Русофобски пацифизъм, или за подмяната на 3 март с 11/24 май

Русофобски пацифизъм, или за подмяната на 3 март с 11/24 май

Глобално versus национално

Трети март няма глобално/интернационално значение, той е български/национален и е за третото начало на българската държава.

Привържениците на 11 май като “глобален празник” забравят глобалисткия/католическия/вселенския поглед към деня на светите братя Кирил и Методий.

На 11 май 2018 г. папа Франциск напомня с благоговение, че светите Кирил и Методий успяват да “преодолеят разделението, възникнало между християнските общини с различни култури и традиции”, поради което папа Йоан Павел II, който на 31 декември 1980 г. ги обявява за съпокровители на Европа, ги назовава “истинските предтечи на икуменизма” [1].

Пацифизъм versus памет

Често срещано е обвинението към Трети март, че разделя и “не носи мир”. Националната памет не е, за да има мир, а за да е жив споменът за историческата истина, а тя е, че третата българска държава е отвоювана от Русия след пет века бездържавие под османски гнет. След пет века именно в Русия е отпечатана и първата служба на св. св. Кирил и Методий през 1862 г., отслужена в храма “Света Татяна” на Московския университет “М.В. Ломоносов”. Днес се строи втори храм на Московската алма матер и той ще носи името на светите братя Кирил и Методий.

Държава значи сила, бездържавие значи безсилие, а то се отразява на всичко. Без държава и под турско робство камбаните на църквите, вкопани в земята, не бият, мълчат с вързани езици. Впрочем и днес в съседна Турция не можете да чуете камбанен християнски звън. Нашата желязна църква на Босфора – “св. Стефан,” мълчи. Безмълвна е и църквата ни “св. Йоан Рилски” в Екзархията, оградена с висок дувар и бодлива тел – така е, мълчиш, когато нямаш държава/сила.

Замлъква и вселенският патриарх на Богоявление, когато мюезинът се извива и той прекъсва освещаването на водата, слушайки ходжата, защото е турски гражданин. [Има официално видео от Истанбул, 19 януари 2019 г.]. Трети март ни превръща от турски поданици в български граждани – затова е национален празник.

Трети март, Санстефанска, или “Свети Стефанската България”, както я нарича екзарх Йосиф в дневника си, е спомен и за границите на Българската екзархия, в чиито предели са Охрид, Скопие, Битоля… Какво се случва след Берлинския конгрес с пределите на Българската екзархия извън Княжество България и Източна Румелия? Сърбия окупира Нишка, Пиротска и по-късно Скопска епархия. Защото без държава си безсилен.

Но защо да обиждаме нашите съседи? Нека 11 май носи “послание за мир”. А дали нашите съседи не се обиждат и от историята на Българската православна църква? За северомакедонците от бивша Югославия 24 май е “Ден на всеславянските просветители и учители” или “Ден на солунските братя Кирил и Методий” – нито дума, намек дори за България – глобално значение, може би, за да се скрие липсата на локално/северомакедонско.

Български флаг versus чужди знамена

Нима Самарското знаме е чуждо?

Самарското знаме свързва 3 март с 11 май, а не ги противопоставя, от едната му страна е Иверската Света Богородица, а от другата са светите братя Кирил и Методий.

Самарското знаме е осветено в Плоещ на Гергьовден – 6 май 1877 г., от българските духовници архимандрит Амфилохий /Михайлов/ и отец Петър /Драганов/. За боевете за Стара Загора архимандрит Амфилохий е награден с неперстен кръст с Георгиева лента. [2]

Над 300 български духовници, редом с опълченците и с руските войни, пазейки духа им, участват в националното освобождение на България, за което е националният ни празник. Българското духовенство е част от живата история на 3 март.

Нагръдните икони и кръстове сред личните вещи на руските войни от висшия офицерски състав до обикновените войници, открити в братските могили, реликви от Освободителната Руско-турска война 1877–1878 г, също са част от свещената памет за 3 март.

Български versus славянски

Оказва се обаче, че разделение в българското общество може да се породи и от формулировката на празника – 11/24 май. Локалният патриотизъм с върховномакедонски акцент не понася “славянското” в 24 май. От празник на българската просвета и славянската писменост – каквато е историческата реалност, 24 май бе преименуван през 2020 г. на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”. “Обединенопатриотична” България се отказа от приемствеността между глаголицата и кирилицата, т.е. от връзката между светите братя Кирил и Методий и техните ученици св. св. Климент, Наум, Сава Горазд и Ангеларий. Фиксацията върху азбуката скрива смисъла на Просвещението – християнизацията на България.

В българския всеучилищен химн “Върви, народе възродени” Стоян Михайловски не се обижда от славянското и нарича светите братя Кирил и Методий “апостоли високославни, звезди върху Славянски мир”, “отци на българското знанье, творци на наший говор мил”, “о, вий, които цяло племе извлякохте от мрътвина” [3].

От “мрътвината” на езичеството ни извадиха Светите Седмочисленици, а от “мрътвината” на бездържавието, петвековното историческо безвремие, ни изведе Русия, затова е паметта за 3 март, благодарната памет, без гняв, без комплекси, а с радост.

11 май е празник и под османска власт, “даскалският празник”, както го нарича Иван Вазов, но как е празнуван той – “…след “песента на Кирила и Методия: „И след тисяща години“, съчинена от пловдивския учител Якима Груев. После изпяхме песента в чест на султана: „Нушири нур Абдул Джихан“, също произведение на Груева. Агата, със светнали от щастие очи, си гладеше брадата пред вида на тая бъдеща покорна рая на негово величество султана.

– Ашколсун, чоджуклар (Да сте живи, деца!) – каза той, когато се свърши турският химн”.

А после, извън училището, пеят “българската тогавашна марсейлеза: „Поискал гордий Никифор“. Гърмеше ли, гърмеше марсейлезата! Ръцете на учителите махаха застрашително при кръвожадния стих: „Сечи, коли, отечество да се освободи!“ (Чинтуловите бунтовни песни още нямаше и тая ги заместяше.)” [4]

Паметта не е, за да има мир, нито да няма обидени, а за да пази спомена за истината. Църквата помни/поменава всеки ден православните български царе, освободителя нашего Александра Николаевича и всички войни, паднали за вяра и за отечество.  Църквата ще бъде до края, но държавата ни ще я бъде, докато помни/празнува Трети март.

--------

[1] https://www.vaticannews.va/ru/pope/news/2018-05/papa-svyatye-kirill-i-mefodiy-napominayut-nam-ob-obshchem-nasled.html

[2] Светлозар Елдъров. Православието на война. Българската православна църква и войните на България 1877–1945. София, 2004 г.

[3] Стоян Михайловски. “Кирил и Методий” проект за български всеучилищен химн. – В: “Мисъл”, 1892, кн. 9–10, 597–599. http://bgmodernism.com/Misul_g_1_1892_kn_9-10

[4] Иван Вазов. Големият ден, май 1920 г. – В: Спомени.  https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=17567&Level=2

 

 

 

 

Коментари

 • Майна

  14 Май 2022 9:31ч.

  Дето викаше един преподавател по руска литература от СУ - великите руски писатели винаги са били против самодържавието. За разлика от тукашните путинофилки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв СУ те гони бе, илитерат ?

  14 Май 2022 9:36ч.

  Максимум да имаш ПУ-то , последно убежище на мързеливите и бездарни селяндури от южна България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Май 2022 9:44ч.

  Бе, ти българския не знаеш, седнал си великите руски писатели да прецитираш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  14 Май 2022 11:36ч.

  ще ти го обясня като се тебе, понеже си много умен - ако Толстой или Достоевски бяха живи щяха да се обявят срещу Путин и тая безумна война, която води и която е срещу интересите на самата Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гинка

  14 Май 2022 12:19ч.

  Много е смешно, когато човек с образование, получено преди 89 година, да прави подобни коментари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до Майна

  14 Май 2022 12:35ч.

  Дете на безбрежната омраза към всичко руско. Кажи ни кога говори с Достоевски и Толстой? И защо се опитваш да слагаш думи и мисли в устите на покойници, когато всяко нещо си има своето време и място ? За днес достатъчно си заслужи евроцентовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си жив е борба

  14 Май 2022 9:52ч.

  същото е и с народите. Много национални празници по света честват освобождение от чуждо иго, ама критиките за разделение обират слабите щото е лесно и безопасно да бъдат нападани. 4-ти юли не е ли също повод за разделение на САЩ и Англия, само че никой не смее да го напомни на манифестациите им. Ако вътрешно сме разделени сме свършени, като организъм нападнат от вируси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 10 май в сутрешния блок на БНТ, към 7 без нещо, млад коментатор на събитията около честването на Деня на победата пред Паметника на Съветската армия каза

  14 Май 2022 9:53ч.

  приблизително следното: Пред паметника имаше и чужди знамена - руски, съветски, САМАРСКИ!!! Невежество не само сред "простите избиратели" на някои партии, ами и в БНТ- то, което тръгнало да задава посока на мисловната дейност на българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът Стоянов и компания се тюхкат, че в центъра на София

  14 Май 2022 9:59ч.

  имало паметник на руски цар (Александър ІІ), най-голямата катедрала носела името на руски светец (Александър Невски, патрон на Александър ІІ) и сградите на основните органи на управление били на булевард с името на руски княз (Дондуков - Корсаков). Обаче не ги избива на комплекси, че князете и царете им са били немци. За немци може, за руснаци не може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  14 Май 2022 10:27ч.

  Има един тънък психологически момент, любовта към Русия да стъпи върху омразата към турците. И понеже турци в България има и днес, и понеже Турция ни е съсед, Русия да се окаже в ролята на наш спасител и гарант. И това прозира в тезите на авторката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Турция съществува от 1923 г.

  14 Май 2022 10:43ч.

  а България е освободена от Османската империя, която е религиозна средновековна държава. Нейният султан е бил шах-ил-ислям, у него е била сабята на Мохамед, а държавата му е била на мюсулманите, с арабска писменост и смесен език. Това не са само ист. справки, кланетата в Батак и не само, са дело на българи мохамедани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 10:54ч.

  Прочетете статията и след това погледнете повдигнатото в болд. Колцина са светлите умове в нашата страна, които могат: Изваждане на съдържателни акценти със значение което свързва, хвърля мост между история, настояще, бъдеще; поставя на дневен ред изначални въпроси: кои сме ние, откъде идваме, как стигнахме дотук, върху какво да стъпим и имаме ли въобще път напред заедно?!; А искаме ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дивотии и простотии

  14 Май 2022 11:34ч.

  Статията допуска един куп груби грешки, и е трудно да си мислим, че не е нарочно! Т. нар. кирилица е коптската азбука, която произхожда от гръцката. Добавени са 1-2 знака и малко е разбъркана последователността. Кирил и Методи НИКОГА не са разпространявали кирилицата. Кирил и Методи по произход и професионална биография са гърци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дивотии и простотии

  14 Май 2022 11:36ч.

  Те НИКОГА не са били в България, и не са общували с български владетели или други началници. Учениците им случайно идват в България, просто щото нямало къде другаде да избягат. Провалят се в опита да въведат глаголицата. Неизвестно как, кога и къде се решава да бъде въведена коптската азбука - държавата финансира това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дивотии и простотии

  14 Май 2022 11:39ч.

  Мога да продължа, но не виждам смисъл. Образовайте се малко, БЕ! И се опитайте да мислите с главите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Образовайте се и вие

  14 Май 2022 11:49ч.

  аман от тази азбука. Проблемът тогава не е била самата азбука, именно затова така лесно се е минало от глаголица на кирилица, за удобство на тогавашната българска администрация която дотогава пишела на гръцки. Проблемът е бил да се превежда Библията и проповядва на нов език вместо античните езици, именно за това К и М са отишли във Ватикана и са станали светци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 13:56ч.

  Диви и прости са тези антибългарски елементи, които не знаят и не тачат своя род и език! Типичен дивак и простак е горният отворко. Истинският принос е осмисляне на културната необходимост на някаква народностна (етническа) общност да ползва писмовен език, който е съобразен с фонетичните и др. особености езика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 14:00ч.

  Доколкото нито един от наличните знакови системи не е отговаряла на водещата потребност, съставена е нова. Естествено, че графично е имало заемки, но какво от това. Това е просто техническата страна на въпроса. Диваците и простаците не могат да отделят същността от формата, капацитетът не им стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 14:06ч.

  Историята има навика да си прави шеги. По времето на светите братя, че и до много по-късно нямало и никога не е имало държава Гърция. За сметка на това и преди това, пък и по време, че и в много по-късни периоди, та до ден днешен винаги е имало държава България. За етнически, езиков и фонетичен строеж на гр. Солун не ми се говори, излишно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Умнико",...

  14 Май 2022 14:11ч.

  ...по същата логика педерунгелите от Запада от Виена до Вашингтон трябва даде срамуват от азбуката си, защото не е дизайнерска, а заемка? Не дай Боже слепо да прогледне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма плюнчене с тази азбука, защото няма нищо друго останало

  14 Май 2022 15:35ч.

  още как България е имала нужда от нея, както и че си запазила името досега. И какво от това? Полша, Чехия и прочие славяни да не би да ползват кирилицата? България е от 1300 години, но през половината от тях не е съществувала като държава, това си личи по робския ни манталитет сега. Всичко е стечение на обстоятелствата и трябва да се приеме каквото е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особенности на българското ибрикчийство

  14 Май 2022 12:38ч.

  "Проблемът е бил да се превежда Библията и проповядва на нов език вместо античните езици, именно за това К и М са отишли във Ватикана и са станали светци.";Гениално,гениално умозаключение. Боже колко мъка има по тоз интернет. и какви гении ни осведомлюват за своите мисловни напани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пише се напЪн

  14 Май 2022 12:49ч.

  а за Борба с триезичната догма – Венециански диспут "Пенчо бре чети" на https://bg.wikipedia.org/wiki/Константин-Кирил_Философ#Борба_с_триези

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човекът иска да каже, че с освещаването на глаголицата от папа Адриан ІІ

  14 Май 2022 12:51ч.

  е нарушена 9-вековната Триезична догма и славянският език става четвърти литургичен език, което се приема като международно признаване на славянска етно-лингвистична група в Европа. Именно признаването на славянската азбука от Папството, на последното не пречи през ХХ век да канонизира Кирил и Методий за светци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адриан II е римски папа от 867 до 872 г. Произхожда от знатно римско семейство от род Колона и става папа през 867 г. година в напреднала възраст.

  14 Май 2022 14:18ч.

  Сиреч това е 200 години преди. Великата схизма, когато все още християнството е било единно в православието си и западната църква не е била сизматично еретическа каквато става след 1054 г. до ден днешен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особенности на българското ибрикчийство

  15 Май 2022 15:53ч.

  За таквизи кат по горният е все тая,напън или напан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква "триезична догма"?!

  15 Май 2022 17:49ч.

  Армения (първа приела християнството като държавна релифия - е, спорят с Грузия), Етиопия, малоазиатските християни говорещи на сирийски (арамейски), да не са литургисвали на македонски?! Египет - коптските литургии запазени и досега?! Прочетете нещо по литургика - барим от Педивикията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паметта не е, за да има мир, нито да няма обидени, а за да пази спомена за истината.

  14 Май 2022 12:38ч.

  Taka e, a по конюктурни съображения истината никога не е удобна, следователно е нужно да се забрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много академично

  14 Май 2022 13:25ч.

  Май противопоставяме на русофобския пацифизъм русофилско военолюбие. Съпроводено с фриволни твърдения за няколкото български църкви в Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русофобският пацифизъм"

  15 Май 2022 17:52ч.

  при всички напАни не успя да докара ракетите с малък радиус на 500 км от Москва... Пустото русофилско войнолюбие му попречи в тая миротворска задача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • раджа йога

  14 Май 2022 13:35ч.

  Бих допълнил авторката: Трети март е не само третото начало, но и Третото око на българската държава, което, за жалост, все още не е отворено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Църквата ще бъде до края, но държавата ни ще я бъде, докато помни/празнува Трети март.

  14 Май 2022 14:06ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 14:12ч.

  "Учениците били на зор, нямало къде да отидат, но дошли в България, където било много подходящо за тях!" Така го разбрах този епизод и откривам в него нотки на монументалност и епохалност, с претенция за докосване до вечността. Да, да, интернетът е изключително държелив и търпелив, щом е в състояние да понесе и преживее цялата тази логическа нищета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дошли са в България, защото

  14 Май 2022 14:29ч.

  Климент и Наум са били българи. А и България е другата славянска държава тогава, освен Великоморавия, която би могла да подкрепи славянска писменост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 14:43ч.

  Правилно! Ако изкажем, че братята са дипломати на императорски двор, наследник на елинистична традиция и римско-императорски поведенчески мотиви и рефлекси, вкл. политическо поведение, кои са били държавните образувания, към чиито потребности потенциално е насочено делото им. Номер 1: България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акценти и въпроси

  14 Май 2022 14:46ч.

  Отиването на братята на мисия първо във Великоморавия е резултат на политическо решение, стечение на обстоятелства, част от които може и да останат скрити за съвременниците. А завръщането на учениците им в България е най-естественото и практически единствено възможното решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От всичко написано дотук бих могла да кажа, че 11 / 24 май не е подходящ за основен национален празник на българите.

  14 Май 2022 15:46ч.

  За мен 3 март е рожденият ден на Третата Българска държава в етническото й землище. А пък това кой ни освободил, защо ни освободил, защо пък после Западът и Русия проявяват класическия си конфликт на наша територия и ни парчатосват на 5 по-големи големи част - въпрос на история, която трябва да приемем такава, каквато е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинските русофили

  14 Май 2022 19:02ч.

  Есть Россия Пушкина,неть Россия Пу,Пу,Пу....Путина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такъв тюрлю гювеч

  14 Май 2022 19:14ч.

  Че е млада манипулативна червена професорка,достойна наследничка на бабката професор Искра Баева. ,няма спор.Ама така да изсмуква от пръстите си ,да забърка такъв исторически тюрлю гювеч е вече въпрос на ментално отклонение или по-меко,научен капацитет,въпреки титлата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • окаян студент

  15 Май 2022 9:28ч.

  Преди да критикуваш професори, първом се научи да пишеш правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, забравила си е очилата

  15 Май 2022 17:56ч.

  баба Яга. Или пък толкова го е закъсала, че няма пари за комп, а на тоя запетайката засича. Жалка картинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления!

  15 Май 2022 2:43ч.

  https://youtu.be/wpuyFaGSvHk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  18 Май 2022 22:56ч.

  Дърев на млади години. Ще завърши като нея, след като я употребят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи