Александър Сивилов: "Хуманитарните" бомбардировки на НАТО поставиха началото на огромното противопоставяне между Кремъл и Вашингтон

Александър Сивилов: "Хуманитарните" бомбардировки на НАТО поставиха началото на огромното противопоставяне между Кремъл и Вашингтон

Коментар на Александър Сивилов за предаването ''Политически НЕкоректно''

На 24 март 1999 г., преди 25 години, НАТО започна серия от въздушни удари над Сърбия и Черна гора, които по това време бяха обединени в Съюзна Република Югославия. Причината за операцията станаха етническите сблъсъци в Косово и опитите за етническо прочистване, започнати от правителството на тогавашния президент Слободан Милошевич. 

Двадесет и пет години по-късно оценката ни за събитията изглежда доста замъглена от продължителната пропаганда и едностранчиво представяне на всичко, което се случи тогава. Днес много хора у нас биха могли да се похвалят, че са направили политическа кариера заради онази война или пък са натрупали огромно богатство заради заобикалянето на ембаргото за внос на горива за Югославия. Сега тези спомени са избледнели. Това, което още повече ни липсва е геополитическата оценка на събитията, защото те поставиха началото на огромното противопоставяне, пред което сме изправени.

Конфликтът в Косово започва още с последните отгласи от предишната война, която ознаменува разпадането на Югославия. Центробежните сили в региона довеждат до създаването на Армията за освобождение на Косово, която започва партизански действия срещу властите на тогава още сръбската провинция. Естествено правителството, начело със Слободан Милошевич отвръща и се стига не само до опити да се справят с развиващата се албанска въоръжена съпротива, но и убийства и изселване на цивилно население. Косовските въоръжени групи отвръщат със същото – избиване на цивилното сръбско население и нападения срещу структурите на властта. През февруари 1998 г. Армията за освобождение на Косово обявява, че започва война за независимост. Кабинетът отговаря с изпращането на армия в провинцията. САЩ и съюзниците им от НАТО засилват натиска си върху Милошевич, с цел да бъдат изтеглени сръбските войски. На 23 септември 1998 г. Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 1199, с която призовава за незабавно прекратяване на огъня. Напрежението спада за кратко, но в началото на януари правителството разполага 40 хиляди войници по границата на провинцията. Инцидентът в Рачка предизвиква реакцията на НАТО. Все пак, през февруари, чрез контактна група на страните от Алианса и Русия, започват преговори за прекратяването на конфликта във френския замък Рамбуйе. Британия и САЩ предлагат пълна автономия на Косово, извеждане на сръбските войски и милиция от областта и поставянето ѝ под контрол на войските на НАТО. Милошевич приема политическите предложения, но отказва да изтегли силите си, защото това би означавало незабавно отделяне на Косово. Русия подкрепя Белград в решението. Същата вечер, на 23 март 1999 г., НАТО взема решение за военна операция, с която да принуди правителството на Югославия да изтегли войските си от територията на собствената си държава.

ООН следи внимателно събитията, но не успява да приеме никакво адекватно решение. Русия блокира резолюция, която би позволила мандат за изпращане на сини каски. На 24 март САЩ и съюзниците им от НАТО започват бомбардировки над Югославия. Опитът на Кремъл да прокара резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която да бъде осъдена намесата като агресия, получава подкрепата само още на Китай и Намибия. След този случай САЩ и техните съюзници ще започнат често да заобикалят световната организация при провеждането на своите военни операции по целия свят. Войната в Ирак през 2003 г. не успява да получи санкция от ООН.

Започналата операция „Съюзна сила“ продължава до 11 юни. Силите на НАТО бомбардират почти цялата територия на страната. Срещу Югославия са използвани над 1000 самолета, които изсипват на 20 хиляди бомби и ракети. Официално войната трябва да бъде модерна, а ударите да са насочени само върху военни обекти. Освен армейски бази обаче са унищожени много от мостовете над Дунав както и голяма част от индустриалните предприятия на Югославия. При ударите загиват над 2000 цивилни. 

На 7 май се стига до огромен дипломатически скандал, след като управляема бомба унищожава посолството на Китай в Белград. Грешката при удара е призната от американското командване и е обяснена с използването на остарели карти. При бомбардировката загиват трима китайски граждани. През същия ден с касетъчни бомби е ударен и пазарът в град Ниш, а от НАТО обявяват, че целта им е била военното летище до града. Малко по-късно, на 13 май, самолети на НАТО бомбардират колона с албански бежанци до село Кориша, като при удара загиват над 40 мирни жители. Заблудени ракети падат и в квартал Горна Баня. Само по някаква невероятна случайност всичко се разминава без жертви у нас. 

Преди това, на 24 април, правителството на Иван Костов решава да направи поредната крачка на България към влизането ни в Алианса и отваря въздушното ни пространство за самолетите, които нападат съседна Югославия.

Логично военното превъзходство на НАТО довежда до решението на Милошевич да приеме американското предложение от Рамбуйе. Дори и това не е краят на конфликта. При решението за бъдещата мироопазващи мисия на Москва е отказано да има самостоятелна зона в региона със свой контингент.

Борис Елцин разрешава специална операция, в която руските сини каски от Босна и Херцеговина напускат поста си и с марш на 12 юни превземат летището в Прищина. НАТО незабавно изпраща свои войски там, а за три дни светът изглежда изправен пред война между Русия и обединените сили на Запада. България и Румъния затварят въздушното си пространство за руски самолети и не допускат снабдяването на контингента. При тази ситуация Елцин отстъпва. Руските мироопазващи сили не получават своя зона, а остават до 2003 г. като самостоятелен контингент, успоредно с войските на НАТО.

Днес, 25 години по-късно, тази война и независимостта на областта служи за оправдание на руската анексия на Крим. Косово продължава да е опасен източник на напрежение на Балканите, а ООН изглежда още по-слаба пред игрите на Великите сили. 

Войната, която е използвана от САЩ и съюзниците им като инструмент на външната политика стана причина за това все повече играчи да се обръщат към силата, за да постигнат своите цели. Днес противопоставянето между Кремъл и Вашингтон, което бе заложено тогава, достигна до невиждани размери, а мнението на обикновените хора вече просто няма значение пред пропагандните машини и желанията на самозабравилите се политици за още война, жертви и огромни корпоративни печалби. 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  02 Апр 2024 10:47ч.

  С две думи: България, както обикновено и както се очакваше, тогава се държа омерзително, гнусно слугински! Т. нар. "демокрация" окончателно уби достойнството на българите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1908 г. Русия е поела българския дълг към Турция и така е заплатила за нашата независимост. Русия не е получила почти нищо, след като дългът става от България към Русия

  04 Апр 2024 8:28ч.

  А. Сивилов трябва да публикува тази информация. На 3.4.2024 г.в "По света и у нас" в 20 ч. БНТ излъчи манипулативен репортаж, в който скри този безспорен исторически факт. БНТ избирателно "проверява факти" и избирателно ги излъчва, което превръща информацията в дезинформация, в едностранчива пропаганда и лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  02 Апр 2024 11:27ч.

  Доц. Сивилов, като историк, би трябвало да знае, че историята има и предистория и тя се простира далеч назад в сръбската мегаломания. Велика Сърбия(под маската на Югославия) и дойде краят, макар и кървав. Това творение на Антантата, бе получено като подарък от Белград, но това не му попречи да си въобрази, че го е извоювал! Сърбия полагаше неспирни усилия да ни вреди до степен да се опитва да ни заличи след Втората световна война. Няма място за съчувствие. Белград се опита да прокара същия сценарий в Словения и Хърватско, по-напред, но не стана. В антибългарското си творение "Македония"(да не забравяме откровения садизъм на сръбската полиция там между двете войни!) не посмя, заради нашата заплаха, тогава още можехме. Остана единствено Косово, а трябваше да й вземат и Войводина. Косово можеше да остане в Сърбия като автономия, за да имат постоянен проблем там, това би било по-добре...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  02 Апр 2024 15:50ч.

  Това малко ни топли. Голямото зло е НАТО/ЕС, а че сърбите по югославско време ни се правеха на тарикати - това е второстепенен проблем. Те нямаше да го правят без докосването до "луксовете" на Запада. Освен това, сърбите си остават наши братя славяни и православни. Кръвта вода не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдещето на Вашингтон е като негърски град-държава, полис, препитаващ се от крайбрежна търговия със съседните робовладелски и пиратски републики в някогашната Нова Англия

  02 Апр 2024 11:42ч.

  Да изчакаме дедо Джо Велики да завърши делото си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  02 Апр 2024 14:08ч.

  Основният геополитически резултат от нашествието на НАТО, освен розпадането на остатъчна Югославия, разбира се, беше, че то отвори очите на Москва, която беше изпаднала в блажена будна кома... Оттогава, та до днес, в Кремъл нямат илюзии с кого си имат работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  03 Апр 2024 8:41ч.

  Да, и като ги отвори тези очи започна до бомбардира Грозни! Или Милошевич видя какво става в рашата и метна когото можа? Тъй де, като чета дописката се бъркам в причинно следствена връзки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиот ли си или клоун

  03 Апр 2024 23:16ч.

  Вземи поразрови малко историята на двете войни в Чечня, ама прочети сериозни трудове, а не соросоидни пасквили. Там конфликтът започна да тлее още през 1993-4 г., като сериозните фактори бяха едни ислямски идеолози, командировани от саундтрака Арабия. Ако шмаш нещо повече от космически вакуум в главата си, ще се сетиш по чие нареждане стана това, а причината беше да се блокират изградените петролопроводи и друга предимно нефтохимическа инфраструктура, че да стане по-лесно разграбването на нефтената индустрия на РФ от разни крадливи компании, които тогава бяха британски и американски. А свинщината в косово беше с цел сплашване на недоволните, разбирай Саддам Хюсеин, Моамар Кадафи и хр., а и възможността да се създаде постоянна среда за търговия с органи и дори с терористи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха

  02 Апр 2024 14:16ч.

  Този го гледах в канала му около Ноември 2023. Има знания за латинска Америка и познава много добре обстановката но е изключително страхлив и е конформист. Последното видео изключих когато обясняваше с фалшив тон как спасението на Украйна било изключително важно за нас. Да отива да ги спасява сега на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  02 Апр 2024 15:59ч.

  Аз се обличам като Сивилов, кога сменям гумите на колата. За интелектуалния му капацитет по-добре до не говоря изобщо. А към Гласове - имайте някаква цедка, сито за "експертни" мнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Leto

  02 Апр 2024 17:24ч.

  Да, подкрепям...за исторически справки става, но за анализи не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефке, ти мъж ли си или педал? Що за мъж ще гледа дрехите!?

  02 Апр 2024 17:43ч.

  Съвсем ви овъртолиха мислителниците слабосилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко което трябва да знаете

  02 Апр 2024 20:35ч.

  Затова пък пророчеството на светата Хилдегард фон Бинген през ХІІ век вероятно се е сбъднало. Тя казала, че светът ще влезе в нова епоха, когато се роди Антихристът и че той ще се появи по времето на папа, носещ имената на двама светци /Йоан-Павел/. Папа Йоан Павел I има кратък период, което ни улеснява за да намерим кой е антихристът, роден тогава. Избран е за папа на 26 август 1978 г. Папа е едва 33 дни, след като умира загадъчно на 28 септември 1978 г. (същата година се сменят трима папи). Наричат го „усмихнатия папа“ и „неизвестния папа“. Той е първият папа, който е роден през 20 век и първият папа, който има двойно име – Йоан Павел. ИЗЛЕЗЕ, ТОВА ИМЕ: Роналд Дион Десантис 14 септември 1978 г. (45 г.) Джаксънвил, Флорида, САЩ -- На 24 май 2023 г. Десантис обявява, че ще се кандидатира за следващ президент на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи