Асен Василев започна с безумията отново - с нарушение на закона рискува милиарди на държавата

Асен Василев започна с безумията отново - с нарушение на закона рискува милиарди на държавата

Министърът на финансите Асен Василев отново опитва да изложи на риск милиарди левове, които България опитва да спести, защитавайки се по международни съдебни дела. За втори път той опитва да прехвърли организацията на защитата по тях от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието. Това става с проект за постановление на Министерски съвет, чиито текстове противоречат на Гражданско процесуалния кодекс, в който е записано, че Държавата се представлява от министъра на финансите.

До такъв тип дела се стига след като в началото на века България се присъединява по така наречената Вашингтонска конвенция, която гарантира правото на недоволни инвеститори да ни съдят, ако преценя, че по някакъв начин властта ги е ощетила несправедливо. От тогава досега срещу нас са заведени десетки искове. От приключилите 15 дела България е спечелила 15, отбила е искове за пет милиарда лева и е спечелила едно дело, което на свой ред държавата завежда срещу чуждестранен инвеститор. Така със статистика от 99.99% успеваемост страната ни се нарежда сред абсолютните лидери по спечелени дела в света.

През цялото време защитата ни се организира от Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите, която сега Асен Василев опитва да закрие за втори път. Тя ангажира едни от най-добрите адвокати в света. На своя страна, те не само ни представляват, но и ни съветват превантивно и по конкретни казуси преди държавата да предприеме мерки в дадена област, като например санкциите „Магнитски“, плащанията за руски газ в рубли и друг. Често правителството игнорира съветите на адвокатите и по този начин поставя политическите си съобръжния над експертните юридически препоръки, което показва, че Василев не желае разни адвокат да му дават акъл и да остават следи, че той действа по начин различен от това, което му препоръчват експертите.

В записа от съвета на ПП, който изтече през май, Асен Василев говори за уволняването на директори на дирекции, като ги направи членове на политическите кабинети и по този начин ги лиши от статуса им на държавни служители. След това посочва, че подобни разчиствания може да се направят и с промени в устройствените правилници на министерствата, като за финансите той вече имал план. „Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както има и във всички структури - Митници, НАП, АДФИ и така нататък, но там, където бихме срещнали голяма съпротива според мен трябва да се почисти ударно“, казва Василев на Божидар Божанков, а след това публично заяви, че стои зад думите си

Официален мотив за закриването на Дирекция „Съдебна защита“ е, създаването на т. нар. Институт за стратегически анализи и прогнози към Министерство на финансите. Той трябва да консултира правителството, както правеше Агенцията за икономически анализи и прогнози преди Симеон Дянков да я закрие рез 2010 година. Той също се дразнеше, че разни експерти му показват колко грешни са неговите политики, и поради това просто ги обезличи, закривайки звеното. Сега Асен Василев, признава грешката на Дянков и я коригира, разкарвайки други експерти, които с аналитичността си разкриват показват често че греши или стига твърде далеч.

В мотивите към създаването на института и закриването на дирекцията се казва само, че „с промяната ще се постигне оптимизиране на процесите на държавно управление в контекста на желанието за разширяване на обхвата на процесуалното представителство на държавата, провеждано от министъра на правосъдието.“

Не се обяснява що за целесъобразност и оптимизация се постигат, когато се закрива звено със 100% успеваемост по делата, които води, и функциите му се прехвърлят към Министерство на правосъдието, което до момента е организирало защитата по над 400 загубени дела.

В момента са приключили изложенията по едно от делата, в което от България се претендират 113 млн. евро (150 млн. с лихвите) и се чака решение на съдиите. Друго, по което ЧЕЗ търси от България около 800 милиона евро е в напреднала фаза и предстои нов кръг на изслушвания, а дело, с което наследниците на Денис Ершов съдят България за един милиард евро е в напреднала фаза. В мотивите и анализите, които съпътстват проекта за постановление, с което ще се създаде института не се казва и дума как прехвърлянето на прерогатива по организация на държавната защита от финансовото към правосъдното министерство, ще се отрази на тези дела. Ще останат ли същите адвокати, ще се сменят ли с нови, български, които взимат по-малко, но нямат нужния опит.

Какво остава скрито

През няколко години Министерство на финансите през Дирекция „Съдебна защита“ организира състезателна процедура за техен избор на нови правни фирми, които да ни представляват. Досега това са Arnold & Porter и  White & Case, които според класацията на международното издание Global Arbitration Review имат успеваемост в такъв тип дела съответно 82% и 74 %.

Критериите за да се стигне до класиране на тези адвокати са изключително високи – лично ангажиране на управляващи партньори в казуса, брой спечелени дела от този тип в статистиката на ангажираните партньори, застраховка за професионална отговорност от 25 милиона евро. По този начин се гарантира, че само най-силните кантори в света могат да спечелят представителството на държавата.

Логично е и най-успешните адвокати да получават най-големи възнаграждения. Точно техните хонорари накараха председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев да опита няколко пъти по различен начин да повлияе държавата да промени начина, по който организира защитата си. В едно от писмата, които изпраща до Министерство на финансите, Дерменджиев посочва, че има Български кантори, които също можели да свършат работата по защита на България, но критериите за избор на изпълнители били твърде високи и ги декласирали. Цялата тази кореспонденция Дерменджиев води в лично качество, защото като колективен орган Висшият адвокатски съвет няма съгласие с тезите му и обща позиция не е формирана.

Самият Дерменджиев многократно критикува държавата, че избира скъпите услуги на чужди адвокати в множеството си медийни изяви. Прави четири прогнози за дела, които страната ни ще изгуби и от тях три пъти не познава, а четвъртото дело още тече. Дерменджиев, пак през телевизията препоръчва и страната ни да търси споразумения с ищците, нещо което до сега не се е случвало и печелейки делата, България показва, че препоръките му също не водят до най-изгодния изход за страната.

Не на последно място – адвокат Дерменджиев пробва както да повлияе за промяна в избора на процесуални представители, така и да си сътрудничи със същите. След като е избран за председателна Висшия адвокатски съвет, от неговата кантора пращат писмо до една от фирмите, която ни защитава, и им предлагат сътрудничество.

Дерменджиев критикува и начина, по който канторите подбират своите подизпълнители – български адвокатски фирми. Омаловажава работата на подизпълнителите като казва, че тяхна работа е само „да подават папки“ (в интервю за закритото вече списание „Икономист“, препечатано от изданието “Дефакто”), и пропуска, че въпросните „подавачи на папки“, както и правните кантори, които България избира, фигурират в глобалната класация TOP 100 за водещите фирми по арбитражни дела на Global Arbitration Review, а той, който комeнтира работата им, не присъства там.

Казусът обаче е по-различен от тривиалните обществени поръчки, защото става дума за стратегически аспект от държавното управление. Ако с обикновените обществени поръчки държавата си набавя неща, от които има нужда – инфраструктура, консумативи и т.н. и ако един доставчик се провали, може друг да го замести, или да се ремонтира построен мост, или магистрала, при арбитражните трибунали често няма възможност за обжалване. Каквото се отсъди, това остава. И ако държавата загуби милиард по някое дело, каквито суми често се претендират, това е като загубата на крак или ръка – не израстват отново (един милиард лева е сумата, която годишно се плаща за заплати на военните, или на полицията, или за за пенсии).

Практиката е различна и в друг смисъл – понякога обществените поръчки компенсират липсата на активност от страна на частния сектор. Когато има рецесия чрез поръчки държавата стимулира строителството например, или производството. Няма прецедент обаче да има криза в адвокатския бизнес и държавата да възлага поръчки на правни кантори, защото иначе, ще се наложи на адвокатите да хванат лопата, или мотика. В същото време, интересът на обществото да с спести разходи за милиарди, надделява над интереса на отделни кантори да получат поръчки, до които скоро не са имали достъп, като предлагат да свършат работа, за която не е сигурно, че имат капацитета, обещавайки да вземат по-малко от сегашните водещи световни адвокатски кантори.

 

Коментари

 • Чудо Юдо

  18 Юни 2023 16:26ч.

  Не е виновен Асен Василев, той толкова си моеже. Виновно е лицето Бойко Методиев Борисов, който го натресе за финансов министър на държавата единствено и само да си спаси дебелия з@дн!к. Без съгласието на БМБ Асена нямаше да види финансово министерство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така

  18 Юни 2023 20:29ч.

  Ако Асена ни загроби, това ще е по вина на: Бойко Борисов, Христо Иванов и Атанас Атанасов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларус

  18 Юни 2023 16:35ч.

  Глупаците ще ги познаете по това, че не търпят друго мнение и се ограждат с хора, които са по-посредствени от тях. Асен Василев е същия глупак като банкянския Толуп. Личи му по приказките и действията. И логично чисти тези, които виждат магариите му и могат да ги спрат. При предното си управление ни вкара в такъв дефицит, че сега трябва да прави двойни мушангии да преодолее собствената си простотия, за да ни вкара в еврозоната преди референдума. Не вярвам да успее за еврото, обаче ще забърка нови каши, от които ще патят много хора в тая държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АРБИТЪР

  18 Юни 2023 16:57ч.

  Доста поръчката статия. 1. Не се казва и дума за българската кантора "Томов и Томов", която се състои всъщност от 1 човек, Лазар Томов и която прибира половината от парите по делата. На кой ги разпределя после, в МФ добре знаят, но ДАНС ди траят. 2. Не се коментира, че хонорарите, които плашат България, т.е.МФ в пъти надхвърлят обичайните и то на много по големи и влиятелни световни кантори 3. Не се коментира фактът, че Европейският Съд в Люксембург задължи страните от ЕС да не прилагат НЕЕВРОПЕЙСКО ПРАВО пти решаване на арбитражния спорове, след случая "Акнеа" 4. Не се коментира фактът, че Бългсрив загуби арбитражното дело срещу Русия за Белене за почти 1 млад., по което същите прехвалени кантори се скриха. Т.е. директно се лъже в представената статистика. С платената сума по Белене, статистиката би изглеждала 50/50 загубени пари за страната. 5. Не се коментира фактът, че за една от посочените кантори в САЩ има сериозни публични съмнения за конфликт на интереси и възможни "неетични", разбирай корупционни практики. 6. Не се коментира фактът, че директорът на дирекцията в МФ, И.К. е назначен и е недосегаем при цялото управление на ГЕРБ и е един от най имотните хора в България, само с една заплата. Впрочем този човек е и най тайнствения чиновник в администрацията, за него няма да се намери нищо в Интернет, нито снимка, нито писание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Юни 2023 17:34ч.

  Е, сметката за Белене не се слага, тъй като в случая няма щета. По това арбитражно дело просто България се задължава да заплати поръчаното оборудване. Тук е фифти-фифти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  18 Юни 2023 17:17ч.

  Оказва се, че авторът Стефан Антонов е финансов журналист и няма нищо общо с правото и арбитража. Сякаш целта му е да запази статуквото и да се атакува персонално председателя на Висшия адвокатски съвет, Дерменджиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  18 Юни 2023 18:54ч.

  Дано се случи някакво чудо да се махне този от финансите, че не ни мърда фалитът на държавата! Видяхме, какви ги натвори предишния път...Некадърник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буров

  18 Юни 2023 19:09ч.

  А.Василев е спойката в тази НеКоалиция. Ако той си тръгне правителството пада. Борисов разбира това и ще подкрепя Асен Василев до последно. ДПС също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев не ви казва как да пишете мръсни песни

  18 Юни 2023 19:20ч.

  и вие не го учете как се прави еуробюджет, защото той дава пари на обикновени хора, за разлика от всички предишни, които си ги завираха по чекмеджетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Юни 2023 19:34ч.

  Стига бе, аз мръсна песен не съм писал никога ! Но и Асен не го уча - безнадежден е, като дянковчето !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Юни 2023 19:33ч.

  Ми тогава да се изтеглим от Вашингтонската конвенция, не ли ?! Къв е тоя инвеститор дето ще ме съди у дОма си за това, че не е направил кинти в мойта къща ?! Ето едно смислено начало и полагане на основите на широк натиск върху нашите тарикати да престанат да си играят на съдебна система ! А и посолствата ще имат смислени и народополезни причини/поводи да оказват натиск и да дават съвети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чапкънин

  18 Юни 2023 20:01ч.

  До хаирсъзин: що не го предложиш официално да се оттеглим от Вашингтонската конвенция? Това ще бъде първият такъв случай в света, бе човече! Не че някой се е засилил да инвестира в БГто. Решението е да се създаде сетълмент комисия и процедура за постигане на споразумения по външни дела, защото България е единствената страна в ЕС, която няма такъв механизъм, а някакъв чиновник в МФ решава еднолично, а това е условие за корупция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Условие за корупция е самото ни членство в ЕС

  18 Юни 2023 22:32ч.

  То трябва да отпадне, не да се начленим на още подобни организации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Юни 2023 23:46ч.

  Сетълмент комисия ?! ... за решаване на външни дела ?! Нещо като споразуменията на гешефта ?! имаш още много изпити да взимаш, драги. Ти ли си бе Киро ?! Лена ли ти каза да го кажеш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгИИ

  19 Юни 2023 0:39ч.

  по-преди, като си бехме само у СИФ - ми, немаше корупциа. наложиа ни я корупциата чак като ни туриха у ЕСто. мчи, баш с нея да си ни источват, бате. нарочно, бе! ми, да. е - глей. имаше ли и калинки тогас? ма немаше тъквис кълинки кът тоа афтор. тукъ ни го налагат да ни заглъвичква докът си ни источват, та да не се усетиме, бе. ми, е ти курупциа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западният СИВ е шарен

  19 Юни 2023 15:39ч.

  Защото на изток е тъпо, а на запад е хитро, даже лондонското летище се казва Хитро, а тоалетните му се чистят от доценти от МГУ, изобретили кошничките за уриниране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чапкънин

  19 Юни 2023 2:11ч.

  Свирено е! И да се пънят и да не се пънят някои хаирсъзини. В цяла Европа има сетълмент комисии, и така са намалили парите за "адвокатски възнаграждения" и скрити хранилки за политици и чиновници. Освен това плащанията и претенциите рязко падат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МЪСТ

  19 Юни 2023 11:39ч.

  ТЕЗИ ДВАМАТА КИРО И АСЕН ДА ГИ ЗАКАРАТ И ОСТАВЯТ НА НЯКОЙ ОСТРОВ В ТИХИЯ ОКЕАН........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи