41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии

41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии

Автор: Арън Блейк, The Washington Post. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Когато във вторник вечерта президентът Байдън ще произнесе втората си реч за състоянието на съюза, една от основните теми вероятно ще бъде Украйна - особено в светлината на отслабващата подкрепа на Републиканската партия за финансиране на нейната защита срещу руската инвазия.

Писали сме за тази промяна в мненията и преди, включително и преди месец. Речта на президента на Украйна Володимир Зеленски пред Конгреса през декември изглежда не е променила много нещата, тъй като половината или повече от републиканците сега казват или че правим твърде много, за да помогнем на Украйна, или че трябва да спрем да финансираме нейната отбрана. Тези настроения в неговата партия накараха сегашния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти (от Калифорния) да предположи, че ръководената от него Камара може да не желае да изпраща повече пари.

Нова порция социологически проучвания преди речта на Байдън потвърждават еволюцията на това, което някога беше много двупартиен въпрос. Проучване на Washington Post-ABC News например показва, че половината от републиканците сега казват, че правим "твърде много" за Украйна. Това е повече от 18% през април 2022 г.

Още по-фрапиращо е, че според проучване на NBC News от миналата седмица 63% от републиканците са против "предоставянето на повече средства и оръжия на Украйна", а 32% ги подкрепят. Това е може би най-сериозният упрек на Републиканската партия към финансирането на Украйна в историята и идва в момент, когато администрацията на Байдън реши да започне да изпраща танкове.

Но тогава възниква въпросът защо? Не става въпрос само за финансовите разходи и всъщност не става въпрос за това, че републиканците застават на страната на Русия по отношение на Украйна, както веднъж заяви водещият на Fox News Тъкър Карлсън. Става дума най-вече за това, че те имат по-малко вяра във военните усилия на Украйна и все по-голям скептицизъм, че руската инвазия представлява заплаха за Съединените щати.

И може би най-забележителното е, че се очертава готовност да дадат на Русия част от украинската територия, към която тя се стреми.

Като цяло подкрепата за каузата на Украйна остава преобладаващо двупартийна. Но републиканците са по-скептични, че Украйна може да излезе победител. Проучване на Fox News, публикувано миналата седмица, показва, че демократите смятат, че Украйна печели войната с разлика 2 към 1 - 61% срещу 26%.

Републиканците обаче са разделени на две - 43% смятат, че Русия печели, а 42% - че Украйна печели. Това е второто проучване след изборите през 2022 г., което показва, че републиканците са по-склонни от демократите да смятат, че Русия печели войната.

Подобно проучване на Fox News от декември показва, че 34% от демократите смятат, че е "много вероятно" Украйна да оцелее след инвазията и да остане свободна страна, но само 15% от републиканците са съгласни с това.

Освен това републиканците са по-малко склонни от преди да вярват, че Съединените щати наистина имат някакъв залог във войната.

Проучване на университета "Маркет" от този месец показа, че 37% от демократите смятат, че това, което се случва с войната, има "голямо значение" за живота в Съединените щати, в сравнение с 24% от републиканците. И докато в началото на войната проучване на изследователския център "Пю" показа, че половината от републиканците смятат инвазията за "голяма заплаха" за интересите на САЩ, сега само 29% твърдят, че това е така. (Убеждението на демократите, че Русия е "основна заплаха" през това време е намаляло съвсем леко - от половината на 43%).

Може би най-поразителното обаче е готовността на Републиканската партия да отстъпи територията на Украйна в името на прекратяването на войната.

Ново проучване на "Галъп" дава на хората двоичен избор между подкрепата за усилията на Украйна да си върне територията и бързото приключване на войната - дори ако това означава, че на Русия ще бъде позволено да запази завладяната територия. Незначително мнозинство от републиканците избра първото, но 41% бяха готови да допуснат Русия да запази територията в името на прекратяването на войната. Това е в сравнение с едва 16% от демократите, които смятат същото.

А ако към това се прибави и финансовият въпрос, републиканците изглеждат още по-отворени към това Русия да запази някои територии. Проучване на общественото мнение, проведено през ноември за Чикагския съвет по глобални въпроси, постави донякъде подобна дилема: между подкрепа за Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", дори ако това означава по-високи цени на газа и храните в страната, или преговори за уреждане на въпроса, "дори ако това означава, че Украйна ще загуби някои територии". През лятото на 2022 г. републиканците бяха разделени по същия въпрос, но през ноември избраха по-бързото уреждане с почти 2 към 1 гласа - 63-33. Демократите по същество се преобърнаха, заставайки на страната на 61-36 в полза на "толкова дълго, колкото е необходимо".

Разбира се, това не е първият случай, в който американците подкрепят претенциите на Русия към украинска територия. Но когато през 2014 г. Съединените щати възприеха по-безцеремонен подход към анексирането на Крим от Русия, партийното разделение се обърна. Тогава именно републиканците бяха по-склонни да вярват, че подкрепата за Украйна е в национален интерес, и предпочитаха да заемат твърда позиция срещу Русия.

Подобни проучвания поставят нещо като проблем с кокошката и яйцето: може би все по-голяма част от Републиканската партия просто смята, че разходите не си заслужават, предвид несигурните перспективи за успех на Украйна. Или може би републиканците, които предпочитат по-неинтервенционистка външна политика по отношение на Украйна, запълват обратно причините за отдръпване от войната.

Но резултатът е един и същ: около половината или повече републиканци сега са доста скептични по отношение на продължаващото участие на САЩ, а мнозина в ГП са готови да дадат на Русия поне част от това, заради което тя нахлу в Украйна.

 

Източник: "Вашингтон Пост"

Превод: "Гласове"

 

 

 

Коментари

 • rover

  07 Фев 2023 10:57ч.

  само че руснаците не са съгласни. те си искат своите територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  07 Фев 2023 11:47ч.

  Кои са тия територии и на какво основание ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тулупе,

  07 Фев 2023 16:11ч.

  ако до сега не ти е станало ясно, няма смисъл и да ти се обяснява... Значи си безнадежден случай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  07 Фев 2023 11:58ч.

  Ако на американците им покажат и обяснят каква е реалната ситуация в Украйна и колко безнадеждно е да се мисли за нейна победа с връщане поне преди 24 февруари м. г., поне 80% ще бъдат спещу помощ за нея и риска от пряк военен сблъсък с Русия. Хич не си представят да губят за чужда сметка янките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • снимката е като 1000 думи

  07 Фев 2023 13:13ч.

  Ах, Тръмпе, искаш да си край ционисти, нали? Е това си има цена - трябва да изтърпяваш най-противния и разглигавен представител от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  07 Фев 2023 21:05ч.

  Заглавието,"са съгласни Русия да получи". 1.Можеш да си съгласен когато даваш нещо свое някому. 2.Имам сериозни съмнения,че руснаците ще питат някого,а още по малко ще искат разрешение от когото и да било как да постъпват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • один человек

  08 Фев 2023 4:19ч.

  От 8-9 век това са територии на Старая или Древноя Русь. Изконно руски земи. Но за съжаление Зеливова каза че ще строи база за 6 американски флот в Черно море и се заигра с не който трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналогия

  08 Фев 2023 9:50ч.

  По вашата логика българските земи са изконно римски или османски, щото са били владяни през вековете от съответните империи?! Е, за ваше съжаление не са завладявани от Руската империя и няма как да станат рашистки:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Действителната логика е

  09 Фев 2023 10:16ч.

  че тези земи са населени с руснаци и режимът на Зеленски не направи нищо друго за тях, освен да ги тормози и избива. А вашата "аналогия" е с липси на логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При Доналд Тръмп всички пътища водят към Путин

  08 Фев 2023 9:56ч.

  Дори и руснаците да раздават бонуси, за да се убиват американци, Тръмп няма да се откаже от целувките в Путьо. >>> https://e-vestnik.bg/32581/tramp-putin-i-aferata-s-ruskite-bonusi/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  08 Фев 2023 18:55ч.

  Скоро нека се съгласят и Аляска да върнат! Ако не доброволно, то може и на сила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ги пита американците

  10 Фев 2023 21:20ч.

  Украйна не може да спечели война, която Русия не може да загуби. Точка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро

  10 Фев 2023 21:23ч.

  Войната в Украйна ще завърши, когато една от страните свърши ресурсите. Е, няма да е Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи