Америка унищожи незаменимите си хора

Америка унищожи незаменимите си хора
Американските мислители мъчително се опитват да дадат отговор на очевидния за всички проблем, проблемът за удивителния идиотизъм в изказванията и особено в действията на днешните политици. Примери за такъв има постоянно. В новините от тази седмица Европейския съд за правата на човека призова Москва да признае еднополовите бракове. Защо направиха това? Не са ли наясно какъв ще бъде резултата? Или пък изказването на министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, който се опасява от засиленото влияние на Русия и Китай, защото доставят ваксини на други страни, което било в противовес на правилните други ваксини. Или по-малко известната у нас история за сина на президента на САЩ, Хънтър Байдън, който изненадващо стана моден художник. Неговите картини със съмнителна стойност вече се продават за около половин милион долара. И то въпреки че  и до днес той е разследван от ФБР за пране на пари, а и цялата страна помни всичко, свързано с корупционните развлечения на баща и син Байдън в Украйна.

 

Защо сега заставят Америка да се присмива над художника Байдън? Това са само случайно взети свежи примери  за това как е по-добре да си мълчиш и да проявяваш сдържаност. По-рано всичко обясняваха с деградацията на обарзователната система в САЩ, Великобритания и т. н. Тоест няма откъде да се намерят умни и образовани администратори, включително и висши такива. И днес много хора продължават да твърдят това, с призиви за възраждане на образованието, но сега възникнаха нови идеи или нови нюанси на същата тази идея.

 

В тази връзка, в публикацията на Андрю Къф в списание The American Conservative,  има една чудесна мисъл: „проблемът е в това, че сценарият свърши. Актьорите на сцената не знаят какво да говорят“. Сред кукловодите на глобализма има една личност, която се казва Дейвид Кох, чийто милиарди хранят много фондове, институти, а така също и политически кампании. Именно този Кох каза един път по някакъв повод, че „политиците са актьори, четящи сценария, който пишем ние“, т.е. господарите на живота. По-рано политиците като папагали произнасяха правилните думи, копирани от класиците, които и да са те. От Платон до Кейнс. Но сега времето е такова, че се налага самите те да започнат да мислят. В резултат от това, публиката или поне значителна част от нея слуша тези актьори и се изумява от идиотизма на случващото се. Умните американци (а те не са малко) се забавляват, като съставят списъци с „роботизирани цитати“ на видни дейци. А нормални политици, способни да работят без сценарии, не се виждат. Но, ако класиците и мислителите от миналото, не могат да предложат нищо, което да помогне да се решат проблемите на днешния ден, то тогава наистина, защо ни е образоваността, учеността и знанието на цялата световна култура натрупана през вековете?

 

Моят отговор например е такъв: точно обратното, днес учеността е най-нужна от всичко, тъй като ще се наложи отново сериозно да се постараем да разберем какво всъщност означават умните идеи на класиците и откъде идват те. А те са резултат от непоносимо трудните ситуации, включително и глобални, когато хората са били принудени да намират съвършено нови идеи за решаването им. Затова именно те са станали класици. Такъв е примерът и с Ърнест Хемингуей, който през 1937 г. заминава да участва в Гражданската война в Испания и там дори има контакти с умни хора от НКВД (след което през целия си живот е бил под наблюдението на ФБР). От едната страна на барикадата са левите републиканци от всички групировки, включително и троцкистите, които прибягвайки и до масови убийства натрапват на страната някакъв нов и непонятен строй и безмилостно пречупват хората, предизвиквайки гнева на половината си съотечественици. А в допълнение на това, на този режим помага и СССР. От другата страна са пучистите, защитаващи страната от зверствата на левите републиканци със свои зверства, но в съюз с фашистите от Италия и Германия. А кой освен СССР може и иска да се бори с фашизма? Ето такъв беше изборът в онези години, ако не за политика, то за писателя и гражданина. Трудно беше тогава, също така, както е трудно и сега. Затова още четем Хемингуей и днес. Просто трябва да го четем със съвременен поглед.

 

Тези дни излезе още една американска публикация от Дъг Кейси, в сайта The International Man със заглавието „Защо повечето хора аутсорсват мисленето си на „експертите“. В публикацията става дума за това, че не само за политиците, а и за елита свършиха сценариите. Същото се отнася и за широката публика, попаднала също като елитите в трудната ситуация на глобалната смяна на епохите. Ситуация, в която трябва да мислиш самостоятелно. Авторът Дъг Кейси е от племето на икономическите гурута, на хората, които обясняват къде да си вложите парите, не толкова днес, колкото утре. Предсказвач на кризи и катастрофи, предотвратяващ финансови щети и т. н. Той излага една своя очевидна мисъл: хората, и далеч не само тези от финансовата сфера, получават днес достъп до гигантски обем факти и мнения от различен калибър експерти. Но количеството информация и нейното качество са различни неща. Системата на образованието (пак се говори за него) не създава у хората навици за критично мислене, т.е. способности да се ориентират в грамадните обеми от информация. Тя точно обратното, дърпа публиката към все същите стари сценарии, според които до неотдавна се живееше много просто. Какво се получава като резултат? Кейси смята, че се провалиха опитите на демократите-глобалисти да подхвърлят на публиката готови решения, чрез механиката на всякакви уикипедии, Гугъл и прочее механизми.

 

Публиката има нужда от честен посредник, човек, който може да се ориентира в хаоса от експертни мнения. Вместо това, тя получава знаменитости, т.е. „хора, които са известни с това, че са известни“. Знаменитостите се изказват по всички въпроси с печален за обществото и държавата резултат. И тук финансовият гуру не само, че излага една добра мисъл, но и плътно се доближава до нея. Той казва, че епохата изисква хора с интегрирани знания. Работата е там, че днешния експерт знае прекалено много, но за нещо тясно. А интегрираните знания са... Това са знаменитите „хора на Ренесанса“ или последвалата след Ренесанса епоха на Просвещението. Тези, които едновременно се занимаваха с всички науки, изкуства и едновременно с това, с политика и философия. Нещо от типа на Леонардо да Винчи, макар че в тези епохи всички грамотни хора са се увличали едновременно от всичко. И са станали класици, по сценариите, които след това са живели векове наред.

 

Да напомним, че споменатите епохи са означавали тотална смяна на всичко, като се започне от стила на живот в битовите му дреболии и се стигне до политиката. Така са приключили няколко столетия от предишната, доста стабилна система. Може би сега ние се намираме вътре в много подобен отрязък от световната история.        

 

Превод от руски: Никола Стефанов

 

 

Коментари

 • observer

  19 Юли 2021 9:10ч.

  “Такъв е примерът и с Ърнест Хемингуей, който през 1937 г. заминава да участва в Гражданската война в Испания и там дори има контакти с умни хора от НКВД…” А пример за по-глупава преведена статия трудно може да се посочи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ситуация, в която трябва да мислиш самостоятелно"

  19 Юли 2021 9:13ч.

  Как да го правиш или да го научиш това, след като под строй една кохорта от немислещи или само сричащи опорки те пращат под строй да се ваксинираш като животно, без да се интересува от нищо друго, освен от това, че му изглеждаш като бройна единица, или цифра от безкрайно множество, без душа, без специфични възгледи, без отчитане на обозримостите откъм актуалната (нематематическа) безкрайност?! Какво е това друго, освен поредният фашизъм - страхът на демона Демос от това, че чистата мисъл в самоосветяването си разпръсква тъмата, в която ни карат да им живеем и тези от елита ги поставя на мястото им - сред плъховете и хлебарките, в обиталищата на ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грешни сме съвсем очевидно според принципа на начина, по който живеем

  19 Юли 2021 9:19ч.

  Информационното общество не е общество на знанието; парадоксът е в това, че господства конвенционалната презумпция за чисто количество (математика) и цялото се свежда до множеството, а универсалното се приема за нещо "само по себе си", тоест, то не търси и не намира своя генезис в субектовата чиста способност за универсализация. Това са дълбоките причини за медицинския фашизъм и упоритата замяна на свободата със сигурност - страхът като животински страх у уж гордия човек, винаги се дължи на невежество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Синът на Байдън върти милиони, дъщерята на Путин милиарди долари

  19 Юли 2021 10:17ч.

  Дъщерята на президента на Русия Владимир Путин Катерина Тихонова и бившият ѝ съпруг Кирил Шамалов водят охолен живот, за който харчат милиони. В същото време успяват да се сдобият с бизнес активи за милиарди. Това разкритие са направили журналисти от специализираното разследващо издание Important Stories (iStories) по данни от повече от 10 хиляди електронни писма на Шамалов между 2003 и 2020 г. Кореспонденциите са предоставени на журналистите от техен източник. Данните стават достъпни след хакерска атака от 2019 г., когато в интернет изтичат 21 милиона пароли от 773 милиона имейл адреса. ............За ремонти, обзавеждане и екстри за тази къща младата двойка харчи близо 9 млн. евро, заедно с цената на земята и самата къща сумата достига до 15-17 млн. евро. Харчовете за луксозни имоти не спират с това, след като през 2012 г. чрез офшорната си компания “Алта Мира” Шамлов закупува имение във френския град Биариц, намиращ се на брега на Бискайския залив. Самото градче се смята за свързано със семейството на Путин. От разкритията на Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) от 2013 г. стана ясно, че друг руски гражданин - Артур Очеретни, също има имения в близост до това на Шамалов. Очеретни е съпруг на Людмила Путина, която се разведе с руския президент през 2013 г., а руско издание разкри, че е променила фамилното си име на Очеретна. Вероятно най-голямата печалба, която зетят на Путин Шамалов успява да реализира, е свързана с руската петролна компания “Сибур”. През юни 2013 г. чрез офшорната си компания “Белизе” той изкупува 38 хил. дяла от друга офшорна компания Themis Holdings Ltd., която по това време е компанията майка на “Сибур”. Дотогава той притежава 0.5% от компанията, а със сделката делът му нараства до 4.3%. Акциите тогава са на стойност 380 млн. долара, но биват закупени само срещу 100 долара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази статия е публикувана на сайта Doug Casey's International Man“

  19 Юли 2021 10:35ч.

  А там Дъг Кейси сам си задава въпросите и сам си отговаря. Дъг Кейси е голям "любимец" на съветските другари, затова те го публикуват под път и над път. Важното е , че плюе Америка по най-гнусния начин. Аналогичните му опозиционни дейци в Русия са отравяни, застрелвани или лежат в "Гулаг". Вижте на колко места в български сайтове е публикувана статията и им кройте шапка: Войната е неизбежна - АЛАРМАhttps://www.alarmanews.com › Позиции › Експертни.................. Америка унищожи незаменимите си хора - Класаhttp://www.class.bg › свят › item › 431768-америка- у......................... А това, че на Дъг Кейски му допадат диктаторите и фашагите вижте какво пише за него в руският сайт: Даг Кейси о том, почему 2020-е станут вероятно самой ...https://goldenfront.ru › view › d.....: "Поэтому когда возникают проблемы, люди ищут сильных лидеров – и получают их. Так происходит по всему миру. Мы уже видим это на примере Нарендры Моди (Narendra Modi) в Индии, Владимира Путина в России, Си Цзиньпина (Xi Jinping) в Китае, Эрдогана (Erdogan) в Турции, Болсонару (Bolsonaro) в Бразилии, Фернандеса (Fernandez) в Аргентине и т. д. Страны в разных уголках мира движутся к так называемому сильному лидерству. Ситуация напоминает 1930-е, когда были Муссолини (Mussolini), Гитлер (Hitler), Сталин, Рузвельт (Roosevelt) и иже с ними. Когда всё выходит из-под контроля, люди ищут диктаторов, обещающих руководство и безопасность. Следующее десятилетие, вероятно, будет самым опасным с тех пор, как Промышленная революция перевернула общество с ног на голову более чем 200 лет назад. Войната е неизбежна | Клуб 'Z'https://www.clubz.bg › 1992-vojnata_e_neizbejna ............ и т.н и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учеността е най-нужна, но не е обществена необходимост

  19 Юли 2021 10:45ч.

  защото няма обществени норми които да я изискват. Разбира се, базисните норми са в образованието, но те не са достатъчни, нужни са обществени стимули за да се изгради постепенно общество на знанието, не толкова на учеността. Има общества в които традиционно има уважение и равняване на обществото към хората на знанието и моженето, най-известно е японското общество. Разбира се, традицията трябва да се поддържа иначе отмира, но дори и да няма традиция такива обществени норми могат да се създадат по икономически причини, например чрез нови заводи със съвременни технологии, или чрез културна пропаганда, както беше през соца, или чрез внасяне на чуждо културно влияние, директно или чрез учение и работа в чужбина. Това не е лесно и изисква години усилия и инвестиции, а от друга страна консуматорското отношение към живота е лесно и примитивно. Тази дилема е стара като света и е решавана от всички религиозни и морални системи през хилядолетията. Това ни позволява да сравним резултатите и да избираме според нагласата си. Ренесансовият модел прегърна знанието защото е красота (по Леонардо), западният модел защото е сила (по Р. Бейкън), източният защото е хармония (по Буда), славянският защото му дава светлина към емоциите и преходността на живота. Всеки избор формира съответно ренесансов, западен и т.н. мозък. Всеки може и трябва да избира, а не избирането също е избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко

  19 Юли 2021 11:13ч.

  В училище има часове за "четене с разбиране" на даден текст,. Явно не са много пополярни, четейки словесните ерекции на някой форумци. Не се чувствайте лично заясегнати от статията. Тя е обобщаваща, а не персонална. Истината понякога е много проста, но е обвита в дебел слой мазни приказки на всякакви "експерти" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "дъщерята на Путин милиарди долари"

  19 Юли 2021 12:24ч.

  И си ги държи в шкафчето, казваш?! ....... А синът на Байдън само някакви си милиони, слаба ракия! Че и от "източник" го разбрали.......... дотук стигнах с четенето на "журналистическата" диа.ия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Важното е , че плюе Америка по най-гнусния начин"

  19 Юли 2021 14:11ч.

  И това е правилно, защото няма на този свят по-гнусно човешко творение от Америка .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юли 2021 14:28ч.

  Развитите държави имат все по-голяма нужда от прости хора. Производството в днешно време се осъществява от роботи. Много малък брой хора, с висок умствен потенциал, са нужни за поддръжката им и още по-малко хара са нужни за изобретяването им. Тези неща проличаха най-добре след БРЕКЗИТ. Англя не иска имигранти, но сега отпуска 30 хиляди визи за сезонни работници да работят на полето. Има належаща нужда от 150 хиляди шофьори на камиони. Има нужда от работници в кланиците. Все хора с много нисък интелект. Набавя ги от простолюдието на Източна Европа. Затова е тази политика за изпростачаване на населението. Затова в Англия вдигнаха годишните такси за университетите от 1500 на 9000 паунда. За да си стоят децата на простолюдието където им е мястото - в редиците на простите люде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юли 2021 14:34ч.

  Що се отнася до "незаменимите" хора в САЩ, то те в по-голямата си част са имигранти. Много голям тласък на науката в САЩ е осъществен от учени, пристигнали от Русия, след като болшевиките правят преврат. Изселването им от Русия е известно като "Философските параходи". Дело е на Троцки. Той е предложил недоволните от новата съветска власт учени да бъдат натоварени на параходи и изселени от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  19 Юли 2021 20:25ч.

  Ето един пример за безпринципната позиция на автора, защитаващ единствената актуална теза в днешна Русия, че Западът е зло, за период от историята свързван основно със зверствата на Сталин: “ От едната страна на барикадата са левите републиканци от всички групировки, включително и троцкистите, които прибягвайки и до масови убийства натрапват на страната някакъв нов и непонятен строй и безмилостно пречупват хората, предизвиквайки гнева на половината си съотечественици. А в допълнение на това, на този режим помага и СССР. От другата страна са пучистите, защитаващи страната от зверствата на левите републиканци със свои зверства, но в съюз с фашистите от Италия и Германия. А кой освен СССР може и иска да се бори с фашизма?” Да припомним, точно тогава СССР си сътрудничи с нацистка Германия в икономическата област, а малко по-късно ѝ изпраща избягалите немски комунисти да си ги избиват там по германски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙДЪН

  19 Юли 2021 21:09ч.

  Схемата новопръкнал се художник рисуващ некадърно, но продаващ картините си за много пари, за да узакони рушветите си не е нова. В България тази схема практикуват известни магистрати, особено една съдийка, защото много пари трябва да изперат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи