Дъглас Макгрегър: Администрацията на Байдън отказва да каже истината, че Украйна не печели и няма да спечели тази война

Дъглас Макгрегър: Администрацията на Байдън отказва да каже истината, че Украйна не печели и няма да спечели тази война

Автор: Дъглас Макгрегър, Washington’s Carthaginian Peace Collides With Reality - The American Conservative

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Картагенският мир* на Вашингтон се сблъсква с реалността

Политическите и военни лидери на нацията, които обвързаха Америка във войни по избор във Виетнам, на Балканите, Афганистан и Ирак, правеха това, защото по принцип бяха убедени, че тези войни ще бъдат кратки и категорични.

Американските президенти, президентски съветници и висшите военни лидери никога не са се замисляли, че националната стратегия, ако изобщо има такава, се състои в избягване на конфликти, освен ако страната не е нападната и принудена да се бие.

Последната жертва на това мислене е Украйна. Без да имат критичен задълбочен и всеобхватен анализ на руската национална мощ и стратегически интереси, американските висши военни и политическите им шефове виждаха Русия през тясно фокусирана оптика, която увеличаваше силите на Съединените щати и Украйна, но игнорираше стратегическите предимства на Русия – нейната географска необятност, почти неизчерпаемите природни ресурси, високата сплотеност на обществото и военно-индустриалният капацитет бързо да разраства военната си мощ.

Украйна сега е военна зона, подложена на същото отношение, което военните сили на Съединените щати приложиха на Япония и Германия по време на Втората световна война, във Виетнам през 60-те години и в Ирак в продължение на десетилетия.

Електрически мрежи, транспортни мрежи, комуникационна инфраструктура, производство на горива и складове за боеприпаси са систематично унищожавани. Милиони украинци продължават да бягат от военната зона в търсене на сигурност, а последствията за европейските общества и икономики са зловещи.

В това време администрацията на Байдън многократно извършва непростим за демократичното общество грях, отказвайки да каже на американския народ истината, че Украйна не печели и няма да спечели тази война. Истина, която е е точно обратна на популярния в западните медии наратив за „украинската победа“, блокиращ всяка противоречаща му информация. Месеците на тежки украински жертви в резултат на серия безсмислени атаки срещу руската отбрана в южната част на Украйна застрашително отслабиха украинските сили.

Очаквано, европейските членове на НАТО, които носят най-тежките последици от войната върху своите общества и икономики, стават все по-разочаровани от украинската прокси война на Вашингтон. Европейските народи открито поставят под въпрос достоверността на твърденията в пресата относно руската страна и американските цели в Европа. Притокът на милиони бежанци от Украйна, наред с комбинацията от търговските спорове, печалбата на САЩ от продажба на оръжие и високите цени на енергията, обръщат общественото мнение на европейците срещу войната на Вашингтон и срещу НАТО.

Русия също претърпя трансформация. В първите години от мандата на Путин като президент руските въоръжени сили бяха организирани, обучавани и оборудвани най-вече за отбрана на националната територия. Но провеждането на Специалната военна операция в Украйна демонстрира неадекватността на този подход за руската национална сигурност в 21 век.

Първоначалната фаза на СВО беше тясна операция с конкретно предназначение и ограничени цели. Най-важната точка беше, че Москва никога не е имала намерения да прави нещо повече, освен да убеди Киев и Вашингтон, че ще се бие, за да не допусне Украйна да влезе в НАТО, както и да спре продължаващото малтретиране на руснаци в Украйна. СВО обаче беше основана на недействителни предположения и беше прекратена. Оказа се, че ограниченият характер на СВО постигна резултат, противоположен на този, който Москва желаеше, създавайки впечатлението за слабост, вместо за сила.

След като основните очаквания за готовността на Вашингтон за преговори и компромиси не се оправдаха, Путин нареди на военното командване да разработи нови планове на действие с нови цели: първо, да смаже украинския враг; второ, да отстрани всякакво съмнение у Вашингтон и европейските ръководства, че Русия ще възстанови мира само при нейните условия; и трето, да създаде ново териториално статукво, оразмерено спрямо нуждите на националната сигурност на Русия.

След изготвянето и одобрението на новия план, президентът Путин даде съгласие за операция с икономия на силите, така че да защити руските териториални завоевания с минимални сили, докато нужните ресурси, способности и войскови части бъдат събрани за решителни действия. Путин също така назначи нов главнокомандващ, ген. Сергей Суровикин, висш офицер, който разбира мисията и притежава нагласата за успешното ѝ постигане.

Настъпващата офанзивна фаза на конфликта ще даде представа за формиращите се нови руски сили и бъдещите им способности. По време на писането на този материал 540 000 руски бойни войски се събират в Южна Украйна, Западна Русия и Беларус. Броят им продължава да се увеличава, като вече включва 1000 ракетни артилерийски системи, хиляди тактически балистични оръдия, крилати ракети и дронове, плюс 5000 бронирани бойни машини, в това число поне 1500 танка, стотици пилотирани щурмови самолети, хеликоптери и бомбардировачи. Тази нова сила няма нищо общо с руската армия, която настъпи преди девет месеца, на 24 февруари 2022 година.

Вече е възможно да се прогнозира, че новите руски въоръжени сили, които ще се създадат от опита на войната в Украйна, ще бъдат предназначени за провеждането на стратегически решаващи операции. Създадените по този начин руски сили вероятно ще вземат вдъхновението си от структурата и оперативната рамка, препоръчани в труда на генерал-полковник Махмуд Гареев, „Ако утре започне война? Очертания на бъдещия въоръжен конфликт“. Новото военно образувание ще се състои от далеч по-многобройни налични сили, които са в състояние да провеждат решителни операции със сравнително кратко предизвестие, с минимални подкрепления и подготовки.

С други думи, в края на конфликта Вашингтон ще е принудил руската държава да изгради отново военната си мощ – точно обратното на фаталното отслабване, което Вашингтон целеше, поемайки курса си на военна конфронтация с Москва.

Нито едно от тези последствия не би трябвало да изненадва някого във Вашингтон. Още с речта на Байдън във Варшава, с която ефективно се искаше смяна на режима в Москва, стана ясно, че администрацията на Байдън отказва да гледа на външната политика като на стратегия. Като глупав генерал, който настоява да брани всеки сантиметър земя до последния човек, президентът Байдън потвърди решимостта на Съединените щати да се противопоставят на Русия, както и потенциално на всяка страна, която отказва да се съобразява с лицемерните демократични стандарти на глобализма, независимо от цената за американския народ, както по отношение на сигурността му, така и на неговия просперитет.

Речта на Байдън във Варшава беше нажежена от емоции и затънала в идеологията на морализаторския глобализъм, популярен във Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин. Но за Москва тази реч беше равносилна на картагенски план за мир.

Принципът на Байдън да не се взимат заложници при воденето на външната политика на Съединените щати означава, че последствията от предстоящата фаза на войната не само ще унищожат украинската държава. Те ще унищожат също и последните останки от следвоенния либерален ред и ще произведат драматична промяна на властта и влиянието в цяла Европа и особено в Берлин – на отдалечаване от Вашингтон по посока на Москва и отчасти на Пекин.

Дъглас Макгрегър е полковник от запаса, бивш съветник на Секретаря по отбраната в администрацията на Тръмп, ветеран от войните с множество отличия и автор на пет книги.

*Картагенски мир – налагане на изключително брутален мир, чиито условия имат за цел трайно да осакатят губещата страна. Понятието идва от мирните условия, наложени от Римската република на Картаген след края на Пуническите войни –– б.пр.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Във Вашингтон не знаят какво да правят

  02 Дек 2022 14:54ч.

  Не само администрацията на дядо Джо, а рехавата коалиция, която фалшифицира изборите, за да я докара на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  02 Дек 2022 16:35ч.

  Всичко е казано- от американец, военен, от екипа на Тръмп. Тръмп бил Тъмнината, а Байдън Светлината:прогресивна, всепронокваща, тържествуваща. След жестоки колебания американците избраха Светлината. С всеки изминат ден тя придобива все по-ядрен оттенък. Дано процесите в Америка по текат в съвсем друга посока още преди 2024. Дъглас Макгрегър не е глас в пустиня, а страната на Неограничените възможности трябва отново да заслужи името си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Проглеждане

  02 Дек 2022 16:43ч.

  С малки уговорки написаното е вярно.Но..............да видим какво не е написано.1.Тази война имаше една сигурна цел.Да вдигне рейтинга на Путин.Свърши точно обратното 2.Мобилизацията не влизаше в сметките.След края и/неминуемо/ ще имаме поне 500 000 руснаци които няма да се страхуват от режима вътре в Русия.Към тях прибавете 100 000-...........000 руско говорящи бежанци загубили всичко.В Русия ще има революционна обстановка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Розови мечти!

  02 Дек 2022 20:14ч.

  И как твоите сметки се вместват в 146 милионна Россия?! Въобще първо се запознай какво се случва в момента там и тогава коментирай! Ако не са ти подновили опорките, да те светна, че там икономиката минава на военни релси, а колежите се включват масово в шиенето на дрехи за фронта! След като Алла Пугачова си продаде и последната собственост, вратата зад предателите хлопна! Има 100-на хиляди в Грузия, които нито грузинците, нито руснаците знаят какво да правят с тях. Да не си мислиш, че в Русия някой питае оптимизъм по отношение на случващото се? Напротив! Там открито вече се говори, че Западът воюва с Матушката! Така че пич, на война като на война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nmp

  03 Дек 2022 0:58ч.

  tapak

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SGK

  07 Дек 2022 19:06ч.

  Точно и обективно! И още: мобилизацията имаше за цел и да види кои са бъдещите предатели и страхливци, хрантутници на чужди шефове, които обаче ненавиждат предателите и след като ги "употребят " ги захвърлят или унищожават. Така, че който не познава и не признава силата на руската душа, ще се наложи да си носи последствията и пораженията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Не за пръв път

  02 Дек 2022 16:54ч.

  От фронта ще се върнат яростни мъже.1917г е така.Следва революция.1945г е така.Коба успява в зародиш да пресече не доволството.2023-2025г дали ще е така?Путин и обкръжение ако не друго то показаха НЕ РЕШИТЕЛНОСТ и НЕ КОМПЕТЕНТНОСТ.Сега в кратки срокове Година-Две трябва да решат вътрешното противоречие.Погледнато така Путин и ко имат интерес от ПРОДЪЛЖАВАЩ слабоинтензивен конфликт в Украйна.Само така ще запазят власта си и ще спечелят време да решат вътрешните конфликти.ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯТ МАНДАТ НА ПУТИН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  02 Дек 2022 17:07ч.

  смяташ, че тук е място за споделяне на мокри сънища?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-руски форум

  02 Дек 2022 17:41ч.

  Влез в кой да е руски форум.Бързо ще схванеш настроениет на руснаците.От там можеш и да се информираш за ВОПИЮЩА НЕ КОМПЕНТЕНТНОСТ по върховете.И най- вече в редовете на Руската Армия.Може и да видиш 26г. красавица,пресаташе на Шойгу с чин........познай?Генерал! Да, да, в Русия действа закон за дискредитация на армията.Ама вече на руснаците не им пука.Чашата преля,лед тронулса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надеждата на жълтопаветния евроатлантизъм да се отърве от Путин ще умре предпоследна, а последни ще са самите иноктринирани нещастници

  02 Дек 2022 17:55ч.

  Когато господарите им от Уолстрийт и лондонското Сити замислиха, организираха, финансираха и проведоха предишните световни войни пак сведоха нещата до персони - един льош чиляк отнякъде се взел и някак си самофинансирал един Вермахт. Нещастни жълтопаветни паразити, проблема ви не е в Путин, а между ушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Дек 2022 18:47ч.

  Абе нека да го ликвидират Путин пък да видим дали проблема не е той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТСВ

  02 Дек 2022 19:10ч.

  Чети писанието - с каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери. Ти си никой, за да правиш такива изказвания, ако ще и съветската тьошча цял живот да те е била с точилката по главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупавата мантра на Евроатлантизма - Путин бил виновен...

  02 Дек 2022 17:38ч.

  След Ленин който закрепи Русия като Съветски Съюз, дойде СТАЛИН, който го направи световна суперсила от нищото! Що мислиш ,че слeд Путин ще дойде някой Горбачов, а не някой нов Сталин??? Руснаците са обединени - те се бият ЗА ЖИВОТА СИ! и ще се бият до край, а лошото е че тези срещу тях НЕ МОГАТ! Моделът на Клаус Шваб ли ще обедини света (в неговото спешно самоубийство)? Отделно, че и не знаят как

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  02 Дек 2022 18:58ч.

  Реалноста е друга.Супер сила Русия става благодарение на Барнард Маннес Барух.И Германия става св.супер сила благодарение на Барнард Маннес Барух.Тракторните заводи които после произвеждат танкове кой ги изгражда?Да Сталин е главата и ръцете.Но торбата с парите е на.........................!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дидич

  03 Дек 2022 11:42ч.

  Зависи какви форуми четеш. Както и в България в Русия се навъдиха достатъчно предатели, които в името на мързеливо съществуване срещу грантове са готови да пишат всякакви небивалици. Те дълбоко презират държавата си, но нямат смелостта да поемат някаква инициатива да поживеят в любимата им западна демокрация и на практика да видят за каво става въпрос. Гарантирам ти, че ако поживееш 5 - 6 години в демократичния рай друга песен ще запееш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Дек 2022 17:07ч.

  Самата Русия е грантова държава.Погледни какви санкции и налагат-да не изнася квантови компютри?Не!Да не изнася СУРОВИНИ!Сега виж какво се случва с ''грантовете'' от износа.Всяка година има положителен търговски баланс т.е. ''грантовете'' се изнасят.Парите от петрол,газ,мед,кобалт не остават в Русия!По същество Русия е подарила суровините си.За 30г. Катасонов казва 4трлн.$.Само за 2022г. Русия подари 1трлн$ на смъртните си врагове.И продължава.Ще кажеш как е възможно?Погледни кой я управлява!Шойгу-мин. на отбраната-без военно образование,без ген.щабни академии и т.н.Путин???И почти цялото котило на външно разузнаване на СССР.Че такива хора въобще не се допускат до висши рък.постове.Защо ли?Защото те са оперативен интерес на чуждите разузнавания.ВИНАГИ,ВИНАГИ сред тях има ''пробити''Процента стига да 50%!Сега виж кой беше мин на отбраната на СССР?Маршал Язов! Кадет,скрил възраста си /17г /та да иде на фронта 41г.И отива.Резултата до тук за Русия е ПЛАЧЕВЕН!Странното е че руснаците го виждат а т.н. русофили в България не!И като резултат избират генерал за президен.И той вярно служи на....... САЩ.Да изброявам ли ''именитите'' русофили в България?Те грантаджии ли са?Отговора е ДА!Също толкова колкото Козяшките!Кои обаче са по опасни?Мисля русофилските!Защо? "'Боже пази ме от приятели,от враговете............''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Дек 2022 18:46ч.

  Даже др. Орбан не иска Унгария да има граница с Русия. То неслучайно всяка държава съсед на Русия има за национален празник датата на която се е освободила от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  02 Дек 2022 22:13ч.

  Ние след 30 години западно управление сме на път да се освободим от България. Защото сме едни паразити консуматори, които нищо не им се прави. На това се дължи и злобата ни към СССР насила ни караха да строим заводи, градове, АЕЦ, да имаме армия и да летим в космоса. А ние просто искаме да крадем и да си гледаме рахатлъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Дек 2022 17:22ч.

  И си прав и не си!Прав си че сме племе от конекрадци.Че построеното е насила.Не си прав защото народ се сравнява с народ!Нашият народ НЕ Е ПО-ЛОШ от кой да е друг.Проблема е в това КОЙ ГО УПРАВЛЯВА! Да не би в СССР да се е крадило по малко.Джерджински и Сталин налагат ред!Запада днес е полицейска държава.Доскоро с ред.Но да се върнем към България!Проблема ни е в ОСЪЗНАТИТЕ!Те засега са бездейни!И върхушката се разпорежда така сякаш държавата им е собственост.Случвало се е много пъти и на много държави.И има проверени практики за справяне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паниката на Глупака...

  02 Дек 2022 19:34ч.

  Съвсем пресните сведения за хода на войната започват да придобиват АПОКАЛИПТИЧЕН оттенък за Евроатлантиците:1 Америка призова ... да се ВЪЗСТАНОВИ СЪВЕТСКАТА ВОЕННА ИНДУСТРИЯ в источна Европа – Чехия, Словакия, България,която да захранва с оръжие остатъците от Украинската Армия.2 Този ход се аргументира с отчайващото качество веднаж на Евроатлантическия ВПК, и втори път с отчайващата импотентност за възстановяване на военно производство в Запада- 2А Западните чудо-оръдия бяха предназначени да стрелят по 5-10 пъти на седмица основно срещу папуаси или партизани, но не и 300 пъти седмично в една истинска индустриална война, затова след седмичен бой ги изпращаха за ремонт я в Полша, я в Латвия, а там чакаха с месеци резервни части я от Германия, я от САШ. -2Б Защото в индустриалната война след 300-500 изстрела стволът се сменя с нов , произведен от военния завод... А такива военни заводи в Евроатлантическия запад от 20 години насам НЯМА, нови ще се изградят след 5-10 години (ако до тогава „зелената енергетика“ не удуши окончателно евро-американската реална индустриална икономика),резервите от складовете бяха „оптимизирани“ от новите ефективни „мениджъри„ от Харвард или Чикаго-Илинойс във вид на фючърси по борсите и печатницата на ФЕД, а до тогава противника ще помолим да ни изчака ??! (нещо като нашите хартиени Фу16, които ше станат готови за бой след 10 години). При това със странен вид молба, подобен на лая и квича на декоративните псета на „дамите“ от панела на червените фенери. И ще се надяваме че виртуалната цифрова икономика на биткойните ще може все пак да произведе малко реален метал за оръдейни дула, а не само картинки, клипови, или в най-добрия случай - митинг-хепънинг на ЛГБТИ и БЛМ под гръмовна Рап-музика. 3 Всичко това – на фона на самоубийствени „санкции“ срещу СЕБЕ СИ, които разрушават остатъците от индустриалната база на половината от Евроатлантизма – Европа. 4 И едновременно с това , противно и на СунДзъ,и на препоръките на стария Кисинджър – с нескопосни хватки, ОБЕДИНЯВАЩИ останалия свят освен към новия цивилизационен хегемон- Китай, и с останалите унтер-хегемони – Индия, Иран, Турция, Бразилия, Индонезия и оща цяла кохорта суровинни и икономически „тигри“. При това хвърляйки в пожара на битката останалите си съюзници в състояние на клинична смърт - Великобритания, Франция, Япония и дребните лайкучки – Австралия, Канада, НоваЗеландия... 5 Но да предположим, че замисъла е правилен – а ДАЛИ ЩЕ МОЖЕМ ДА Я ВЪЗСТАНОВИМ, след като от 30 години специалисти да поддържат практика няма, а енергетическата криза прави ВИРТУАЛНИ нуждите и от желязо за снаряди, и от химикали за барут, а собствени полезни изкопаеми до скоро идваха само от „противниковия“ лагер? 6 - И най-накрая прокси-войната може да се играе и от двете страни , при това с твърде неприятни резултати – малкия КимЧенУн тия дни се похвали с Хвасонг 17 , който лети на цели15000 км – чак до ДРУГИЯ бряг на залязващия Хегемон . И ако неговите 4 или 10 ракети не могат да унищожат изцяло САШ, то могат да подпалят такава гражданска пост-апокалиптична война там, вътре, на фона на напрежението между белия Реднек и всякакви ЛГБТИ, БЛМ, Финансисти, кучешки Фризьори и Адвокати, че известните холивудски версии да ни изглеждат като илюстровани комикси за детската градина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно

  03 Дек 2022 12:06ч.

  казано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Дек 2022 12:20ч.

  Само дето не е питал Кнесета какво мисли по въпроса.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  03 Дек 2022 12:27ч.

  браво! най-верните и точни думи досега, и забележете - от американски висш военен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи