"Тайм": Зеленски смята, че светът е уморен от войната, а Западът го е предал

"Тайм": Зеленски смята, че светът е уморен от войната, а Западът го е предал

Автор: Симон Шустер, "Тайм" Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната", казва украинският президент Володимир Зеленски пред сп. "Тайм". Списанието описва септемврийското посещение на Зеленски в Съединените щати - по-рано американските медии вече бяха писали, че този път президентът е бил приет много по-студено, отколкото през първата година на войната.

По време на посещението Зеленски е изглеждал отстранен и развълнуван. Самият той обяснява това с факта, че се е уморил да убеждава съюзниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи руската армия. "Никой не вярва в нашата победа толкова, колкото аз. Никой", казва Зеленски пред изданието след посещението и добавя, че американските политици са го попитали директно какво ще се случи с Украйна, ако тя загуби помощта на САЩ. "Ще загубим", отговорил им Зеленски.

Двадесет месеца след началото на войната около една пета от територията на Украйна остава под руска окупация. Убити са десетки хиляди войници и цивилни, а по време на пътуванията си Зеленски усеща, че глобалният интерес към войната е отслабнал. Както и нивото на международната подкрепа.

"Най-лошото е, че част от света свикна с войната в Украйна", отбеляза украинският президент. - "Умората от войната идва като вълна. Виждате я в Съединените щати, в Европа. И виждаме, че достатъчно те [жителите на западните страни] малко да се уморят, за тях всичко става като телевизионен сериал: "Не мога да гледам това за десети път".

Посещението на Зеленски не е променило ситуацията с намаляващата подкрепа за Украйна в САЩ, пише "Тайм". Проучване на Ройтерс показва, че увеличаването на доставките за Украйна се подкрепя от 41% от американците - през юни те са били 65%, , когато Украйна започна мащабна контраофанзива. Тази офанзива продължава с мъчително темпо и с огромни загуби, поради което за Зеленски става все по-трудно да убеди партньорите си, че победата е близка. С избухването на войната в Израел дори задържането на вниманието на света върху Украйна се превърна в голямо предизвикателство.

Обичайната искра на оптимизма му, чувството му за хумор, склонността му да оживява срещите във военната зала с шегички или пиперливи вицове - нищо от това не е оцеляло през втората година на тотална война.

Един от събеседниците на изданието, който е член на най-близкото обкръжение на Зеленски, отбелязва, че президентът се е върнал в Киев "зъл". "Идва, изслушва новините, дава нареждания и си тръгва", описва поведението на президента един от дългогодишните членове на екипа му. Друг източник твърди, че Зеленски се чувствал "предаден" от западните си съюзници, защото го оставили без средства за спечелване на войната, а само със средства за нейното продължаване.


Хора от екипа на Зеленски обаче отбелязват пред "Тайм", че президентът непоколебимо вярва в пълната победа на Украйна. "Той се залъгва", казва един от тях. - Ние нямаме никакви варианти. Не побеждаваме. Но опитайте се да му го кажете".

Самият Зеленски е потвърдил в интервю за списанието, че не обмисля преговори с руските власти: "Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и извън нея, поне тези, които искат да приключат нещата на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ние оставаме с тази взривоопасна сила. Ние само отлагаме детонацията ѝ", допълва той.

Зеленски се опасява, че ако Украйна не спре напълно Русия, ситуацията ще се влоши още повече: "Третата световна война може да започне в Украйна, да продължи в Израел и след това да се разпространи в Азия. И след това да избухне някъде другаде".

Според "Тайм" предстоящата зима може да се окаже дори по-трудна за Украйна от предишната - тогава руските войски редовно бомбардираха инфраструктурни обекти в опит да унищожат енергийната система на страната. Ако преди година украинците са обвинявали само Русия за прекъсванията на електрозахранването, то сега недоволството можело да се прехвърли и върху официалните лица, предполага списанието.

Трудностите идват от студеното време и напредването по фронтовата линия. В резултат на това ръководството на Украйна може да претърпи значителни размествания, пише "Тайм", цитирайки анонимни източници. Според тях се предполага, че един от министрите и един от високопоставените генерали щял да бъде уволнен - те ще бъдат държани отговорни за "бавния прогрес на фронта" по време на контраофанзивата.

Позовавайки се на неназовани източници от ръководството на страната и армията, изданието твърди, че ВСУ няма достатъчно техника и жива сила. Според събеседниците на "Тайм" заради това някои командири отказват да изпълняват заповеди - дори ако те идват от кабинета на президента: "Къде са оръжията? Къде е артилерията? Къде са новобранците?"

В някои родове войски недостигът на личен състав е станал дори по-страшен от дефицита на оръжия и боеприпаси. Един от близките помощници на Зеленски казва, че дори САЩ и съюзниците им да предоставят всички оръжия, които са обещали, "нямаме хора, които да ги използват".

"Не се движим напред. Те просто искат да седят в окопите и да поддържат линията", казва той. "Но така не можем да спечелим войната" , казва той.

Освен това според "Тайм" западните партньори са недоволни от ситуацията с корупцията в Украйна. Преди посещението на украинския президент във Вашингтон Белият дом подготви списък с антикорупционни реформи, които Киев да предприеме. Един от помощниците, които са пътували със Зеленски до САЩ, споделя пред изданието, че тези предложения са били насочени към най-високите етажи на държавната йерархия. "Това не бяха предложения", казва друг президентски съветник."Това бяха условия."

За да отговори на това, Зеленски е предприел някои решителни стъпки. Така например в началото на септември 2023 г. именно на фона на корупционните скандали е уволнен министърът на отбраната Алексей Резников.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак подчертава в разговор с изданието, че висшето ръководство "не живее в разкош". Средната заплата в президентската канцелария е около 1000 долара, а по-високопоставените служители получават около 1500 долара.

В същото време неназован съветник на Зеленски казва, че "хората крадат, сякаш няма да има утре" - и уволнението на Резников не променя ситуацията. Преди това събеседникът на "Тайм" помолил репортера да изключи диктофона, за да "говори по-свободно".

Още от първите дни на руската инвазия основният приоритет на Зеленски и може би главният му принос за защитата на страната е да привлече вниманието към Украйна и да сплоти демократичния свят за нейната кауза. И двете задачи станаха много по-трудни с избухването на войната в Израел. Фокусът на съюзниците на Украйна в САЩ и Европа, както и на световните медии, бързо се измести към ивицата Газа.

"Това е логично", казва Зеленски. "Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е необходима помощта на света, за да се спасят човешки животи, да се спаси човечеството". Зеленски иска да помогне. След кризисната среща с помощниците си той поиска от израелското правителство разрешение да посети страната им в знак на солидарност. Отговорът се появява седмица по-късно в съобщенията на израелските медии: "Времето не е подходящо."

Няколко дни по-късно президентът Байдън се опита да излезе от безизходицата, която Зеленски беше видял на Капитолийския хълм. Вместо да поиска от Конгреса да гласува още един самостоятелен пакет от помощи за Украйна, Байдън го включи в пакет с други приоритети, включително подкрепа за Израел и сигурността на американско-мексиканската граница. Пакетът ще струва 105 млрд. долара, като 61 млрд. долара от тях ще бъдат предназначени за Украйна. "Това е интелигентна инвестиция - каза Байдън, - която ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията."

Но това беше и признание, че сама по себе си помощта за Украйна вече няма големи шансове във Вашингтон, пише "Тайм". Зеленски признава, че ръцете на Байдън изглежда са вързани от опозицията на републиканците. Белият дом, казва той, остава ангажиран с помощта за Украйна. Но аргументите за споделените ценности вече нямат голямо влияние върху американските политици или хората, които ги избират. "Политиката е такава. Те претеглят собствените си интереси.", казва той с уморена усмивка, пише изданието.

В началото на руската инвазия мисията на Зеленски е да поддържа симпатиите на човечеството. Сега задачата му е по-сложна. По време на своите задгранични пътувания и президентски телефонни разговори той трябва да убеди световните лидери, че помощта за Украйна е в техен собствен национален интерес, че тя, както се изрази Байдън, "ще им донесе дивиденти". Постигането на тази цел става все по-трудно с увеличаването на глобалните кризи. Но изправен пред алтернативата да замрази войната или да я изгуби, Зеленски не вижда друга възможност, освен да продължи през зимата и след това. "Не мисля, че Украйна може да си позволи да се умори от войната", казва той, цитиран от "Тайм".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • nan

  31 Окт 2023 14:30ч.

  за Зе и колесник няма да се намери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  31 Окт 2023 14:39ч.

  Никой не се уморява от ЧУЖДА ВОЙНА! Уморяват се само ЗАМЕСЕНИТЕ страни. За мен , както каза президент Байдън за сблъсъците между Израел и Хамас "тва е просто футболен мач".Следиш за успехите на любимия отбор и му се радваш, когато печели.Ако пада чакаш следващия мач. А тва, че некфи пипълчета се самоизтребват си е тяхна работа.Кат си немат друга работа... Винаги ми е било любопитно какво са правели в Южна Америка през 1939-1945г? Най-вероятно текила и салса от сутрин довечер когато диктора по радиото е съобщавал за поредната касапница в далечна Европа взела няколко десетки хиляди жертви.Повечето са пропускали тази формация между ушите си, както сега доста от нас също пропускат подобни новини... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  31 Окт 2023 14:40ч.

  Този или е малоумен или още по малоумен. План А беше партизанска война която да се разпростре и в други нестабилни области на Русия. Това, че се мина по глупост англосаксонска към план Б който пропадна ( чрез война да се разпадне Русия) и допълнително донесе огромни финансови проблеми на Запада а и доведе до консолидация на руското общество и засилване на авторитарната власт. Сега отново се минава към план А само че вече се създават батальони от пленени украинци и вече има един който е на първа линия. Ако някой лее реки от кръв в Украйна това ще са те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнат Ф.

  31 Окт 2023 14:53ч.

  Клоуне, клоуне, подмамиха те, сдъвкаха те, сега ще те изплюят. С един евреин не трябваха да постъпват така, но твоето племе е също жестоко разединено, та ще те жертват на олтаря на висшите чифутски интереси. Сорос също е предавал своите съплеменници на германците, та това е заложено в генетичния ви код. И при вас има висши и нисши евреи. Ти си от вторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанката

  31 Окт 2023 14:57ч.

  Никой от върховното командване не живее в разкош?!? А имението на тъщата на Зелето какво е - горска колиба, може би? А къщата на Зелето в Ница? А бижутата на жена му? За едни убити украици питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанката

  31 Окт 2023 15:03ч.

  Никой от върховното командване не живее в разкош?!? А имението на тъщата на Зелето какво е - горска колиба, може би? А къщата на Зелето в Ница? А бижутата на жена му? За едни убити украици питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С голямо закъснение Зеленски все пак

  31 Окт 2023 15:25ч.

  ще разбере, че за т. нар. Запад не е бил нищо повече от един полезен идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  31 Окт 2023 15:39ч.

  Това е едно добро просветления!А много скоро ще разбере,че са му били шута,във всякакъв смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RIP

  31 Окт 2023 15:54ч.

  Украинците си запалиха хатата , за да изгори на руснака нужника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  31 Окт 2023 16:08ч.

  Няма значение какво мисли,говори и прави Зеленски.Краят е предизвестен,отива в небитието на историята.Жалко за стотиците хиляди човешки жертви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  31 Окт 2023 16:20ч.

  Имаме си по-големи и по-важни проблеми от мрънкането на един наркоман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи