Защо влизането в еврозоната трябва да ни плаши

Защо влизането в еврозоната трябва да ни плаши

Правилно подредени, данните дават информация, а осмислена и предадена, тя разказва история. За първи път представяме интерактивна статия, която визуализира комплексна информация за еврозоната в динамично, живо съдържание. Всичко това се случва само на една страница! С един клик или докосване на екрана, потребителите взаимодействат с интерфейса и получават тази информация, която им трябва. 
Визуализацията е представена във формат "Дашборд" (dashboard). Това е  табло с различни информационни елементи. Натискайки бутоните на хоризонталното меню горе, можете да отваряте различни сравнителни графики и придружаващата ги текстова информация. Това с тава чрез кликване на мишката, или върху екраните на мобилните устройства. За изчитане на текстовете е достатъчно само да скролвате надолу.

Най-голямото лицемерие на застъпниците за влизане в еврозоната е, че говорят единствено за инфлационния риск от така наречения „ефект на закръглянето“. Дали при новите цени в евро, търговците няма да предложат закръгляне на превалутираните цени и така животът за потребителите да поскъпне се превръща в централна тема на дебатите, като се скриват далеч по-важни и притеснителни въпрос.

Нещо, което се премълчава е, рискът в България животът да поскъпне по съвсем друга причина. Това е очаквания скок в кредитирането и държавните радходи веднъж, след като отпаднат ограниченията на валутния борд и когато Българска народна банка загуби правото си да определя нивото на капиталови и ликвидни буфери за търговските банки.

Първото – да отпаднат ограниченията на валутния борд, означава българските правителства да получат лесен достъп до финансов ресурс, защото банките ще могат да залагат държавните, които купят пред БНБ срещу нова ликвидност. И после пак. И пак. На практика безконтролното теглене на заеми и харчене на средсвата е най-големият проблем на страните, които вече са в дългови кризи като Гърция, Испания и Италия, към които скоро може да се присъедини и Франция.

Точно това поведение е най-вероятното и за българските политици веднъж, след като приемем еврото. А първата стъпка ще е да се похарчат средствата във фискалния резерв, което ще отнеме максимум година и половина.

Дори България, която е далеч по-слабо задлъжняла страна, да съхрани фискалната си дисциплина, остава рискът да се наложи да извадим 11 млрд. лв. за спасяване на вече закъсали страни (до една по-богати от нас), защото такъв ангажимент сме поели с включването ни към Европейския стабилизационен механизъм.

Още по-малко засягана тема е какво ще стане, когато Българска народна банка спре да определя нивата на капиталови и ликвидни буфери за търговските банки. Визуализацията, която предлагаме показва колко непропорционално по-консервативна е България спрямо еврозоната и по отношение на публичните си финанси, и по отношение на банковия сектор. Веднъж освободени капиталовите и ликвидните буфери, тези средства ще трябва да се насочат към нещо.

И ако икономиката ни няма потенциал да абсорбира този ресурс, той ще раздуе кредитни или инвестиционни балони (може и двете), или ще се изтегли в чужбина. Повече за детайлите на този аспект може да видите на визуализацията, която предлагаме.

Published with storieddata.com.

 

Коментари

 • Отварят гнездо на оси, ако не искат да ги ужилим, да спрат да се опитват да ни набутват където не ни е работа

  19 Юни 2022 8:27ч.

  Няма еврозона. Надежда тука всяка оставете. Не ни занимавайте с глупости. Системата ви е нефелна и фалирала. Няма да я спасяваме. Свърши тази. Ако щете и от 9 дола вода да докарате. Като не искат хората, не искат. Точка. От какъв зор ще ни насилвате. С ковида, оръжието и ветото същата история. Ами няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Юни 2022 17:58ч.

  Този акт води до пълен отказ от Суверинитет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • водолаз

  19 Юни 2022 8:33ч.

  На калпав народ еврозоната му пречи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Юни 2022 8:45ч.

  прост човек, еврозона чака да го оправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скалолаз

  19 Юни 2022 8:56ч.

  На калпава еврозона, народът й пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  19 Юни 2022 8:35ч.

  Някой провери дали е вярно съждението,че банките вече се подготвят за преминаване към работа с евро. Това ще е важен индикатор какво ще се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  19 Юни 2022 8:58ч.

  Няма смисъл от сложни обяснения за експерти. Каквото трябва да бъде казано простичко, беше казано: влезем ли в еврозоната, автоматично населението обеднява два пъти. Цените стават в евро и остават същите (нали никой не вярва, че някой ще отиде да рестиктира търговците в тия военни времена?). Спестяванията ви в лева намаляват автоматично наполовина, както и заплатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  19 Юни 2022 9:19ч.

  Цените същите като номинал - това исках да кажа, а реално - двойно по-високи за току-що приелите чуждата валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  19 Юни 2022 9:51ч.

  Специалистите дават своя анализ с данни и очевидно еврото не е в наша полза, но най-логичният довод да отхвърлим еврозоната е, че няма механизъм за излизане от нея, а това си е чиста проба евро робство. Трябва да се направи план България да намалява дълговете си и да ги изплати напълно. Няма свободен човек с дългове, няма независима държава с дългове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особенности на българското ибрикчийство

  19 Юни 2022 10:32ч.

  Долууу еврозоната. Излизане от НАТОТО И ЕС. Да се присъединим към руски свят. Да се превърне България в Швейцария на Балканите. Костя премиер ,Бойче президент,пожизнено. Да здрастует товарищ В.В.Путин.Да го оженим за българка от трънско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Празноглавите папагали крякат ли крякат

  19 Юни 2022 11:18ч.

  не ги интересуват никакви анализи и истини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  19 Юни 2022 11:06ч.

  Поздравления! Точно така трябва да се говори: С факти и анализи, а не с внушения и манипулации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривата Краставица

  19 Юни 2022 17:53ч.

  Еврото е престъпна схема за грабеж. Няколко банки ограбват европейските народи. Няма държава, която след влизането в еврозоната да не е обедняла..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маларт

  20 Юни 2022 15:34ч.

  С канадеца и истерика ще изтече в канала и плана за еврото. Банкянският би го реализирал, но няма да има ресурс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи