Изпратихме още 100 наши войници в Афганистан

Изпратихме още 100 наши войници в Афганистан
Военнослужещите от 34-ия контингент от Въоръжените сили бяха изпратени с тържествен ритуал днес за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. В него участваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

 

„Имайте примера, професионализма, войнската доблест и отговорността на генерал Владимир Вазов, който преди близо 100 години не само разгроми противниците си на Дойранската позиция, но и създаде една легенда, една епопея на героизма на Българската армия. Следвайте неговия пример“. С тези думи заместник-министър Величков се обърна към военнослужещите. Той напомни, че на днешния ден отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Голяма Богородица. „Пазете я, носете я в сърцата и душите си, за да ви пази и тя вас“, каза заместник-министър Величков и по традиция подари на личния състав на контингента икона на Свети Георги Победоносец.
 
 
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи на националния командир полковник Светослав Халваджиев сертификат за готовността на контингента да участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.


На церемонията присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, заместник-кметът на град Карлово Антон Минев, представители на държавната и местната власт.
 
Тридесет и четвъртият контингент е в състав от над 100 военнослужещи. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.


В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар. Екипът от съветници ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери ще изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.


 
 
 
 
 
 

Коментари

 • mathur

  15 Авг 2017 18:17ч.

  А тук няма кой да защитава България....Умници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Илия

  15 Авг 2017 18:21ч.

  Едно въпросче... Кой събира парите за това, че изпращаме войска в Афганистан? Питам защото куп НАТОвци изтеглиха своите войски от там. Явно се плащат едни пари за пушечно месо, та кой/кои е/са той/те? Апропо, къде е Сидеров?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • D-r D

  15 Авг 2017 18:50ч.

  Какво ще търсят там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал Вазов ли, гиди маскари с маскари

  15 Авг 2017 19:34ч.

  Под подметките на генерал Владимир и генерал Георги Вазов право се разхождаш, нищожество! Не ги петни с неуместното си плямпане! Те са защитавали Родината си - България, честта и достойнството й, а не са били наемници на стотици километри от нея по чужда воля и под чужд диктат. Пфу, не остана нищо, което да не опетнихте с долните си продажни душици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За чия кауза?

  15 Авг 2017 19:52ч.

  Има едно момче в нашия блок, беше в Афганистан! Всички знаят, че той е тоя, дето периодично блъска нещо по стените у тях и крещи. Освен това редовно стреля от балкона във въздуха. Добре че е на осмия етаж! Да, купи си апартамент като се върна, панелен насреща, но психически е много зле. Все при майка си идва и стреля във въздуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  15 Авг 2017 20:08ч.

  Нашите наемници (те не са българска войска, те са наемници) в Афганистан имат почетната задача да носят караулната служба на авиобазата в Баграм. Преди години обслужваха и полева баня, в която се къпеше персоналът на авиобазата, не знам дали още е така. А дали някой още си спомня защо през 2001 година САЩ нахлуха в Афганистан? Ами да търсят Осама бен Ладен, когото намериха след десет години в съседния Пакистан. Но не бързат да си тръгнат от Афганистан! Евроатлантически ценности, мила моя майно льо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Географски паралели

  15 Авг 2017 20:56ч.

  Пък талибаните вчера изпратиха открито писмо до Тръмп да си изведе войските от Афганистан. Те са уверени, че насилието в страната е провокирано от присъствието на чужди войски, които наричат окупационни. Притесних се като го прочетох - какво ще правят там нашите момчета, но прочетох какво е писал Муйо и си отдъхнах! Не разбрах каква е връзката между славния български генерал Вл. Вазов и Дойранската позиция, но прочетох искрено споделеното на Благославящия маскари с маскари и пак си отдъхнах!... И пак съм в шок! А къде са ни войниците???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Авг 2017 8:44ч.

  Афганистан си беше кротка забравена държава с някакъв крал, беднички бяха, но в мир си живееха, докато съседът от север не реши да строи социализъм там, което си бе оная стара имперска мечта да проникне до Индия надолу от времето на Наполеоновите войни още. И от социализма и десетгодишната война с милион и половина загинали накрая останаха едните талибани. Талибаните като взеха властта, забраниха науката, културата, щом в Корана за тях нищо не пишело, затвориха библиотеки, музеи, сринаха безценни будистки паметници и заробиха жените. После Буш за да отмъсти на саудитските офицери, дето сринаха Кулите и като нямаше как да посегне на петролния бизнес на шейховете, взе, че нападна същите нещастни афганистанци с талибанската им власт. Взеха хем да ги избиват, хем да им да строят демокрация. А от демокрацията и новата вече повече от десетгодишна война резултатът е като с комунизма. Та накрая и ние намазахме нещичко. Едни ходят на гурбет там, та разнасят славата на българския войник, други въртят бизнес с мигранти, а мутри патриоти контролират пазара. Като студент помня, имаше едни афганистанчета при нас, свестни момчета бяха, единият беше хем комунист, хем ревностен мюсулманин, малко неудобно му беше, сигурно са мъртви отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпратихме още 100 наши войници в Афганистан

  16 Авг 2017 10:32ч.

  По-интересно ще е колко техни войници ще изпратят и останат в България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милото observer-че...

  16 Авг 2017 10:39ч.

  ...пропуска една подробност, най-важната: "Талибаните като взеха властта..." забраниха и унищожиха маковите полета... Ма, то, милото, който му поръчва, неговата музика свири. Според Википедия: "Талибаните допринасят и за стъпки в положителна посока, въпреки, че опростеният им образ построен в културата на про-западния свят изключва тази черта. Те се завръщат в Афганистан с намерението да стабилизират и възстановят страната (всъщност всеки в региона твърди това за себе си). Например за времето след навлизането на американските сили експерт за Афганистан пише (англ. текст) „Новите стари времена – Наркоиндустрията, разбита от талибаните, незабавно се възстанови до доталибанския си обем, правейки Афганистан един от най-големите производители на суров опиум в света.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e-vestnik:

  16 Авг 2017 12:20ч.

  Част 1. Черил Бенард: Работя с бежанци от десетилетия. Криминалната афганистанска вълна в Европа е шокираща; Част 2. Черил Бенард: Афганистанци завоеватели и безсилието на правната система в Европа срещу престъпленията на мигранти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  16 Авг 2017 15:52ч.

  observer пак се прави на нещипана госпожица. Талибаните (буквално "ученици") бяха 16-18 годишни хлапета от медресетата в Пакистан, набързо обучени и въоръжени от братските САЩ (и нахъсени от улемите) не за да се бият срещу съветските войски, които вече се бяха изтеглили, а за да свалят Гулбутдин Хекматияр, който не щеше да слушка американците. Е, свалиха го. Само че после добивът на опиум спадна от 30-40 тона годишно до 150 килограма. Сто и петдесет килограма, Карл! Негърските гета в САЩ изреваха на умряло, защото цената на хероина хвръкна до небесата. После САЩ бомбардираха Афганистан и нахлуха с сухопътни войски да търсят Осама бен Ладен, дето ходеше на диализа в американска военна болница, а още по-после всичко се уреди - в момента Афганистан произвежда 5500 тона опиум годишно. Пет хиляди и петстотин тона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, ама не се ли разбрахе вече,

  17 Авг 2017 0:33ч.

  че нямаме повече деца за убиване? Който си има макови полета, да си ги пази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи