Борисов за Радев: Да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП

Борисов за Радев: Да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП
„От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството. Президентът да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП", заяви премиерът Борисов в интервю за бТВ. Министър-председателят отговори така на критиката на държавния глава Румен Радев в словото му в навечерието на 10 ноември. Запитан дали се припознава в критиките на соцлидера Корнелия Нинова, Борисов отвърна с въпрос - "Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“!?" "Коя партия подписа за „Белене“, в кой мандат падна КТБ, кой върза електромерите за „Мариците“. Съберете трите цифри и ще получите 7 милиарда", продължи Борисов. Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева. „Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов. „Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка за старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът.

 

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ 

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма причина правителството да подава оставка, а оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда.

 

Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка на правителството, заяви премиерът и добави, че не смята, че трябва да стига дотам. Друга конфигурация на управлението, различна от сегашната и без преди това да се мине през избори, е невъзможна, подчерта той в ексклузивно интервю в предаването "Тази сутрин" по bTV.

 

Премиерът се надява протестите да престанат, след като цените на горивата падат. "В момента с 20 ст. са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара", изтъкна той. 

 

По думите му цените в момента падат и ще продължат да падат, но не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

 

Този път не се уплаших от протестите, защото няма причина, коментира още премиерът.

 

Премиерът призна също, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”, подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов.

 

По думите на министър-председателя оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред само при Патриотичния фронт.

 

Министър-председателят съжалява, че едно непремерено и обидно изказване на Валери Симеонов е върнало на улицата майките на деца с увреждания. "Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, Извиних се няколко пъти и от негово име", отбеляза Борисов.

 

"Надявам се, че той е осъзнал, че с това "уж болни деца", то е видно, че са болни", допълни той.  

 

Запитан дали той е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че на коалиционния съвет всички са преценили, че вицепремиерът трябва да се извини.

 

Според него Валери Симеонов е бил искрен в извинението си. "И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам", посочи още Борисов.

 

Войната между институциите

 

„От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството”, посочи премиерът.

 

Във вторник държавният глава заяви, че срещу него има натиск заради прокурорската проверка над кандидата на държавния глава за конституционен съдия – Атанас Семов.

 

„Аз не можах да разбера тук каква е политическата намеса, след като моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат – да представлява България. Къде е политическата намеса? Коя е острата полемика – това е все едно някой да ти удря шамар и да казва – те се бият”, заяви премиерът.

 

Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева.

 

„Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов.

 

„Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка за старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът.  

 

„Заслужава да ги взима, ако държавният глава не взима, кой да ги взима?”, допълни веднага в разговора днес Борисов.

 

Медийната среда в България и „партията държава”

 

Във връзка с коментара на Румен Радев за рухналите професионални стандарти в медиите, премиерът коментира:


„Вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете: „Борисов, правителството – те ни пречат”. Говорете си вие – медиите. Първата част от изказването на президента не е към нас. Тя е към медиите. Имате си представителни органи, съберете се и посочете”.

 

Борисов категорично не се съгласи с определението „партията-държава” за ГЕРБ, което президентът Радев направи по време на обръщението си навръх 10 ноември.

 

„Партията-държава е неговата партия, която го издигна за президент. Десетилетия, над 100 и колко години, БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години. Каква партия-държава? Да ме критикува колкото иска, в правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. 7 млрд. сме разпръснали само за управлението на БСП преди две години.”

 

Бонусите в Агенцията по вписванията

 

Вчера в. „Сега” съобщи, че най-големият бонус за последното тримесечие на служител в Агенцията по вписванията, не е малко над 3000 лева, както миналата седмица съобщи изпълнителният директор на агенцията Габриела Козарова, а 4805 лева. Попитан дали подобна сума е приемлива на фона на коледните добавки от 40 лева за най-бедните пенсионери, премиерът заяви, че не е морално. Затова бил изпратен на проверка в агенцията Инспекторатът към Министерството на правосъдието. Един от аргументите в полза на бонусите в Агенцията по вписванията е, че те са определени съгласно закона.

 

„Тогава ще трябва да променим закона. И като го променим закона, ще изпаднем след това в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора, защото ние се конкурираме тука с частния сектор. И виждате какви са разликите в заплатите. Правим електронно управление, качваме електронни регистри, там на ИТ специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всичките тези сфери, от които държавата се нужда, за да облекчи гражданите”, отбеляза Борисов.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Грънчаров

  15 Ное 2018 10:20ч.

  Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Борисов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хекимянчо, журналистиката не е само "облизване"...

  15 Ное 2018 10:40ч.

  „От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството. Президентът да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП". Ако Хекимян има поне малко мозък, ще разбере, че е абсолютна неграмотност на водещия да слуша подобни глупости. Но те и двамата "събеседници са прости, затова си се разбират. Проследете : "Радев да не е нападнал правителството"- "да ме критикува колкото ще"-"партията - държава БСП". Хайде сега свтилата на Журналистическия Факултет (Хекимян го бил завършил) да се опитат да отговорят на слвдните въпроси, които би задал един инженер: 1) Откога критиката се счита нападение - или те нападат, или те критикуват ? 2) Какво общо има между "нападение-критика- партия държава- БСП". Или арменчето е сложено само да разхожда микрофончето - ало, това интервю ли беше, що ли...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  15 Ное 2018 11:28ч.

  Толкова много тиквена идиотия концентрирана в една кратка статия вреди на здравето на читателите. А тези гледали "интервюто" или по-скоро монологът на живо не знам как са издържали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  15 Ное 2018 11:32ч.

  Много често в историята хората не забелязват кога преследваните се превръщат в преследвачи. Винаги сме на страната на жертвите, но ако не се спазва някаква мярка, жертвите могат да се превърнат в утрешните палачи и почти винаги става така в живота. Всеки угнетен иска в един момент да смачка врага си и да стъпи на главата му, като неусетно заема мястото му и сам не се усеща, че възприема и неговите белези. Затова хората от време на време трябва да проверяват с какво точно имат работа. Дали в момента партията –държава се нарича БСП. И как е постигнато това безалтернативно положение на новите управляващи. Дали колелото не се е завъртяло и повечето политически и икономически лостове не са се оказали в други ръце, които също така контролират твърде много обществото, налагайки пък своята визия за света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужасно

  15 Ное 2018 11:54ч.

  Колко много комунисти четат сайта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха!

  15 Ное 2018 11:59ч.

  Чета сайта заради интелигентните коментари в него. Не съм комунист и никога няма да бъда. Хубаво е когато от време на време се прокрадне и някоя контра. Да разведрява обстановката, да демонстрира сложно инакомислие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Ное 2018 12:02ч.

  Сега вие сте на власт, значи вие сте отговорни за всички проблеми в държавата, вече почти 10 години! Няма кой друг да е виновен за скапаното положение. Тяака че стига оправдания и прехвърляне вината от болната, на здравата глава. Оправяйте положението, или се махайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БостЪн плашило

  15 Ное 2018 12:13ч.

  Комуниста Борисов и шайката му от екс членове на БКП(партията държава) възпроизвеждат в държавата еднопартийния модел, с който са закърмени. И като изпечен лъжец и мошеник и доказан страхливец Борисов се опитва панически да прехвърли некадърностите на собственото му 10 годишно управление на всеки друг управлявал държавата преди това. То не бяха оправдания с Орешарски, с управления преди 15, 20 и дори 30 години. Последното от които е на БКП-партията майка на цялото ръководство на ГЕРБ, воглаве с главната тиква в бостаня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожар

  15 Ное 2018 12:22ч.

  Пожарникарския ПиАр, който Борисов и Цветанов свръх енергично са се хванали да правят тези дни е доказателство, че нещата хич не са розови и на главатарите им е ясно че ако паднат от властта, приземяването ще бъде болезнено. И като всяка змия, която усеща края си те съскат и хапят безогледно. А по отношение на змията още нашите възрожденци са го изпяли, как да и се смачка главата. Тази съвременната неокомунистическа псевдодясна змия е вече добре охранена, но и нейната глава подлежи на размазване. Историческа закономерност. Спешните интервюта при Хекимян и о-чудо при Слави Трифонов няма да спасят змията. Но са отчаян опит да оцелее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  15 Ное 2018 12:25ч.

  ОСТАВКА ! Не ви искаме , не ви вярваме , махайте се незабавно , за да спасим страната си , която вие съсипвате и продавате ежедневно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво

  15 Ное 2018 12:25ч.

  Комунистите в сайта отново се активираха!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5000

  15 Ное 2018 12:41ч.

  Бедни ми Бойко, как свързваш двата края, каква е тази мизерия по върховете след 30 години служба!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставка, Борисов, оставка!

  15 Ное 2018 12:49ч.

  Съд, конфискация, затвор за българоубиеца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХанкоБрат

  15 Ное 2018 13:41ч.

  ОСТАВКА на фашизуидната мафия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАНЧО

  15 Ное 2018 13:43ч.

  БСП, колкото пъти да е управлявала след 1989г. не е бела партия-държава. Партия-държава имаше преди 10-ти, когато управляваше БКП и Бойко беше неин активен член.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да кажеш, че една партия

  15 Ное 2018 14:09ч.

  е `партия-държава` означава, че се е сраснала с държавата. Единствената партия от 30 години насам, която се срасна с държавата - това е ГЕРБ. Така, че Борисов пак лъже. Този човек ако не лъже, ще вземе да се поболее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нервност

  15 Ное 2018 14:48ч.

  Комунистите са нервни, че пак няма да са на власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пп76

  15 Ное 2018 15:14ч.

  Сикаджията и застраховането с бухалката си го брои за стаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От миналия петък до вчера

  15 Ное 2018 16:04ч.

  Не се знаеше Борисов къде е. Защо не излезе да отговори на Радев. Защо не направиха диспут и да защитят и двамата тезите си пред българския народ? Къде се беше скатал? Или Борисов има смелост да се репчи само когато срещу него е Хекимян. Нашия Хекимян, за когото се знае, че ще слуша с клепнали уши и дума няма да каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи