това? Това означава: ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ В РОБОТ. Това, че те са «толкова наивни и възглупави» се дъжи именно на «роботизацията» на западняка, който ги кара да си устройват един добре уреден бюргерски стил на съществуване, но от друга страна — да имат очи, за да виждат и да умат уши, за да чуват само образите и звуците, които се излъчват от МАТЕРИАЛНИЯ СВЯТ. Проблемите на днешна Русия, а и на нас — българите — до голяма степен се дължат на тъжния факт, че се подмамихме по ЗАПАДНАТА МАТЕРИАЛНОСТ, която е ослепителна и оглушителна. А това беше съвсем неуместен избор! Не случайно някога Богомилите са вярвали, че всичко, което е МАТЕРИАЛНО, е дело на Лукавия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  04 Фев 2017 16:13ч.

  Михал Кошински внезапно е изобретил колелото. Създател на интернет е АНСА, а те не разпространяват информация, те я събират. Същото предназначение имат Гугъл, Фейкбук, Туитър и пр. Многоумната статия е опит да се оправдае провала на огромната пропагандна машина, която работеше за Хилари - около 500 вестника, списания, телевизии и радиопрограми, срещу 26 за Тръмп. Руските хакери вече не са на мода, откак из интернет взе да се върти една картинка с бюджетите на ЦРУ, ФБР и АНСА с два въпроса: "Руснаците са хакнали нашите избори? Тогава за чий ... плащаме милиарди на тия некадърници?" Обяснението е доста по-просто - Тръмп нарича нещата с истинските им имена, а на американците вече им е писнало да им връзват панделки. Пример - Тръмп отиде в Детройт, събра работниците от автомобилните заводи, половината от тях безработни, и им рече: Дженерал Мотърс, Форд и Крайслер изнесоха производството в Мексико. Ще им дам срок да го върнат тук; ако не го направят, ще наложа огромни мита на вноса на автомобили от Мексико." Това се разнесе като горски пожар по социалните мрежи, а Хилари изобщо не отиде в Мичиган, уверена, че СНН казва истината, като й предрича страхотна изборна победа. Впрочем, в последния момент Гугъл и Фейкбук се усетиха, че нещата не са толкова розови и взеха да цензурират сайтове и страници в подкрепа на Тръмп, ама късно. Та така. Михал Кошински се тръшка за дузпа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  04 Фев 2017 17:20ч.

  Ха-ха, преди изборите за президент в САЩ прочетох някъде, че те винаги са печелени от този кандидат, който е вложил повече средства в предизборната си кампания. Е, ако е така, Тръмп трябва да е първият, който направи обратното. Да живеят новите технологии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло Николаев

  04 Фев 2017 19:49ч.

  Псевдоакадемичния, лъжеразсекретяващ, антитръмпистки и оправдателен характер на статията проличава веднага, въпреки опитът за почти трилъров стил на писане. Аз също не издържах да чета докрай, но съм много и много приятно изненадан от точните коментари на: Бръщолевий, Волк, Муйо и «Чета и се чудя: всички ли англосакси са толкова наивни и възглупави…» ! От 8 коментара 4 да са изключително трезви, интелигентно написани и безпристрастни е много вдъхновяващо за мен! Щях да "лайкна" авторите, без да се замисля, ако това беше възможно тук. Надявам се да ги "срещна" някога на живо или във "матрицата" Фейсбук! Жалко, че са използвали псевдоними, както и аз, разбира се! Ще завърша с един цитат: "70 "харесвания" били достатъчни да надминат онова, което знаят приятелите за дадения човек, 150 "харесвания" - това, което знаят за него родителите му, а 300 "харесвания" - това, което знае за него партньорът му", а аз ще добавя от мен, че 400 харесвания ще надминат това, което бюргерът знае сам за себе си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тhe Big Difference

  05 Фев 2017 6:48ч.

  Забелязвате ли, че Кошински е разработил проекта си, докато е бил студент(докторант) PhD. Ако това се беше случило в България, сега всички щяха да слушат как незнам си кой 50-60-70 годишен мастит професор бил разработил нещо си, а докторанта да е натирен нанякъде, за да не вземе да мъти водата на професора. Една от големите причини за упадъка по българските земи и особено университети. Да не говорим и за държавнофинансираната бизнес мафиотска организация БАН, в която продължават да наливат грешни пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Михайлов

  05 Фев 2017 6:51ч.

  Вероятно наистина нашите поведения във виртуалната среда ще се тълкуват и употребяват все повече и все по-точно прецизно, но не разбрах защо, след като всичко е толкова точно сметнато, Клинтън води Тръм с над 3 милиона гласа. Тръмп е избран благодарение на архаична система, не защото хората са гласували за него. Няма нищо планирано или преценено в шизофренните му туитове, човекът просто комуникира на принципа "вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" и това е. Винаги е бил такъв – и като водещ на риалити шоу и като "бизнесмен" и тн. Много претенция, никакви познания, бесен опортюнизъм (не беше ли демократ по едно време?) срам за консерватизма и средния човешки интелект. Иначе, интересна статия, разбрахме бъдещето на НЛП-то. ;–)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  05 Фев 2017 8:39ч.

  Отдавна обяснявам че освен че никой няма нужда от фейсбук, във фейсбук сам си правиш досие, със снимки, пълен профил на личността си, и едва ли собственикът му ще го използва за твое добро, големите пари са от продажбата на the Big Data, на всеки който плати достатъчно. Ще ви дам съвет как да ги объркате, да им развалите схемата, понеже всичката аналитична работа се върши от компютърни програми и ботове, един и същи профил го използвайте много хора, не само във фейсбук, регистрации в търговски и политически сайтове, имейли, дори отключете рутерите си за съседите, алгоритмите им за анализ и класификация ще са безполезни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  05 Фев 2017 11:12ч.

  Тhe Big Difference, а ти забелязваш ли, че проектът на Кошински е въздух под наблягане? Или и ти като Кошински си мислиш, че като смениш наименованията на всеизвестни неща, може да патентоваш откритие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  05 Фев 2017 13:31ч.

  Все едно четях за Хари Селдън, "Първата Фондация " и "психоисторията" на Азимов . Такива спомени нахлуха у мен. Не знам колко е "научно" и "академично" обосновано, но статията ми напомня за "Вълка от "Уолстрийт"". И особено частта за продажбата на писалката /има го на две места във филма за инфо на незапомнилите/. Тия момчета след години упорита работа, вероятно са решили да си направят "официална реклама". Предстои ни да разберем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйоооо,

  05 Фев 2017 14:54ч.

  Това е съвсем без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е съвсем без значение

  05 Фев 2017 15:15ч.

  Не е без значение. Защото, както е казано в мъдрата книга: "Едни лъхат, други духат". Ха познайте това поляче Кошински и тайфичката му от кои са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Spinoza

  05 Фев 2017 15:50ч.

  От ония, които си имат и други имена, и ги сменят до 7 пъти. ха ха ха "Па вие немате пари бе... решава тоа който има пари..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  05 Фев 2017 16:16ч.

  За по-интелигентните от коментиращите тук искам да отбележа от името на някои по-малко интелигентни следното: Тази статия няма претенции нито да е академична, нито да е откривателска. Както авторите, така и действащите в нея лица знаят отлично, че политическата психология не е създадена днес. Те са чели доста, като са започнали още от Макиавели и Гюстав Льобон, а още по-интелигентните може да са стигнали и до Платон, да не говорим за съвременните изследвания на политическата реклама с нейните комуникативни и семиотични аспекти. Те знаят много добре, че целта е да се упражнява влияние върху мотивите за гласуване, независимо от това дали ще се каже "Тълпите трябва да бъдат съблазнени", дали ще се използва примитивното "Аз съм прост, и вие сте прости, значи ще се разберем", или наукообразното "Внедряване на предложение в съзнанието на индивида". Те просто ни разказват за една технология на съблазняването, внедряването или интимниченето, която става възможна благодарение на бази данни и статистика. Не казват, че действа 100%, но явно се експериментира и в някои случаи дава резултат. Но вие можете да продължавате да твърдите, че такова животно нема, на нас по-малко интелигентните не ни пречите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  05 Фев 2017 16:52ч.

  Бих се отнесъл сериозно към статията, и не е само тоя поляк. Нещо показателно, през 1958 г. Тодор Живков е взел от Н. Библиотека "Владетелят" на Макиавели, и не я е върнал. ха ха ха Не случайно сега казват, информацията е най-голямата ценност, буквално, фейсбук, гугъл и пр. направиха милиарди, от продажба на информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еша му няма

  05 Фев 2017 17:20ч.

  До Името ми е Червен на 05.02.2017 в 18:16: Напротив, материалчето спекулира с докторската степен и преподавателската кариера на полячето, излизащо от името на академични светилища като Кембридж и Станфорд . Претендира се за тъкмо "научни приноси" в областта на манипулациите чрез цифровизираната информатика, макар наложената парадигма очаквано да е представена като "всъщност прост подход"*. А това, че съвсем по англосаксонски са смесени хибридно комерсиалните и академичните мотиви, това не е наш грях, а на хибридниците, които като национален манталитет всякога са се изявявали като настоятелни (включително и на академичната класика) протестанти-десакрализатори спрямо традиционно-униформеното. Затова и е нужно непрекъснато да им се подчертава, че този вид хулиганщина, излизаща под формата на научно-популярен комерс, би следвало да се чувства изначално презряна (заради очевидно профанското и прогресивно профанизаторското си ниво) откъм свещените престоли на професорската мисъл. -------- *Няма как с тълпите и тяхната психометрия, която си е форма на средностатистично, сиреч профанно, усредняване, да се занимават типични академици, любители на сложната и дълбока мисъл, тука сте прав, но все пак претенциите са именно едновременно да се възвеличи и подрони академизма, вменявайки му именно гореописания микс от толкова добре познатите ни наглосаксонски мотиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  05 Фев 2017 17:42ч.

  Троловете си личат, те не мислят, а изпълняват поръчения. Но фактите съществуват. Мрежата събира данни за всеки позициониран с име, местоположение, айпи и предпочитана информация. Беше само въпрос на време това да се използва без желанието на хората. Ако не е бил благородният спасител на Америка и останалото човечество Тръмп, покрай другото обикновен спекулант с недвижими имоти и продуцент на конкурси за красиви жени, щеше да е някой друг. Американската демокрация се визуализира чрез избрания от народа президент, но системата не се управлява от него. Твърде голям е залогът, за да се остави на примитивите от Средните щати, латиносите, черните и либералите от двете крайбрежия. Президентът е като агент Смит, фикция, мозъкът е другаде. След два мандата заиграване с расовата толерантност дойде времето на публиката да се пусне сериала с класическия американски тъпанар. Междувременно системата ще продължи да изсмуква жизнените сокове на всеки, предлагайки му срещу това симулирана реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • atlantivetz

  05 Фев 2017 18:11ч.

  Бас държа че това е новия сюжет на Холивуд. И как така "моделираха" съзнанието на краварите, дето гледат СНН, НБС, етц...? Не допуска ли някой от лъжливата либерастия че омръзнахте на нормалните, интелигенти хора с претенциите си за елитизъм? Десетилетия ви гледаха сеира, позите, измислиците и най-накрая станахте твърде досадни и ви ритнаха. Истинските стопани на Америка ви пуснаха под миндера, вие понечихте да се качите на миндеря, та се наложи.. И ще ви изчистят до година-две като бълхи от черга, с едно изтупване с тупалката. Създаде се подобен модел с база данни от фейса и пр., това е вярно, но дотолкова че да се следи къде има резерви за да се изпрати Тръмп да митингува. Хилари остави да я избира Сорос, медиите, щото на всеки нормален човек му се повръща от нея, по стотина души на митинг - беше ясно че ще загуби, ама вие се надъхвахте помежду си. Пък и си повярвахте, даже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • atlantivetz

  05 Фев 2017 18:43ч.

  И да допълня. Да се повярва на холивудската драма на сие писание е все едно да не се разбира разликата между гаечния ключ и ръката и да се твърди че това е матрица, а не инструмент. Матрица е в съзнанието на промитите мозъци, либералчетата, дето не познават Америка. Една държава е традиции, еле пък изборни. Без митинги и кефа на живото слово - никой не може да бъде избран за американски президент. Опитаха за първи път с лесбийката на Сорос - пълен провал. В следващите, бас държа, либералите ще трябва да предложат за кандидат хибрид между кенгуру и камила, при това с идеи и мозък. Животно ще създадат, но откъде идеи и мозък?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  05 Фев 2017 19:13ч.

  atlantivetz, добре казано! Бих добавил като причина и реалната опасност от трета световна, която възникна в резултат на недалновидната политика на Обама, Хилари Клинтън, семейство Нуланд и др. такива марионетки. Истинските стопани на Америка прецениха, че шансовете САЩ да спечелят третата световна са 50:50, тоест, не бива да я започват. След време, когато се превъоръжат, може да опитат, но засега либерастите, дето сами си вярват на лъжите, трябва да минат на заден план. Е, чичко Сорос още рита, ама рита срещу ръжен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • atlantivetz

  05 Фев 2017 19:37ч.

  Да, така е. Колективният мозък го разбра. В американския случай обаче това не е главата на професор Доуел. Знам точно къде е даже този мозък - разположен е в една cattle farm в западна Монтана, away in the manger, както се пее в известната коледна песничка. :)) Късмет че го разбраха и влъхвите, и краварите, дето посрещаха ковчезите на синовете си със сгънатото знаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  06 Фев 2017 8:18ч.

  Едно уточнение: Науката много отдавна е десакрализирана. Тя първо беше разделена на фундаментална и приложна, а после приложната така захлупи фундаменталната, че днес тя с мъка диша. Психометрията очевидно спада към приложната наука, но докато полякът все още е в рамките на науката, то доколкото аз разбирам, Cambridge Analytica си е фирма, която развива разни продукти и ги продава на заинтересовани лица, които пък искат да развиват и продават своите продукти (със сигурност не става дума само за политическа реклама) в зависимост от нагласата на различните групи потребители. И забележете - Кошински изнася лекции за опаснотите от The Big Data.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  06 Фев 2017 11:03ч.

  На мен статията ми е интересна, и то много. Това, което се случва е описано от Айзък Азимов ( преди доста време) в поредицата му за Фондацията. Сигурно ще се стигне и до там- математически да се предвижда развитието на човечеството. Въпроса е да се разполага с огромна база данни,която вече започва да се трупа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  06 Фев 2017 20:39ч.

  Името ми е Червен, и кво от туй? Интернет е създаден от Американската агенция за национална сигурност за събиране на информация. Десет от тринайсетте сървъра, на които се крепи интернет, са в САЩ. Компютрите на АНСА са най-мощните и най-бързите в света, количеството информация, която съхраняват, е огромно - кешът на Гугъл я го докарва до една хилядна от процента, я не. Записват и дешифрират всичко, което се излъчва в етера, върви по кабели или през спътници. Включително какви книги вземаш от обществената библиотека, какво и къде пазаруваш. Цялото това богатство беше на разположение на Обама, респективно на Хилари. Само че не им свърши работа, защото все повече хора се усещат, че безсрамно ги лъжат. Затова либералите си намират псевдоучен, направил псевдооткритие, който натапя някаква мръчкава фирма, че попречила на изборната им победа с нещастната си база данни от няколко милиона души. Иначе трябва да си признаят, че не са чак толкова умни и красиви, колкото си мислят, а това няма как да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  07 Фев 2017 17:28ч.

  Драги Муйо, количеството информация е необходимо, но не достатъчно условие. Трябва и да знаеш как да я използваш. Как да го обясня по-просто? Можете да вземете един китайски речник, който съдържа всички китайски думи, ама дали ще можете само с него да проговорите китайски? Та значи наистина не са чак толкова умни (по този въпрос спор нямаме), щом не са могли или не са се досетили сами да си направят съответната граматика, алгоритъм, инструкция или както там ще го наречем. Ето такива нещица явно прави въпросната фирма, конкретно насочени към индивиди и по-големи или по-малки групи избиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  07 Фев 2017 19:05ч.

  Драги Името ми е Червен, нима мислите, че АНСА харчи десетки милиарди долара годишно само да събира информация? Ако не се анализира и систематизира ежедневно, тя е безполезна. Едва ли има прасе, исках да кажа избирател, в САЩ, на който АНСА да не знае къде му е гъдела. Само че в предизборната агитация и пропаганда не се отправят индивидуални послания, освен когато се избира кмет на село от 3000 души. Посланията винаги са колективни - спомнете си припадъка на Хилари, десет минути след който тя се появи пред вратата на дома си отслабнала с петнайсетина кила, прегърна неизвестно откъде появило се самотно чернокожо момиченце, заяви че се чувства чудесно, момиченцето се отправи нанякъде, а Хилари се прибра в къщи. Всички чернокожи в Америка би трябвало да са се подмокрили от кеф. Само дето цялото клипче дрънчеше на кухо. Още две думи - групите избиратели се обединяват по интереси. Интересите им не са психологическа загадка и всеки политик много добре знае какво иска да чуе тая или оная група. И съответно го казва. Тук вариантите са два - политикът или е добър, или лош демагог, тоест или може да говори убедително, или не може. Хилари е лош демагог, неискреността ѝ личи от последния ред. Не твърдя, че Тръмп е лъжец и демагог - засега си изпълнява предизборните обещания едно към едно. Затова да се твърди, че някакви тайнствени алгоритми, парадигми и матрици са му помогнали е твърде пресилено. Има сума ти буквари, първи читанки и христоматии по психологическа война, в частност контрол на тълпата, но те са за такива като Хилари. Родените водачи нямат нужда от тях - никой от нобеловите лауреати по икономика не е милионер, камо ли милиардер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  08 Фев 2017 7:11ч.

  Мдаа, безспорно има по-добри и по-лоши демагози. И значи милиардите на АНСА, дадени за бог знае какъв анализ, не са успели да направят Хилари по-добър демагог, щом са измъдрили само такива плитки клипчета, докато милионите, дадени за алгоритъма на Тръмп, са действали по-успешно. В него няма нищо тайнствено, той очевидно е съставен въз основа на индивидуалните нагласи на милиони избиратели, обединени благодарение на обработката на базата данни и статистикатата в послания към съответните групи (това имам предвид под "индивидуални"). Изглежда, че алгоритъмът действа по-добре от букварите и читанките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи