Чешки журналист: Макрон иска да срази Путин?! Смешно!

Чешки журналист: Макрон иска да срази Путин?! Смешно!

Автор: Иржи Вивадил, vasevec.cz. Превод за "Гласове" Юлия Ал-Хаким

Словашкият премиер Робърт Фицо беше първият, който издаде замисъла на Макрон да изпрати в Украйна войници от държави в ЕС. Фицо коментира това, като каза, че от идеята го побиват тръпки.

Според Макрон идеята е била обсъждана открито на вчерашната среща на държавните глави в ЕС и до момента не е постигнат консенсус. За разлика от Фицо чешкият премиер Петр Фиала заяви точно обратното, че срещу агресора, имайки предвид Путинова Русия, трябва да се воюва решително и това е единственият начин да се постигне мир.

Думите му откровено ме развеселиха.

Разбира се, че това (чешкото, бел. ред.) правителство дрънчи с оръжия – Черничова, министърът на отбраната, харчи милиарди, а шефът на генщаба отдалеч започна да ни подготвя, че задължителната военна служба трябва да се върне. Но действителността е съвсем друга. При масирана кампания за набиране на нови войници за цяла година в армията са се записали само 600 души. Повтарям, само 600 души!

Младите хора в Чехия очевидно подкрепят Украйна, каквато е прогресистката мода днес, но в същото време не бързат да отиват на фронта срещу Русия. Самата Русия, както многократно повтаря Путин, е готова на спиране на огъня, но при руските условия. Нека да припомним, че Украйна имаше предимство, но тя отказа постигане на балансирано примирие в началото на конфликта в Истанбул, по внушение на още по-големия ненормалник и от нашия премиер Фиала – Борис Джонсън.

Еманюел Макрон е фиксиран в Путин отдавна, защото Пригожин и неговите войници доведоха до пълен крах на френското неоколониално владичество в Субсахарска Африка. Нещо повече, дори в самата Франция нещата не вървят добре за Макрон, а крайно десният му опонент Марин льо Пен звучи много по-убедително от него.

Конфликтът между Запада и Русия, който се разиграва на територията на Украйна, от една страна е болезнен, от друга страна обаче е обективно необходим. Байдън искаше да остане в историята и да покаже, че резултатите от Втората Световна война вече не важат. Целта му беше да изобличи Путинова Русия и да покаже, че Западът може да пренебрегне руските интереси и да наложи постоянна хегемония.

В резултат на този конфликт Русия укрепна не само военно, но и икономически, и се превръща в единствената реална геополитическа сила в Европа. А Макрон трябва да си спомни съдбата на Наполеон, който пристига в Москва, където очаква да се подпише пълна капитулация, но вместо това руснаците подпалват града и той е принуден да избяга панически.

Както многократно е отбелязвал Хенри Кисинджър, международната политика е основана върху баланса на силите и на тяхното взаимно уважение, та дори съвместно сътрудничество. Вместо това водачите на съвременна Европа вървят към своя трагикомичен залез, докато Путин и Тръмп, прокълнатите, но предопределени победители в този сбъсък, не се договорят. А Макрон и нашият Фиала ще ближат рани и ще отброяват последните си дни във властта, докато избирателите не ги ударят през зъбите.

Чак след това ще настъпи разумен мир и уважение към новите геополитически реалности за следващите 50 години.

Нека бъдем търпеливи, вижда му се краят.

 

Източник: vasevec.cz 

Превод за "Гласове" Юлия Ал-Хаким

 

 

Коментари

 • гггггг

  28 Фев 2024 8:13ч.

  нека далечните от русия натовци да ходят там. ние като съседи ще почакаме.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  28 Фев 2024 8:21ч.

  Европейските войски ще гарантират целостта на западна Украйна, така ще плашат руснаците. Че както е тръгнала сибирската мечка - сега източна Украйна, утре - цяла. Че и балтите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Първи

  28 Фев 2024 8:41ч.

  На 31 март 1814 г. руснаците влизат триумфално в Париж. Конните казашки партули спират тук и там за по едно, и за да не се обърка графикът, подканяли келнерите с "Быстро, быстро!". От това Париж дължи думата "бистро".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Фев 2024 8:41ч.

  На макарон му се плаща да е смешен и добре си върши работата, както и на кирчо "моморандума" и на зеления идиот... едни се смеят - други плачат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опак човек

  28 Фев 2024 8:59ч.

  Наполеоновият комплекс е като ковида. Може да мутира. Пример: Малкият Еманюел - мутира до Бонапарт комунистите мутираха до евроатлантици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутации

  28 Фев 2024 10:26ч.

  Всички вируси мутират. А тези са плазмодии. Те не мутират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочо

  28 Фев 2024 9:56ч.

  ""Макрон е фиксиран в Путин отдавна, защото Пригожин и неговите войници доведоха до пълен крах на френското неоколониално владичество в Субсахарска Африка"".................... Точно!! Емануель намеква, - Владимир, оставете ни да доим-стрижем негрите.. Ако не, ще пращам храбрите ми войници да ви бъхтат в Украйна..... Евтини думи!! .... Цигански блъф..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочо

  28 Фев 2024 10:04ч.

  Абе, уйо мануеле, ти си президент на стара, знакова държава, бива ли да плещиш кат Марсилска Перачка???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марсилската перачка Айша бен Джазаир

  28 Фев 2024 14:04ч.

  Моля, моля, мосю Кочо, нека не се обиждаме. Нищо не съм Ви сторила нито аз, нито двадесет и осемте ми братовчедки от пералнята. Ние с глупостите на парижките театрали нищо общо си нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно десните

  28 Фев 2024 10:25ч.

  Както всяко нещо и това има два края: крайно десните са от края откъм центъра. Казват им също дясно центристки, според случая. В същото време не-крайно десните са крайни откъм периферията, а най-вече стремително към дъното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черпак Манчев

  28 Фев 2024 11:02ч.

  Макрон се обажда в Кремъл: - Господин Путин, предупреждавам Ви, че ако нападнете Украйна, Франция ще се намеси! Путин, след кратко мълчание: - Кажи сега сериозно, защо се обаждаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Фев 2024 11:05ч.

  "Нека бъдем търпеливи, вижда му се краят." Добре казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  28 Фев 2024 11:33ч.

  "смешно, не правда ли? ну, вот, - и вам смешно, и даже мне."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Германов

  28 Фев 2024 12:57ч.

  "по чьей вине,по чьей вине"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  28 Фев 2024 16:14ч.

  Макрон е ядосан на Путин и то с пълно право, напълно го разбирам. След като им издърпаха черджето изпод краката в Африка му провалиха опитите и да се снабдява с уран от Казахстан, то се оказа че урановите мини в Казахстан са под шапката на руснаци. Но не е само това. Преди месец в Азербайджън разбиха и арестуваха френска шпионска организация за която се говори, че е била до 50 човека и освен с шпионаж се е занимавала с подкрепа на неправителствени организации. Остава му една утеха в Армения, но те арменците са с голяма уста и трябва да я тъпчат добре което не е евтино. Сега петлето се кокошини и се опитва да набута други на първа линия но живота е брутален. Очаквам Тотал Енерджи да сложи нещата на място иначе газ и петрол в следващия живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега петлето се кокошини

  28 Фев 2024 17:59ч.

  Но петелът е женски господине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен демократ

  29 Фев 2024 7:03ч.

  Европейските политици се мислят за безсмъртни.Те подкрепят войната с всички свои думи и дела.Изобщо не им пука ,че тя може да доведе до огнен ад и ядрена зима

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картина

  02 Март 2024 6:57ч.

  Френските войски на Наполеон даже и не бягат панически от Русия : те отстъпват, куцукайки, двама по двама, държейки се под ръка, боси и окъсани в снега. И когато ги пресрещнел руски селянини ги подгонвал с пръчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи