"Свръхсекретните" британски доказателства по случая "Скрипал" са обикновен "преглед на печата"

"Свръхсекретните" британски доказателства по случая "Скрипал" са обикновен "преглед на печата"
Електронното издание на в. „Комерсант“ публикува презентация, раздадена на чуждите дипломати в Русия на брифинг в посолството на Великобритания в Москва на 22 март. В нея представителите на официален Лондон излагат своята гледна точка по „делото Скрипал“ и именно тя, по думите на американския посланик в Москва Джон Хънтсман, е "убедителното доказателство", подтикнало съюзниците на Великобритания да експулсират руски дипломати. Като цяло презентацията повтаря вече известните тези на Лондон, с едно важно изключение: в нея Русия е повишена от категорията отровител на Скрипал „с висока степен на вероятност“ в по-тежката категория - „виновна без никакво съмнение“.

 

Презентацията, с която „Комерсант“ разполага, е била показана и раздадена в печатен вид на 80 високопоставени представители на чуждестранните посолства на 22 март, четири дни преди масовото експулсиране на руски дипломати. Припомняме, че на 21 март руското Министерство на външните работи също свика брифинг по „случая Скрипал“ за чуждестранните дипломати, с участието на директора на департамента по въпросите, свързани с неразпространението и контрола над въоръженията Владимир Ермаков. На него не присъстваше посланикът на Великобритания в Москва Лори Бристоу (пратен бе дипломат от по-нисък ранг). На другия ден обаче Бристоу свикал дипломатическия корпус в резиденцията си, за да го запознае с въпросната презентация.

 

Един от участниците в британския брифинг – посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман заяви, че британските служби са предоставили „много убедителни“ доказателства за руска връзка на Вашингтон по случая с отровения шпионин Сергей Скрипал. „Великобритания проведе задълбочен анализ и ние напълно се доверяваме на техните заключения“, заяви посланикът пред "Комерсант".

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи на страницата си във „Фейсбук“, че презентацията „няма да бъде предоставена на руската страна и няма да бъде разгласявана“. Захарова коментира, че „до момента от Лондон не е постъпила никаква информация, доказваща вината на Русия за случилото се“.

 

 

Британската презентация се състои от шест слайда (ако се брои титулната страница със заглавие „Инцидентът в Солсбъри“). Прожекцията била придружена от устен коментар на британския посланик.

 

На втория слайд е представена хронологията на инцидента в Солсбъри за периода от 4 март (когато Сергей Скрипал, дъщеря му и местен полицай са настанени в болница) до 20 март, когато „23 необявени служители на руското разузнаване са изгонени от Великобритания“. Отстрани е приложена карта на местата, свързани с инцидента: домът на Сергей Скрипал, ресторантът Zizzi, търговският център и пъба Вishop`s Mill.

 

 

Третият слайд, озаглавен „Нова фаза на руската агресия“, съдържа описание на отровното вещество „Новичок“, идентифицирано в намиращата се близо до Солсбъри военна химическа лаборатория Портън Даун. В презентацията се твърди, че употребата на „Новичок“ представлява „първият случай на използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война“ и „нарушение на забраната, въведена с Конвенцията за забрана на химическите оръжия“. „Няма никакво съмнение, че Русия е отговорна – гласи документът. – Никоя друга страна няма едновременно възможностите, намерението и мотива (да го направи, бел. ред.). Няма друго правдоподобно обяснение“.

 

 

В презентацията се посочва, че Русия не е предоставила на Великобритания убедителни доказателства за своята непричастност към инцидента. Вместо това „до 18 март ние (британските власти, бел.ред.) преброихме около 30 паралелни опита за дезинформация“, пише в документа.

 

Четвъртият слайд описва въздействието на „Новичок“ върху човешкия организъм и съдържа статистика за пострадалите и участниците в разследването на инцидента. „51 души са потърсили медицинска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали, 131 души може да са имали контакт със смъртоносното вещество. В разследването участват 250 служители от антитерористичните подразделения и 180 военни“, се посочва в презентацията. Отстрани са изброени симптомите при отравяне с „Новичок“: конвулсии, загуба на съзнание, кома, забавено сърцебиене, гадене, диария, обилно потене и т.н. „Обикновено настъпва смърт от задушаване или спиране на сърдечната дейност“, заключава британското посолство.

 

 

Петият слайд е озаглавен „Дългият списък на враждебните действия на Русия“ и съдържа 12 блокчета с описания на инцидентите, които Лондон смята за част от тези действия. Първият от тях е „убийството през ноември 2006 г. на Александър Литвиненко“, друг бивш руски агент, починал вследствие на отравяне с полоний. По-нататък са изброени „ DDoS-атаките срещу правителствени сайтове в Естония“ през 2007 г., „нахлуването в Грузия“, „окупацията на Крим“, „дестабилизацията на Украйна“, "сваленият над Донбас „Боинг“ MH-17", „хакерската атака срещу Бундестага“, „намесата в изборите в САЩ“, „опитът за преврат в Черна гора“, „кибератаката срещу датското Министерство на отбраната“ и „атаката с вируса NotPetya“. Списъкът завършва с „отравянето на Сергей и Юлия Скрипал“ през март 2018 г.

 

 

Последният слайд съдържа мерките, предприети от британското правителство във връзка с гореизложеното. Сред които: „пряко посочване на отговорността на Русия“, „демонтаж на руската разузнавателна мрежа във Великобритания“, „замразяване на всички двустранни контакти“, „засилване на граничния контрол“, „борба с престъпността и корупцията“, „приемане на нови закони“ и „други мерки за противодействие на враждебната държава“.

 

 

Презентацията е публикувана на сайта на „Комерсант“. На практика тя не съдържа никаква нова информация в сравнение с това, което вече бе съобщено от британските власти. Единствената разлика е промяната в статута на Русия, която от виновна „с висока степен на вероятност“ вече е представена като виновна „без никакво съмнение“. По време на брифинга британският посланик Лори Бристоу заявил, че „принципът на действие на Русия се състои в това да разделя, да заблуждава и да сее съмнение“. „В близките месеци вашата подкрепа за мерките, свързани със сигурността на отделните граждани и общата ни международна сигурност, ще бъдат от ключово значение. Длъжни сме да покажем на Русия, че тя трябва да понесе отговорност за случилото се“, обърнал се посланикът към присъстващите.

 

„Комерсант“ припомня, че само за последните два дни общо 25 страни, включително НАТО, обявиха, че отзовават руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

 

Превод: "Гласове"

 

Източник: https://www.kommersant.ru/doc/3586195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Преглед на печата

  28 Март 2018 13:08ч.

  Ако тази презентация съдържа неоспорими доказателства, то значи всеки може неоспоримо да докаже, че Москва е гръмнала Джон Кенеди, като подбере от пресата привидно напаснати обстоятелства по случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  28 Март 2018 13:08ч.

  Тая британска презентация е някакъв пасквил, не че сме очаквали нещо повече от клоуните, които управляват Британия в момента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имперско неосредновековие

  28 Март 2018 13:32ч.

  Очевидно след въвеждането на ПОСТИСТИНАТА усилено навлизаме в епохата на западната НЕОИНКВИЗИЦИЯ с всички изпитани методи на първоизточника: скалъпено обвинение, скалъпен процес и само две опции за обвинения - 1.признава се за обладан от злото и бива пречистен през огъня, 2. не се признава и... бива хвърлен на кладата. Да живее демокрейшъна ХХI !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кучето си лае, керванът си върви...

  28 Март 2018 13:57ч.

  Този пасквил е за вътрешна консумация. Авторите му са наясно, че пред образовани люде няма да хване дикиш, но за пред собствената, поразена от бутафорното средно, а вече и висше образование, си е перфектен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  28 Март 2018 14:14ч.

  Ние от малкия незначителен остров заедно със солидарните евроатланти отричаме напълно, че сме лъжци и престъпници, това е долна дезинформация. Просто сме обикновенни помияри на каишка барабар с всичките солидарни. Слаидове, картинки, Колин Пауъл с епруветка в ръка втора серия само, че в Русия не може да нахлуете като в Ирак да сеете евроатлантически ценности. Клоуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  28 Март 2018 14:27ч.

  Мдаа, невероятни доказателства! Поне една епруветка да бяха измислили ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  28 Март 2018 14:30ч.

  Специален поздрав за малкия незначителен остров и големия шейтан оттък голямата локва с една весела, но много поучителна песничка, солидарните и те да се чустват поздравени. Медленно ракеты уплывают вдаль, Встречи с ними ты уже не жди. И хотя Америки немного жаль, У Европы это впереди. Ядерный фугас летит качается, - От него хорошего не жди! Даже если в землю закопаешься, От волны ударной не уйти! Скатертью, скатертью хлорциан стелется И забивается под противогаз. Каждому, каждому в лучшее верится, Падает, падает ядерный фугас. Засияло солнце над землею вдруг, А над головою дым стоит. Только что шагал с тобою рядом друг, - А теперь он жареный лежит. Водородным солнцем выжжена трава, Кенгуру мутируют в собак. Вновь аборигены обрели права: Над Канберрой вьётся красный флаг! Ураааа! Скатертью, скатертью дифосген стелется И забивается в ухо, нос и глаз. Каждому, каждому в лучшее верится, Но не у каждого есть противогаз. Может, мы обидели кого-то зря, Сбросили пятнадцать мегатонн. А теперь горит и плавится земля Там, где был когда-то Пентагон. Танки США отлично плавятся, И зачем их выпустил завод? Ах, как жаль что этот взрыв кончается, - Лучше б он тянулся целый год! Скатертью скатертью хлопикрин стелится И забивается нам в противогаз. Каждому, каждому в лучшее верится, Может быть выживет кто нибудь из нас. Но на этом песня не кончается, Мы построим новый полигон! Все, что после этого останется, Мы засунем в голубой вагон! Скатертью дибензоксазепин стелется И забивается нам в противогаз. Каждому, каждому в лучшее верится... Падает, падает ядерный фугас Скатертью бромбензил цианид стелится И забивается в ухо, нос и глаз. Каждому, каждому в лучшее верится, - Может быть выживет кто нибудь из нас. Скатертью дифенилхлорасин стелится И забивается нам в противогаз. Каждому, каждому в лучшее верится! Падает, падает ядерный фугас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БББ

  28 Март 2018 14:33ч.

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно... Направо не е за вярване запада до къде падна. Дори не прави опити да размахва разни епруветки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от джендърски номера!

  28 Март 2018 14:40ч.

  Езък им за инклузивното отворено общество и всичките медени приказки за северо-атлантическите демократични ценности, равни възможности за всеки, (но оцеляване на най-пригодените - справка Джордж С.), джендърно неутрален език, който НИКОГО да не обижда, да бъдат включени всички джендъри... Цялата клоунада прилича на един огромен разграден двор пълен с млади пилета и кокошки... и всички с огромно ожесточение скачат и кълват единственото болно пиленце... Който е виждал такъв двор / кокошки знае колко са жестоки... Или на глутница хиени погнала сърничка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дурачок

  28 Март 2018 15:11ч.

  Така представена от руска медия презентацията изглежда неубедителна. Което естествено е и целта на руснаците. Логично е, ако медията беше английска, да оставя обратното впечатление. От което следва, че всичко това няма никаква информационна стойност. Русофилите ще си останат на страната на Русия, русофобите на страната на Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  28 Март 2018 15:24ч.

  А вие какво очаквате от Комерсант ? Истината ли ? Та това е руското дацзибао. То пише точно това, което Путин иска. Но за хора, които още вярват в писанията на Раб. дело, то не е без значение, то е пътевqодна звезда - нещо като жиците с ток в обора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  28 Март 2018 15:30ч.

  Британия трябва да бъде морално осъдена за колониализъм и рецизивно насаждане на омраза към Русия сред собствения си и други подчинени народи... а нейни управляващи през годините юридически осъдени за военни престъпления и престъпления срещу човечеството по следните случаи: агресия срещу Аржентина и анексия на Малвинските острови, анексия на Гибралтар, три военни агресии срещу Ирак, разрушаване на политическата система и инфраструктурат на страната и убийството на стотици хиляди цивилни след лъжливи обвинения в притежание на ОМП, незаконна агресия срещу бивша Югославия и убийството на хиляди цивилни православни граждани, незаконно признаване на държавата Косово, неспазване на резолюция на ООН във връзка с разрушаването на Либия и насилствено сваляне на законното правителство на страната, подкрепа на ислямския тероризъм в Сирия и изпращане на военни съветници сред интервентите от ИДИЛ и Ал Кайда, разрушаващи Сирия и избиващи мирното население на страната, вкл. предизвиквайки бежански поток към континентална Европа. Международен военен трибунал, но не този в Хага, а формиран на справедлива и обективна основа, рано или късно ще си свърши работата по гореизброените престъпления, възездието може и да закъснява, но идва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без имена

  28 Март 2018 15:32ч.

  И министърът на външните работи на Германия, който е юрист и бивш министър на правосъдието каза, че Русия е виновна щом досега не е дала доказателства за невиновност. От това ми хрумна един въпрос: руснаците веднага споменаха Вишински, при който се осъжда само на база обвинения. При германците, на които и досега се вменява вина за разпалването на ВСВ, никой не се обади да каже, че това напомня фашистки процеси. Значи ли това, че процеси само на база обвинения не е имало във фашистка Германия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  28 Март 2018 15:43ч.

  Ако това са доказателствата за вина "без никакво съмнение", явно става дума за същото ниво на разузнаване, което накара наш Цвъки да изцвъка твърдението за участието на Хизбула в атентата в Сарафово и да го нарече "обосновано предположение". Няма да стане така, дайте нещо смислено или млъкнете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • била

  28 Март 2018 15:57ч.

  "Комерсант" е вестник на демократичната либерална опозиция в Русия, която съвкупно спечели 5% на изборите за президент. Затова именно той представя презентацията с доказателствата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  28 Март 2018 16:48ч.

  От тези "доказателства" става ясно, че основният принцип на правото "невинен до доказване на противното" според британците и подгласниците им вече гласи "виновен до доказване на противното".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Однако

  28 Март 2018 16:54ч.

  Либералните медии в Русия са под строг контрол, иначе щяха досега да ги спрат. Мисията им е да създават представата за демократичен плурализъм, докато в това време народът го сплотяват като един стоманен юмрук срещу международната реакция. Публикацията именно в Комерсантъ цели да създаде усещането за достоверност. Така навремето са плащали на западни автори да оправдават съдебните процеси през 1937.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Праи пичатление, че

  28 Март 2018 17:55ч.

  една от петте англосаксонски страни - Нова Зеландия - отказа да експулсира руски дипломати въз основа на доказателствата, представени от Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • навремето са плащали на западни автори да оправдават съдебните процеси през 1937

  28 Март 2018 17:59ч.

  Май те избива на антисемитизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pan.bg

  28 Март 2018 18:07ч.

  Светиня Му обяви жълт код... http://www.pan.bg/view_article-49-424463-stava-oshte-po-losho-borisov-obyavi-zhylt-kod-zaradi-rusiya.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гинка

  28 Март 2018 18:08ч.

  ПАТЕНТ за ЛЪЖА............. - БЪЛГАРИЯ обвинена БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА за покушение върху папата!!!!! В последствие доказано НЕВЯРНО!!!! - ИРАК обвинен БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА за притежание на БОВ и ядрено оръжие, следва .....вероломно нападение, хиляди жертви, ислямска държава, емигранти, атентатори в Европа!!!! В последствие доказано НЯМА БОВ!!!! - Англия САЩ и г*зоблизци обвиняват БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА Русия за употреба на БОВ!!!! ПОЗНАЙТЕ КАКЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛТАТЪТ!!!!;!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Однако

  28 Март 2018 18:12ч.

  Сетил си се значи, за кои става дума. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  28 Март 2018 18:17ч.

  логично, Гинке. Щом Сергей Антонов е бил обвинен без доказателства, то от това следва, че руснаците не са бомбардирали жилищни квартали в Сирия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  28 Март 2018 18:20ч.

  Може и още. Тъй като американците убиха президента Кенеди, значи не са кацали на Луната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така,така

  28 Март 2018 18:33ч.

  Русия е вновна,че я има на тази Земя. Мина врмето, когато руската армия бе пушечно месо в ръцете на западните императори и крале, за да се плащат борчоветена руските императори. 1917 г. обърна нещата в самата Русия и света, 1945 г. подтвърди правотата на 1917 г., 1948 г. показа, че има противовес и в атомните бомби, 1957 г.-Космос и така до днес. Русия беше, е и ще си остане световна държава със свой СУВЕРЕНИТЕТ и с него не търгува!!! Соросоидите нека се пукат от яд, но Русия и без тях си може! Тя не е идеална, но на никой нищо не натрапва! Тя днес показва Истината такава, каквато е и който иска - я чува. Ингелизите нека си броят мангизите и показват своето високомерие с такива слайдове за прах в очите на плебса. Ама дигат голяма гюронтия, както казва народа: "Крадецът вика дръжте айдуко!" То им е навик! Калпави са, ама много искат! Това няма да свърши добре! Лакомията винаги е наказуема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички войни са войни на банкерите

  28 Март 2018 18:42ч.

  Те ги замислят, финансират и двете страни в конфликтите, подкрепят ги и след тях финансират реконструкцията от разрушенията... ВСИЧКИ конфликти, включително ПСВ и ВСВ са започнати с добре планирана, раздухана лъжлива пропагандна кампания. http://www.whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/allwarsarebankerswars.pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти-НАТО

  28 Март 2018 18:53ч.

  Що никой не е обвинил Москва в потапяне на Титаника? Чудо, колко е било лесно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  28 Март 2018 19:04ч.

  Като чета коментарите в този форум,ми става ясно ,че на нас българите вече са ни уврели главите. И затова братя форумце ви призовавам; Немедленно да започнем да създаваме комитети "Вън от НАТО и ЕС". Присъединяване към Евразийският съюз начело с братска Русия,да поканим Владимир Владимирович Путин за съпрезидент на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Март 2018 19:05ч.

  RE & Ами на 28.03.2018 в 18:17 Статистика, драги, показваща обичайна практика, това казва Гинка. А доверието е в почтенността и предвидимостта на следващи постъпки при нужда на съответната държава - в случая " голямата сестра , по поръчка на малката/ нарицателно наричани заради възрастта и влиянието помежду им / Не се правете на не можещ да мисли. Или има причина духовна или меркантилна ? А премерът със Сирия / а за Луната и факта, че си убиваш Президента и покриваш нещата е още по тревожен и налива вода в мелницата на Генка по темата/ , съвсем сваля завесата, зад интересния НИК, който твърди това. Царят е гол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министерство на Истината

  28 Март 2018 19:29ч.

  Ние контролираме живота на всичките му равнища, Уинстън. Въобразяваш си, че съществува нещо като човешка природа, което ще бъде оскърбено от делата ни и ще се обърне против нас. Но ние създаваме човешката природа. Хората са безкрайно податливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  28 Март 2018 19:30ч.

  OLD , Браво. Виждам по написаното ,че си конкретен, ясен и с точна визия по статията. Господин Дачков смвятъм , че форумът направо е фърст.Дерзайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес в Сливен

  28 Март 2018 20:08ч.

  Минах край паметна плоча на пилот с фамилия Боев, загинал на 10.01.1944 в София при защита на града от американските въздушни нападения! На 29 години е бил! Представяте ли си, на 29 години, силен, умен пилот, българин, може би и с любима и малки деца, е загинал, за да се пръкнат хора като Цветан Цветанов и Борисов! Мерзост голяма! ....................... Хора, ГЕРБ трябва да се линчуват, сега, веднага! Това не са просто предатели, те са гробокопачи и зариват един народ все още жив, въпреки усилията им! Хора, всеки който заяви, че е гербер, да се заплюва на място! Никакви компромиси! Никакви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Шива

  29 Март 2018 10:55ч.

  Това, че виждаш какъв цирк спретват британците приемайки "виновен и наказан до доказване на противното" погазвайки основи на демокрацията, не означава че си фен на Путин и неговата "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  29 Март 2018 13:06ч.

  Единственият ми коментар по случая е защо толкова прецизни защитници на човешките права, са прикривали с години престъпленията на ислямисти, изнасилвали и тероризирали собствените им дечица. Ако нямаше тежък двоен стандарт, какви доказателства да се събират и какви не, всичко това щеше да е много похвално. И ако усилията им съвпадаха с усилията на истината да защити всяко човешко същество под слънцето, а не съвпадаха само с определени политически и икономически интереси, които стават все по-очевидни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Утрешният ден

  29 Март 2018 14:48ч.

  ще бъде време разделно! Утре на свикания Съвет по сигурността ще разберем, дали нашите управляващи милеят за България. Дали ще направят необходимото за да не въвлекат страната ни в започващите приготовления за война. Неши управници, НЕ ОТТЕГЛЯЙТЕ руски дипломати, не се навирайте в шамарите! Доводите на Англия са несъстоятелни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи