Даниела Доковска: Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление

Даниела Доковска: Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление
"Съгласно член 145-а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права." Това коментира пред "Дневник" адвокат Даниела Доковска.

Адв. Даниела Доковска. Снимка: Надежда Чипева, "Капитал"

 

По повод разпространените до медиите разговори между ген. Цанко Стойков, срещу когото се води досъдебно производство, президента Радев и двама подчинени служители на ген. Стойков, "Дневник" се обърна за разяснение към адвокат Даниела Доковска.


- Как бихте коментирали днешната новина от прокуратурата за телефонните разговори с участието на президента Радев?


- Съгласно член 145-а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв. А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права.


Но в съобщението се казва, че това става с разрешението на наблюдаващия прокурор съгласно член 198 от НПК?

- Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление.

 

- Как може или трябва да действа прокуратурата в този случай?


- Според член 103, ал. 4 на Конституцията срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Кое не е ясно в този текст ?!

 

Източник: "Дневник"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • С нарушение на няколко закона проверяват Радев 19'

  28 Яну 2020 22:46ч.

  Обвинението се позовава на анализ на проведените телефонни разговори. Законът обаче не позволява използване на СРС срещу лица, които не са обвиняеми, а в случая Радев не е с подобен статут заради имунитета си. Възниква въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2. Не е извършвана и експертиза, която да даде категоричен отговор дали гласът на записа действително принадлежи на Радев и така да даде основание за всички производни процедури. Дори и в изпратения до медиите разговор в писмен вариант вместо името на Радев е посочено само мъж. В разговора участва и друго лице, което е записано без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение. .Най-сериозният момент в случая е посягането към конституцията. Според ал. 4 срещу президента "не може да бъде възбудено наказателно преследване". Конституционният съд е тълкувал това понятие още през 1992 г. От своя страна алинеи 1-3 подробно уреждат процедурата по импийчмънт, според която обвинители на президента могат да са единствено народни представители - т.е. прокуратурата няма никакво отношение", обяви юристът Крум Зарков, зам.-шеф на ПГ БСП за България. Самият Гешев не отговори на въпроса от коя прокуратура са въпросните наблюдаващи прокурори изпратили сигналите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  28 Яну 2020 22:58ч.

  Севте! Спомнете си Цв.Цв. , бебетата и докторите от Г. Оряховица. Те нарушават Конституцията всеки ден. Смайващ абсурд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мерник

  28 Яну 2020 23:11ч.

  Мерзавците посегнаха и на Радев.Анай-големиятлакей от тях-Георги Близнашки чака утрото с нетърпение ,за да поеме оставката на Президента,понеже било въпрос на морал.Нещастници!Най-големите крадци,лъжци и блюдолизци говорят за морал.За кой морал говорите продажни мекерета?За мутренския морал,за морала на нагаждачите и подлизурковците ,за морала на безогледните кражби,за морала на убийци на народа си?!Край нямат престъпленията им,за наглостта им да не говорим.С вас сме господинПрезидент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега е ваш ред...

  29 Яну 2020 0:40ч.

  гешефта стъпи накриво, това е вашето възмездие - изяжте го с парцалите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съд,

  29 Яну 2020 5:15ч.

  глоба, затвор за главния им (извинение), прокурори (без извинение) - за нарушение на закони и Конституция и за опит за държавен преврат! Какъвто целият им останал USейски слугинаж в БГ, такъв и прокуроринът им. Алгоритъмът им навсякъде по света еднакъв, както и демократизацията им. YANKEY, GO HOME!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гОркият Иванчо и прокурорчетата му:

  29 Яну 2020 5:27ч.

  Който им е дал дипломи за юристи, да сложи конопена риза, да седи една година на хляб и вода в тъмна стая и публично да се покае. Щото такивато даже не са чувАли за военна прокуратура, която единствено може да разследва генерала, начело на ВВС, а не всякой, фанат от пътя Иванчо, ДАНСуващи с ГЕРБ или конкопитници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчооо, Иванчо,

  29 Яну 2020 5:31ч.

  Твойта мемсахиб и Ко. яко те хързулнаха. Ако беше по-умничък и по-начетеничък юридически, хеле пък ако беше попрочел Конституцията на Република България, щеше да се усетиш, челеби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "слуга и като експерт"

  29 Яну 2020 7:11ч.

  Морал и Близнашки? Колкото при прасето, чистота в кочината. Май в битноста му на служебен пръв министър, на втората седмица, асфалтираха улицата в селото на родната му къща, където са родителите му.не планирано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “за мене най-добра е таз забава,

  29 Яну 2020 7:23ч.

  която без да знае, забавлява / с това, че от усърдие голямо / едно голямо нищо ражда само.” Шекспир, “Напразни усилия на любовта”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  29 Яну 2020 9:35ч.

  Близашки върви все по-надолу в помията и гюбрето. И тизи ми бил пропесор по право. ГешевТ няма какво да го коментираме - той си е обикновен милиционер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОМЕНТАР

  29 Яну 2020 9:38ч.

  Не знам дали са останали честни и умни юристи,които да излязат и да кажат,че Гешев брутално нарушава законите на страната,но иска редовият гражданин да ги спазва.Станете бе юрисити,брането правото в страната или и вие сте на хранилката?А за мазния проф.Близнашки - срам за всеки университет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунист със синя кръв

  29 Яну 2020 11:52ч.

  Близнашки-лизоблизец храбър бегом марш в университета да си върнеш дипломата и им поискай истинската на необразован продажник която ще ти приляга!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • milevan

  29 Яну 2020 12:06ч.

  кой ще съди Иван Гешев ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  29 Яну 2020 15:36ч.

  Да това е престъпление, знаем го, но не знаем кой го е извършил. В такъв случай е нужно да се направи разследване срещу неизвестен извършител, и ще се получи, че Гешев ще разследва себе си. Гадост!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи