Найден Тодоров: Има културни институции, в които има заплати, близки до социалните помощи

Найден Тодоров: Има културни институции, в които има заплати, близки до социалните помощи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за "Денят на живо''.

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. "В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари - има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП", заяви той.

"Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'', категоричен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights.  Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли. 

Източник: NOVA 

 

 

 

Коментари

 • джо гладника

  19 Юли 2023 14:20ч.

  "Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град" -- софиянци са категорични - искат си васко кръпката. това е върхът на кОлтурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българско кОлтурно име

  19 Юли 2023 14:43ч.

  Правец арт найтс. Найс, а?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  19 Юли 2023 18:26ч.

  Триенето на коментари от редакторите на сайта показва предубеждение! Жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  19 Юли 2023 20:33ч.

  Изгледах ТВ репортажа към дописката, посветен на Найден. Впечатлиха ме две неща: новата брада върху понапълнелите бузки на самовлюбения диригент и второ - неговото умение активно да жестикулира с ръце, докато говори. Така той отклонява вниманието на слушателя от глупотевините които изрича. Очевидно е, че "Америка зад България" продължава да инвестира в любимеца си Найден. Сигурен съм, че той е бил изпратен на ускурен летен курс в ашрама на Шри Шри Бхуми-Вайцман Цукерторт - гуру на невербалната комуникация. Сега Найден по-добре се изразява невербално, отколкото музикално. Не знам защо, но това човече ми е страшно противно. Едва ли има друг музикант, който необяснимо защо така силно ме отблъскава. Интуитивно усещам, че душата на Найден не е душа на свободен артист, а на хитреещ, плашлив, мазен и потен чиновник. Усеща се, че страшно иска да печели, но не знае как. Противоречието е, че не е безсребърник, а в същото време му липсва размахът на смел комбинатор. Бедната му като като църковна мишка фантазия клечи и медитири около правешкия гьол. Не може да измисли нищо повече от концерти около брега му, носещи гръмкото название Моцартовите празници или пък претенциозното Pravets Art Nights с ята комари и чалга трели долтащи от близките кръчми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  19 Юли 2023 20:54ч.

  Подарявам на попадналия в творческа криза Найден една лятна филхармочна бизнес идея. Тя е подобна на Остап Бендеровия проект, превръщаш скромното градче Васюки в световна столица на шахмата. И така - срещу скромен хонорар чиновник от общината в Залцбуг ще намери подходящите документи. Те ще докажат, че родната къща на Моцарт, находяща се на Хетрайдегассе, 9 е строена от трънския майстор Стойне Милачкин. Той, заедно със сръчната си дюлгерска бригада от трънчани построява къщата за две години. Това е достатъчно основание Найден да основе летния музикален фистивал "Дудайку на Ерма". За непознаващите трънския край пояснявам: дудайка местното название на дървена свирчица, а Ерма е реката, преминаваща през гр. Трън. Прощъпулникът на фестивала ще е скромен. Музикантите са насядали по брега на реката. Събули са обувките и са навили крачолите. Краката им се плацикат в бистрата прохладна вода. Те музицират, а Найден дирижира. Той е без фрак, само по гащи. Стиска любимия си батон и от време на време самовлюбено съзерцава прекрасния си лик, трепкащ във водата на Ерма. За начало филхармониците са пордбрали потпури от Моцартови залъгаки - "Котешки марш", "Малка нощна музика", Mozart String Quartet K.387, "Ой Димитро, ле русокосо момиче" - с оригинално вокално изпълнение на великата Гюрга Пинджурово, миксирано с оркестрова обработка на филхармоника Найден. Концертът по традиция завършва с трапеза на площада - бира, кебапчета и надсвирвания. Читателят сигурно се досеща какво ще се сервира на публиката на петия фистивал "Дудайку на Ерма". Най-достъпно в менято ще е Champagne Veuve Clicquot Brut NV, хайвер от говорящи есетри от Беринговия проток, филе от сьомга приготвено върху огън от дъските на кораба "Фрам", който през 1894 достига 81° с. ш. Тогава в Трън ще е завършена сградата на Трънската опера по проект на самия Норман Фостър. "Тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам Дано".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи