Журналистическа неграмотност роди "фалита на държавата". Положението с бюджета наистина е много сериозно. Ето фактите

Журналистическа неграмотност роди "фалита на държавата". Положението с бюджета наистина е много сериозно. Ето фактите

Държавата не фалира, но има много неграмотност и предразсъдъци.

Толкова много глупости се изговориха след вчерашната пресконференция на финансовия министър Росица Велкова, че за пореден път виждаме как доза журналистическа неграмотност и нефелност могат да разгърнат излишни обществени вълнения.

Ето какви са фактите, а после ще обясня и мистификациите, които съвсем объркаха хората.

Преди шест месеца служебният министър Росица Велкова предупреди, че бюджетът, който 48-мото Народно събрание прие в последните си дни, ще обрече държавата на три години с бюджетни дефицити от по 6-7% спрямо брутния вътрешен продукт. Това прави по 11-12 милиарда годишно и заедно с предстоящите падежи по стари земи, които ще трябва да се рефинансират, ако не се вземат мерки, за свиване на дефицитите, държавата ще се принуди да тегли 45 милиарда лева нови заеми.

Тогава прогнозата потъна като чаша вода, изсипана на плажа, където все още хората почиваха и не им се занимаваше с политика. До тази седмица. След като имаме два месеца с изпълнение на бюджета на Асен Василев, но в нова икономическа ситуация – на забавяща се активност, и след като са ясни приходите от най-важния данък ДДС за март, финансовото министерство бие камбаната, че прогнозата от август миналата година е започнала да се реализира.

Прави го професионално – пише доклад до колегите си в Министерски съвет и ги призовава да потърсят ресурс в министерствата си за икономии, докато финансовото министерство разработва варанти за увеличаване на приходите. Такива са въвеждането на данък върху свръхпечалбите в цеия корпоративен сектор по същия модел, по който миналата година свръхпечалбите на енергийните държавни фирми се ползваха за субсидиране с енергийни помощи на бизнеса. Има и други мерки с по-малък ефект, но целта е дефицитът да се свие до 3% спрямо БВП. Министърът предупреждава също и какво ще се случи, ако вместо да се затегнат коланите, продължи разхайтеността, завещана ни от "Продължаваме промяната" и БСП.

Подобен тип доклад пусна до Министерски съвет Пламен Орешарски през 2009 г., когато беше финансов министър и за първи път се изправи пред реалността, че назряващата рецесия няма да позволи Бюджет 2009 да се реализира по план. Пусна доклада горе-долу по същото време на годината. Някъде през април или май 2020 г. подобен доклад за назряващ провал на Бюджет 2010 пусна и наследникът му Симеон Дянков. Той пое поста в условия на вече затихваща рецесия, но поради лична некомпетентност, преследвайки на всяка цена балансиране на изпуснат бюджет при само 15% дълг към БВП, депресира икономиката и се оказа, че и Бюджет 2010 ще се изпълнява в по-лоша среда от очакваната и ще трябва да се актуализира.

Тоест този тип доклади не са новост. Новост са дефицитите. Нито през 2009 г., нито през 2010 г. държавата не е рискувала да се окаже с дефицити от 6% или 7% спрямо брутния си вътрешен продукт. Подобно нещо се случва за първи път и затова е нормално финансовият министър да бъде и по-твърд в предупрежденията си. Качествена промяна спрямо 2009 г. и 2010 г. е, че днес сме в чакалнята на еврозоната, а законодателството ни се промени така, че сега държави от еврогрупата (еврозоната, плюс Дания, която е в чакалнята) и самата Европейска централна банка могат да поискат от нас да променим курса на лева спрямо еврото.

Да, това произлиза от промяна в Закона за БНБ, за която писах първи на 25 януари 2020 г. във вече спряното списание „Икономист“. След като една седмица обществото се страхуваше как може външни сили да ни диктуват валутния курс, а част от хората дори започнаха да обръщат левовете в евро, Народното събрание прие решение, че финансовият министър и управителят на БНБ не може да приемат такъв натиск отвън. По този начин и ЕЦБ си получи законодателство, което позволява да ни се бърка във валутния курс и обществото бе успокоено, че няма да позволим тази намеса да се материализира.

Защо обаче някой би искал да си променим курса?

Промените във валутния курс, особено при държави, в които той е фиксиран, се случват когато задлъжнялостта е толкова висока, че страната не може да се разплаща с всички. Тогава тези, които ѝ помагат, може да поискат девалвация и поне вътрешният ѝ дълг ще се обезцени преди да дойде чуждестранната помощ за рефинансиране или преструктуриране на външния дълг.

Малко известно е, че през 2007 г., веднага след влизането ни в ЕС, държавата предприема стъпки и за допускане в чакалнята на еврозоната. Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски разговаря с германския си колега Волфганг Шойбле и популярно казано, германецът ни праща в девета глуха. На експертно ниво обаче ни е казано директно, че не може да се присъединим при същия курс, при който Германия заменя марката с евро. И нашият отговор е бил: „В този момент всяко наше желание се изпарява“. 

По-паметливите ще си спомнят, че именно по това време евроинтеграторските пориви, миксирани с присъщата доза неграмотност, подеха песента дали валутният ни курс не надценява лева до степен, че губим конкурентоспособност. Имали сме голям дефицит по текущата сметка, пък сме имали бюджетни излишъци. Въртяха се дискусии за реалния ефективен валутен курс и какви ли не още глупости. Всичко това, защото в еврогрупата и ЕЦБ не харесваха режимите на фиксиран валутен курс, а тук желанието за приемане на евро, както и днес, замъгляваха погледа към далеч по-неотложните ни проблеми.

За изминалите 16 години ЕЦБ разбра, че фиксираните курсове, особено от български тип, не са шарлатания и приеха аргумента за стабилността на нашия лев спрямо еврото. Но днес имаме нова фискална среда. Ако не се вземат мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, само в следващите три до пет години ще доближим тревожно прага на задлъжнялост спрямо БВП от 60%. Това ще означава скок на лихвените разходи и риск някое следващо правителство да се изкуши да посегне на курса.

Точно тези два риска за курса визира Росица Велкова в доклада си до останалите министри. Външен натиск, или изкушение на местно ниво, но след поне още няколко години на свръхдефицити.

Тогава къде е проблемът?

Един от най-големите грехове на Симеон Дянков е, че прекрати практиката Министерство на финансите да ограмотява финансовите журналисти със семинари. Преди това и Милен Вечев, и Пламен Орешарски работиха чрез пресцентровете си да запознават колегията с въпроси от сорта как функционира валутният борд, какво е консолидиран бюджет, какво са сложните данъци, как ще се променят данъците всяка година, как (не) върви присъединяването ни към еврозоната и още и още.

Тогава имаше образовани финансови журналисти, които знаеха, че държава фалира, когато не може да плати падежиращия си дълг. Знаеха също, че да се всява паника, не служи на обществения интерес. Осъзнаваха, че когато чуят една глупост, тя трябва да се подложи на проверка, а не да се тиражира.

Днес, а и снощи водещите на телевизионната публицистика като папагали повтаряха „фалира ли държавата?“, „ ще падне ли валутният борд?“ и т.н. Най-голям грях записа на душата си Цветанка Ризова, която в национален ефир предизвика бившия финансов министър Асен Василев с пълно преиначаване на казаното от финансовия министър. „Днес финансовото министерство, вашата бивша заместничка, а сегашен служебен финансов министър, г-жа Велкова, каза, че страната е пред фалит, държавата е пред фалит. Дори може да се разклати валутният борд, да се промени курса на лева към еврото, така че това води към вашето управление“. „Не е ли пред фалит държавата?“.

Това не беше нито цитат, нито перифразиране, защото Росица Велкова не казва нищо подобно. Нито на пресконференцията, нито в изтеклия доклад преди нея.

Факсимилетата, които публикуваме в края на този текст са от оригиналния документ и всеки може да го види.

Но трябва да го гледа от висотата на информираност и образованост и да има предвид обясненията за външния натик към свръхзадлъжнелите държави и най-вече какво наистина е валутен борд.

Практикувайки тази антижурналистика Ризова позволи на Асен Василев, оборвайки с лекота нейните неверни приказки, да изглежда сякаш развенчава лъжи на финансовия министър. Стигна се дотам, че да обяснява спада на приходи от ДДС с опъване на чадъри над фирми, както било преди той да стане министър. И понеже в средите, подкрепящи ПП и ДБ, има хора, които навярно обясняват и еректилната дисфункция при мъжете с напрежението, което оказват Русия и Путин, разговорът потегли все повече в посоката на нелепостта.

Всъщност финановият министър Росица Велкова допусна грешка. След като журналист новобранец я попита „фалира ли държавата“, тя самата произнесе словосъчетания, които не трябваше. Като например „фалит на държавата“ в различни спрежения и „промяна на валутния борд“ пак в различни спрежения. Има неща, които просто не се изричат в прав текст, защото произнесени от конкретни хора, в конкретен контекст, се легитимират. А когато става дума за страхове, още по-малко.

Пиар правило е, че споменаването е легитимиране. И неспомнаването, е знак, че нещо и да съществува, му липсва значимост. Например, точно затова Путин и хората му не споменават Алексей Навални. Нашият финансов министър очевидно не е толкова опитен в комуникациите и се насади в неудобна ситуация, но последвалото неграмотно отразяване на пресконференцията беше истинският проблем. Още по-голям стана той, когато редица депутати, евродепутати, политици от всякакъв ранг, които също не знаят какво е валутен борд и какво е отговорно говорене, започнаха да се произнасят.

Така се пропусна основното послание – отиваме към години на свръхдефицити. Коловозите към тях бяха заложени с последния бюджет на Асен Василев. Трябват мерки, за да се върнем към нормалността. Заради ширещата се неграмотност и предразсъдъци стигнахме дотам умнокрасивитетът да си обяснява вчерашната пресконференция като активно мероприятие от марионетки на Путин. Да, дотам стигнахме. Неграмотност и предразсъдъци.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • old_beggar

  16 Март 2023 13:44ч.

  само за разбирачи: www.usdebtclock.org

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жата Цвъ. Ризова е способна да води

  16 Март 2023 14:08ч.

  единствено предаване за дамски превръзки. Но и там може нещо да обърка защото нейното желание винаги е само да изплямпа нещо шокиращо и ефектно - а как ще бъде възприето то от публиката, какво ще й внуши, какви ще са последиците от изказванията й по теми, от които бъкел не разбира и никога не си е имала хабер, тъй като й липсва елементарна обща култура; за всичко това г-жата Ризова пет пари не дава. За нея е важно да си взема заплатата и да плещи шокиращи и ефектни дивотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИД

  16 Март 2023 14:10ч.

  Пич, теоретично пак си прав! Ама, ликвидност значи, освен наличие пари, и възможност да си погасяваш задълженията по всяко време и незабавно! А, ние нямаме такава възможност, демек сме на ръба и зависим от заеми! Демек, дори и да имаш пари, не знаеш или не можеш да запълниш дупките!Демек, бало си е мамата! Умен икономист си, ама си признай, че оттекохме в канала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветанка Ризова

  16 Март 2023 14:15ч.

  е завършена мисирка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Март 2023 14:15ч.

  Само балетът си остава вечното и неотменно върховно световно изкуство на всички времена, и то само руската балетна школа, ама то и Чайковски май вече бил украинец, а всички други евро-политици, дори и един сносен пирует не са овладели досега, бедни възможности, велики претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май истината я четохме вчера, а днес прилича на замазване

  16 Март 2023 14:27ч.

  Не е толкова зле пациента, но окончателната диагноза ще се изясни на аутопсията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  16 Март 2023 14:39ч.

  Драгият автор да бъде така любезен, когато следващият път коментира валутен курс, да сравни инфлацията за последните 20 години в еврозоната и тази в България. Това е приблизителена, но добра оценка за реалният курс лев-евро. Ако ще си говорим за икономика де, а не за това какво харесва или не на Брюксел и ЕЦБ. Фиксираният курс на лева възпрепятства ръста на икономиката и изчерпа стабилизиращият си ефект още 2000-та година. Няма държава в света, която да е живяла в условия на паричен съвет по-дълго от България. Точно защото той е лекарство, а не дългосрочна форма на управление на икономиката. И не се казва валутен борд, а паричен съвет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИП

  16 Март 2023 14:44ч.

  В българската финансова система има повече пари от необходимото и има нездрав интерес към излишните пари под форма на депозити и подобни . Да не говорим колко се изнасят по офшорки. И колко ненужни обществени разходи се пилеят. Например пенсиите защо не се плащат от пенсионните фондове а от държавата ? За какъв ? Просто управляващите се гаврят със българите и им гледат сеира. Това е .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Март 2023 15:12ч.

  Така нар. фин. министърка да беше поръчала да й подготвят кратко и ясно прессъобщение, в което да пише КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ, а съобщението да се раздаде журналистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Март 2023 15:17ч.

  В нормална държава финасовата отдавна трябваше да си е подала оставка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Март 2023 15:20ч.

  Уж държавата пред фалит, но намерили пари да застраховат "скъпоценния" живот на нищоправещите в парламента. Май пари няма само за коригиране на зпалтати и пенсии?! Как не взеха пример от съседна Гърция, която през всичкото време на кризата подкрепя гражданите си! Тук един бюджет не са внесли за 2023, а вече е март!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  16 Март 2023 15:50ч.

  А защо фин.министърка, която в този материал е оправдана за непрофесионалната си изява, отказа да внесе бюджет за тази година? Без бюджет как се управлява държава, видно е -никак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  16 Март 2023 16:07ч.

  Споко бе хора! Просто за нищо не ставаме и това ни личи отвсякъде. Така си я караме през Времето... Но, видимо по резултатите след многобройните гласувания на плебса (вкл. и тези дето ги мързи да си вдигнат дирниците, за да се замъкнат до урните), просто така ни харесва, щом си избираме само дебили, идиоти, продажници и полит-проститутки да ни управляват... Така е, всеки народ си заслужава напълно държавниците, които си е избрал. И само той, в цялата си съвкупност си е виновен! Славейков ясно го е написал, черно на бяло: Не народ, а мърша... и с това ще свърша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  16 Март 2023 16:13ч.

  Разбира се в условията на война в която ни включват тихом-мълком партиите на войната, положението с финансите няма да е розово. В САЩ фалират банки, Креди сюис се люлее, защо да очакваме благоденствие в България където нямаме дори приет бюджет?!?! Цените отхвърчаха стремглаво в облаците, доходите не са мръднали. Очевидно е, че заплаха има и то сериозна!!! Ще има промени в данъците ,ще има ръст на ДДС и акцизи ... ще има ядове следващите години без съмнение!... За намаляване на кражбите обаче дума няма да се отваря от политиканите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прокобата

  16 Март 2023 16:26ч.

  Покрай специализираната финансова тематика Антонов напипва един остро невралгичен проблем – обществената отговорност на българската журналистика! Тя е като всичко друго в страната ни, нереалистично е да очакваме някаква качествена разлика, но сега живеем в опасно и страшно време и компромисите могат да доведат до трагедия. Поради неясни и буквално стряскащи причини - двете групи, представляващи най-ярки войнстващи форми на „партии на войната“ сега отново стоят на върха на социологическите проучвания и се канят да управляват страната чрез някаква още незаявена формула. Както се „полага“ за страна като България, управлението ще бъде доминирано от чужди интереси, прокарвани от проксита на терен. Бог да е на помощ на тази страна! Макар и още незаявено директно, част от намеренията им включва изпращането на някакви български момчета на укр. фронт. Това би представлявало една трагедия, която не трабва да се допуска на никаква цена. Нали знаете, че от фронта в обратна посока започват да пристигат първо ковчезите. Предупредени сте! Не можем да сме сигурни КОЛКО ДЪЛБОКА и ПРОСТРАННА е СХЕМАТА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ НА БАНДАТА герб/сдс/пп/дб. Преследват ме черни и прокобни съмнения. Не е трудно, не е и много скъпо за страна като нашата. Всичко може да е скроено стройно и отдалеч – възможно е процесът да се управлява в пълнота - от „социологията“, през „журналистиката“, та се стигне до „резултатите“ от изборите. Забелязахте ли, че нашите социолози взеха много да познават?! Добрите професионалисти го правят, какво толкова?! Да, вярно е, но не беше отдавна, когато констатирахме смущаващи провали! Обаче, сега нещата са други! Кой нормален човек, коя МАЙКА би гласувала за партии на войната, при ярката, реалистична и конкретно надвиснала опасност?! „Демократично мислещите“, „антикомунистически“ майки готови ли са заради „демокрацията“ и „антикомунизма“ да пратят синовете си на руския фронт. Чия война е това и за чии интереси се води тази война?! Някой разбра ли каква е причината, че новият изпълнителен директор на „Информационно обслужване“ замина набързо ... чак отвъд океана?! Някой разбра ли, че очевидно работи някаква схема за реабилитиране и представяне особено на Герб, но също и на ПП/ДБ в една благоприятна и градивна светлина пред българското общество. Представяте ли си – правят го безсрамно и нахално и окото им не мига. Могат ли уродствата да намерят толкова бързо опрощаване?! Има ли някаква връзка между всички тези привидно разнопосочни процеси и обстоятелства!? Няма значение какво говорят социолози и завеждащи темата журналисти и политолози – невъзможно е здравият разум да приеме потенциална победа на „партиите на войната“ в бъдещите избори и възможност за съставяне заедно на някакво правителство! Иде моментът, в който същото това общество ще се присети, ще се обърна назад и ще си зададе един решителен въпрос – кой ни докара дотук. Не може отсега да знаем какво ще е останало тогава още от нас! В хипотезата на драматични събития, истината ще лъсне брутално! В един такъв неизбежен бъдещ момент, би ли било естествено да си зададем един човешки въпрос: Мнозина знаят истината поради набор от различни, индивидуални причини, но няма гаранция, че и множеството я знае – същото това множество, което е брутално смачкано от делника и борбата за насъщния. Да, причини да не се познава истината, има достатъчно! Може ли част от тези причини да са свързани с обстоятелството, че тези които по силата на своята професия и дейност се предполага да имат задължение да информират обществото и да обяснят, са предпочели да осребрят в лична изгода създалата се възможност?! Как смятате – нормално ли е да се постави въпрос – кой е трубадурствал, особено пък за Герб, пък и за ПП, разбира се? А поради какви причини и на какво основание го е правил? Обосновано ли е подозрението, че някой имат възмездни договори с Герб. Обосновано е, разбира се, има ясно различаваща се група от разпознаваеми личности, някои от тях дори възпитани и ерудирани, които отколе играят в отбора на Герб. За отделни личности това е странно, чак до непонятност – единственото смислено обяснение е корист и икономическа заинтересованост. Отбележете, не искам да коментирам най-обикновените и презрени грантаджии, те отдавна са се продали и очевидно ги устройва да прекарат живота си чрез и в това. По-интересен е случаят с една друга група, които се завъртяха скоро или относително скоро! Някои ме изненадват и нараняват жестоко. Особено ярък е примерът с една г-жа Андролова, която някак бързо, ловко и драстично смени тона?! Безспорен майстор на перото е г-жа Андролова – добро попадение, браво Герб! Не работи прекалено директно и грубо, някакви обходни, имитационни похвати ни се предлагат. Ама дълбаят с тънко длето някои податливи души! Възможно ли е тя, но не само тя, да ни предлагат един спектакъл, че уж се води един тих, възпитан и културен разговор с начетения, деликатен и фин г-н Чолаков (той е такъв действително и е много грозно и жалко, че е пристанал на тази глутница), а всъщност подмолно внушава мръсни идеи за „нормалността“ и „човечността“ на шайката. Нима си мислите, че индиректното внушаване на благоприятно впечатление е някакво чудо невиждано на Пи-Ар практиките и инструментите. Жалки сте и сте предупредени – игричките ви могат и да минат пред средношколци, но не и тук! И понеже Андролова не иска да публикува резултатите от епохалните си усилия в нейния нечетен от никого сайт Инфакто, допълнително нашето катастрофирало общество неизбежно ще зададе важен въпрос – кой и срещу какви услуги или директни престации, предоставя трибуна на подобни упадъчни прояви? А за Магнитски Забравихте ли?! Не разбрахте ли посланието?! Хабер ни беше пратен, хора, по Владко Горанов ни го пратиха! Знаем кого държат за гушата, а той продължава да обикаля и да ръси идиотщини и простотии. България мълчи, музиката свири! В подобни стуации обичайно използват фразата: „И всички ние съгрешихме и всички ние заедно непотребни станахме!“, което е един малко модернизиран преразказ на оригинала. Отваряме оригинала – „Посланието на апостол Павел пред римляни“, където се дава оценка на акта на мълчаливо и безропотно присъствие пред греха и отказ от търсене на Бога: 3:12 „Всички се отклониха, заедно станаха безполезни. Няма кой да прави добро, няма нито един.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майка на момчета

  16 Март 2023 17:14ч.

  Ясно като ден е, че никоя майка не гласува за партиите на войната, ако е от простосмъртните, защото и синовете са от тях. Но има едни "демо-но-кратични "майки" с неясен пол: те гласуват. Пък техните синове леко ще ги пропуснат в списъците- може да са негодни де.... също с неясен пол. И те така. А пък социолозите и журналистутките и на тях нали пак им плаща дед Шор$ш. Как да не крякят в тон? И внушувут ли внушават, че хората са изморени от избори. Ама попитахте ли ги тези хора от какво са изморени. От вас, от социолозите и най-вече от продажните военолюбци, които ще са скрити като къртици, като видят дебелия край. Просто ще станат "укро-бежанци", временно. Дано преди това да им сменят пола недоброволно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  16 Март 2023 16:34ч.

  Не съм финансист или икономист. Но също като автора в моята област можех да "докарам от девет дерета вода" за да докажа обосновано моята теза в някакъв спор. Но това не означаваше, че винаги съм бил прав. Всички разсъждават като кабинетни хора, но никой не хваща бика за рогата. Това Ореха, Постната пица, Кокорчо били не дотам профита. Хубаво, че поне Путин не е посочен в отрицателен ракурс. Според мен бюджетът не се определя само от ДДС, а има по важни съставляващи. Но в този момент също оказва съществено влияние. При поскъпване 16 процента ( официално ), макар, че в най-търсените продукти е и 100 процента, МФ анализира недостатъчни постъпления. ЗАЩО г-жо Минисър? И какво се прави? Нищо? Имало задлъжнялост 60 процента спрямо БВП. И като САЩ и други батковци с развити икономики имат над 90-100 процента? Фалираха ли? За моя семеен бюджет не бих допуснал такава задлънялост, но кой съм аз? Бла, бла: пенсии, социалните разходи виновни и т.н. А кой брои два пъти по 3 милиарда на "бедните" САЩ за хартиени самолети? Те бяха ли от излишека в бюджета? Плащаните поръчки на ваксини за две Бъларии и още, и още. И две кожи да съдерете от бедняка, няма да оправите бюджета. Фиксидеята за влизане в еврозоната е лупата, която изкривява погледа на всеки грантов финансист. Да ни прикачват с Дания към някакви належащи рестрикции от Брюксел ми дойде в повече. Та Дания е най-богатата, а ние най-бедната в социално отношение и икономическо развитие в ЕС. Дано някога ги стигнем наследниците на Хамлет. А дано, ама надали, защото няма да остане население на територията, което да си плаща данъците. Пътят към ада е постлан с добри намерения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Марков

  16 Март 2023 16:49ч.

  Служебната министърка на финансите, която прилича на ОТК лелка от шивашки цех, е написала ясно и недвусмислено своите констатъции и предложения. Като ги видях, все е дно това са изводи на хлапак в пети клас от помощното училище. И тази лелка е посочена и сложена на този най-висок пост в държавата лично от Радев, не от друг. Явно той не може да види онова, което всички ние виждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ай Сик Тир

  16 Март 2023 17:05ч.

  Я кажете, колко стотици хиляди укропитака сте настанили луксозно на изсхранване в многострадална България, колко милиона подарихте на Зеленатажаба за войнйта му с братския нам руски народ и колко милиарди смятате да изхарчите за военни таралясници и пушечно месо, което да изгори в грядущия военен пожар, подготвян от американските лешояди, пък после имитирайте загриженост за българските финанси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  16 Март 2023 17:20ч.

  Докладът на министърката е под всякакава критика. Това не е документ на управленец, а на чиновник, който се презастрахова. За журналистиката - няма такава, има агитация и пропаганда. Експертът да знае, че държава не може да фалира, а само правителство! Да си спомни, че "разхайтността" на критикуваните от него поддържаше равнището на дохода и днес донякъде обезпечава приходите в бюджета. Да не забравя, че дефицита е функция първо на дохода и след това на фискалната политика. Да ни плаши със 7% дефицит само ако докаже защо 3% е безопасен. И като е толкова стръвен, да го обясни на публиката. За безобразието "паричен съвет" даже не ми се мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен икономист

  16 Март 2023 18:56ч.

  простотията отдевна е превзела т.нар.журнабестика у нас.Но тя залива и СМИ където незвани икономисти шарлатани се изявяват.Но никой не стига до истината.А тя е -свърхдефицити ще има дотогава докато реалният започне да изнася готова продукция с висота норма на печалба а не основно суровини с много ниска норма.Маржът между тях образува дефицита.Това е логиката умници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  16 Март 2023 19:02ч.

  Росица Велкова – бивш зам-министър на Влади, бивш зам- министър на Асенчо, настоящ министър на финансите в служебния кабинет на Гълъбчо. Служебно премята в ръце горещия картоф – бюджета на опосканата държава: „Ох, пари, пари“, сиреч „Нема пари“. След нея маже Йотова, която също е кахърна, защото има още малко за опоскване, ама са зад борда на потъващия кораб: „От вас искаме само малко да позатегнете коланчета, за да покрием критериите за дефицит на еврозоната... Останалото ще го вземем... /при тези думи мигла й влиза в окото/ от свръхпечалбите на компенсираните заради пусти кризи, отде ли се взеха, вай, вай!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  16 Март 2023 19:19ч.

  Някой знае ли какво произвежда подмандатната на чичо САМ територия? Имахме завод за трамваи, но мутренската циганска кметица вчера се хвали, че внесли трамваи от Словения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен

  16 Март 2023 19:22ч.

  Ха честито! Благодарение на шарлатаните от Промяната, България след няколко години остава без ТЕЦ-ове и АЕЦ и успешно фалира. ТЕЦ се спират поради идиотската фикс идея на Гейропа за нулеви въглеродни емисии. АЕЦ трябва да се лицензират отново за следващите 10 години експлоатация. Сегашният лиценз изтича през 27 и 29 година (5 и 6 блок съответно). Без Росатом това не може да стане. Това беше и причината американците да ни натиснат да купим американско гориво. САЩ се мъчат да намаляват консумацията на уран, защото уранът също приключва на тази планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • -jjelev-СИД

  16 Март 2023 19:29ч.

  Е описал добре голямата манипулация.Има и мнлжество по малки.Но в 150г ни нова история на няколко пъти поемаме по гибелни геополитически пътища точно заради фалирала държава или спасителни заеми.Визирам съюзите с Германия.Днес пак не можем да оцелеем без заеми т.е управляващата класа най вече.Цената на бъдещите заеми не е % а геополктическа ориентация = участие във война.И тази цена ще бъде платена с кръвта на народа.За пореден път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хой

  16 Март 2023 22:47ч.

  Цветанката цитира неверно защото прикрива двата х-я в устата си , загънати със зелени гущери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  17 Март 2023 11:34ч.

  *** Журналистика – това е да публикуваш онова, което властта не иска да види публикувано; другото е пропаганда. ***

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи