Афганистан, подаръкът на Байдън за Пекин

Афганистан, подаръкът на Байдън за Пекин
С наближаването на двадесетата годишнина от атентатите на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон, завръщането на талибаните означава посмъртен реванш на Осама бин Ладен.

Китайският външен министър Ван И посреща политическия лидер на талибаните, молла Барадар, на 28 юли в Тиендзин, близо до Пекин Снимка: Синхуа/АФП

 

Четиринадесет години след унизителното падане на Сайгон (днес Хошимин) в ръцете на виетнамските комунисти на 30 април 1975 г., Берлинската стена рухна и САЩ излязоха като победители от Студената война. Това напомняне трябва да ни направи предпазливи по отношение на дългосрочните поуки от американското бягство от Афганистан. Засега трябва да констатираме, че Джо Байдън поднесе стратегически подарък на сребърен поднос на Пекин с първото си голямо външнополитическо решение. Триумфалният поход на талибаните в Афганистан, започнал на 1 май, петнадесет дни след обявяването на евакуацията, подкопава доверието в американската сила в Азия. За президент на САЩ, който направи съперничеството с Китай крайъгълен камък на външната си политика, ефектът е опустошителен.

 

С наближаването на двадесетата годишнина от атентатите на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон,

 

завръщането на талибаните означава посмъртен реванш на Осама бин Ладен.

 

Историческият лидер на “Ал Кайда” имаше за стратегическа цел да “разруши мита за американската непобедимост”, според писмените му документи, намерени от командосите, които го убиха през 2011 г. в Пакистан. Това е факт. Две десетилетия американско нашествие на САЩ и НАТО нито освободиха Афганистан от силното влияние на ислямистите, нито стабилизираха страната. Тази плачевна равносметка подсилва впечатлението, че Америка вече не приема статута си на суперсила и военните ѝ ангажименти са непостоянни. Самият принцип за гарантирането от Вашингон на сигурността на азиатските демокрации (и в по-широк смисъл, на европейските) е нарушен.

 

Приключване с миналото

 

“Не съжалявам за решението си”, обяви Джо Байдън на 10 август. Но онези, които разчитат американската мощ да ги защитава срещу Китай или Русия, биха могли да съжаляват. Сещаме се за Тайван, Хонконг, Япония, Украйна, Полша, балтийските държави… Желанието на президента да приключи най-дългата война на САЩ всъщност е част от движението на оттегляне, започнало преди десетилетие. Изборът на Барак Обама през 2011 г. да се оттегли от Ирак, самият отказ на Обама да се намеси в Сирия през август 2013 г., въпреки употребата на химическо оръжие от режима в Дамаск, споразумението, сключено от Доналд Тръмп с талибаните през февруари 2020 г., след това решенито на Джо Байдън да се изтегли от Афганистан, каквото и да струва това, въпреки рисковете от падане на правителството в Кабул, отбелязани от ЦРУ, се вписват в една и съща логика.

 

Извън политическите различия между демократи и републиканци, по-голяма част от американците смятат, че войните, започнали в началото на века в Афганистан, после в Ирак, са били грешки. Те искат военните да се приберат у дома, независимо от последствията в тези страни. Интуицията на Джо Байдън е, че САЩ трябва да се фокусират върху стратегическото съперничество с Пекин и за тази цел да приключи войните от миналото.

 

Проблемът е, че освобождавайки се внезапно и хаотично от поетия ангажимент в Афганистан, Вашингтон оставя свободно поле на Пакистан, старият съюзник на талибаните, на Иран, който превърна антиамериканизма в своя главна цел, на Русия, която затвърждава позицията си на арбитър в Централна Азия, и най-вече на Китай, основната азиатска сила. Червеният килим, който Пекин разпъна на 28 юли пред талибанска делегация, показва, че празнотата, оставена от американците, е създала мощна тяга в региона. Китайците виждат в Афганистан в ръцете на талибаните възможност да затвърдят своя проект за икономически коридор, свързващ Синдзян с пакистанското пристанище Гвадар на Арабско море, сърцевината на новите пътища на коприната на президента Си Дзинпин.

 

За Америка стратегическото поражение е болезнено.

 

“Америка се завръща”, обявяваше в началото на годината новият стопанин на Белия дом, горд, че е сложил край на четиригодишното президентство на Тръмп. Тези, които са му повярвали, днес трябва да променят мнението си. Тогава, когато светлините в Афганистан изгасват, когато жените, лишени от достъп до труд и образование, се свеждат до сексуални робини, когато телесните наказания се превръщат в право, когато малцинствата са преследвани, когато музиката спира, се компрометира целият проект на президента Джо Байдън да поеме световното лидерство на демокрациите срещу Китай.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  17 Авг 2021 9:03ч.

  Право в десетката, наистина е редно да се посочи новият хегемон на света- комунистически Китай, които държат света на къса каишка, особено след "китайският грип"! Някой ще се чуди как се случи това без бой, много просто достатъчно е да си погледне смартфона и да разбере, че китайците са сложили в списъка с контакти, и "номерът на Китайката"...благодарение на това устройство, имат пълен контрол, върху психиката,физиологията, тайните, мислите и плановете, на всеки един международен политик или организация! Афганистан е част от техните планове, затова си го взеха, с всичките му редки метали и залежи! Америка е загубена и в момента я разглобяват и превръщат в концлагер, точно както Австралия, Канада и Обединеното кралство! Китайците знаят как да си гонят вересиите от пропаднали западни дегенерати! П.П Никой не дава вересия и заем, ако първо не е намислил как да си ги върне, а Китай знае как и какво да си вземе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не лош коментар на “Виктор” но и доста субективен,

  17 Авг 2021 9:50ч.

  поне по отношение на всичко произведено в Китай!Но що се отнася до поредния тежък грип който ни го насадиха от братски народ от далечен Китай,”Виктор”е много прав!И Китай и Русия си решиха и решават вътрешните проблеми с това зомбиране на хората а Европа е такова жалко и лигаво същество че на човек му иде да зареве от мъка по европейските т.н. политици!От жалка та по жалка история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  17 Авг 2021 10:17ч.

  Зомбирането на хората в Европа и особено в Америка е в къде-къде по-напреднал стадий. Простодушните народи не са зомбирани, а типично западните, защото на последните им е изтръгната душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  17 Авг 2021 10:23ч.

  Капитализмът е преди всичко господство на "свободния международен пазар". И въпросът не е само кой контролира последния, а и кой произвежда. В това отношение наистина най-облагодетелстван е Китай - днес чета двама руски коментатори, че съвременният капитализъм постепенно превръща Русия в енергиен придатък на Китай. А защо контрольорите от США не могат да направят нищо със своя гол контрол? Познахте, защото нищо съществено не произвеждат, а капитализмът не е само борсови спекулации, нужни са маса различни стоки и суровини. Ако ще я караме така, първи ще рухнат США с международния монопол на долара, те веднага ще повлекат със себе си ЕС. Накрая ще останат Китай и Русия, Русия ще се наложи изкуствено да засили Индия, Иран и Турция, за да противодейства някак. Логиката на разрастването на капитала е ирационална, с разум от тая игра не се излиза жив. Уважавам древнокитайската култура, но виждам как бурното китайско развитие не може да укроти амбициите за свръхпроизводство, които наблюдаваме в Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги мислете.

  17 Авг 2021 11:08ч.

  Богатите никога не губят. Затова са и богати. Ще разберем след 20 години какво се е случило наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  17 Авг 2021 11:16ч.

  Като си гледаш смартфона и четеш посланията в него,веднага намразваш производителя му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако "горещият картоф" Афганистан може да бъде наречен подарък !

  17 Авг 2021 11:47ч.

  Китай е силно уплашен от развръзката с Афганистан. Китайските около 15 млн. уйгури/тюркски народ/ са голяма опасност за поднебесната империя. С цел да ги подкупи Китай обеща инвестиции на талибаните, за да не закачат техните мюсюлмани. Доколко това ще работи времето ще покаже. Нито пишещите тук, нито четящите, разбират за какво става дума. Мюсюлманите в пост съветското пространство са около 50 млн.души, много от тях симпатизират на талибите, те имено ще ги потърсят за помощ и тогава в Азия ще се появи нов център за тяхната еманципация от продажните и корумираните бивши комунистически елити. Добре е да си спомним също, че преди известно време САЩ обвиниха Русия, че плащали на талибаните за всеки убит американски войник. Дори се водеше разследване и плашеха със санкции . Както обичаше да казва тук один читатель: "Далный Восток дело тонкое".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  17 Авг 2021 11:49ч.

  "...целият проект на президента Джо Байдън да поеме световното лидерство ...". Той, милият не знае къде е спал нощес, че чак пък му се приписвт решения и планове за Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Авг 2021 12:49ч.

  Посещение на талибани в Китай НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО. Талибаните са забранена организация в Русия и въпреки това направиха официално посещение. Всеки преговаря с всеки, дори и с враговете си. Между другото, талибаните НЕ са забранена организация в САЩ и васалите й. Биха се с тях в Афганистан защото са терористи, но не са ги обявили за терористична отганизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  17 Авг 2021 17:54ч.

  Напускането на Афганистан е много тежък удар за Вашингтон, макар все още да не е геополитическа катастрофа за САЩ, каквато беше разпадът на СССР за Руската социмперия. Засега не е катастрофа, но опсността да се случи е огромна и не се виждат силите в Щатите, които са мобилизирани и способни да я предотвратят. Не е повод за песни и танци по света и у нас такава финансово-икономическа и особено военна свърхсила да сесрути в близките няколко години. Не е повод за злорадство също в Пекин и Москва, затова мисля, че те ще продължават да помагат дискретно на Вашингтон да остане велика държава нарид с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Афганистан е поредната и Дай Боже последната илюстрация

  17 Авг 2021 18:45ч.

  че не трябва да се налага нито отвън нов модел на живот и управление на страната, който не е одобрен от мнозинството от населението. Когато такъв нов модел е издигнат отвътре от активно малцинство, той може да се задържи ако ангажира мнозинството чрез изгодата на промените в собствеността и начина на живот. Тогава не винаги промените минават мирно, може да се стигне до гражданска война ако има обезправени прослойки които искат своя дял от общественото богатство. Такива имаше в САЩ през 19 век и в Русия, Китай и други в 20 век. И все пак обществото е ангажирано от промените повече от случая на външното им налагане. Това за външен наблюдател е трудно да се разбере, демонстрира се ако има нападение на външна сила, както Германия на СССР например. В случая с Афганистан такъв ангажимент на мнозинството с промените явно няма. Не трябва да се забравя че тук не става дума за мнозинството от младежта, тя по подразбиране винаги е ангажирана с каквито и да са промени, но едно е да искаш друго е да можеш, както се убедихме напоследък и в България. Според мен Западът имаше шанс да промени Афганистан ако беше хвърлил тези пари не за продукция на своя военно-промишлен комплекс, както и ние тук в България бяхме принудени да купим хартиените самолети, а беше ги използвал за създаване на индустрия в Афганистан и им беше дал пазарна ниша. Това проработи преди в Япония, Тайван и Южна Корея след ВСВ. Нищо не променя така обществото както производителните сили, производствените отношения ги следват, но са забавени във времето и зависят от културата, което Маркс не е отчитал. Само че тогава лозунгът на деня нямаше да е "Америка фърст". Подобни лозунги за съжаление все още са на мода, за съжаление, въпреки опита от "Германия над всичко" през ВСВ. Егоизмът е от най-трудните човешки илюзии, само ангелът на смъртта се справя с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи