Има ли връзка между срива на Credit Suisse и факта, че изпълнителният директор не знае от какъв пол е?

Има ли връзка между срива на Credit Suisse и факта, че изпълнителният директор не знае от какъв пол е?

Автор: Джон Дербишър,www.unz.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

В качеството си на бивш мениджър на риска в Credit Suisse, попитах дали многообразието, равенството и приобщаването са сринали банковата система

Най-обсъжданото събитие на изминалата седмица беше фалитът на Silicon Valley Bank, чиито активи за няколкостотин милиарда евро се изпариха за една нощ и бяха разпръснати от сутрешния вятър.

Би трябвало наистина това да ме интересува повече, отколкото всъщност ме интересува. Едва преди 22 години се превърнах в безскрупулен бохем. Преди това бях безделник от средната класа работещ на заплата в уважавана фирма – всъщност инвестиционна банка.

Не бях секси трейдър, за жалост. Бях служител в бекофиса, който се занимаваше с проектиране и писане на софтуер за отдела за управление на кредитите и риска на банката.

Авторът на статията Джон Дербишър 

За такъв възрастен специалист по кредитиране и управление на риска като мен сривът на SVB изглежда като сериозен управленски провал – вижте модела на Блек-Скоулс за ценообразуване на опции, ако сте уверени в способностите си по смятане.

Изглежда обаче, че това не е важало за SVB. Това, което се е случило тук, е било просто елементарно банкиране. Обикновено банкиране. Банката е сигурно място където можете да скриете парите си, но тя не просто взема парите в банкноти от по десет и двайсет и ги заключва в трезор, а използва парите ви. Тя харчи парите ви, за да купува неща. Едно от нещата, които банките особено обичат да купуват, са облигациите. Първият закон на търговията с облигации: Когато лихвените проценти се повишават, цените на облигациите се понижават и обратното.

Екипът по управление на риска в SVB изглежда не е бил запознат с първия закон. Технологичните компании от Силициевата долина, които са трупали пари, са давали много от тях на съхранение в SVB. SVB използва тези пари, за да купува купища дългосрочни американски държавни облигации с купони, обвързани с много ниските лихвени проценти, които преобладаваха до скоро.

После Федералният резерв повиши лихвените проценти с надеждата да намали инфлацията. Започна да действа първият закон. Тези камари държавни ценни книжа вече струваха много по-малко, отколкото SVB беше платила за тях. Ако технологичните фирми искаха да изтеглят депозитите си – което всъщност и направиха, изправени пред загуби в бизнеса си – SVB трябваше да продаде облигациите с големи отстъпки. Получените парични средства не бяха достатъчни, за да покрият всички нареждания за теглене, а сумите, за които ставаше дума, бяха много над застрахователните лимити на FDIC.

И така, както казах, провал на управлението на риска. Просто груб провал на компетентността.

Но кой е отговарял за управлението на риска в SVB?

Допреди няколко седмици отговорът беше – никой. SVB всъщност не е имала ръководител на отдела за управление на риска през последните осем месеца на 2022 година. Някаква дама на име Лаура Изуриета е заемала тази длъжност, но тя се е оттеглила през април миналата година, не знам защо. След това в продължение на 8 месеца, до 4 януари – никой. Тогава SVB най-накрая наема ръководител на отдел "Управление на риска", дама на име Ким Олсън, която работеше в офиса в Ню Йорк.

Ким Олсън

В съобщение за пресата, в което се обявява назначението ѝ, госпожица Олсън декларира, че: "SVB има впечатляваща история на здрав растеж и остава вярна на стратегията си да обслужва икономиката на иновациите. Аз съм развълнувана да ръководя изключителния екип по мениджмънт на риска и да продължа да изграждам рамката за мениджмънт риска на SVB и способностите в тази важна следваща глава от траекторията на компанията."

Не думай!

Но ако през тези осем месеца SVB не е имала ръководител на отдел "Управление на риска", тя разбира се е имала главен директор по въпросите на разнообразието, равенството и приобщаването – дама на име Анджела Морис Лавлейс. Някои позиции са прекалено важни, за да бъдат оставени без персонал.

Анджела Морис Лавлейс

Имали са и по-низше стоящи мениджъри, работещи върху управлението на риска. Ето една от тях – Джей Ерсапа, ръководител на отдел "Управление на финансовия риск" в британския клон на банката.

Джей Ерсапа

Малкото име Джей е малко подвеждащо, Джей Ерсапа е всъщност жена. Е, донякъде. Тя ни каза, че се идентифицира като куиър цветнокожа жена и се стреми да насърчава информираността за ЛГБТК.

Освен че ръководи управлението на риска за британския клон на SVB, госпожа Есрапа е и съпредседател на Европейската ресурсна група на служителите на ЛГБТК в компанията. Що се отнася до "цветнокожата жена", не мога да открия произхода на името Ерсапа, но то звучи индийско, тя изглежда като индийка и е родена в Бирмингам, Англия, който сега е населен предимно с индийци, макар че според мен е възможно там все още да има няколко бели англичани, които се крият в необичайни кътчета на града. Така че, трябва да се залага на индийците.

The New York Post, 14 март: 

"Джей Ерсапа, ръководител на отдела за "Управление на финансовия риск" на британския клон на SVB стартира инициативи, като първата едномесечна прайд кампания на банката и нов блог, в който се набляга на информираността за психичното здраве на ЛГБТК+ младежите."

Много мило, но не би ли била енергията на мис Ерсапа по-уместно употребена в, нали, управление на риска? SVB беше, все пак, в сериозен риск... както сега вече всички знаем.

Туит Jim Rickards:

"Ръководителят на управление на риска в Silicon Valley Bank (UK) беше заета с месец на прайда и ментално здраве за ЛГБТК+ младежите. Предполагам затова не е забелязала няколко милиарда депозити да излизат през вратата."

nypost.com:

"Докато Silicon Valley Bank се сриваше, висш служител прокарваше "будност"...

"Тези банки се управляват зле, защото всички са фокусирани в многообразието и всички "будни" проблеми, вместо да са концентрирани в..."

Очертава ли ви се картинката?

Идентифицирах четирима ръководители от SVB, трима от които от отдела за управление на риска и един управляващ службата за многообразие, равенство и приобщаване в банката. И четиримата са жени, две бели и две небели. Една от тях е сексуално ескцентрична, две са омъжени за мъже, а ориентацията на г-жа Изуриета не е известна, поне на мен.

Добре, жените, разбира се, могат да бъдат компетентни в управлението на риска – познавам няколко такива. И разбира се, четирима служители не е впечатляваща извадка. И все пак, усещате ли поне загатване – проблясък на сянка на намек – че многообразието и равенството и приобщаването изместват компетентността?

През тези петнадесет години, в които се занимавах с управление на кредити и рискове, работодателят ми стана Credit Suisse. Казвам "стана", защото когато се присъединих към компанията през 1985 г. те бяха First Boston Corporation. През 1988 г. си партнираха с Credit Suisse First Boston, а след като напуснах, бяха вече просто Credit Suisse.

Разказвам това, защото то е ключово в темата за многообразието, равенството и приобщаването, които поемат компетенциите при наемането в инвестиционните банки. Момчето от този плакат е Пипс Бънс.

Туит на Jordan Schachtel: 

"Ръководителят на глобални пазари в Credit Suisse е душевно болен "джендър флуиден" мъж, който понякога вярва, че се е събудил като жена."

Вече изпаднах в микроагресия, наричайки го "момчето от плаката". Пипс Бънс е началник на отдел "Основен инженеринг на стратегически програми и технологии за глобалния пазар" в Credit Suisse и е джендър флуиден. Това очевидно означава, че той е или мъж или жена, в зависимост от това как се чувства, когато се събуди сутрин. В някои дни, когато е мъж, се облича с костюм и вратовръзка, а в други дни е момиче с рокля и доста привлекателна руса перука.

Това му е създало проблеми с някои пуристи на идентичността. Според тях, това не е "полова флуидност", а е "изживяване на дълбоките си фантазии и социалното им легитимиране с помощта на модни титли".

Не мога да отсъдя за точността на теологичния аргумент тук. Тези въпроси на идентитета предизвикват насълзяване в очите ми. Във всеки случай, банковата индустрия приема сериозно половата флуидност на господин Бънс – Лондонската банка го номинира, нея, каквото и да е, за "вдъхновяващ модел за подражание на годината".

Туит на Jordan Schachtel:

"Той/тя беше номиниран за "вдъхновяващ модел за подражание на годината" от Bank of London"

Туит на Пипс Бънс

"Много се гордея с признанието на наградите на The Bank of London Rainbow Honours, в категорията вдъхновяващ модел за подражание".

Аз обаче се присъединявам към редиците на хората, които се чудят в Туитър – възможно ли е фактът, че Credit Suisse има висш изпълнителен директор, който не знае какъв пол е, по някакъв начин да е свързан с факта, че цената на акциите на Credit Suisse се срина до основи.

Джон Дербишър пише невероятно количество текстове по всички възможни теми за всевъзможни издания. (National Review вече не е едно от тях, тъй като редакторите там получиха някакъв истеричен пристъп и го уволниха.) Той е автор на "Ние сме обречени: Възстановяване на консервативния песимизъм" и няколко други книги.

Източник: www.unz.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • сащ са сатанисти

  21 Март 2023 18:22ч.

  Прочетох статията! Статията е тотално неграмотно поднесена! Българският език за българите вече е чужд език и грамотността граничи с нула! Колкото до съдържанието на статията - сащниците субтрин се събуждан един пол, вечер са друг пол, а на обяд се колебаят какъв пол са, а може и на обяд да са без пол. Всичко това информира българското общество, че пепетата, дебетата, дебесетата, герб ни повлякоха към тези "ценности" - така ги наричат. Но ние - българите в превод "ценности" дефинираме - извращения! Ето натам ни тласнаха българо/майкопродавците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Натам се тласнахте сами, дето скачахте като маймуни за демокрация, корекоми и по-малко държава в икономиката, тоест - в далаверките.

  21 Март 2023 18:27ч.

  Сега наближава време да се плаща за алчността и тепегьозлъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото и да е тъжно...

  21 Март 2023 20:30ч.

  ...прав е човекът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  22 Март 2023 0:00ч.

  Путин е виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  22 Март 2023 11:25ч.

  Точно!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  21 Март 2023 18:31ч.

  До горния: Наистина "няма връзка ". Препоръка: лекувай се! Обсесията е сериозна болест. Може да попиташ всеки психиатър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  21 Март 2023 18:35ч.

  Извинявам се! Написаното от мен се отнася до коментар "Няма връзка", а не към другите. Докато пишех администраторът е затрил коментара на "Няма връзка". И тук ли вече ще има цензура?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 Март 2023 18:35ч. И тук ли вече ще има цензура?

  21 Март 2023 20:30ч.

  Прав е човекът!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Март 2023 18:48ч.

  Тва много ми хареса: "сексуално ексцентрична". Иначе - приятен за четене материал. Кефи ме, че и тази система на обществото им, банковата, е необратимо инфектирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  22 Март 2023 13:04ч.

  Защо "и тази"? Та точно оттам тръгва инфекцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без бизнес

  21 Март 2023 19:06ч.

  На сащ трябва да им се каже крещейки "ДА на расизма! Не на гейизма!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кажи го, изкрещи го, махни БЛМ и жовто-блакитния флаг от профила -

  21 Март 2023 19:10ч.

  и край с уютното синекурно офис местенце, благата заплата и разцъкването по корпоративни ешмедемета. Отиваш да завиваш мазни сандвичи за 10 кинта на час в някое дели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  21 Март 2023 19:18ч.

  Да не им се пречи на щатските сатанисти да изгинат, разрушавайки държавата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • търговията с откраднати деца с цел педофилия и извличане на органи - основна еврогейска ценност

  21 Март 2023 20:20ч.

  Евроценности: Разплакани украински бежанки разказват как в ЕС им отнемат децата - https://blitz.bg/svyat/evrotsennosti-razplakani-ukrainski-bezhanki-razkazvat-kak-v-es-im-otnemat-detsata_news943406.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кратък цитат от материала (за да ви стане ясно защо обвиниха Путин на принципа "Крадецът вика "дръжте крадеца""

  21 Март 2023 20:23ч.

  "По нейните думи, те са живели в това семейство 51 дни, след което им е предложено да се преместят в бежански лагер с по-добри условия, на което те са се съгласили. „Когато пристигнахме в бежанския лагер, бяхме приети и настанени безпроблемно. Но само няколко дни по-късно представители на службите за непълнолетни дойдоха при нас и казаха, че семейството, с което сме живели преди това, се оплаква от мен. Не сме имали никакви конфликти. Но се оказа, че са написали донос, че уж не гледам детето си, храня го малко, реагирам твърде емоционално на ежедневните трудности. И ми казаха, че въз основа на този донос детето ще ми бъде отнето временно до изясняване на всички обстоятелства. Детето беше взето директно от пясъчника, където играеше ”, каза Елена."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Март 2023 20:26ч.

  Никой не се усети в мешавицата как се гушнаха едни сметки от третия райх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акордеон

  21 Март 2023 20:54ч.

  Ми то горе-долу и в нашата ББР било така. Неква застаряваща леля, небедена да е директор на риска, която се разхождала полугола в коридорите и не можела да зацепи къде се намира :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук се лее език на омразата и хомофобия.

  21 Март 2023 21:07ч.

  Ще сезирам правилните служби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДА НА РАСИЗМА

  22 Март 2023 8:23ч.

  Расизъм трябва да има! Расизмът е ценност и изразява свобода! ГЕЙизмът трябва да се забрани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно

  22 Март 2023 14:32ч.

  Джендърите се занимават твърде много със себе си, за да могат да вършат друга работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  06 Апр 2023 20:37ч.

  Банкстерите да вземат Емил Тротинетков за важен пост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи