ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След 15 години договор с НЕК на фиксирани цени ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ излиза на свободния пазар, но ще работи само, когато цените са по-високи от разходите.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ - една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри", обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп" - собственикът на "Виваком". 

Работата на централата вече минава на търговски принцип - когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3“ електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh - далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. "Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента", каза още изпълнителният директор на централата.

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости. 

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение,  инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Изпълнителният директор Васил Щонов е обявил пред Divident.ЕU, че собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат намерение централата да оперира поне още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе държавата, промяна на цената на балансиращата енергия, както и цената на въглищата.

Готовност за нови протести

Миньорите от "Мини Марица Изток" са силно обезпокоени от спирането на работата на частната централа, което съществено свива търсенето на въглища. Рудник "Трояново 3" досега е работел основно за доставките на въглища за тази централа.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също работи с намален капацитет, а през юни и тя излиза на свободния пазар. Държавната топлоцентрала, в която работят над 2000 души, произвежда най-скъпия ток в страната и трудно ще може да го реализира на борсата. В момента тя продава ток на регулирания пазар за домакинствата, на който КЕВР определя цените.

Миньорите и енергетиците в ТЕЦ "Марица Изток 2" обявиха тези дни, че са готови отново да излязат на протести, защото никой не им обяснява какво ще се случи с техните работни места. Според синдикатите не се предприемат никакви действия по споразумението с правителството за продължаване на работата на въглищната енергетика до 2038 г., макар да са наясно, че това няма как да се случи, след като няма кой да купува въглищата.

Тези дни министърът на енергетиката Румен Радев се опита да тушира опасенията, че предстоят големи съкращения. Радев опроверга информацията, че миньори са пускани в принудителен отпуск заради липсата на работа, обяснявайки, че ставало дума за изчистване на стари, неползвани отпуски. "Няма график за съкращаване на миньори, дори съм утвърдил годишната работна програма за 2024 г. на "Мини Марица Изток", в която има дейности за продължаване работите по откривки, а не за намаляване или спиране на дейностите там. Така е и по отношение по-нататък по запълване и рекултивационни дейности", каза Радев.

Пред депутати от енергийната комисия той обясни, че държавата ще подсигури приходи на "Мини Марица Изток" от продажбата на въглища за горивните инсталации в комплекса и от износ за Сърбия, а също и от продажба на инертни материали.

"Носим си ангажимента за горивните инсталации в ТЕЦ Марица изток 2", каза енергийният министър. Той обаче опроверга информацията от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за предвидена подкрепа от 160 млн. лв. за държавните енергийни дружества от Маришкия басейн. "От БЕХ разполагат с финансов ресурс, но подобна подкрепа не стои на дневен ред", каза Радев. В същото време държавата е подсигурила нуждата на ТЕЦ "Марица изток 2" от квоти през тази година. 

От частната ТЕЦ "КонтурГлобал" предупредиха наскоро, че ако държавата реши да субсидира своята електроцентрала, това ще създаде огромен проблем за излизането им на свободния пазар.

40% срив на производството на ток от въглища

Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато беше големият бум, е паднало приблизително с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен подем.

Това обясни в интервю за БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По думите му само за първите месеци на тази година има над 200% ръст от соларните централи, директно присъединени към преносната мрежа, а до края на годината се очаква да се присъединят още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ.

"Централите със слънце и вятър обаче са с непостоянен характер. На тях не може да се разчита да бъдат водещи в осигуряване на адекватността на електроенергийната система. Необходимо е да бъдат изградени нови базови нискоемисионни мощности", каза Цачев. В този смисъл той акцентира върху решението за изграждане на новите два блока за АЕЦ "Козлодуй", но "не трябва да се забравя и площадката на АЕЦ "Белене", защото страната ни ще има нужда от минимум 4000-4500 мегавата нови базови мощности, за да продължим да си гарантираме енергийната сигурност".

По повод спирането на втората по големина въглищна централа "Контур Глобал - ТЕЦ "Марица Изток 3", което е станало в 00.00 часа през нощта, шефът на ЕСО увери, че системата на страната работи без никакви проблеми и не се очакват такива в следващите дни. В момента от въглищните централи работят ТЕЦ "AES Гълъбово", ТЕЦ "Марица изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", като "Бобов дол" работи на свободния пазар.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Хехехе

  21 Фев 2024 16:40ч.

  Капиталистите се оказаха успешни меринджеи, когато работят с държавата и общината или са в картел, ако се наложи да излязат на свободния пазар се оказват въздух под налягане и не умеят нищо друго освен да уволняват хора и да пускат кепенците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Фев 2024 18:41ч.

  Америка отдавна върви към комунизъм - ликвидация на средния бизнес, пълен контрол от службите и милиони бездомници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако знаеше

  21 Фев 2024 19:03ч.

  Ако знаеше какви са основите на комунизма (дадени нам от другаря Маркс) отдавна щеше да си забелязал, че винаги е била комунистическа, защото се придържа към някои от основните постулати: семейството и частната собственост са врагове №1. На запад частната собственост е кът и е скъпо дори да си купиш такава, защото плащаш данъци, които са 4-5 цифрени. А за семейството може да се види ясно, че е пълно с разводи и джендърщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обществено недостъпен

  21 Фев 2024 16:54ч.

  Винаги при наличие на такъв или подобен текст: "Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3“ електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh" задължително трябва да следва подробна разбивка: Колко от сумата 245 лв. са за покупка на въглеродни квоти, колко са за суровини и материали, колко за работна заплата и възнаграждения по управленски договори, колко за амортизация, колко за обслужване на кредити, други важни пера. И друго трябва да се провери и да се каже ясно - вярно ли е, че НЕК е заплащал за своя сметка емисиите на американците. Ами другите директни и индиректни тегоби, които се дължат: 1. такса Задължения към обществото) и 2. индиректно (през Фонд Сигурност на електроенергийната система). Вярно ли е, че и тях сме им ги плащали НИЕ?? ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА. За преференциялната цена за изкупуване на енергията ДОИР НЯМА ДА ПОПИТАМ, ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА Е, ЧЕ ИМ Е ПЛАЩАНО ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО! ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА! ЗАЩО ТАКА бе, господа?! Гласове, ето това би била една наистинка ПОЛИМИКА И ЖУРНАЛИСТИКА! Сега си чакали сгодата, че да печелят пак. Ами, то това въобще не е новина! Аз няма да ви напиша този материал! Дори и да нямате източници в КЕВР и министреството, кадърен икономист може да събере и да сметне елементите от картинката САМО ОТ ОБЩЕСТВЕНО ДОСТЪПНА ИНФОРМАЦИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленото престъпление в действие

  21 Фев 2024 16:56ч.

  Само скорошен разпад на ЕС може да спаси българската енергетика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  21 Фев 2024 17:18ч.

  Да, вярно е, че България е заплащала квотите на "американските централи. Така е записано в договорите за модернизация. Това е и причината за спирането на работата на ТЕЦ "Марица Изток 3", защото след изтичане на срока на договора вече сами ще трябва да си плащат квотите. А цената скача несимволично и проезеведената ел. енергия става непродаваема

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почти три пъти по-скъп “вечерен” ток ще купуват българските домакинства, ако парламентът приеме предложените от правителството промени в Закона за енергетиката.

  21 Фев 2024 17:21ч.

  В одобрения от парламента на първо четене проект е предвидено домакинствата да излязат на свободния пазар на ток и да има два типа договори между тях и доставчиците на електроенергия, пише „Труд“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паламентът е организирана престъпна група

  21 Фев 2024 17:58ч.

  Съставена от партии, организирани престъпни групи. Понеже страната членува в ЕС и НАТО, които са организирани престъпни групи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sof

  21 Фев 2024 18:10ч.

  Нямат проблеми 15 год по 1 млрд ,а инвестицията навремето е била 2 млрд......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  21 Фев 2024 18:48ч.

  "Държавната топлоцентрала, в която работят над 2000 души, произвежда най-скъпия ток в страната и трудно ще може да го реализира на борсата." Това не е вярно!!! Последно като гледах цените - изкупуваха тока от държавната ТЕЦ на 3 ПЪТИ по-ниски цени от американските ТЕЦ-ове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кунчев

  22 Фев 2024 1:53ч.

  Така се случва когато фирми от значение за националната сигурност попаднат в чужди ръце. Утре и мобилните оператори може да решат да спрат и да чакат по добри сени. и какво става? Оставаме без комуникации, без електричество. Държавата веднага да си върне теца под контрол и тия да бъдат изгонени. И кой въобще им разрешава да спрат работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи