Аферата "Боташ": България подарява на турската компания по $486 514 на ден

Аферата "Боташ": България подарява на турската компания по $486 514 на ден

На 3.01.2023 г. в пpиcъcтвиeтo нa миниcтpитe нa eнepгeтиĸaтa нa Бългapия и Typция Poceн Xpиcтoв и Фaтиx Дьoнмeз, в Mиниcтepcĸия cъвeт бe пoдпиcaнo cпopaзyмeниe oт pъĸoвoдcтвaтa нa "Бyлгapгaз" EAД и тypcĸaтa дъpжaвнa eнepгийнa ĸoмпaния БОТАШ.

 

 

Досега държавният газов доставчик "Булгаргаз" би трябвало да е платил грубо над 250 млн. долара на турския газопреносен оператор БОТАШ за запазения от 1 януари 2023 г. капацитет за пренос на природен газ от турски терминали за регазификация на втечненото синьо гориво до границата с България. Това сочат клаузите в 13-годишното споразумение между двете дружества, което публикуваха в сряда от организацията BG Elves във Фейсбук и Телеграм. "Елфите" (Българската онлайн общност BG Elves "Българските елфи", подкрепяща Украйна) направиха преди месец публична изчезналата пътна карта за строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през българска страна, която потвърди медийните публикации още от времето на строежа на съоръжението, че това става под диктовката на Кремъл и с участието на руски фирми.

Сега изтеклия документ с гриф "търговска тайна", подписан между "Булгаргаз" и БОТАШ, също потвърждава вече излезли в публичното пространство миналото лято данни. Той става публичен ден след като Владимир Малинов, който оглавяваше "Булгартрансгаз", стана служебен министър на енергетиката. "Елфите" го посочват като архитекта на газовото споразумение и отбелязват, че той е координирал подписването му препращайки имейла с изпратения от турците документ до директорката на "Булгаргаз" Деница Златева. От историята на имейла става ясно, че първоначално той е бил изпратен не само на Малинов, но и на Златева, както и на друг член на управата на "Булгаргаз" – Веселин Синабов, и до тогавашния началник на политическия кабинет на тогавашния служебен енергиен министър Росен Христов – Любомира Ганчева.

Според станалото публично споразумение "Булгаргаз" поема задължение да плаща дневно по 486 514 долара на БОТАШ от 1 януари 2023 г. Сумата се формира от резервиран дневен капацитет за доставка на турски терминали на 53 200 МВтч, които турският оператор трябва да пренесе до точката за свързване на турската и българската газови мрежи – Странджа/Малкочлар. За това количество таксата е 9.145 долара за мегаватчас, дължими за всеки от договорените 19.418 млн. МВтч годишно, независимо дали са доставени от "Булгаргаз" на турски терминали. За периода от 1 януари досега това прави около 224 млн. долара.

Към сметката обаче трябва да се прибави таксата за входния капацитет на БОТАШ към България, чиято фиксирана в споразумението цена е 204 евро/МВтч годишно, което според договорените количества прави 10.852 млн. евро годишно. "Булгаргаз" обаче плаща и за входен капацитет на точката Странджа/Малкочлар на "Булгартрансгаз". Одобрената от Комисията за енергийно и водно регулиране действаща в момента тарифа за входен годишен капацитет на същата точка е 462.67 лв./МВтч. Тоест газовият доставчик плаща около 11.3 млн. евро годишно на "Булгартрансгаз". Така се формират досегашни общи разходи на "Булгаргаз" над 250 млн. долара.

Срещу това "Булгаргаз" реално за година и три месеца е осигурила едва 2.5 млн. МВтч втечнен газ на турски терминали. Първото карго дойде през април 2023 г., когато американската "Шанийр" достави 500 хил. МВтч газ на терминала "Ереглиси" на Мраморно море вместо френската "Тотал", която бе спечелила първия търг за доставки по споразумението с БОТАШ, но ги разтовари в Гърция - на "Ревитуса".

През август миналата година "Булгаргаз" обяви, че ще има още търгове за доставки на турските терминали през есента и зимата на 2023 г. Това обаче не се случи, а есента дружеството обяви процедури директно за 2024 г., търсейки по 1 млн. Мвтч за януари и февруари и за юли и август. "Тотал" отново бе предпочетеният продавач, но само за първите два месеца на годината. За другите два месеца се оказа, че цените не са изгодни.

Така към момента осигурените през договора с БОТАШ количества са едва 2.5 млн. МВтч или под 240 млн. куб. м при общ резервиран годишен капацитет от 19.418 млн. МВтч или 1.85 млрд. куб. м.

Хипотетично вече е възможно "Булгаргаз" да има осигурени още 1.5 млн. МВтч за доставка в Турция. Дружеството обяви търг за разтоварването на такива обеми на терминала в Александруполис, който трябва да влезе в експлоатация на 30 април. Условията обаче допускат регазификацията да стане и в Турция. Според тях на 5 април трябва да е станал ясен доставчикът на тези количества, но "Булгаргаз" не е обявил резултатите от този търг.

Според търговци на газ, с които Mediapool разговаря, комплексната цена на услугата на БОТАШ от 9.145 долара/МВтч е по-висока от обичайната за газопреносни оператори. Тарифите за изходен капацитет от Турция към България са окей. Основният проблем е, че "Булгаргаз" не успява да подсигури огромните количества газ, които да разтоварва в Турция.

Така тотално не е постигната амбицията на бившия служебен енергиен министър Росен Христов "Булгаргаз" да доставя синьо гориво не само за вътрешния пазар, но и за Румъния и Унгария и да се превърне във важен търговец в региона. Вместо да продава на съседните държави реално "Булгаргаз" продължава да внася газ от Гърция, освен по-евтините азерски количества от 1 млрд. куб. м годишно. И то на цени, които формират вътрешна стойност на суровината от близо 58 лв./МВтч. през април.

За сравнение на газов хъб "Балкан" от началото на април борсовата цена е около 40 лв./МВтч в търговията за следващия ден.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

 • рукола Z

  11 Апр 2024 9:26ч.

  А защо не се казва, че това е пряка заслуга на Румен Радев и докога той ще излиза сух от всичко, което натвори? 🤔

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  11 Апр 2024 9:54ч.

  Салатата е във възторг от статия в Медиапул, писана от подкрепящи Украйна, нарекли се някакви елфи... Зеленчуците нямат мозък и това се учи в трети клас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  11 Апр 2024 10:48ч.

  Така е маруло, да подпишеш 10 годишен договор за АЕЦ Козлодуй с краварите, пак е на медиапул работа... нищо, че ти ще го плащаш. Вие, ако сте с къса памет, някои от нас се хранят правилно 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  11 Апр 2024 11:05ч.

  Румен Радев носи политическата отговорност за този договор - поради факта, че служебните правителства бяха определяни и назначавани от президента. Преди промените в Конституцията президентът бе и "контролния орган" за служебните министри. Трудно могат да минат обяснения, че не е знаел какво се подписва и случва. И понеже пораженията за държавата са големи, неговото поведение може да се тълкува и като национално предателство. За което парламентът може да започне процедура на импийчмънт. Той наказателна отговорност няма да носи (за разлика от служебният министър Румен Христов), но поне политически трябва да бъде изобличен и наказан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росен Христов е турски агент

  13 Апр 2024 8:54ч.

  Сключил е договор изгоден за Турция и неизгоден за България, ласкае се от това, че се е срещал с Ердоган, само че Ердоган се е срещал с него за да защити интереса на Турция, а кой ще защити интереса на България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  11 Апр 2024 11:37ч.

  Все пак въпросният договор с "Боташ" не е най-голямото предателство на българските национални интереси. Ако България окончателно подпише с "Уестингхаус" договор за нови реактори за стойност $35 млрд., това наистина ще бъде нечувано национално предателство. В началото на 2013 Бойко Борисов отхвърли предложението на "Росатом" за построяване на 2 реактора в Белена на обща стойност 14 милиарда лева. Тогава Борисов обясняяваше, че няма да са 14, а ще са 20 милиарда, и че той на такова финансово опустошение няма да подложи държавата си и народа си. Тогава високопоставени политици от Вашингтон начело със сенатора Маккейн скръцнаха със зъби и Бойко, който много обича да се прави на мъж пред ГЕРБ-лелки, бързо се съгласи като Зайко. Сега същият този кютюк, барабар с партията си, гласуват в парламента решение за 64 млрд. лева (по сегашния курс на долара). Или на практика за 4.5 пъти по-голяма стойност! Или с 50 млрд. лева повече! Кирчовците, Кокорчовците и Катамараните от служебните правителства изглеждат като дечица в детската градина в сравнение с Банкянския наглец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  11 Апр 2024 12:28ч.

  И в другата статия го писах: Защо им требваше на Кирчу и Кокорчо да се откажат от руският газ? Уж не бли съгласни да плащат в рубли? Ми те пак щяха да си плащат в евро или долари, а Газпром сам щеше да обмени полученото за рубли. На ви сега Боташ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  11 Апр 2024 16:17ч.

  Загубите нямат никакво значение. Важното е, че сме партньори само с демократични компании - американски и турски. И най-вече - важното е да се прецака Путин. Героям слава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  11 Апр 2024 21:09ч.

  Честно казано за Турция май е по-добре да не ни закача, че да може да ни дои тихо и кротко, като овца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бобо

  11 Апр 2024 21:21ч.

  Е, голям мерак да се линчува Радев. Ще излезе, че отново е много шум за нищо. Поне от обясненията на тъпите променкажии и от злобата на Гуци от бсп нищо ясно не може да се разбере. Но щом ПП и БСП се обединят срещу Радев, е ясно че целта е да ръсят небивалици. Крайно време е същите"патриоти" да си получат заслуженото за оклеветяване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Апр 2024 23:25ч.

  “ България подарява”. Нищо не “подарява”, има договор и го спазва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ч. Христов

  12 Апр 2024 9:05ч.

  Въпросът е: Какво е дала турската държава на тези калинки подписали договора и как се награждава това от НПК?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Апр 2024 13:29ч.

  Договора цели да се възмездят всички изселени след 1878 г Турски бежанци .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропуснати ползи

  12 Апр 2024 22:05ч.

  Не ясно след като договорът осигурява реална диверсификация, защото от там няма как да е руски втечнен газ и има възможност за транзит към Унгария и Австрия някой упорито го саботира за да го изкара престъпно. Абе има хора за бесене ама още не са си намерили сапуна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи