В Русия се извършва мащабна трансформация и Западът е сляп за нея

В Русия се извършва мащабна трансформация и Западът е сляп за нея

Автор: Дмитрий Тренин, професор-изследовател във Висшето училище по икономика и член на Руския съвет по международни въпроси, източник: Russia Today

Обществената промяна в Русия, която започна още преди войната в Украйна от началото на 2022 г., сега изглежда необратима

Две години и половина след началото на войната си срещу Запада на територията на Украйна, Русия със сигурност започва да придобива ново усещане за себе си. Тази тенденция всъщност предхожда военната операция, но военните действия я засилиха. От февруари 2022 г. руснаците живеят в изцяло нова реалност. За първи път от 1945 г. страната наистина е във война и води ожесточени боеве по 2000-километровата фронтова линия, съвсем недалеч от Москва. Белгород, областен център близо до украинската граница, непрекъснато е подложен на атаки с ракети и дронове от силите на Киев. Понякога украинските дронове стигат дълбоко във вътрешността на страната. И все пак Москва и други големи градове продължават така, сякаш войната не съществува, както и западните санкции. Улиците са препълнени с хора, а моловете и супермаркетите предлагат обичайното изобилие от стоки и храни. Човек би могъл да помисли, че Москва и Белгород са две различни страни, че руснаците успяват да живеят едновременно във война и мир.

Това би било погрешно заключение. Дори онази част от държавата, която привидно живее "в мир“, е значително по-различна от това, което беше преди началото на украинския конфликт. Централният фокус на постсъветска Русия - парите – не се е променил, разбира се, но със сигурност е загубил първостепенната си важност. Когато загиват хора – не само войници, но и цивилни – нематериалните ценности се връщат на дневен ред. Патриотизмът, хулен и осмиван след разпада на Съветския съюз, отново става първостепенен фактор. Нова мобилизация не е нужна, тъй като стотици хиляди подписват договори с армията, водени от желание да помогнат на страната си. Именно да помогнат, а не да получат.

Руската популярна култура, бавно но сигурно, започна да се отърсва от навика да се имитира това, което е модно на Запад. Вместо това се възраждат и развиват традициите на руската литература, включително поезията, киното, музиката. Подемът на вътрешния туризъм разкри пред руснаците съкровищата на собствената им страна, които бяха пренебрегвани доскоро заради пътешествията в чужбина (пътуванията в чужбина все още са възможни, но усложнената логистика прави достъпа до други части от Европа по-труден от преди). 

В политически план в Русия няма опозиция, която да е настроена срещу системата. Всички ключови фигури на опозицията са в чужбина, а Алексей Навални почина в затвора. Славата на много бивши културни икони, които след февруари 2022 г. емигрираха в Израел, Западна Европа или някъде другаде, угасна, докато страната продължи напред. 

Руските журналисти и активисти, които критикуват Русия отдалеч, все повече губят връзка с предишната си аудитория и върху тях тежи обвинението, че служат на интересите на страните, които се борят с Русия чрез прокси войната в Украйна. В същото време две трети от младежите, напуснали Русия през 2022 г. от страх да не бъдат мобилизирани, се завърнаха, някои от тях доста огорчени от опита си в чужбина. Изявлението на Путин за нуждата от нов национален елит и поставянето на ветераните от войната в основата на този елит е по-скоро намерение, отколкото реален план на този етап. Руският елит обаче определено преминава през огромна трансформация. 

Много либерални олигарси по същество вече не са част от Русия; желанието им да запазят активите си на Запад ги доведе до пълна раздяла с родната им страна. Тези, които останаха в Русия, знаят, че вече не могат да притежават яхти в Средиземно море, вили на Лазурния бряг и имения в Лондон. В Русия се появява нов модел на бизнесмен от средно ниво: човек, който съчетава печеленето на пари със социална ангажираност и който свързва своето бъдеще единствено със страната си.
Руската политическа култура се връща към своите корени. За разлика от тази на Запад, нашата култура се гради върху модела на семейството, подобно на източните страни. Има ред и йерархия; правата вървят заедно с отговорностите; държавата не е необходимо зло, а основно обществено благо и висша обществена ценност. Политиката, в западния аспект на постоянно и безпринципно съревнование, тук се разглежда като самоцелна и разрушителна; вместо това от тези, на които е поверено да бъдат начело на държавата, се очаква да бъдат арбитри и балансьори на различните интереси. Разбира се, това е по-скоро идеал, отколкото реалност. В действителността нещата са по-сложни, но безспорно традиционната ни политическа култура успя да се съхрани и последните 3-4 десетилетия, макар и изключително поучителни и въздействащи, не я унищожиха. 

Руското отношение към Запада също е сложно. Харесва се западната класическа и модерна (но не толкова постмодерна) култура, изкуствата и технологиите, както и стандарта на живот до известна степен. Положителният имидж на западното общество беше разрушен от агресивното популяризиране на ЛГБТИ ценностите, кенсъл културата и други подобни. Промени се и възгледът за западните политики, политиката и особено политиците, които загубиха уважението на руския народ. 
Възгледът за Запада като архивраг на Русия се завърна – не толкова заради кремълската пропаганда, а заради самата политика на Запада. Като започнем от снабдяването на Украйна с оръжия, които убиват руски войници и цивилни, през санкциите, които в много отношения са дискриминационни, до опитите да се отхвърли руската култура и да се попречи на руските спортисти да участват в световния спорт. Западните общества сами по себе си не са разглеждани като врагове, врагът е само политическият им и медиен елит.

В Русия има очевидна нужда от отговор на три големи въпроса: кои сме ние, къде е мястото ни в този свят и накъде отиваме. Думата „идеология“ обаче навява на мнозина неприятни асоциации със строгостта на съветския марксизъм-ленинизъм. Какъвто и отговор да се появи накрая, той ще бъде изграден върху ценностите на традиционните религии, най-вече руското православие; ще включва и елементи от нашето минало, включително от епохата на Петър Първи, от имперския и съветския период. Сегашната конфронтация със Запада налага най-после да се появи някаква нова идеологическа концепция, в която централно място заемат суверенитетът и патриотизмът, законът и справедливостта. Западната пропаганда ехидно нарича всичко това „путинизъм“, но за повечето руснаци именно това е „руският модел“.

Разбира се, има и руснаци, недоволни от политиката, която ги лишава от определни възможности. Особено ако парите и личното богатство са в основата на стремежите им. Представителите на тази група, които още не са заминали за чужбина, седят тихо и тайно се надяват, че по някакъв начин, на каквато и да е цена за останалите, „добрите стари времена“ ще се завърнат. Вероятно ще останат разочаровани. С промените в елита, Путин се стреми да влее свежа кръв и нова сила в системата. Не изглежда да се задава „чистка“. Промените обаче ще бъдат съществени, предвид смяната на поколенията. По-голямата част от сегашните елити гонят 70 години. През следващите шест до десет години техните позиции ще отидат в ръцете на по-млади хора. Основната задача на Кремъл е да гарантира продължаването на наследството на Путин. Унаследяването не е толкова въпрос на това кой ще застане на върха в Кремъл, колкото какво поколение в управлението идва.

Източник: rt.com

Превод за "Гласове": Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  14 Май 2024 13:24ч.

  Изключително добър анализ. Точно това забелязах при разговори с руснаци в чужбина. Недоволните са предимно евреите в Русия. Не им харесва, че не могат да печелят без контрол и че не могат да си харчат парите на Запад. Инициативните руснаци с неголям бизнес изтеглиха парите си от чужбина и ги вложиха в Русия. Сега руснаците разчитат само на себе си и затова имат успехи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Май 2024 14:04ч.

  Бе има и едни 150 000 майки недоволни, че Путин им прати децата на смърт, ама те и без друго щяха да умрат от пиянство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  14 Май 2024 15:21ч.

  И в САЩ има над 100 000 убити от войните, които водиха в годините след Втората Световна по целия свят - Корея, Виетнам, Югославия, Ирак, Либия, Афганистан. И много милиони убити от тях. За какво, в името на какви ценности? Но за техните апологети тези факти нямат значение. Впрочем алкохолизмът и зависимостта от успокоителни и дрога в САЩ са по-големи откокото в Русия. В пъти повече са бездомните (като процент от населението и в абсолютен брой), абсолютен рекорд по брой на затворници - изпреварват Китай и Индия. Но вие едно си знаете, едно си баете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Май 2024 15:24ч.

  Копейка, ти по- далеч от Пирот ходил ли си ? Или копаш клипчета от ютюб основно от рубладжийските сайтове. САЩ управляват по- голямата част от света, а Матушката ви само Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 14 Май 2024 15:24ч

  14 Май 2024 17:25ч.

  Глупи, а ти Русия виждал ли си я поне на карта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лето

  14 Май 2024 23:19ч.

  Май по-скоро Копейкин не е ходил по-далеч от Пирот и соросоидните канали....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стотинкин

  15 Май 2024 8:17ч.

  бил съм в Русия, виждал съм пияни, но толкова много пияни, включая и жени, търкалящи се по улиците, както е в Лондон и другите големи британски градове, където съм бил, не съм видял в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  15 Май 2024 9:12ч.

  Ти май не си излизал от Люлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бекането

  15 Май 2024 9:14ч.

  Има и 50 милиона кравари разчитащи на купони за храна. Както и 35 трилиона дълг на краваристан и печатащи хартийки без никакво покритие наричани долари. Да не говорим че секви мършляци си зимат от магазините в краваристан стоки до 1000 долара и не се води кражба - досега стотици магазини в ЛА СФ и ню йорк затворени. пълно с наркомани и цели градове от хомлес в краваристан. така че не ги мисли братушките ами си гледай евровизията с небинарните победители и извратеняци и драг куините траверси дет ще ти палят олимпийския огин в афроарабски париж. нас не ни коментирай сороска подлого

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  15 Май 2024 11:54ч.

  стотинкин 15 Май 2024 8:17ч. Факт. Не се търкалят само а свалят гащите и пикаят където сварят и търсят някой черен да се изчукат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  14 Май 2024 13:36ч.

  Малей, този текст е от учебник по политпросвета от 1974 г!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  14 Май 2024 15:04ч.

  Точно! Пожелателно, но все още нереално!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  14 Май 2024 13:39ч.

  Оказа се най-страшното за всички либерални атлантици: Западът изобщо, ама изобщо, не е на нивото на (съвременна) Русия. Впрочем, днес той не е на нивото и на всички по-големи страни с автентична култура като например Китай, Индия, Иран, Корея, Турция, представители на Латинска Америка и др. Ала днес без Русия като решаващ фактор на хуманната човешка съпротива срещу сатанизма, светът би се лишил от саморефлексия, защото капитализмът на наглосаксите бързо би го лишил и от последните остатъци на способност за хуманистично себеразпредметяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  14 Май 2024 20:00ч.

  @логото: отлично казано, подкрепям и благодаря!👍

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  15 Май 2024 8:46ч.

  Има прекалено много елементи на сатанизъм и в Русия, за да приемем думите ви за реалност, а не просто уишфул. Достатъчно е да припомним руският ентусиазъм по К19, вакстерора и масконосачеството в Русия, зелената пропаганда която върви и там, транс хуманистът Герман Греф който формира руското образование, докато неговата банка има ексклузивитета да оперира през SWIFT, глобалистката Набиулина, несменяем шеф на РЦБ, министър Мурашко -в топли връзки с Гебресус и СЗО… и т.н. и т. н. Прекалено много са примерите за да махнем с ръка и да приемем тезата ви, че Русия е чистата преграда пред Сатанизма…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетител

  17 Май 2024 1:37ч.

  Че е така, така е. Все пак Путин се старае да бъде балансьор между либералите и консерваторите, патриотите. По време на ковида, мерките в Русия бяха направо драконовски: затворени по домовете, на всеки 3-4 часа да си правиш селфи и да го изпращаш на конкретен номер, за да докажеш че си у дома... А понякога прекъсва интернета, няма връзка и следва глоба - 6000 рубли на всеки пропуснат път... Отделно кмета Собянин особено се отличи - бяха разчертали алеите в парковете на квадрати и... не си спомням по колко хора се допускаха на квадрат... Да, в онзи момент Русия и Путин стриктно следваха ковидната програма. До Февруари 2022... Започвам да си мисля, че не само ситуацията в Украйна бе причината за СВО а и нещо друго... Спомняте си какво беше в онзи момент - граници затворени, градовете също, ваксинационни паспорти, никакво движение, карантини... Единственият начин да промениш ситуацията е да накараш огромни маси хора да щурмуват границите, да бъде невъзможно следването на ковид-процедурите... Кой митничар или друг по границите проверяваше имат ли К-паспорт, мереше температура? Вдигай бариерите и пропускай бежанците! Може да звучи цинично, но спомнете си израза: "Доктор Путин излекува света от Ковида!"... Фактически войната сложи край на Ковид плана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Май 2024 14:03ч.

  Става провинция на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Седларов

  14 Май 2024 14:15ч.

  Лошо, копеко-центовкин, много лошо! Скоро ще има едри плодоше висещи по клоните! И с изявените глупци, твоята черга - ще сте първите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти гледай

  14 Май 2024 14:37ч.

  САЩ да не се латиноамериканизира, а Европа арабизира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като не искаш зелени чорапи

  14 Май 2024 16:16ч.

  Защо подкрепяш хунтата на хазарина Зеленски бе, дьонме дърто?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  14 Май 2024 19:55ч.

  Усетете се най-накрая и спрете да храните и да отговаряте на тоя трол-комплексар, който от мазето на баба си не е излизал и си мисли, че има смислен живот, който прекарва в дракане с непознати за центове по форумите. Престанете да мислите, че на някой му пука как ще затапите поредния такъв глупак (Копейкин - за теб говоря!) Ако искате да ги няма по форумите - ПРЕСТОРЕТЕ СЕ, ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. НЕ ИМ ОТГОВАРЯЙТЕ, НЕ ГИ КОМЕНТИРАЙТЕ, НЕ ГИ БРОЙТЕ ДОРИ ЗА БЪГ В СИСТЕМАТА. На тях им се плаща за коментар, но и за отговор, така че като им се връзвате, само ги храните. Да ходят да серат другаде. Оправя ги само мълчание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Транс

  14 Май 2024 14:11ч.

  Вежливата компаньонка Роси, е решила да смени полът и да стане солдата Росен, успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  14 Май 2024 14:26ч.

  Гледам им на тениските на тези “Путин ,Россия, Победа “ . Преди поне беше “За Родину, за Сталина!”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошко

  14 Май 2024 14:41ч.

  Какъв ти е проблемът бе, келеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  14 Май 2024 16:00ч.

  Аааа, като не можете да кажете нищо конкретно, 80%-те на Иво Христов почвате да обиждате. Ма това е очаквано. А пък ти ако си искаш си сложи икона на “царь батюшка” и си пали свещи. А пък като се окаже че вашия любимец е най-успешния агент на Запада , да не ревете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  14 Май 2024 21:44ч.

  БРЕ ХАШЕТУРЯН ПАК СЪЩОТО Е . МАЙ МАЙ ПАК ЩЕ БЪДЕ 9 МАЙ В БРЮКСЕЛ, А НА ЗА ТЕБЕ ТУРЦИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много филми гледаш !

  15 Май 2024 15:29ч.

  Било е и ще бъде винаги САМО ''За Родину'' , това за Сталин не се знае от къде се е появило . Малко прилича на холивудските филми за най-голямата роля на САЩ в победата над фашизма и съюзниците им .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак сега

  14 Май 2024 14:48ч.

  Чак сега започвам да си давам сметка колко масово и дълбоко е била прогнила съветската номенклатура, и партийна, и държавна,и културна... предимно хазарска. Мине не мине поредният хазар/хазарка опищява орталъка от името на руския народ... видиш ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АзъКанъАзъ7112136860

  14 Май 2024 15:15ч.

  Обърнете внимание кои са около Путин! Сефаради ибери! Именно тия държат като заложници достойни Ашкенази и не им позволяват да отидат в Израел. Ще допълня с това,че Русия,но и Украина са едно и също хазарско иберийско нещо. А както Българите,така и Германците и Израилтяните сме АШКЕНАЗИМ. Всички войни в този свят се дължат на испанците,тоест сефарадо-иберите срещу АШКЕНАЗИМ . Обещавам две неща.Първото е,че ССССР този път ще бъде унищожен.Втоеото е,че предстои грандиозна и основана на историческият и генетичен произход Държава от Федерален тип на България,Германци и Израилтяни. Това ще бъде,защото така трябва да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  14 Май 2024 17:36ч.

  Аповете!@@!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bojo

  14 Май 2024 21:47ч.

  Нещо не те слуша главътъ, спирай екстазитата и бегай при Тагаренко и Шаламбананов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  14 Май 2024 15:15ч.

  Не е хуманно, но при война се осъществява прочистване на обществото. Лъсват всички далавери от предвоенния период. Какво си мислят някой, че далавераджии има само в РФ. Ако САЩ са във война и там ще излязат наяве фиктивни изпълнени поръчки за милиарди долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Май 2024 15:51ч.

  После се обиждате на фатмак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И 10% ДА СА ВЕРНИ, МОЖЕМ САМО ДА СЕ РАДВАМЕ ЗА РУСИЯ И МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ НА ТАЗИ СТРАНА

  14 Май 2024 15:45ч.

  Много ми се иска да можеха да се пишат такива "невивалици", според някои тук, и за българските млади поколения. Последното, което видях в ютюб бяха две момичета по на 10-12 години, въргалщщи се на тротоара след доза райски газ в "детската дискотека".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Специално за младото поколение на Запад

  14 Май 2024 16:20ч.

  Нещо нарицателно и емблематично като фигурална композиция от международното биенале на скулптурата в Берлин 2016 - https://cont.ws/@beavernews/2803409

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 17:29ч.

  Бахти ценностите - да мре за 2000 евро на месец заради фантазиите на Путкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умиргай

  14 Май 2024 17:50ч.

  Този е не само имбецил, но и крадец. Не всичко е пари, моше-нико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Менте Зипе,

  14 Май 2024 20:38ч.

  Ако не си готов да умреш за каузата, е безсмислено да я защитаваш, тва с кинтите, е за чикиджии, анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  14 Май 2024 16:32ч.

  "Нашата култура се гради около модела за семейството". А европейската около модела за подражание на победителят от евровизия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  14 Май 2024 18:41ч.

  Вие нямате култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Сефаради ибери! Именно тия държат като заложници достойни Ашкенази и не им позволяват да отидат в Израел"

  14 Май 2024 17:39ч.

  Тия колосални лъжи ще ги пишеш, когато измрем до един съвременниците и свидетелите на случващото се. Нито един "релокант" не е спрян да си замине от Русия, ни сефарад, ни ашкенази, ни украинец по произход, ни трибалт, някой друг. А вътрешните ви търкания кой по-по-най-достоен не ни интересуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Май 2024 18:59ч.

  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Теория_официальной_народности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Май 2024 19:00ч.

  Всичко ново е добре забравено старо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  14 Май 2024 21:03ч.

  Разбираме, че новият елит на Раша ще е съставен от пандизчии, кавказки главорези и обикновени отрепки, полакомили се за надницата от нема и сто евро. Не съм сигурен, че това щ е по-добре от стария елит от хитри еврейчета и бивши милиционери. Но да не ги мислим рашетата, те са свикнали на мизерия, а и са бъкани с газ и петрол-все ще стигне за паница варени картофи за всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  15 Май 2024 0:22ч.

  Тя, мащабната трансформация е видна и с невъоръжено око. Обратно към сталинския ГУЛАГ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  15 Май 2024 10:50ч.

  Стукачът Ветров а.к.а. Солженицин заслужено се е оказал в ГУЛАГ'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  15 Май 2024 7:37ч.

  Текста е отличен за нивото на фенклуба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахаха

  15 Май 2024 9:04ч.

  ... Либералните глисти изпълзяха.. Духчета, Доктори от БГ Мама, виви, Копейкин, Деса малко пое@еса, па стане поетеса. Щом либералната сган вие на умряло, значи нещата са както трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  15 Май 2024 11:00ч.

  Кой, кой изпълзял? :) :) Този фен клуб е истинско забавление! Няма другаде такава забава :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудесен анализ

  15 Май 2024 9:30ч.

  благодаря за анализа, кратко , ясно и по същество. Питам се тук кога ще се случи това осъзнаване, отърсване от консуматорството на запада и обръщане към семейните ценности. Колкото до политиката - само с нови хора с характер и ценности може да се тръгне напред. Статията показва пътя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя от Посолтвото

  15 Май 2024 10:51ч.

  Кат Русия няма втора, тъй велика на света. Тя е нашата опора, тя е нашта висота! Иван Вазов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  15 Май 2024 11:03ч.

  Е как така "страната води война"? Нали водеше специална военна операция? Шизофренията ги е обхванала масово в Русия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • агенд Дрю

  15 Май 2024 14:06ч.

  Каква трансформация, младото население- специалисти, инженери, лекари,сестри строители...всички избягаха на Запад! Олигарсите в Дубай и САЩ.Артистите -Пугачова и тн на Запад и в Израел. Бедните Буряти и Монголоиди на Фронта.Кого заблуждавате разложени старчески комунистически отрепки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магучая

  15 Май 2024 14:15ч.

  Такъв терор, загуба на свобода убийства и репресии с/у хора доносничесо и следене не е имало и било и по времето на Ленинист комунизма каза една приятелка ,избягала от Фюрера от Кремльо. В болниците няма памук ,йод и консумативи.Цензура,репесии, За 3г Русия вече е Северна Корея ,каза жената. Жалко за хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магучаята,

  17 Май 2024 13:32ч.

  я поразпитай по-подробно приятелката ти, откъде всъщност е избягала! Да се не окаже Киiв... Всички ТВ канали предават едно и също, партиите забранени, спират те на улицата и проверяват телефона ти за "вражески" приложения и за лайкове на такива... Та къде казваш е концлагера?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи