„Уолстрийт джърнъл“: Американските дронове се оказаха безполезни и не помагат на Украйна на фронта

„Уолстрийт джърнъл“: Американските дронове се оказаха безполезни и не помагат на Украйна на фронта

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американската компания Skydio предостави стотици от най-добрите си дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да помогнат в борбата им с руските войски, но те се оказаха неефективни на фронта, съобщава вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от "Фокус".

По данни на редакцията безпилотните летателни апарати на Skydio често биват извеждани от курс и "ослепявани" от руските средства за водене на радиоелектронна борба. Изданието допълва, че повечето малки дронове, разработени от американски стартъпи, са се провалили в бойни условия. Това също е лоша новина за Пентагона, който се нуждае от надеждна доставка на хиляди БпЛА.

Американските безпилотни самолети са скъпи, дефектни и трудни за ремонт, казват производствени ръководители, представители на военните на Киев от фронтовата линия и бивши военни служители от САЩ.

На фона на "липсата на решения" на Запад, Украйна се обърна към по-евтините китайски продукти, за да подсили своя арсенал от дронове. А самият изпълнителен директор на Skydio Адам Брай призна, че неговите дронове са се оказали безполезни.

Цитирайки военните на Киев, изданието отбелязва, че американските дронове са крехки и не могат да преодолеят руските технологии за заглушаване и изключване на GPS. Понякога не успяват да излетят, да изпълнят мисията или да се върнат обратно. Освен това те често не могат да летят на обявените разстояния или да носят значителни товари.

Ръководителите на американски компании за производство на дронове заявиха, че са изненадани от разполагането на средствата за радиоелектронна борба в Украйна. ВСУ обаче са намерили начини да получат голям брой дронове, както и резервни части за тях, от Китай. Военните използват готови китайски дронове, предимно от SZ DJI Technology.

Освен това, както пише WSJ, Украйна е развила своята индустрия за дронове, използвайки компоненти от Китай. Украинските заводи произвеждат стотици хиляди малки, евтини БпЛА, които могат да носят експлозиви. Освен това произвеждат и по-големи дронове, които могат да нанасят удари дълбоко в руска територия и да поразяват руски кораби в Черно море.

Изданието отбелязва, че ВСУ "харчат“ около 10 000 дрона на месец и не биха могли да направят това, ако бяха принудени да купуват скъпите американски БпЛА.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

 • лонгър

  11 Апр 2024 9:55ч.

  Лично аз не съм виждал като дизайн на военно изделие нищо по-грозно от това, с изключение може би на летящия ковчег Ф-35. Неслучайно руснаците казват, че едно оръжие е толкова по-нефелно и не става за победа във война, колкото по-отвратителен е външния му вид. Така и не се научиха да правят красиви и практични оръжия тия хора - във военщината с оръжията имат същите проблеми, каквито руснаците засега в автомобилостроенето за граждански цели (при леките автомобили). Ирония на съдбата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Апр 2024 10:23ч.

  А на самолетостроенето за граждански цели и всякакво подобно строене отдавна северноазиатската бушмени са му турили кръста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ил-96 - един неподражаем красавец; Ту-214 и МС-21 - малкото авиационно чудо

  11 Апр 2024 10:48ч.

  На жълтопаветни дебили като тебе не само не се доверявам, но и се хиля само при спомена за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Апр 2024 11:48ч.

  Бих ти повярвал, ако още ползвахме сметала, но при наличието на интернет си пълна нула пресечена. В сайтовете на аерофлот и победа руски самолети не фигурират. От Ту-214 са произведени 3 бройки и до там. Верно си много прост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар разбойник

  11 Апр 2024 12:29ч.

  Вие, юдео обсебените, сте обществено и личностно опасни бе. На вас не трябва да ви се разкрива никаква истина в натурален вид, защото сте дотолкова ревниви към определени пробиви и успехи на ония, които считате за опоненти и противници, че наистина може, ако не изядете чужда глава, да изядете собствените си уши от ревност и яд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 19:54ч.

  Или мъдури!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, не!

  11 Апр 2024 11:20ч.

  За филми, където се бият против тълпа туземци с прашки, тези дронове са просто идеални. Във филмите президентът, обкръжението и офицерът за свръзка си седят в креслата и гледат как дронът пуска ракета в леговището на врага. После ръкопляскат и отиват да спят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 19:53ч.

  Безполезни ли?! Ами ще ги шитнат из Жон Африк и ще станат повече от полезни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи