В интервю за Нова: Еврокомисар Джентилони обясни убедително защо не трябва да влизаме в еврозоната

В интервю за Нова: Еврокомисар Джентилони обясни убедително защо не трябва да влизаме в еврозоната

Нищо не компрометира европейската идея повече от самодоволните висши чиновници, склонни така да извъртат истината, че и от най-притеснителните сигнали да изкарат положително послание. Точно това направи европейският комисар по търговията Паоло Джентилони в интервюто си за предаването „РеВизия“ на Нова телевизия. Двойни стандарти, игнориране на тревожни сигнали, задоволство от наличието на морален риск и самодоволство пред лицето на разрухата демонстрира еврокомисарят. Той призна негативните констатации, съдържащи се във всеки един от въпросите с подробна формулировка на водещия, като сам фалшифицира аргументацията си, представяйки проблемите като положителни страни на бизнес климата в еврозоната.

За какво точно стана дума

След като еврокомисарят сам изтъкна изискването за бюджетен дефицит под 3% от БВП, водещият го попита как така има държави с хронични дефицити в еврозоната и то над прага от 3% спрямо БВП. Отговорът беше, че критерият важи за държавите, които искат да влязат в еврозоната, а след като влязат, вече има механизъм за контрол и корекции, който се реализира през наказателните процедури за прекомерни дефицити. Преди да развие тезата си за прекомерните дефицити еврокомисарят остави достатъчно време хората да си помислят, че има двоен стандарт в третирането на страните във и извън еврозоната. Дори самото споменаване на наказателната процедура не убеждава никого, като се има предвид какви дефицити правят водещи икономики и тяхната свръхзадлъжнялост. Собствената му държава Италия, на която Джентилони беше премиер, няма една-едничка година без дефицити, откакто въобще еврото съществува. През миналата година бюджетът ѝ беше на червено със 7.2% от БВП, а година по-рано с 8.6%.

Франция също няма година без дефицит от създаването на еврото. За миналата година той е бил 5.5% спрямо БВП. Когато си голям, правилата очевидно не важат и понеже това стана твърде очевидно преди две години, италианският премиер Марио Драги, заедно с френския президент Емануел Макрон, подеха обща инициатива за разхлабване на фискалните правила. Вместо ангажимент за овладяване на дефицита до конкретни стойности, вече е достатъчно държавите да посочат тенденция към свиване и то не в тригодишен, а в четиригодишен план и увеличават правата на Европейската комисия да определя кога един план е убедителен и приемлив, и кога без ясни критерии. Неслучайно Гърция си е научила урока и в последните четири години свива дефицита си, като в последните две той е под трипроцентовия праг. Те поне знаят как малките страни се наказват за разпищолването, докато историята не помни пример голяма държава като Италия например, или Франция да бъде изложена на същите строги наказания.

Джентилони изтъкна като положителен факт липсата на голяма разлика (спред) между лихвите, по които се финансират задлъжнелите и дисциплинираните държави. По същество точно този морален риск се реализира преди и по време на Световната финансова криза, когато цената на ресурса за инвестиране беше еднакво ниска и в стабилните икономики, и в нестабилните, които са свръхзадлъжнели. На практика това беше послание да се инвестира спокойно в свръхзадлъжнелите държави, сякаш никакъв урок не беше научен след световната финансова криза. И той не е научен, еврозоната задлъжня двойно повече спрямо периода преди пика на кризата през 2008 г. И ако Германия, или Холандия в някакъв момент решат да предприемат свои вътрешни мерки, както през 2009 г. гарантираха депозитите, веднага ще последва изтичане на капитали от рисковите икономики, но може да се окаже, че голяма част няма как да се осребрят.

Когато водещият го попита за факта, че делът на еврозоната в световната икономика се е свил с повече от една трета, еврокомисарят посочи, че все още сме най-богатият икономически блок в света. Да, уточни, че трябва да се правят реформи и да се търси решение на изоставането спрямо САЩ и Китай, но тонът му показа самодоволство. Човек се чуди кое е по-добре - да има лидер, който е паникьосан, но демонстрира самодоволство само пред камерата, или наистина да си вярва.

Още по-малко убедителен беше той, когато обясни, че еврозоната е стабилна. Сигурно има други хора, които бих звучали убедително, но при изкривеното тълкуване на реалността по темите като дълг, дефицит и лихви, изказването му ми напомни за онези посредствени търговци в магазините за официално облекло, когато си купувах костюм за абитуриентския бал. Според тях всичко в магазина им ми стоеше чудесно. Имам чувството, че и рокля с голи рамене и цепка на бедрото да бях сложил, те щяха да аплодират. И това 20 години преди (пак) от Запад да започнат да ни втълпяват новите критерии за естетика.

Миналата година, горе-долу по това време, Джоузеф Стиглиц изнесе лекция пред Бизнес училището „Саид“ в Оксфорд, подчертавайки необходимостта медиите да бъдат мнителни именно към подобни послания. Нобеловият лауреат по икономика даде пример как седмици преди колапса на американските Signature Bank и Silicon Valley Bank отговорните институции обясняваха, че няма страшно. Общото е, че когато се пращат такива послания, хората трябва да получат някакъв аргумент за състоятелността им. Не става дума за самоцелно недоверие. Когато с думите си един от най-високопоставените еврокомисари не отрича проблемите, а ги неглижира, или представя като възможности, със сигурност трябва да се притесняваме.

Може би единственото хубаво в интервюто му беше посланието, че докато не изпълним критерия за ниска инфлация няма да как да с надяваме на изключения. Неоснователни (меко казано) надежди за това внушаваха Кирил Петков в изтеклия миналия май скандален запис от партийното заседание, а в последвалите месеци тези бодряшки надежди излъчваха Асен Василев и заместника му Клисурски. Не, нама как. А ако тази година завършим със свръхдефицит, ще имаме две обяснения „защо не“.

Следейки между редовете, интервюто на еврокомисар Джентилони трябва да сме благодарни, защото това беше най-добрата аргументация, защо не ни трябва еврозоната. Лошото е, че когато този тип нечестност се демонстрира от върха на Европейската комисия, хиляди мързеливи чиновници и наивни душици, надарени с идеализъм в излишък за сметка на здравия им разум мултиплицират посланията. Получава се безумие, в което нормално мислещите трябва да се притесняват, че ще бъдат изкарани агенти на Путин само защото имат критично мислене и виждат, че царят е гол.

 

 

Коментари

 • ппхп

  22 Май 2024 9:16ч.

  Хитрите Англичани избягаха от ЕС. Въвеждането на еврото е един грабеж. Заплатите ще паднат двойно,а цените ще са същите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  22 Май 2024 17:13ч.

  Държава без национална валута е, като къща без покрив или като каруца, без колела...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отхвърлете игото

  22 Май 2024 9:28ч.

  Няма по-драстично пладнешко ограбване от влизането в еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който е сиромах в

  22 Май 2024 11:13ч.

  Лева ще е сиромах и в евро. Тука сте все такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какъв човек и що за българин си ти, като си се оставил да зависиш от чужди пари?

  22 Май 2024 11:30ч.

  Защо трябва да ти пука, че си сиромах и да обричаш покрай себе си и другите на иго. Въставай, като същий революционер. Какво си се стиснал за тия пари, които и без туй нищо не струват? Заради такива паразити като вас, натискат и нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н 11:13 ч.,

  22 Май 2024 13:57ч.

  а защо си мислите, че ние сме бедни? Не не сме. Имаме достатъчно, без да ламтим за повече. Разликата между нас и вас е съвсем друга: ние сме здрави духовно хора с много интереси, а вие сте болни със сърца превърнати в касички за пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  22 Май 2024 9:45ч.

  На изборите спокойно всеки да помисли, и да кажем "НЕ" на еврото, чрез гласа си за партия която не го иска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В такъв случай...

  22 Май 2024 20:54ч.

  най-добре да гласувам със затворени очи, защото тия, дето най не го искат, скришом трупат пачки в евро (Коцето, например).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 10:10ч.

  В този материал Антонов много целево и аргументирано възразява на бодряшките, нечестни и двулични съждения на комисаря. Респект, Антонов! Много удачно е, че не си се изкушил да внесеш допълнително тежки аргументи против въвеждане на еврото, каквито има твърде много, защото в този случай материалът щеше да стане много обемист, тежък и труден за смилане от непрофесионално подготвена публика. Нацелил си точната мярка! Едно възражение! Заглавието е малко подвеждащо. След запознаване потребителят трябва ад се върне в главата на статията и едва тогава ще разбере действителното послание. Опасявам се, че истинските намерения на Джентилони са по-скоро в посока да се изяви на артистичното поприще и да ни изпее къвър на Милко: Ох, елата пиленца на батко! Помислете - нека да опитаме да разсъждаваме без преднамереност и без много емоция. Въвеждането на еврото представлява по същество огромна обществена промяна, реално трансформация. Всяка обществена трансформация би могла на теория да има позитивен, неутрален или негативен ефект. Наблюдавано откъм еврозоната и трите хипотези ще донесат точно никакъв ефект - прекалено сме малки, околои по-скоро под границата на статистическата грешка. Погледнато от другата страна картината се променя драстично. Има ползи, но те са или малки и смешни (намаляване на арбитражни и счетоводни разходи) или биха ползвали много тънка прослойка от хора, без значима обществена полза. Рисковете и потенциалните негативни последици са грамадни. Налага се пак да напиша нещичко още, че гадовете пак са се активизирали, но малко по-късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Май 2024 10:22ч.

  Наистина ли си мислите, че мафията, която държи България, наистина иска да влиза в еврозоната? Я пак? ... какво ще спечелят, какво ще стане с париците им? Ще позволят ли да загубят контрол над тях? 🤭Ще си позволят ли да им секнат трафиканстването?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги бърка

  22 Май 2024 15:11ч.

  Справка мафията в Хърватия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даже в еврозоната ще намажат филиите с други механизми

  22 Май 2024 15:14ч.

  Гледай Сарийски. Той го обяснява в детайли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Май 2024 16:36ч.

  Мафия в Хърватия има, ама не са гара разпределителна … Сарийски обяснява за заемите, а аз говоря за подземния бизнес за милиарди, някакви си заеми не мигат да стоплят никой! Нямате и най-малка представа за какво иде реч в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политкомисар

  22 Май 2024 10:40ч.

  Влезем ли в еврозоната реалното управление на държавата ще се извършва от ЕЦБ. Кой е на власт тук няма никакво значение. Както гърците правиха референдуми и какво ли не. И после им спряха парите и клекнаха. Ще бъдем изнудвани, доени и стригани до последно. Еврозоната е смърт за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  22 Май 2024 10:44ч.

  За Европейския съюз също не бяхме изпълнили формално критериите, но ни прилапаха заради допълнителното опоскване от големите евроконцерни и обучената и образована работна ръка. Както и заради това, че нашите продажници подписаха всички неблагоприятни условия. Сега могат да приложат същата схема - не сте изпълнили финансовите условия, но от нас да мине, вземаме ви, ако изпълните още това и това, горе-долу да фалирате, та да ви изкупим съвсем на безценица. Не те на нас, ние сме необходими на евровърхушката. Като роби, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 11:15ч.

  Джентилони говори по начин както (предполагам) някогашните партийни секретари. Задават му се въпроси и се налага да вземе отношение по теми, от които реално и отвратително се разнася грозна воня, а той лицемерничи, усмихва се, говори бодро и излъчва увереност. Както и някога са викали: Не унивайте, не се кахърете, утре от небето ще потекат реки от мед и масло, така и сега инсталираните незнайно от кого управленци демонстрират оптимизъм. Реално тези хора се държат така, защото са лично заинтересовани да отбраняват и възпроизвеждат точно тази система, която ги държи на върха на обществената пирамида и ги възнаграждава щедро! Капитанът на Титаник съще е бил разпоредил - ОРКЕСТЪРЪТ ДА СВИРИ ДО ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ! Отдолу, в реалния живот, истината е коренно различна. ЕВРОПА ВИДИМО С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ ВЪРВИ КЪМ УПАДЪК! В някакъв скорошен (исторически) момент трябвада се вземат драстични мерки, с елементи на обществен рестарт, но не чрез естествения исторически и обществен хирург - революцията, която винаги досега в човешката история е акуширала появата но нови обществени, стимулиращи и по-перспективни отношения, а ще опитат да запазят структурата на собствеността и властта чрез ... примерно прилагане на нови, цифрови технологии и ИИ, а на следащ етап, според темповете на технически прогрес и темповете на социалния регрес, ще разредят популацията с използване на инструменти по намаляване на броя на "ненужните". Колкото повече от настоящите суверенни обществени формирования успеят да неутрализират (а въвеждането на еврото в сърцевинната си същност е точно това - лишаване на дадено обществено пространство от общностна принадлежност, вкл. държавен суверенитет), толкова по-лесно ще си реализират плановете. Вижте Гърция - там се наложи предсрочно да проиграват сценария - юзди, намордник, наочници и тапи за уши! И задължително оставане вътре в кошарата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 12:10ч.

  В Европа има обществена, историческа и културна специфика, която ще направи практически невъзможно да се изгради някаква трайна федеративна общност. Водата и олиото изглеждат смесени само до момента на интезивното им бъркане! После - бърза раздяла! Ще ни залъгват още известно време с шенгени, 2-3-5 скорости, предоговаряне на лисабони и маастрихти, но накрая пак ще има сълзи и сополи - нещата имат обективна природа. Къде ще бъдем ние към този момент - откровено не знам! Българската позиция сега е двойствена, дори шизофренна. От една страна елитът ни има ярка потребност да бъде похвален, погален по главичките от началниците, а последните ще намерят начин да ни нахлузят еврото, защото то основно обслужва тях, а не нас. Защо тях? Привидно инициативата иде от другата страна, от разни провалени, компромисни страни, които си въобразяват, че по някакъв начин ще замажат и прикрият историческия си провал. Този напън "отдолу" е просто по-видим и осезаем. Не се заблуждавайте, отгоре също има натиск, но той е далеч по-прикрит, никой не думка барабани! "Деликатно" подпитват страните със собствени валути: Хайде, а вие кога? Незагубилите вяра в някакво свое бъдеще се борят със зъбии нокти за своята валута. Страните ги знаете, повечето бяха излъгани във времената, когато общ.-ик. отношения стояха малко по.различно, да се съгласят и поемат ангажимент да въведат еврото. Единствената страна, НЕПОЕЛА такъв ангажимент е Дания! Субективно мисля, че Дания пикога и при никакви обстоятелства няма да приеме ТОВА ЕВРО. От друга страна в България има една особена специфика – мястото на елит беше заето от лица, частично с откровена криминална биография или лица приучили се да мислят криминално в една обектвно сложила се изродена обществена среда. Тази малформация се разви по специфичен начин, не е сега и тук мястото за обяснения, но резултатите ги виждаме буквално ежедневно – мафиоти, престъпници или луди насаждат техния дневен ред, интереси, начин на мислене, оценка, „морал“. Значима част от т.н. елит се чувства удобно с лева, сегашната система го обслужва прекрасно, независимо какво приказва навън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 12:17ч.

  Ще опитам да приключа максимално бързо с копиране на нормативни текстове, които знам добре, че няма да имате нерви да прочетете, но това е положението. "Икономически критерии за конвергенция Икономическите условия за присъединяване към еврозоната спомагат да се гарантира, че страната е готова за интегриране към валутния режим на еврозоната. Критериите са изложени в член 140, параграф 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз." Член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз (критерии за конвергенция) Уфффф, тук пък нямаше хиперлинкове. Ето ви линк: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/bg/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN#page=62 Всъщност, ето го текста, че някой и да прочете: Член 140 (предишни член 121, параграф 1, член 122, параграф 2, второ изречение и член 123, параграф 5 от ДЕО) 1. Поне веднъж на всеки две години, или по искане на държава-членка с дерогация, Комисията и Европейската централна банка докладват на Съвета относно напредъка, постигнат от държавите-членки с дерогация в изпълнението на техните задължения, във връзка с постигането на икономическия и паричен съюз. Тези доклади включват преглед на съвместимостта между националните законодателства на всяка от тези държави-членки, включително устройствените закони на техните национални централни банки, и членове 130 и 131 и Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ. Тези доклади изследват и постигането във висока степен на устойчива конвергенция според изпълнението на следните критерии от страна на всяка държава-членка: — постигане във висока степен на ценова стабилност; това става ясно, когато размерът на инфлацията се приближава в най-голяма степен до онзи в трите държавите-членки с най-добри показатели по отношение на ценовата стабилност; — устойчивост на държавната финансова позиция; това е видно от постигането на държавна бюджетна позиция без прекомерен дефицит, по смисъла на член 126, параграф 6; — спазване в нормални граници на отклонение, в съответствие с предвиденото от валутния механизъм на Европейската парична система, в продължение на най-малко две години, без да е осъществено девалвиране спрямо еврото; — трайността на конвергенцията, постигната от държавата-членка с дерогация и от нейното участие във валутния механизъм, което намира отражение в размера на лихвените проценти в дългосрочен аспект. Четирите критерия, посочени в настоящия параграф и съответните срокове, през които те трябва да бъдат спазвани, са доразвити в протокол, приложен към Договорите. Докладите на Комисията и на Европейската централна банка трябва също така да вземат предвид резултатите от интеграцията на пазарите, състоянието и развитието на салдата по текущите плащания и проучването на развитието на разходите за труд за единица продукция и други ценови индекси. 2. След консултация с Европейския парламент и след обсъждане в Европейския съвет, Съветът, по предложение на Комисията решава кои държави-членки с дерогация изпълняват условията, на основата на критериите, определени в параграф 1, и отменя дерогациите на съответните държави-членки. Съветът действа след като получи препоръка, отправена от квалифицирано мнозинство от онези от членовете му, представляващи държавите-членки, чиято парична единица е еврото. Тези членове действат в срок от шест месеца, считано от получаването от Съвета на предложението на Комисията. Квалифицираното мнозинство на членовете, посочени във втората алинея, се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква а). 3. Ако се реши, съгласно процедурата, предвидена в параграф 2, да се прекрати дерогация, Съветът с единодушие на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и заинтересованата държава-членка, по предложение на Комисията и след консултация с Европейската централна банкнеотменимо фиксира курса, при който еврото заменя валутата на съответната държава-членка, и взема останалите мерки, необходими за въвеждане на еврото като единна валута в съответната държава-членка."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 12:20ч.

  Другият приложим документ е т.н. Протокол № 13 относно критериите за конвергенция (Договор за функционирането на ЕС) Ще си го намерите сами в оригинал! Мързеливите са винаги привилегировани - ето го текста! "ПРОТОКОЛ (№ 13) ОТНОСНО КРИТЕРИИТЕ ЗА КОНВЕРГЕНЦИЯ ВИСОКОДОГОВАРЯЩИТЕ СЕ СТРАНИ, КАТО ЖЕЛАЯТ да предвидят подробности относно критериите за конвергенция, които са ръководни за Съюза при решенията за прекратяване на дерогациите за държавите-членки с дерогация, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз, СЕ СПОРАЗУМЯХА по следните разпоредби, които са приложени към Договора за Европейския съюз и към Договора за функционирането на Европейския съюз: Член 1 Критерият за ценова стабилност, посочен в член 140, параграф 1, първо тире от Договора за функционирането на Европейския съюз означава, че в съответната държава-членка е налице ценова стабилност и средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите не превишава с повече от 1,5 % този, който съществува най-много в три държави-членки, имащи най-добри резултати в областта на ценовата стабилност. Инфлацията се измерва посредством индекс на потребителските цени на съпоставима база, като се отчитат различията в националните дефиниции. Член 2 Критерият за държавната бюджетна позиция, посочен в член 140, параграф 1, второ тире от посочения договор, означава, че по време на прегледа на резултатите Съветът не е приел решение по отношение на засегнатата държава-членка в съответствие с член 126, параграф 6 от посочения договор, че е налице прекомерен бюджетен дефицит. Член 3 Критерият за участие във малутния механизъм на Европейската парична система, посочен в член 140, параграф 1, трето тире от посочения договор, означава, че държавата-членка е спазвала нормалните граници на отклонение, предвидени във валутния механизъм на Европейската парична система, без да са били налице значителни отклонения най-малко през последните две години преди прегледа на резултатите. В частност държавата-членка не трябва да е осъществявала през същия период девалвация на централния курс на своята валута спрямо еврото, по своя собствена инициатива. Член 4 Критерият за конвергенция на лихвените проценти, посочен в член 140, параграф 1, четвърто тире от посочения договор, означава, че за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите държавата-членка е имала среден размер на номиналния лихвен процент по дългосрочните кредити, който не превишава с повече от 2 % тези на най-много три държави-членки, имащи най-добри резултати в областта на ценовата стабилност. Лихвените проценти се определят въз основа на дългосрочните държавни облигации или други съпоставими ценни книжа, като се отчитат различията в националните дефиниции. Член 5 Статистическите данни, които се използват за прилагането на настоящия протокол, се предоставят от Комисията. Член 6 Съветът с единодушие, по предложение на Комисията и след като се консултира с Европейския парламент, с ЕЦБ, както и с Икономическия и финансов комитет, приема съответни разпоредби с цел да определи подробности относно критериите за конвергенция, посочени в член 140 от посочения договор, които впоследствие ще заменят настоящия протокол."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 12:23ч.

  Коментарите могат да се безкрайни, няма да ги правя! Само да ви привлека вниманието, ще си го нарите някъде из текста! Никой не ни е гарантирал разменния курс! Това е въпрос, който тепърва ще търси решение С КОНСУНСУС, който трябва да се постигне от ВСИЧКИ страни, което включва сстраните от еврозоната, но и тези от ERM-2! Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Май 2024 15:12ч.

  Аз пък имам друг въпрос - защо курсът трябва да е сегашният от 1,955 лева за 1 евро, при положение че това съотношение е фиксирано при катастрофирала икономически България, докато сега уж сме много по-развити икономически? Другояче казано - не трябва ли, например, да е 1,55 лева за 1 евро, щом значително сме "пораснали" икономически от 1997 г. насам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коньо Куцов

  22 Май 2024 16:32ч.

  Курсът на конверфтиране ще зависи от: 1. кумулативната инфлация у нас и Еврозоната за периода откакто сме във валутен борд; 2.от консенсуса на старните в Еврозоната за нивото му. Може да се окаже и 2,25.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Май 2024 17:10ч.

  Само дебили, лаици и продажни политици у нас, продължават да натискат за Еврозоната. Факт. Просто погледнете, кои са персоните, които промотират „светлото ни бъдеще“ с приемане на Еврото, по платените телевизии (най-вече БТВ и НОВА), и ще ви стане ясно... Особено сега, на фона на неясното бъдеще на ЕС, изобщо. На всички евро-ентусиасти бих задал простия въпрос, ЗАЩО трябва да се превръщаме в нетни донори на затъващите евро-икономики, при положение, че така или иначе сме във валутен борд, с фиксиран курс към Еврото, което ни устройва идеално на този етап. Аргументът за избягване на превалутирането, който е ЕДИНСТВЕНИЯ положителен момент в това да си в Еврозоната, просто бледнее пред всички останали негативи и най-вече пред пълната загуба на финансов и банков неутралитет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 17:54ч.

  Колеги, отварянето на този разговор (курсът за конвертиране) в този формат е дело на дявола. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Има сериозна опасност да подплашим едни или да окуражим други, за извършване/неизвършване на определени действия, което има потенциал да доведе след себе си загуби/драми/трагедии. Не съм готов да нося такъв товар на гърба си! Най-важното в тази ситуация е българските граждани да са напълно наясно, че никой не им е гарантирал курс 1,95583 и да не стъпват на него в житейските си очаквания и действия. В момента на обсъждането на влизането ни в механизма ЕРМ2, председател на бюджетна комисия в НС тогава беше Менда (уж под нейна диктовка), възприехме официално тезата, че няма да обсъждаме друг курс, каквото и да значи това. Стойността на това е НУЛА! Тогава Бойко водеше парада сам и за всичко се ръководеше единствено от личния си интерес. Той тогава преследваше международен успех, който да си припише лично и беше готов на всичко, пък и декларациите и обещанията не струват нищо! Виждате, единственото константно нещо при него е личният му интерес, всичко останало дори в рамките на деня може да варира между Рая и Ада! Пък и той открадна такива космически суми, че за него обменният курс е напълно имагинерна величина. Игнорирайте всичко, което ви се говори! Прочетете горните документи и разберете, че преговорите и намирането на консенсус с всички засегнати страни (еврозона и механизъм ЕРМ2) е ТЕПЪРВА предстоящо и напълно неясно събитие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • swot

  22 Май 2024 18:32ч.

  Само още няколко думи за факторите, които ще се вземат предвид. Очевидно е, че 1,95593 е една изкуствено приета котва, която не е била "вярна" през далечната 1997 г., но тогава поне е имала някаква логика, не е вярна и сега и всички ще се дърпат до последно да вземат конкретно отношение. Диференцираната кумуллативна инфлация в Бг и еврозоната не върши работа по простата причина, че не взима под внимание изходното равнище. При връзването с ДМ 1:1 левът беше брутално подценен, но с колко? не е разговор за тук. Може да се води някакъв имагинерен разговор за икономически обоснован валутен курс ИОВК, при който да се пресмятат различни кошници при ползване на паритет на покупателната способност, ама и това е лесно атакуемо и не може да свърши гарантирано и обосновано работа. ИОВК е поглед върху темата е поглед върху проблема от един частен ъгъл, но има и много други ъгли на наблюдение! Не можем да игнорираме обстоятелството, че валутите са специфични стоки и там също важи законът за Търсене и Предлагане. Друго - Може да търсим отговор през стойност на активите - да сравняваме доходност и тенденции, което в случая значи да сравняваме рискове и лихвени премии при съответни, еднотипни емисии на ДЦК на международни пазари. Не може да се изпуска от внимание задлъжнялост на страната, чиято Национална банка емитира съответната валута - рискове от неплатежоспособност, рискови премии. Същото важи при разглеждане и оценка на емисионна монетарна и фискална политика, респективно парични, по-правилно е да се говори за монетарни резерви. Има и още по-софистицирани методи за оценка и пресмятане, ама какво от това? Нали знаете, колко много Горанов обичаше да се прави на голям умник, той през 2020 открехна съвсем малко пердето и посочи някакви методи на оценка, които е ползвало МФ. Голяма наука, голямо чудо! Какво от това, че в МФ и в БНБ има грамотни специалисти. Никой не иска да ги чуе, арогантно ги наритват и им запушват устите. Проблемът на България е елитът, политическата класа, дори един Д. Радев, който безсрамно смачка доклада за еврото и тотално още игнорира още възложеното задачата, че този доклад му е възложен от НС. По всичко личи, че такъв доклад въобще няма да ес появи, след като самото НС се прави на държ ми шапката! Срам и позор! Срам и позор! Някое ден трябва да си платите за това, изроди! И най-накраья може спокойно да забършем всичко това от масата :)), да го хвърлим в кошчето за боклук, защото в последна сметка въпросът ще се реши чисто политически и по целесъобразност, която обслужва големите и силните, като всичко ще има горчив и геополитически привкус с дъх на бадеми, а нашите "Йесмени" само ще преглъщат отровното хапче и ще се съгласяват. Няма ад се изненадам, ако на някаква "голяма дъска" някой вече е сложил кръст на нашата страна! Светът се тресе и се пука по шевовете, дето онзи ден Костадинов вика - просто ритнаха шахматната дъска и всичко се разпиля на пода, та само това ни остава - в точно тази обстановка да решаваме баш този съдбовен въпрос. Проклятие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Май 2024 19:35ч.

  Поздравления за коментарите ви! Много полезни и дават храна за размисъл. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи