Дълбоката държава в САЩ е виновна за касапницата в Украйна

Дълбоката държава в САЩ е виновна за касапницата в Украйна

Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд 

Автор: Джордж Д. О’Нийл, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Външнополитическата върхушка знаеше, че е ненужно да провокира непрекъснато Русия

От началото на войната в Украйна корпоративните медии, политиците и всички контролирани неправителствени организации в Америка и Западна Европа се придържаха към твърдението, че руските военни действия в Източна Украйна са непровокирани и неоправдани – акт на агресия, който не може да бъде оставен без последствия. 

Но имаше един проблем с този пропаганден блиц - той беше напълно неверен. Дълбоката държава – правителствените елити, разузнавателната общност и военната върхушка – прекараха десетилетия в заплахи и провокации спрямо Русия, като натискаха НАТО към тяхната граница. 

Не е нужно да харесвате Русия, за да видите това, дори да мразите Владимир Путин от зори до мрак. Основният въпрос остава същият. Руснаците гледат на присъствието на НАТО на тяхната граница като на акт на агресия и заплаха за националната им сигурност и ние знаем това от десетилетия. 

Посланието е ясно и безспорно. 

През 1990 г., когато Съветският съюз започваше да се разпада и възможността за мир в по-голямата част от света се виждаше, Съединените щати - в лицето на Джеймс Бейкър, държавен секретар на САЩ - обещаха, че НАТО няма да се придвижва на изток към руската граница. Това обещание беше централно за изтеглянето на съветските военни дивизии от Източна Германия, за да се улесни обединението на страната. Този ангажимент също така осигури сигурността, необходима за разпадането на властта в Съветския съюз. Без такава гаранция съпротивата срещу раздялата би била интензивна и почти сигурно насилствена. 

До този момент бяха изминали по-малко от 50 години, откакто Русия беше нападната. Ужасът на Втората световна война струва на руския народ около 25 до 35 милиона жертви. В допълнение към невъобразимото море от кръв от тази война, руснаците добре помнят многото други нашествия, които причиниха смърт, скръб и съкрушение за неизброим брой техни съграждани. Тъй като американците никога не са преживели чужда инвазия, те нямат представа за този ужас. (Войната от 1812 г. беше една кратка и малка битка.) 

Държавният секретар Бейкър направи правилното нещо, за да успокои легитимния страх и да улесни разпадането и освобождаването на стотици милиони хора, пленници на съветската система. Но преди мастилото да изсъхне, външната политика на САЩ, изразена в НАТО и ЕС. започна да нарушава думата си. 

Докато постсъветска Русия преминаваше през сериозна икономическа депресия, непозната за повечето страни на Запад, елитите в САЩ и Европа съставиха план за разширяване на НАТО чак до границите на Русия. Този циничен ход открито пренебрегна и наруши обещанието на Запада. В началото на 1997 г. Джордж Кенан, лъвът на външната политика през по-голямата част от 20-ти век, предупреди в статия в New York Times

„В края на 1996 г. беше допуснато или предизвикано да стане преобладаващо впечатлението, че по някакъв  начин и някъде е решено НАТО да се разшири до границите на Русия. Но тук е заложено нещо от най-голяма важност. И може би не е твърде късно да изразя мнение, което, вярвам, не е само мое, но се споделя от редица други с богат и в повечето случаи по-скорошен опит по руските въпроси. Категорично изразена е гледната точка, че разширяването на НАТО би било най-съдбоносната грешка на американската политика в цялата епоха след Студената война.“ 

Година по-късно, през май 1998 г., след гласуването на Сената на САЩ за разширяване на НАТО, в интервю с Томас Фридман от New York Times Кенан отново предупреди западните политически елити за опасността .

„Мисля, че това е началото на нова студена война“, каза г-н Кенан от дома си в Принстън. „Мисля, че руснаците постепенно ще реагират доста неблагоприятно и това ще се отрази в тяхната политика. Мисля, че това е трагична грешка. Нямаше никаква причина за това. Никой не е заплашвал другиго. Това разширяване ще накара бащите-основатели на тази страна да се обърнат в гробовете си. 

Подписахме се да защитаваме цяла поредица държави, въпреки че нямаме нито ресурс, нито намерение да го правим по някакъв сериозен начин. Разширяването на НАТО беше просто едно безгрижно действие на Сената, който няма истински интерес към външните работи.“

Предупрежденията на Кенан бяха пренебрегнати. Година по-късно, през 1999 г., НАТО участва във военни действия срещу новосформираната Сърбия. И до днес можете да видите щетите от бомбардировките в Белград, сръбската столица. Сърбия е съюзник на Русия от времето на Първата световна война. Това беше възприето в Русия като предупреждение, че НАТО възнамерява да прави каквото си иска и че всеки, който им се противопостави, може да разчита на същото отношение.

Тази пресметната обида доведе директно до възхода на националистически лидер в Русия. През 2000 г. Владимир Путин е избран за президент. След бомбардировките на Сърбия, участието на Америка и НАТО във войни и умишленото разбиване на други държави като Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и редица страни в Африка, Централна и Южна Америка не остана незабелязано от руското ръководство. Никой сериозен човек във Вашингтон не може да каже, че не е бил предупреден за въздействието на тяхната жажда за власт при разширяването на НАТО.

Но лъжата продължава.

Висшите външнополитически лидери, които през годините се обявиха срещу разрушителните интервенции, бяха игнорирани. Уилям Бърнс, директорът на ЦРУ на Байдън – агенцията, натоварена да знае как другите нации ще действат и реагират – повече от 30 години има своето важно място по отношение на политиката на Русия и НАТО. През 1990 г. Бърнс служи при държавния секретар Джеймс Бейкър с роля в планирането по време на периода, когато Бейкър даде обещание пред Русия, че НАТО няма да напредва извън границите на новообединената Германия.

Кариерата на Бърнс като помазан кардинал на дълбоката държава е добре документирана. Бащата на Бърнс, генерал-майор от армията, е бил дълбоко ангажиран с разузнавателната дейност и служи на Рейгън и Буш Старши в Съветите по разоръжаване. Самият Бърнс беше назначен от Клинтън през 1995 г. и докато работеше като съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Москва написа, че „враждебността към ранното разширяване на НАТО се усеща почти навсякъде във вътрешния политически спектър тук“. 

Интензивността на антипатията на Русия към разширяването на НАТО към тяхната граница и по-специално в Украйна беше подчертана в доклад от 2008 г. на Бърнс – по това време посланик на САЩ в Руската федерация – до държавния секретар на Буш II Кондолиза Райс: „Украинското влизане в НАТО е най-ярката от всички червени линии за руския елит (не само Путин). В повече от две години и половина разговори с ключови руски играчи, от примитивните персони в тъмните кътчета на Кремъл до най-острите либерални критици на Путин, все още не съм намерил някой, който да гледа на едно членство на Украйна в НАТО като на нещо различно от пряко предизвикателство за руските интереси." 

Дори и директорът на ЦРУ на Байдън да не успя да използва богатия си опит тази година, други в Държавния департамент знаеха много добре как Русия ще реагира на откритите ходове за добавяне на Украйна към списъка на членовете на НАТО.

И все пак Виктория Нюланд, мандаринът в редиците на неоконсерваторите, на външнополитическата върхушка и Държавния департамент, през 2013 г. се похвали, че САЩ са похарчили повече от 5 милиарда долара за насърчаване на прозападни групи на „гражданското общество“ в Украйна от края на Студената война. 

През 2014 г. Съединените щати подпомогнаха, ако не директно режисираха, държавен преврат срещу избрано правителство в Украйна, защото това правителство искаше приятелски отношения с Русия - по-голям съсед със споделена история, датираща от векове. Дълбоката държава не можеше да толерира това приятелство. Позорен изтекъл разговор между тогавашния помощник-държавен секретар Нюланд и бившия посланик на САЩ Джефри Паят, обсъждащи подпомагането на „акушерката“ на революцията от февруари 2014 г., можете да чуете тук

Професорът от Чикагския университет Джон Миършаймър изнесе лекция през 2015 г., в която предупреди за проблемите и опасностите, породени от предизвиканата от САЩ криза в Украйна през 2014 г.  След множество отхвърлени руски дипломатически предложения за разрешаване на опасностите, породени от неприятелска и въоръжена от НАТО Украйна, Русия наистина се задейства - както Кенан, Бърнс и други предсказаха. Руснаците се придвижиха през 2014 г., за да защитят южната си граница. Подкрепяйки местните рускоезични сепаратисти, Русия успя да осигури Крим, полуостров, който беше централен за руския флот в продължение на 300 години. Стигнаха ли по-далеч? Не. Започнаха ли пълна война? Не. Но те направиха както бяха обещали и се преместиха да защитават южния фронт на нацията си. Както професор Джон Миършаймър посочи в лекция от 6 юни 2022 г., имаше дълъг списък от провокации от страна на САЩ и НАТО, довели до това. 

Много от тези провокации бяха очертани в доклада на Rand Corporation от 2019 г., озаглавен „Разширяващата се Русия“. Корпорацията Ранд е мозъчен тръст на дълбоката държава, който е помогнал за проектирането на повечето чуждестранни интервенции на САЩ от основаването си през 1948 г. Но дори резюмето на доклада си Ранд предупреждава да не се стига толкова далеч, че да се ускорят военни действия. Очевидно мозъчният тръст на Нюланд, Байдън и Блинкен не е прочел тази част. В продължение на години те превърнаха Украйна в де факто член на НАТО, неутрална нация само на думи. След договора от Минск от 2015 г. те провокираха и продължаваха да провокират, докато мечката не се нахвърли. Как това служи на интересите на Америка? 

Ако се интересувате да надникнете в мислите и плановете на нашата дълбока държава спрямо Русия, прочетете целия доклад на корпорацията Ранд - „Разширяващата се Русия“. Това е смразяващо описание на умишлената намеса на Съединените щати в суверенни нации в съседство с Русия, за да нарани и провокира Русия. Политиката на САЩ очевидно е била: подклаждане на военни действия между Украйна и Русия на всяка цена. Защо ръководството отказа да преговаря добросъвестно с Русия? Те знаеха, че руснаците ще реагират така.

Какво се надяваха да спечелят политиците на САЩ? 

Това са въпросите, на които трябва да се отговори. Външнополитическите и военните елити трябва да бъдат държани отговорни за смъртта и разрушенията, които техните антагонистични политики отприщиха. Те могат да се преструват, че не са знаели какво ще се случи, но сериозните външнополитически експерти извън вашингтонския балон знаят по-добре. 

Джордж Д. О’Нийл младши е член на борда на директорите на American Ideas Institute, който издава The American Conservative, и художник, който живее в провинциална Флорида.

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

Източник: heamericanconservative.com

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  22 Ное 2022 9:23ч.

  тази леля на снимката е военен престъпник и е за доживотен затвор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  22 Ное 2022 14:10ч.

  Изглежда като канибал и най-вероятно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  23 Ное 2022 18:06ч.

  Само погледа и като видиш на тази еврейка-майданистка и ти се изправя косата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Ж.

  22 Ное 2022 9:52ч.

  Да, тази дълбока държава е скрита като обяснението и трябва да се търси в Стария Завет. Нуланд и нейното племе изпълняват този план, който предците им са завещали. То не бяха революции, метежи, грабежи и измами в името на голямото заграбване и поробване. Но и голямото пробуждане на народите иде, та схватката ще е жестока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  22 Ное 2022 10:06ч.

  некои хоръ ни съ чоеци ( монълизъ кърти жълтити пъветъ )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Ное 2022 10:17ч.

  Че се и закичила с колие некво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рептилоидно чудовище

  22 Ное 2022 10:40ч.

  На снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:00ч.

  Ние сме безутешно скръбни, че г-н Зе все още не е говорил пред висшия законодотелен орган на България и дори се срамуваме, че тази част от нашето депутатство, което по три пъти на ден се се кръсти с дясната ръка и се моли пред олтара на онези ценности, докато с лявата ръка обилно блажи от щедрите грантове, така бързо забрави за идеята си да го покани да говори пред висшия държавен орган. Човещина е, сега не ни е до Зе, решава се мнозинството в следващото НС. Трябва да се осигурят планини от кебапчета и езера от бира за прикоткване на мургавите ни събратя. Знаете ли що преговори, що логистика е това?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:03ч.

  Този материал е изключително благодатен извор на вдъхновение за подновяване на тази идея и скоростна инициатива трябва задължително да я доведе до успешна реализация, като най-накрая чуем вдъхновяващите думи на г-н Зе и екипа му. Много държим да съпреживеем директно и г-н Арестович. Междувременно да се организира спешна дипломатическа поща и през г-н Кулеба спешно да се доведе до знанието на г-н Зе и съдържанието на горния материал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма какво да се каже повече по въпроса

  22 Ное 2022 11:05ч.

  Освен: Тъз жинъ дан’тий в къщата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:06ч.

  Това, което лесно може да се види, че след тази война Украйна повече няма да я има. Не е без значение, че при някои от вариантите и нас няма да ни има, а ние категорично не желаем това и много разчитаме г-т Зе да бъде откровен с нас и да сподели, как така те проспаха истинските мотиви, подтици и намерения на съюзниците им и доведоха нещата до положение да очакват безалтернативното унищожаване на страната им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:10ч.

  Защо се стигна до положение, че илюзиите за оцеляването им струват колкото ланшния сняг и тържествата около Херсон, доколкото са откровени и истински, будят изненада и подозрение в автентичността им. Подходящо е да се разделят и с илюзиите, че зверствата по отношение на своите и към пленниците, ще бъдат пропуснати или забравени. Не, няма да бъдат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  22 Ное 2022 11:10ч.

  Пет столетия непрекъсната агресия.Изпълнителите/държавите се сменят.Холандия,Испания,Франция,Великобритания,Германия,САЩ!Основните военни играчи.Някак не се вписват в картинката Русия,Австроунгария,Япония!Може би тези 500-600г. се нуждаят от нова научна дисциплина ''Икономика на войната''Факт е че никой от изброените не е просперирал дълго.Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:13ч.

  Материалът горе е нежен, дипломатичен, формулиран е с деликатен и щадящ език. А нещата могат да бъдат казани по пределно простичък и категоричен начин. Когато твоето собствено оцеляване може да се случи във времето само и единствено като резултат от унищожаването на врага, то тогава категорично не е необходимо да се подбират средства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:17ч.

  И доколкото колегите междувременно наблягат на историческия аспект, редно е да отбележим, че действителон историята дава богат материал за опредметяване и осмисляне. Историята може да се разглежда по много начини, включително и като акт на човешкия гений и съзиданието. Тук обаче се занимаваме с една материя и факти, които основателно ни дават повод да твърдим, че историята е категорично доказателство и за човешкото безчестие, което се пракатикува в най-отвратителен вид от най-високите обществени нива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  22 Ное 2022 11:22ч.

  И преди да дойде и да ни говори, редно е да дадем на г-н Зе малко време да проучи фактите от материала, ама много внимателно да ги проучи, пък да вземе и да си даде сметка с кого и защо се е захванал, пък тогава да дойде и да ни говори сладки и мотивиращи слова. Ама да знае, че ние обичаме и искаме да си запазим Родината и страната и да не ни разправя приказки, тип шехерезади. Ако иска да се надъхват и надлъгват, да изнесе частна лекция пред нашата секта - онези с облещените очи и мътен поглед, молещите се с пълна уста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Нюланд и Робърт Каган (нейният съпруг

  22 Ное 2022 11:31ч.

  са ключови фигури сред "неоконите"-щраусианци. Стратегията за хегемония на САЩ над света е разработена от щраусианеца Пол Улфовиц, който заедно със Збигнев Бжежински приема и "възпитава" в САЩ украински "интегрални националисти", използвани в плана за унищожаване на мощта на Германия, европейските страни и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наследниците на Лео Щраус

  22 Ное 2022 11:34ч.

  се придържат към принципа му да действат с похватите на Хитлер. Горещо препоръчвам по темата за прокси войната в Украйна филма "Украинска агония. Премълчаната война" (в youtube).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нюланд, Каган, Волфовиц, Бжежински

  22 Ное 2022 11:51ч.

  Това са лица от дълбоката държава. Техните ментори и господари са от Уолт стриит, а учението им е от Стария Завет, защото от там иде голямото обещание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  22 Ное 2022 12:05ч.

  За мен тази статия не ми казва нищо ново. Всеки, който следи новините, чете анализи даже от общо достъпните източници и не гледа пропагандата от Нова - ЦРУ и е функционално грамотен, може да достигне до тези изводи. Правдива статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересното е

  26 Ное 2022 16:05ч.

  Че авторът е американец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужас

  22 Ное 2022 12:44ч.

  Какво отвратително излъчване има тая жена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е жена

  22 Ное 2022 15:58ч.

  Това е самият Дявол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  22 Ное 2022 13:44ч.

  не може да отрече на американците безспорния успех - да накарат руснаците от едната страна на границата да нападнат руснаците от другата страна и от това да спечелят САЩ: пари от продажби на оръжие на уплашената Европа, превземане на почти всички руски пазари на оръжие, преместване на производствени мощности от Европа в САЩ, укрепване на долара, засилване на геополитическото влияние в целия свят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е вярно

  22 Ное 2022 16:15ч.

  За огромно съжаление!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Ш.

  23 Ное 2022 12:03ч.

  Безспорният им успех е очевиден, но спиралата нагоре не е вечна. Те са не само най-големите теоретици на пропагандата и манипулацията, но и практици. Революции, преврати, войни, санкции за противниците си и силата на спекулативния долар, който се печата на тонове, но без покритие, разтворен в световната икономика и действащ като отрова за държавите и всичко това наложено със сила. Брутно-социалния им продукт е от 30% производство и 70% спекулации. Няма как това да продължи дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  22 Ное 2022 14:15ч.

  Нима само за касапницата в Украйна е виновна дълбоката държава в САЩ? А за Ирак, Афганистан, Йемен, Либия, Сомалия, Судан... кой е виновен? И САЩ не са сами, колко още страни (та дори и България) покорно и с жар подклаждат касапниците с военна сила и с оръжия. А дълбоката държава значи власт на рептилиите. Ако се питате какво са рептилиите, погледнете снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  22 Ное 2022 14:28ч.

  Типично за синедрионски сукинсони и техните масонски издънки - една елементарна работа не могат да свършат по човешки, сиреч без специални луцифериански ритуали на тайните им агенти плюс задължителни гнусни провокации тип уйдурма чрез завера и най-вече тероризъм. Без целия тоя арсенал биха били това, което фактически са - най-гнусната част от човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  22 Ное 2022 14:30ч.

  Гласове, имайте милост, махнете снимката на тетката-рептил! Ръката ми се разтрепери е не можах да се опра на парапета от страх!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужасно зле изглеждащ жена-мъж

  22 Ное 2022 15:16ч.

  а онова което си е обесил на врата прилича на бодлива тел от Освиенцим; с две думи и с един поглед си личи чие лице е факащото ес същество;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много противна снимка

  22 Ное 2022 16:14ч.

  Как само свирепо гледа, сякаш светът ѝ е виновен, че изглежда така ужасно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пърличев

  22 Ное 2022 18:14ч.

  Цитираното заглавие"Разширяващата се Русия", преведено от "Extending Russia", може би има малко по-друго значение. Ето какво има в речника покрай другите значения на extend: extend somebody/something/yourself to make somebody/something use all their effort, abilities, supplies, etc. Впрочем, заслужава си всеки да прочете "Extending Russia".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е айде стига па вие, бе!

  22 Ное 2022 18:28ч.

  Че какво и е на женицата. Я как убаво се е сресала. Па е и работна булка - работи, чисти, готви, курабийки прави и ги раздава на площ..., пардон - на Майдана. Вредна невеста. Къщовница от Дълбоката къща. Че и в прав текст си каза, момата, че родата и има биолаборатории в Украйна за разни проекти и програми /експерименти, де/. Ама родата и взе, че я нахока и каза, че нищо такова нямало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само като се сетя, че

  22 Ное 2022 18:31ч.

  Ранд беше в основата на предвиденото ни бъдеще, днешно настояще, тръпки ме побиват. А, ако на мадам Виктория Ню поставим каска с два рога отстрани, ще се получи идеалният образ на живия Дарт Вейдър. Май е създадена да плаши и там, където се появи трябва да светне сигнал - Внимание, бъркотията започва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  22 Ное 2022 18:50ч.

  Нюланд на тази снимка прилича много на М.Олбрайт - разликата м/у двете са бижутата, които използват. Нюланд използва в повечето случаи колиета, а Олбрайт -брошки, които подсказвали настроението и/така говореха злите езици/. Предполагам, че Нюланд ползва колиетата по същия начин-подсказват нещо на събеседника и.За разлика от Олбрайт, Нюланд си позволява да си "изпуска езика"-'Майната му на ЕС'',биолаборатории в У.,бисквитки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно наблюдение!

  22 Ное 2022 19:34ч.

  Наистина, Викито на тази снимка изглежда като щерка на пани Олбрайтова. Не само духовна, но и съвсем биологическа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След 100хил.тона оръжия

  22 Ное 2022 20:06ч.

  Доставени з Украйна, явно са против братоубииствената касапница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  22 Ное 2022 20:10ч.

  А има нашенци за които украинките са най-големите красавици. Е, това на снимката е Мис Украйна. Не препоръчвам на хора със слаби нерви да го срещат по тъмно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илия Н.

  23 Ное 2022 13:48ч.

  С две думи; тая Нуланд(Новоселска) и Блинке(и)н са хазари и корените им идат от украинските земи. Украинците трябва да напуснат (или по-голямата част от тях) тези земи, защото явно ще има голямо преселение от Светите земи към Украйна. В близкия изток ще става още по-горещо, та затова хората си работят отдалече. И САЩ са техни слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В мрежата има

  23 Ное 2022 21:38ч.

  доста американски коментари на този "проект" като "Цион-2".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СНИМКАТА:-)

  23 Ное 2022 14:11ч.

  Виктория изглежда като варварска жрица на смъртта на тази снимка, с неопределен пол. Отвратително! Гласове.ком са намерили наистина най-подходящата снимка на тази раздавачка на бисквитки:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • киевски реалности

  23 Ное 2022 15:07ч.

  https://rusvesna.su/news/1669124172

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кукер

  24 Ное 2022 15:17ч.

  "Какво мило, одухотворено лице! какви добри, честно-сини, майчини очи! " Казал малкият Адолф...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • М-да

  24 Ное 2022 21:36ч.

  Това жена ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христов

  25 Ное 2022 0:25ч.

  Когато в Катар намериха нефт, един бедуин за 35 години направи страната най-богатата в света. В РуZZия намерихме нефт, злато, платина, диаманти, желязо... - цялата менделеева таблица. Но къде, по дяволите, да си намерим бедуин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та кой е собственик на Катар?

  26 Ное 2022 16:04ч.

  В това е въпросчето, кой да е собственик на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости!!!

  25 Ное 2022 13:24ч.

  Това нещо на снимката е изтривалка на ДД, не е ДД. Истинската ДД дори не е на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи