WSJ: Обсесията от изменението на климата е истинско психично разстройство

WSJ: Обсесията от изменението на климата е истинско психично разстройство

Автор: Алисия Финли, The Wall Street Journal

Тревожните истории за времето, а не самият топъл въздух, са в основата на тревогата и страха на левите.

Медиите искат да знаете, че навън е горещо. "Спешна ситуация, свързана с горещините: Почти половината от САЩ са изложени на риск", обяви CNN миналата седмица, когато температурите в по-голямата част от страната се покачиха над 90 градуса по Фаренхайт (32 градуса по Целзий).

Ако горещите вълни бяха толкова смъртоносни, колкото се твърди в пресата, Хомо сапиенс не би могъл да оцелее хиляди години без климатик. И все пак сме тук. Хората са показали забележителна устойчивост и адаптация - поне до наши дни, когато половината от обществото загуби хладнокръвие заради климатичните промени.

"Екстремните температури вредят на психичното ни здраве", предупреждава скорошно заглавие на Bloomberg. Очевидно всеки социален проблем под слънцето сега се дължи на изменението на климата. Но тревожните истории за лошото време са тези, които подхранват психични отклонения, достойни за DSM-5 (Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства в САЩ, пето издание), а не самият топъл летен въздух.

Статията на Bloomberg цитира анализ от юли в медицинското списание "Лансет", който установява слаба връзка между по-високите температури и самоубийствата и психичните заболявания. Но в проучването колективните доказателства се оценяват като "ниско сигурни" поради противоречивите резултати от изследванията, методологиите, измерваните променливи и дефинициите. Авторите също така отбелязват, че "изменението на климата може да не увеличи непременно проблемите с психичното здраве, тъй като хората могат да се адаптират с течение на времето, което означава, че по-високите температури могат да станат нормални и да не се преживяват като аномални или екстремни".

Е, да. Преди медиите да започнат да съобщават за предполагаемите температурни рекорди и за научните доказателства, които са доста несигурни - горещите вълни се третираха като нормална част от лятото. Неприятни, но в преносен смисъл - нищо, заради което да се поизпотиш, освен жегата.

Въпреки това според доклад на Световната здравна организация от миналата година самото "осъзнаване на изменението на климата и екстремните метеорологични явления и техните последици" може да доведе до множество болести, включително обтегнати социални взаимоотношения, тревожност, депресия, насилие от страна на интимния партньор, безпомощност, самоубийствено поведение и злоупотреба с алкохол и наркотици.

Проучване, проведено през 2021 г. сред младежи на възраст между 16 и 25 години в 10 държави, включително САЩ, показва, че 59% от тях са много или изключително загрижени за изменението на климата, а 84% са поне умерено загрижени. Четиридесет и пет процента твърдят, че са толкова притеснени, че се затрудняват да функционират ежедневно, което е определението за тревожно разстройство.

"На първо място е наложително възрастните да разберат, че младежката тревожност за климата (наричана още екотревожност, соласталгия, ековиновност или екологична скръб) е емоционално и когнитивно функционален отговор на реални екзистенциални заплахи", се казва в редакционна статия от 10 май в списание Nature. "Въпреки че чувствата на безсилие, скръб и страх могат да бъдат дълбоко разрушителни - особено за младите хора, които не са свикнали с дълбочината и сложността на подобни чувства - важно е да се признае, че тази реакция е рационална."

Тези тревоги не са по-рационални, както и заплахите от изменението на климата не са екзистенциални. По-подходящият термин за този страх е климатична хипохондрия.

В началото на този месец списание New Yorker публикува материал от 4 400 думи, озаглавен "Какво да правим с климатичните емоции", от Джия Толентино, жена, която е обхваната от такава невроза. "Може би е невъзможно да се замислим сериозно за реалността на климатичните промени за повече от деветдесет секунди, без да се почувстваме депресирани, ядосани, виновни, огорчени или просто луди", пише г-жа Толентино.

"Преди няколко години, когато четях доклад за климата на телефона си в ранните часове на сутринта, изпаднах в стандартна емоционална спирала, мислейки за всичко това", спомня си тя. "Наскоро ни се беше родило и бебе, чийто въглероден отпечатък вероятно вече надхвърляше този на цели села в Бурунди. Играех си на игра с потребителските си желания."

Г-жа Толентино описва как климатотерапевтите могат да помогнат на пациентите да се справят. "Целта не е да разрешим натрапчивото чувство и да го загърбим", а както я съветва един терапевт, "да се стремим към средна точка на устойчив дистрес". Дори отчаянието на климатичните левичари трябва да бъде "устойчиво".

Не е трудно да се забележи, че днешните снежанки смятат горещото време за отклонение, подобно на начина, по който възприемат нормалните чувства като тревога или тъга. Но в климатичната тревога няма нищо нормално, въпреки твърденията на левите за обратното.

Прогресивните хора могат дори да използват климатичните промени, за да изместят други свои тревоги - например тази да имат деца. Репортер на Vox, който се занимава с психично здраве, наскоро писа за стреса, свързан с климата, и за това как "някои хора дори се борят с екзистенциалния въпрос дали да имат деца заради човешката тежест върху ресурсите на планетата".

Изместването е неадаптивен механизъм, чрез който хората пренасочват негативните емоции от едно нещо към друго. Г-жа Толентино разказва как един от пациентите, които е интервюирала, е осъзнал чрез дълбок размисъл, че "понякога е използвал тревожността за климата като кошче за своите собствени, по-интимни проблеми".

Климатичните хипохондрици заслужават да бъдат третирани със съчувствие, подобно на всички, които страдат от психични заболявания. Те обаче не трябва да очакват всички останали да разрешават техните неврози.

Източник: The Wall Street Journal

Превод: "Гласове"

Видео от 2019 г.

 

 

Коментари

 • rusnak

  01 Авг 2023 12:25ч.

  Няма ли как да се измисли някаква ментална инженерия, с която да накарат хората да мислят жегата за студ, като мъжете които се мислят за жени и обратното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За климат обсебсията –

  01 Авг 2023 12:26ч.

  има ли го, няма ли го и какво да се прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янус

  01 Авг 2023 12:38ч.

  Промяната на климата, какъвто наистина се наблюдава, няма нищо общо с човешката дейност. Това са нормални планетарни цикли, свързани от своя страна с дълговременните подобни цикли в Слънчевата система, нашата галактика и т. н. Ние можем само да отровим въздуха, водата и почвата. Това са ни възможностите, както и с действията по т.н. зелена сделка да вредим на животинския свят. Като обобщение - ние сме най-вредното същество на тази прекрасна планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  02 Авг 2023 11:10ч.

  съгласен, напълно. за съжаление, срещу глупостта самите богове понякога са безсилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта е хората да бъдат люшкани от стрес в стрес.

  01 Авг 2023 12:42ч.

  Това е един от най-ефикасните начини за депопулация, наред с храните, медикаментите и войните. Стрес, страх, несигурност и отчаяние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта може да е била и директно политическа

  01 Авг 2023 18:43ч.

  чрез ООН да набедят за най-големи замърсители Китай, Русия и да им ударят санкции и бойкоти... ама май не върви тая работа. Преди години, когато почнаха да раздуват климатичната истерия, може да са се надявали на успех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  01 Авг 2023 12:47ч.

  Грета е пример за психичното заболяване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  02 Авг 2023 11:14ч.

  по-скоро, грета е пример за безскрупулно използване на болен човек за нечистоплътни цели. нещо характерно за носителите на ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Психиатър специалист

  01 Авг 2023 13:00ч.

  Разбира се че обсесията от “изменението на климата” е психично заболяване. Това е психоза от групата на екзогенните психози, още наричани “реактивни психози”. Досущ идентична с мизофобията “Ковид 19”. Тези психози се индуцират от медиите и съответно лечението им изисква освен психофармака, пълно откъсване от медийното облъчване за болните. Много трудно постижимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  05 Авг 2023 15:45ч.

  Уважаеми докторе, за да бъде ефикасно едно лечение, абсолютно необходимо е авторите и разпространителите на психозите да бъдат физически обезвредени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лечението - пазете сърцето горещо и ума хладен

  01 Авг 2023 13:01ч.

  Една седмица, веднъж дневно, преди лягане да се чете това: - "Не, нямахме най-горещата седмица от 100 хиляди години насам... или как хората биват ослепени от безсмислени статистики". https://off-guardian.org/2023/07/12/reality-check-no-we-didnt-just-have-the-hottest-week-in-100000-years/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достатъчно е да се четат ежедневно само

  01 Авг 2023 13:10ч.

  Псалом 26, Псалом 50 и Псалом 90, с "Богородице Дево" между всеки. Отнема 5 минутки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  01 Авг 2023 13:07ч.

  След цятата тази боза ми стана жал за тези хора. Богати, но изкукуригали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  01 Авг 2023 14:12ч.

  Изкукуригали наистина и при това напълно. Западняците се оказаха много лесно манипулируеми същества. И много семпли като цяло. Началото на нормализацията ще дойде от източна Европа . Всъщност руснаците вече я започнаха Бог да им даде сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  01 Авг 2023 14:44ч.

  Резултат от тяхната образователна система! Споко! Същото ще се случи и тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си, Хаха!

  01 Авг 2023 15:09ч.

  Като замениш образованието с индоктринация, смисъла с чувства и науката с политика получаваш точно описаното от статията. А като гледам масата от бъдещото поколение, изпитвам ужас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа...

  01 Авг 2023 17:22ч.

  Гузен негонен бяга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Тинтин Т.

  01 Авг 2023 17:24ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • офф!

  01 Авг 2023 17:38ч.

  През зимата ще кажат (пак), че навлизаме в миниледникова епоха. Изобщо, нищо ново в медийте под слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  02 Авг 2023 2:04ч.

  а заветите на Грета Тунберг? всъщност тя ако иска да се бори с климатичните промени, защо не отива да засажда дръвчета по периферията на южна Сахара?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СО2 издишащи

  02 Авг 2023 13:16ч.

  Ограничете дишането!!! То убива!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи