"Велт": Митът за Leopard 2 като чудодейно оръжие не се обяснява с технологията

"Велт": Митът за Leopard 2 като чудодейно оръжие не се обяснява с технологията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В дебата за доставките на танкове за Украйна германският Leopard 2 изглежда като чудодейно оръжие. Това със сигурност е свързано с впечатляващите параметри и опита, натрупан с Leopard 1 от времето на въвеждането му в експлоатация. Но името му, заимствано от природата, е и мост към германския мит за Втората световна война, когато танкът е най-важното оръжие на Вермахта, пише немският в. "Велт".

Въпреки някои недостатъци средният Panzerkampfwagen V Panther се смята за най-добрата бойна машина на войната, но истинският символ на танковите войски става тежкият Panzerkampfwagen VI Tiger. Със своето 8,8-сантиметрово оръдие и броня с дебелина до 110 (по-късно до 185) милиметра той превъзхожда всички съюзнически типове танкове в преки двубои. "Ревът на запаления двигател на "Тигър" в далечината е звук, който всички съюзнически войници помнят с респект" - така обобщава мита известният британски военен историк Джон Кийгън.

Снимка: iStock by Getty Images

На пръв поглед това се дължи на технологията. Въпреки че до края на войната са произведени само малко под 2000 броя от различните варианти на "Тигър" и само 5000 броя от "Пантера" - в сравнение с 29 000 танка Т-34, произведени от Съветския съюз само през 1944 г. - Вермахтът успява да отблъсне големи атаки, дори когато противникът има огромно числено превъзходство, особено на Източния фронт. Вярно е, че немските танкове, като близо 70-тонния "Кралски тигър", който клони към гигантомания, разполагат с огнева мощ, която може да неутрализира противника още преди той да приведе в готовност оръдията си. Но този аспект замъглява решаващите причини за успеха на германското Панцервафе. Когато през 1943 г. Пантерите и Тигрите започват да се използват в значителни количества, грандиозните победи на Вермахта вече са в миналото. Използването на новите типове само отлага краха на Третия райх. Режимът на Хитлер извършва завоеванията си с танкове, които в много отношения технически отстъпват на тези на Англия, Франция и Съветския съюз.

T34 и Panzer IVСнимка: iStock by Getty Images

Съгласно условията на Версайския договор на Германския райх отдавна е забранено да произвежда танкове. По време на трескавото превъоръжаване на Хитлер от 1935 г. нататък нацистката пропаганда изтъква новите типове верижни машини, но това само прикрива факта, че по-голямата част от германските дивизии все още използват коне за транспортиране на доставките си и че повечето танкове са по-добри превозни средства за обучение. Модел I е оборудван само с две картечници с калибър 7,92 милиметра, а Модел II - с една картечница и двусантиметрово оръдие. С тях не може да се води ефективен бой нито с френските Char B2 и Somua S35, нито с британските бойни машини Matilda Mark II.

Вермахтът също така съвсем няма числено превъзходство. Когато през май 1940 г. преминава в настъпление на Запад, Панцервафе наброява 2400 танка (срещу 3500 за съюзниците), две трети от които са леки типове I и II. Само междувременно разработените типове III и IV с късоцевно оръдие с калибър 3,7 и 7,5 см са в състояние да поразяват по-силните съюзнически танкове на къси разстояния.

Фактът, че Западната кампания на практика е решена в рамките на пет дни, не се дължи на технологията на германските танкове, а на тактическите принципи и оперативното ръководство.

За разлика от своите противници, които са разпределяли танковете си като спомагателни оръжия линейно сред пехотните части на фронта, както през Първата световна война, германските генерали започват да групират бойните си машини в самостоятелни дивизии. За да ги следват и да отблъскват контраатаки или да унищожават след това заобиколените бункерни позиции, тези големи войскови съединения разполагат и с моторизирани пехотни части. Оперативната им цел е да пробият фронта на противника в една фокусна точка и да го обкръжат в тила. Сраженията в обръча се оставят на пехотата.

За да могат да координират концентрираните атаки, всички немски танкове са оборудвани с радиостанции. За разлика от техните противници, на командирите не им се налага да влизат в ролята на артилеристи мерачи, а могат да се съсредоточат изцяло върху командването в битката. И онова, което липсва на техните машини - бронята, те успяват да компенсират със скорост и обхват на маньовъра. Така например няколко машини Panzer I успяват да накарат френски Char B да се озове пред противотанковите оръдия, които принадлежат на немската танкова дивизия. Или пък противниковите танкове се унищожават от пикиращи бомбардировачи на Луфтвафе.

Тази "битка на свързаните оръжия" се превръща в основата на така наречения "блицкриг". Концепцията, която всъщност е разработена едва по-късно на основата на практическия опит, първоначално работи и при нахлуването в Съветския съюз, т.е. срещу противник, който има числено превъзходство във всяко отношение.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че съветският Т-34 бързо се оказва по-добър дори от модифицираните Panzer III и IV по отношение на огнева мощ и броня, генералите на Сталин са изненадвани отново и отново от скоростта и гъвкавостта на германските войски.

Дори през зимата на 1943/44 г., когато материалното превъзходство на Червената армия е смазващо, германската отбрана успява да отблъсне многобройни съветски офанзиви, защото те винаги се провеждат по един и същ сценарий, така че ходът на събитията е предвидим - пише военният историк Карл-Хайнц Фризер. Не напразно тези сражения се наричат "магистрални битки" (Autobahnschlachten).

Следователно заключението за момента трябва да бъде: Не е достатъчно Украйна да бъде снабдена с модерни бойни танкове. Екипажите и командирите им също трябва да могат да използват тези оръжия успешно, пише "Велт".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Всичко, написано във "Велт" е ''вярно".

  27 Яну 2023 9:45ч.

  Както е вярно, че руснаците с по-лошо въоръжение от германците (за които работеше и почти цяла Европа) влязоха в Берлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Яну 2023 18:07ч.

  Зад съюзниците стоеше почти целия свят подпомогнат от еврейските банки, но въпроса сега е защо почти 11 месеца втората армияв Света не може да превземе село Авдеевка !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Яну 2023 21:30ч.

  Отговорът е прост. ПО същата причина, по която германците не можаха да разгромят Съветската армия през 1941 год. Тилът е много важно нещо. Тези в тила са част от усилията на воюващата страна. Така че Русия не воюва само с Украйна. Друго си е да имаш неизчерпаем резерв от танкове, например, или самолети, колкото и да ти ги унищожават. Мислете малко, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данаил

  02 Март 2023 10:35ч.

  Защото воюва с почти цялото НАТО и в този смисъл се справя доста добре. Защо СВУ се разполагат в жилищни райони,защото не евакуират цивилното население, прйом от ИДИЛ , но това е нормално защото ги обучават същите военни инструктори.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  27 Яну 2023 10:29ч.

  ще говорим отново след месец-два.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Яну 2023 10:30ч.

  Всичко е скрита реклама за тоз леопард бе, много скоро ще ни накарат да ръсим пари за танкове в несвес 😆 ... с 30 танка ще бият Русия, не сте сериозни, да не говорим, че танковете в усрайна служат единствено на зеленски, да заварява укрите в тях 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  27 Яну 2023 10:40ч.

  "Всеки ден ще е така, до победата!" 😊❤️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болните деца на жълтите павета

  27 Яну 2023 12:01ч.

  България няма бъдеще с такива ненормални деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  27 Яну 2023 11:12ч.

  "Екипажите и командирите им също трябва да могат да използват тези оръжия успешно". Браво, щото ние си мислехме, че само телефоните ще са достатъчни, а оръжия не са необходими! Пък то какво се оказало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  27 Яну 2023 13:32ч.

  Силата на 70 тонния Leopard 2 не се крие в някакви технически решения, а изцяло има парапсихологически произход. Тя се дължи да двата леопарда, които са неотменна част от четиричленния екипаж на танка. Пръв за магическото въздействие на леопардите върху бойните стособности на танка се досеща немският психолог и философ д-р Карл Густав Пфунгст. Пред 1938 г. той издава студията си, озаглавена "Ein blutrünstiger Schlund und vier bösartige Pfoten" - "Кръвожадна паст и четири жестоки лапи". Тезата на Пфунгст е, че непосредствената близост на силен хищник, като като леопард, тигър, лъв и т.н., въздейства парапсихологически и върху екипажа, и върху всички механизми на танка. Бойците стават по-решителни, смели, реакциите им на порядък по-бързи а всички агрегати на машината по-странен и привидно необясним начин работят точно и безотказно. Първите опити Пфунст прави със съействието на генерал-фелдмаршал Ромел в командвания Африканския танков корпус. Резултатите са зашеметяващи. В серия от 16 сражения, екипажите, в чийто състав са зачислени тигри нямат нито една загубена или повредена машина. При експеримента са използвани танкове Panzerkampfwagen VI Tiger, на чийто борд са настанени от един до два амурски тигъра (Panthera tigris amurensis). Същата методология днес се използва в танкове модел Leopard 2. В интериора на танка, в задната част са поставени две леопардови легла с торсионно окачване. Използват се обикновено леопарди порода Африкански леопард (P. pardus pardus), разпространен в Субсахарска Африка. Ня тях им се присвоява звание Панцер Хаупт-ефрейтор и се зачисляват при дневна дажба от 7.5 кг телешко и 12 бири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Яну 2023 14:54ч.

  Укровермахт получит старые Абрамсы модификации M1A1 без систем "которые не должны попасть противнику" и без активной брони поскольку она принадлежит Израилю, а он разрешения не давал. Киев не получит запасных частей к танку, как было уже не раз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  27 Яну 2023 14:54ч.

  Zeitenwende? Deutschland ist wieder niemand...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • влязоха в Берлин

  27 Яну 2023 17:49ч.

  откъдето ги изритаха 4 десетилетия по-късно толкова бързо, че едва успяха да пооткраднат това онова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не тиражирайте глупсти! НИКОЙ не е изритал руснаците от Берлин І ИЗВАДИ ГИ ГОРБАЧОВ!!!

  28 Яну 2023 9:14ч.

  Затова в момента в Русия Горбачов е бранно име за обикновенните руснаци, и смокинов лист за днешните некъдърни руски чиновници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  29 Яну 2023 11:52ч.

  Друго на ръка е съмнителната мотивация на западните армии. Помня една общоевропейска анкета отпреди няколко години с въпроса "готов ли сте да умрете за Родината си?" само 17% от германците отговарят с "да" подобно и на останалите западняци. Единствено в Турция процента е над и то доста над 50%. А без боеспособна и мотивирана армия "на терен" не може да бъде спечелена никоя война независимо с какви оръжия разполагаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • товарищ фриц

  30 Яну 2023 22:29ч.

  Количеството има свое качество. Й.В.Сталин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даринка Каракуртева

  30 Яну 2023 22:38ч.

  Западът се е...ва с ядрена държава . Бъзика се със стъпаловидна ескалация - първо това , после онова , накрая ще им дадат и ф-16. След което или по някое време руснаците ще бухнат 2-3 тактически атомни бомби из украинските полета , изотзад на ВСУ. Ей тъй- за проба . И знаете ли кво ще стане ? Унгария и Румъния , както и Чехия които са на близо ще изреват на умряло и ще налогат на НАТО да преговаря . Защото с туризма и още сума неща ще е свършено . Към това развидие тодят войната САЩ . Ама те са далеко както и Ингилизите и францьозите , налри ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  31 Яну 2023 10:02ч.

  Различни Олигарси обявяват награда от 5-10 млн рубли за първия пленен Леопард, и по 500 хил. рубли за всеки скраб. Аналогично за британските и френските. За тези от Полша , Чехия, Словакия Алжир, Мароко и дори Македония награда няма защото са Т- 64 или 72.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи