В. "Вашингтон пост": Байдън отменя забраната полкът "Азов" да използва американски оръжия

В. "Вашингтон пост": Байдън отменя забраната полкът "Азов" да използва американски оръжия

Американската администрация разреши предаването на американско оръжие на украинския националистически полк "Азов" (признат за терористична организация, забранен в Руската федерация). Това съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на изявление на Държавния департамент, съобщава ТАСС. Държавният департамент все още не е отговорил на искането на ТАСС да изпрати съответно изявление.

Държавният департамент отмени въведена преди десет години забрана батальон "Азов" да използва американско обучение и оръжие, след като нов анализ не е установил доказателства за нарушения на човешките права от страна на подразделението, съобщи вестникът, цитиран от Ройтерс.

"След щателна проучване украинската 12-а бригада със специално предназначение "Азов" премина успешно проверката по закона "Лийхи", извършена от Държавния департамент на САЩ", се посочва в изявление на департамента, получено от вестника. За момента Държавният департамент не е отговорил на искането на Ройтерс за коментар.

Законът "Лийхи" забранява предоставянето на американска военна помощ на чуждестранни военни части, за които е установено, че са извършили нарушения на човешките права, отбелязва агенцията.

Полкът „Азов“, който има крайнодесни и ултранационалистически корени, е част от украинската Национална гвардия и произхожда от сформиран през 2014 г. батальон, който се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Полкът е възхваляван в Украйна като защитник на страната от руската инвазия, и особено на южния град Мариупол, но в Руската федерация той е признат за терористична организация и дейността му е забранена.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Ретранслатора

  11 Юни 2024 8:06ч.

  "нов анализ не е установил доказателства за нарушения на човешките права от страна на подразделението(Азов, бел. моя), съобщи вестникът, цитиран от Ройтерс"! М-даа! Значи да избиваш цивилни руснаци не е нарушение на човешките права, ама виж, ако се избиват цивилни американци или недай Боже евреи, тогава ще е "огън и жупел" върху им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Юни 2024 8:08ч.

  убиици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голям праз

  11 Юни 2024 8:09ч.

  Копелдакът на Кастро - Джъстин, в съседната на Байдън Канада, награди ветеран от СС, и целия канадски парламент го аплодираше ! Що пък Байдън да не легализира "Азов" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  11 Юни 2024 8:12ч.

  Ами САЩ може скоро да напишат, че не са установили Бандера да е нарушавал човешките права. Лицемерни боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  11 Юни 2024 8:19ч.

  Девизът на ФАЩ е "Нацита от всички страни, съединявайте се в името на ФАЩ!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  11 Юни 2024 8:33ч.

  Не ме учудва, щом според американското правителство и Боко "премина успешно проверката по закона" Магнитски и ходи на инструктаж в ПосолствоТО "три пъти за пет дни"... Но щом американците не знаят що за стока са "Азов", може да питат британците. "The Guardian", например, директно си ги нарича "неонацисти" и "фашисти": https://www.theguardian.com/world/2018/mar/02/neo-nazi-groups-recruit-britons-to-fight-in-ukraine

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  11 Юни 2024 8:49ч.

  КАК ВЪЗРАЖДАНЕ УСПЯ ДА ПРЕДВИДИ ФАШИЗИРАНЕТО НА НАТО? ЗАЩО ВСИЧКИ ДРУГИ СМЕ СЛЕПИ И ГЛУХИ ЗА КЪРВАВИТЕ ИМ РЪЦЕ? КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРИЯ В НАТО? ЗАЩО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Юни 2024 10:35ч.

  Колко гласа събраха на 9 юни, колко? Феновете на столичен отбор са повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шефа на кмета

  11 Юни 2024 10:38ч.

  Ъхъ, гласовете на Възраждане са колкото герб, ама Посолството нареди повече от 14% не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно десни

  11 Юни 2024 8:52ч.

  Тоест спечелилите изборите в някои страни на Европа и "Азов" били едно и също?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  11 Юни 2024 8:54ч.

  Този дядка ще изпепели света преди да се кротне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарт Вейдър

  11 Юни 2024 9:00ч.

  Е напълно съгласен с всичко казано дотук. Лъсна лицемерното двуличие на Запада. На ви цивилизация, на ви демокрация! Показаха се такива, каквито са - убийци и крадци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Юни 2024 9:12ч.

  И как успяха на фронтовата линия да установят,че "Азов" са станали гълъбчета? Това е е още доказателство, че войната ще е убиването на врага. Във физическия смисъл. Само че с чужди ръце - даваш оръжие и подстрекаваш. Но това си е пряко участие в конфликта и гъбите са неизбежни. А може би и това се цели с тези провокации? Бързат, бързат, че изборите ей- на... Няма да се оставят, докато не изгорят света - това е съдбата на паразита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Юни 2024 9:16ч.

  И, трубадурите - стягайте мешките, ако знаете, какво е това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Юни 2024 9:20ч.

  Впрочем, пия собственост са оръжията, предадени на Украйна? Ако са украинска, какви са тия забрани за ползването им? Ако са по наем, си е пряко участие, непровокирани, във войната. Пия собственост са оръжията, вкл. предадените и от нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Юни 2024 10:28ч.

  Скоро от летището в Балчик ще излитат ескадрили, които да приключат с руския ЧФ и инфраструктура или каквото там е останало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига се пречи, отивай да работиш на нивата

  11 Юни 2024 10:34ч.

  Знайш ли как за броени минути могат да ти приключат летището в Балчик, при това с нещо термоядрено? Много обичате да си присвоявате чуждото. Няма ли да гепиш пак нагло прякора на ЗИП-а и да го представяш за свое име?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Юни 2024 11:06ч.

  Уф. Де го чукаш, де се пука. Един ли ви е по Равик, та сте такива чукундури?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Юни 2024 11:15ч.

  Каквото ми каже ДеБелян Ага,това пиша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демагогия до звездите (и с тях)

  11 Юни 2024 9:43ч.

  Бай Пъне, какво става с човешките права в подопечната ти Украйна бе, диктатор такъв? В коя харта е написано, че да превръщаш чужд народ в пушечно месо за американски интереси е самата индулгенция за спазване на човешките права? Гиди лицемери недоубити, гега вам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРИЯ В НАТО? ЗАЩО?

  11 Юни 2024 9:55ч.

  Прави това, което правеше един дребен търговец в епохата на СИК и ВИС. Ще не ще стои “охраняван” , плаща си на мутрите, има стикер на витрината… Щото ако не го прави, ще дойдат едни яки момчета с бухалките и с магазинчето е свършено. Пък и собственика може да отлети Отвъд…😈 Ей това прави България в НАТО. Плаща си рекета. Вие имате друго предложение ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, спи ли Бог, о, Бог не види ли?

  11 Юни 2024 10:14ч.

  Имаме. Да излезем от опеката на НАТО, напук на мутрите от НАТО. Протестираме срещу всякакви демагогии, двойни стандарти и Оруеловски принципи на управление на народите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Юни 2024 11:16ч.

  БайПън е сенилен памперс,а Азов са нацисти,които ще бъдат неизбежно моГилизирани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен

  11 Юни 2024 16:27ч.

  Фашизъм, втори сезон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво се напрягате

  11 Юни 2024 16:37ч.

  От къде се знае ,че на Азов ДО СЕГА не са давани американски оръжия ? Кои ги инспектира ? Глупости , Азов си ползват всички оръжия , доставени от Запада , но колко азовци останаха въобще ? Да не мислите ,че са съгласни да умират за тази вече пропаднала държава . Те не се славят с голяма смелост на бойното поле , друго е да се измъчват и убиват цивилни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е

  11 Юни 2024 16:46ч.

  бай дън да отмени всички болести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Секта

  11 Юни 2024 17:37ч.

  СЕКТА - да, но каква? На странизата на Тогедер България, на Ивелин Михайлов, се рекламира и предлага "СЛУЧАЙНО " много Сциентоложка литература (Л. Р. Хъбард = Сциентология): "Дианетика модерната наука за душевното здраве" - Л. Р .Хъбард= Сциетология! "Дианетика еволюциятя на една наука". - Л. Р .Хъбард=Сциентология! "Проблемите в работата" - Л. Р .Хъбард-Сциентология! "Пътят към щастието" = Л. Р .Хъбард-Сциентология!. "Дианетика модерната наука за душевното здраве" = Л. Р .Хъбард- Сциетология! "Дианетика еволюциятя на една наука". - Л. Р .Хъбард=Сциентология! "Проблемите в работата" - Л. Р .Хъбард=Сциентология! "Пътят към щастието" - Л. Р .Хъбард=Сциентология! "Самоанализ" - Л. Р .- Хъбард=Сциентология! "Нов поглед върху живота" =Л. Р .- Хъбард-Сциентология! "Научи как се учи" -Л. Р .Хъбард = Сциентология за деца! "Основно ръководство за учене" Л. Р .Хъбард-Сциентология за деца! Това са Осем(8) книги СЦИЕНТОЛОГИЯ от общо 81 книги (другите от рода "Стани милионер за един ден")!!! Примерно: " Сам Уолтън: Произведено в Америка" - Проруска??? "Автоматичния милионер" - Дейвид Бейч -Проруска??? и мн. други. Всичко това ви звучи много Православно и Проруско??? Известния в БЪЛГАРИЯ СЦИЕНТОЛОГ на световно ниво МАРК ДЕ ТУРК много пъти е бил СЛУЧАЙНО гост в студиото на Тогедер България на Михайлов. Ето някой от клиповете : "Какво е сциентологията наистина? - За младите с гост Марк де Турк", ето и линк: https://www.youtube.com/watch?v=--Y3ntzzA30 "Дианетика - Анатомия на човешкия ум (2 част) - За младите с гост Марк де Турк" ето линк: https://www.youtube.com/watch?v=NOlHpbTDnD4 Ивелин Михайлов се разхождаше два три месеца с православен кръст с особенни размери, след два месеца като истинси вярващ християнин го замени с езическата ВИСУЛКА която носият ВСИЧКИ в ТОГЕДЕР от години, а след това за тази роля с подобен кръст се появи Подполковника още един от велиЧие. Наскопо Карбовски спомена следната сентенциата " ...ако аз съм Злото, бих се скрил в СЯНКАта на доброто..." ОБЩИНА Ветрино "СЛУЧАЙНО " е единственната Община в България БЕЗ ГРАД, 10 Селца (Нофит Рилски идр.), население - 5525, изкупени и заграбениимоти, собственна милиция.... Един вид лесна за превземане Юредическа крепост. СЛУЧАЙНОСТИТЕ във ВЕТРИНО са сериозна предпоставка за Заселване на "НЕДОСТЪПНО" паралелно Общество в НЕПРЕСТЪПНО ВЕТРИНО. В Германия и др. европейски държави Сциентолозите са обявени от "службите" за заплаха за нацианалната сигурност и са под набл.защото успяват да се доберат до мн. високи позиции. През 1998 шефът на Полицията в Берлин Otto Dreksler е уволнен и разследван за принадлежност към сектата, Арсений Яценюк премиер на Украина 2014-2016 е сочен за член на сциентолозите. Службите в Германия(Verfassungsschutz = ДАНС) ги определят като "ПСИХОГРУПА", т.е. малко по екстремничко и въздеистващо. Та така, aко се потърcи още ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън се изпусна

  11 Юни 2024 20:37ч.

  Не може да надхитри руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи