Цензурата в “Ню Йорк Таймс” жертва журналисти заради политическа праволинейност

Цензурата в “Ню Йорк Таймс” жертва журналисти заради политическа праволинейност
Преди няколко седмици дойде ред на 67-годишния Доналд МакНийл, прочут журналист за наука и медицина, който бе предложен за наградата “Пулицър” за своите анализи по време на кризата с Covid. Неговото “престъпление” изглежда още по-тежко. През 2019 г., по време на пътуване в Перу с група гимназисти, го попитали трябва ли 12-годишно момиче да бъде изключено от училище, понеже е публикувало видео, в което използва “думата, започваща с Н” («nigger», “негър” - б.а.). Преди да отговори той попитал дали това момиче просто е цитирало думата - която тогава той изрича - или я е използвало като обида. Голяма грешка. До “Ню Йорк Таймс” са изпратени жалби с искане за разследване. Журналистът получава порицание и работата спира дотук. Но миналия януари изплува отново и този път предизвиква буря".

Ран Халеви е изследователски директор във френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и професор в Центъра за политически изследвания “Реймон Арон”. 

 

Онзи ден в Минеаполис бе раздадено правосъдие при стриктно спазване на закона. Полицаят, приничил смъртта на Джордж Флойд, успя да обясни постъпката си, доказана с непоносими кадри и смазващи свидетелства. След десетчасово разискване съдебните заседатели го обявиха за виновен за убийство, непредумишлено убийство и насилие, довело до смърт. Но процесът срещу него не се провеждаше само в сградата на съда. Той се води от месеци пред трибунала на общественото мнение, който няма грижа за строгостта на закона и упражнява своята юрисдикция, както намери за добре. Големият виновник зад убиеца тук беше “системният расизъм”, неопределима фигура, чийто контури и обхват нейните изобличители чертаят свободно.

 

Самият Джо Байдън не се поколеба да припише на “системата” - чийто стълб е от половин век - косвената причина за убийството. В навечерието на присъдата, забравяйки разделението на властите, той каза, че се моли съдебното жури да вземе “нужното решение”, което му костваше предупреждение от председателя на съда. Като представителката на Калифорния в Конгреса, която предупреждаваше, че ако присъдата не е в правилната посока, ще се наложи “да се борим за правосъдие” на улицата. Неотдавна Тръмп, който приканваше привържениците си да “се борят” на улицата, трябваше да заплати за това с процес по импийчмънт…

 

След като за всеобщо облекчение беше произнесена присъдата, Карън Атия, редактор на международните мнения във “Вашингтон Пост”, изказа проницателна сентенция за делото: в Минеаполис на подсъдимата скамейка беше бялата Америка “за насилствено подчиняване на чернокожия народ, това първоначално престъпление, за което пропуска да отговаря от 400 години насам”. Прелестта на подобно твърдение е, че нито е доказуемо, нито е измеримо, камо ли подлежащо на дискусия. Тази монокаузална ретроспективна криминализация премахва цели части от историята на свободата в Америка, без която еманципацията на чернокожите - с подкрепата на милиони и милиони бели - би била невъзможна.

 

Когато политици и журналисти започнат да бъркат върховенството на закона с властта на емоциите, те попадат в капан, от който вече няма измъкване. Погледнете “Ню Йорк Таймс”, който не се колебае да жертва своите хора като трофеи за радетелите на политическата праволинейност. Миналата година беше Джеймс Бенет, редактор на страниците за мнения, виновен за това, че е публикувал изявлението на сенатор републиканец, който препоръчваше разполагането на армията, за да спре насилието, развилняло се след смъртта на Джордж Флойд. Надигна се негодувание в редакцията: десетки журналисти казвали, че се страхуват за сигурността си на работно място, което дава гласност на подобни предложения, и Джеймс Бенет си отиде.

 

Преди няколко седмици дойде ред на 67-годишния Доналд МакНийл, прочут журналист за наука и медицина, който бе предложен за наградата “Пулицър” за своите анализи по време на кризата с Covid. Неговото “престъпление” изглежда още по-тежко. През 2019 г., по време на пътуване в Перу с група гимназисти, го попитали трябва ли 12-годишно момиче да бъде изключено от училище, понеже е публикувало видео, в което използва “думата, започваща с Н” («nigger», “негър” - б.а.). Преди да отговори той попитал дали това момиче просто е цитирало думата - която тогава той изрича - или я е използвало като обида. Голяма грешка. До “Ню Йорк Таймс” са изпратени жалби с искане за разследване. Журналистът получава порицание и работата спира дотук. Но миналия януари изплува отново и този път предизвиква буря. Директорът на вестника е призован да обясни своята снизходителност. Изричайки тази дума, отговоря той, МакНийл е проявил много лоша преценка и шокиращо поведение, но неговите намерения не са били злонамерени (което разпитаните ученици потвърдили). Обяснението вече не минава. Расовата бдителност и възмущение са постигнали напредък през последните две години и 150 сътрудници на вестника смятат за неприемливо да оставят ненаказан език, “който нарушава нормите, приети в редакцията”, а още по-скандален е фактът, че на такъв индивид е поверено “отразяването на пандемия, която поразява непропорционално цветнокожите”. Два дни по-късно МакНийл поднася извиненията си, след което напуска вестника, в който е работил 45 години. А директорът, който се е окопитил, заключава: “Ние не толерираме употребата на расистки език, независимо дали е умишлено или не”.

 

В този Оруеолов епизод паниката, подлостта и жертвоприноситилената ожесточеност победиха обичайните правила на здравомислещия морал. Правосъдието, когато все още има значение, изисква едно дело да се преразглежда, само когато има нови елементи в него. Доналд МакНийл беше съден два пъти: първият път, оневиняващ, за дума, изречена без зла умисъл, вторият път, осъждащ, защото в “Ню Йорк Таймс” междувременно липсата на зла умисъл вече е станала без значение. Консервативеният колумнист на вестника Брет Стивънс защити колегата си в колонка, в която не щади себеподобните си. Тя бе отхвърлена, преди да бъде “изтеглена”, като самиздат, за да се появи в конкурентен вестник.

 

Тя има заслугата да връща обратно в реалния свят: намеренията играят основна роля във всички човешки отношения; те представляват самия двигател на правосъдието за квалифицирането на престъпленията и постановяването на присъдите (полицаят от Минеаполис не беше осъден за предумишлено убийство, именно защото не беше установено намерение да убие Джордж Флойд). Изолирането на думите от намеренията, които определят техния смисъл, означава да се унищожи общата връзка и хората да попаднат под властта на революционни трибунали, които издигат семантичната чистота в принцип на пречистване.

 

Ние знаем нещо за това. Поне нашите революционери някога имаха извинението, че влизат в демокрацията, без да имат и най-малък опит с нея. Американската идентичностна левица, която пресъздава царуването на добродетелта според своите представи, ни предлага невиждания и довчера немислим спектакъл на доброволното отучване от демократичния опит.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Заглавието е на "Гласове"

Оригиналното заглавие е "Сцени от царуването на добродотелта в “Ню Йорк Таймс”"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • "системен расизъм" като фраза

  30 Апр 2021 18:26ч.

  като фраза идва от Световния икономически форум. Разгледайте официалната страница, интересна е : https://www.weforum.org/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време им е

  30 Апр 2021 20:11ч.

  Това отвратително лицемерие няма да доведе до нищо добро. Изказването на представителката на Калифорния направо вони на необолшевизъм. До правосъдие на улицата се прибягва при революции. Американците истинска революция като английската,френските и руските не са имали,гилотина,бесилки и масови разстрели не са преживяли. Плъзгат се към вътрешно разчистване на терена и да се разбере кой кум,кой сват и кой на булката брат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  30 Апр 2021 20:12ч.

  Тези вече не са и Содом и Гомор . По-гнусни са . Но...рано или по-късно ги чека същата съдба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заслужават си напълно

  30 Апр 2021 21:23ч.

  САЩ си заслужават напълно набиращата сила като цирей необолшевишка революция. Първо в САЩ дофтасаха културните марксисти през 30-те години на миналия век. Първо си намериха новите революционни сили влицето на малценствата и сексуалните девианти. После овладяха университетите, Холивуд,а днес вършеят в телевизиите,вестниците и шоубизнеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Withe Lives Matter

  30 Апр 2021 21:53ч.

  Ами като търпите -така ще е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  01 Май 2021 8:53ч.

  Определено днес цензурата на Запад е по-свирепа от комунистическата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  01 Май 2021 9:18ч.

  Вчера е имал обиск в дома на Рудолф Джулиани, за връзките му моля ви се с Украйна...все едно сина му е бил назначен там на заплата от 50 000 долара...преди това го опозориха с проагандното клипче с участието на нашата пача...така действат демократите, лабаво няма. Как не са вкарали Тръмп в затвора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината за т.нар. американски комунисти и левичари

  01 Май 2021 9:55ч.

  Другари, "Ню Йорк таюмс", SNN и др. издания, владеещи около 80 % от американските издания са левичарски, неомарксистки по своя характер.Тяхната идеология е смесица от постмодернизъм, марксизъм, фроидизъм, теория на критичната раса, джендър изследвания, теория на интерсекционната дискриминация и др. Такава смес е токсична, експлозивна и потенциално фатална за западната демокрация и капитализъм. Тя отхвърля рационалността, върховенството на закона и дори презумпцията за невинност. Тя се корени в мания за раса и пол, предполага съществуването на непрекъсната и продължаваща експлоатация, твърди, че напредъкът е невъзможен, и отхвърля либералния, меритократичен и безпристрастен подход, който е от ключово значение за подобряване на обществото и борбата с расизма от 1950-те години насам. Привържениците на тази идеология настояват, че вярват в „социалната справедливост“, но отхвърлят самата концепция за функционална политическа структура и вероятността за обективна, просветена правосъдна система. Тази идеология диктува, че свободата на словото е една от формите на насилие и че всички несъгласни са виновни за „фалшиво съзнание“, са опасни еретици и съответно заслужават да бъдат унищожени. Тази идеология вече унищожава американските университети и сега заплашва да отслаби позициите на американския бизнес. Следващата й цел са американските градове, където кметовете-идиоти насърчават престъпността. Правилният подход за справяне със срамния расизъм и насилие, разпространен в американското правоприлагане, е да се реформират тези сили и да се изкоренят отвратителните практики. Междувременно прогресивното лоби предпочита да настоява за пълното премахване на полицията - абсурден, напълно утопичен подход, активно популяризиран от влиятелния конгресмен Александрия Окасио-Кортес и други като нея. Марксизмът съсипа Русия и Източна Европа - на дневен ред е Америка. Където мине комунист - трева не никне !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Терминологично уточнение

  01 Май 2021 11:16ч.

  Този кошмар в САЩ не е точно комунистически, не и в смисъла на класическия комунизъм на 20-ти век. Това е издънка на Марксизма-Ленинизма произлизаща от най-одиозната му секта - ТРОЦКИСТКАТА. Това са нео-троцкисти наследници на промъкналите се още през 20-те години на миналия век троцкисти в американските колежи и престижни университети. Този тумор не е спирал да расте и да притиска американската академична общност и след ВСВ започва все по-силно да определя вътрешната и външната политика на Америка. До Никсън някъде , троцкистите ултралевичари не вземат ръководни политически позиции в САЩ , от 70-те нататък нещата се променят. Троцкистите се оформят като политическо движение на НЕОКОНС /смайващ парадокс като наименование/ и първоначално инфилтрират Демократическата Партия. С идването на Рейгън те се впиват и в Републиканската партия и стават екип на два мандата управлявалия Рони, както и след него. Такива одиозни фигури катоДик Чейни , Доналд Ръмсфелд, Пол Улфовиц ,Пол Уолкър, Робърт Каган, по-късно Кондолиза Райс и цялата фамилия Буш водят корените си в троцкизма и омразата към Сталиновия тип социализъм. За неоконите няма по-голям враг от евразийския империализъм , такъв какъвто е бил и при Руската империя , и при Съветския Съюз ! Неоконите-троцкисти са смъртни врагове на националните държави и на народите. Те действат с фанатизъм за установяване на Световна Държава /мечтата за Световната Революция, лелеяна от Троцки и отхвърлена от Сталин/. Те са за Световно правителство, премахване на парите в сегашния им вид, пълен контрол върху хората. Днес те все още са със седалище в САЩ, но иначе те ненавиждад САЩ като национална държава, те мразят обикновените /бели/ американци. Ако за интересите на неоконс-троцкистите САЩ трябва да се пожертват, те ще ги пожертват без да им мигне окото. Това са същите тия космополити, които по време на полети от Ню Йорк до ЛА - сочат гнусливо долу и казват "Тази страна..." , с което показват че това НЕ Е тяхната страна. Днес независимо кой стои над тях, именно неоконс-троцкистите са ударна сила на НСР и налагането на био-фашизма. Дигиталният концлагер , в който ни натискат , се вписва идеално в тяхната мракобесна философия. Неоконс-троцкистите не са само алчни типове, те са много по-опасни ! Те са фанатици, те имат себеусещането за "месианци", и като такива те не подлежат на идейна еволюция, превъзпитание или договаряне с тях. Нео-конс троцкизмът е абсолютно ЗЛО. То е оръдие на сатаната , и като такова подлежи единствено на огън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  01 Май 2021 11:59ч.

  Съжалявам да го кажа, но това рано или късно ще доведе до гражданска война...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  01 Май 2021 12:39ч.

  Тази информация е малко стара. А цензура винаги е имало и ще има. Понеже това е превод от френско издание, да попитам: някой тук прочете ли за отвореното писмо на френските генерали, подкрепено от над 100 висши офицера и над 1000 обикновени военнослужещи, в което в прав текст се говори за бъдеща граджанска война във Франция, ако не се справят с пълзящата ислямизация и "ордите в предградията", в които законът не важи? Че и министърката (б@си, каква е тази мания за военни министри да се назначават жени?!?!) изплака, че тези зад писмото били разделяли нацията и щели да последват наказания... Писмото, поне до преди няколко дни, го имаше във Valeurs Actuelles, сега не мога да го намеря. И това ако не е "бомба" в новинарския смисъл на думата, не знам кое е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рафал

  01 Май 2021 15:45ч.

  « Pour un retour de l’honneur de nos gouvernants » : 20 généraux appellent Macron à défendre le patriotisme À l'initiative de Jean-Pierre Fabre-Bernadac, officier de carrière et responsable du site Place Armes, une vingtaine de généraux, une centaine de hauts-gradés et plus d'un millier d'autres militaires ont signé un appel pour un retour de l'honneur et du devoir au sein de la classe politique. Valeurs actuelles diffuse avec leur autorisation la lettre empreinte de conviction et d'engagement de ces hommes attachés à leur pays. Par Jean-Pierre Fabre-Bernadac Publié le 21 avril 2021 à 7h00 Mis à jour le 22 avril 2021 à 12h25 ©️ NICOLAS MESSYASZ/SIPA Partager cet article surFacebook Twitter LinkedIn email Monsieur le Président, Mesdames, Messieurs du gouvernement, Mesdames, Messieurs les parlementaires, L’heure est grave, la France est en péril, plusieurs dangers mortels la menacent. Nous qui, même à la retraite, restons des soldats de France, ne pouvons, dans les circonstances actuelles, demeurer indifférents au sort de notre beau pays. Nos drapeaux tricolores ne sont pas simplement un morceau d’étoffe, ils symbolisent la tradition, à travers les âges, de ceux qui, quelles que soient leurs couleurs de peau ou leurs confessions, ont servi la France et ont donné leur vie pour elle. Sur ces drapeaux, nous trouvons en lettres d’or les mots « Honneur et Patrie ». Or, notre honneur aujourd’hui tient dans la dénonciation du délitement qui frappe notre patrie. – Délitement qui, à travers un certain antiracisme, s’affiche dans un seul but : créer sur notre sol un mal-être, voire une haine entre les communautés. Aujourd’hui, certains parlent de racialisme, d’indigénisme et de théories décoloniales, mais à travers ces termes c’est la guerre raciale que veulent ces partisans haineux et fanatiques. Ils méprisent notre pays, ses traditions, sa culture, et veulent le voir se dissoudre en lui arrachant son passé et son histoire. Ainsi s’en prennent-ils, par le biais de statues, à d’anciennes gloires militaires et civiles en analysant des propos vieux de plusieurs siècles. – Délitement qui, avec l’islamisme et les hordes de banlieue, entraîne le détachement de multiples parcelles de la nation pour les transformer en territoires soumis à des dogmes contraires à notre constitution. Or, chaque Français, quelle que soit sa croyance ou sa non-croyance, est partout chez lui dans l’Hexagone ; il ne peut et ne doit exister aucune ville, aucun quartier où les lois de la République ne s’appliquent pas. – Délitement, car la haine prend le pas sur la fraternité lors de manifestations où le pouvoir utilise les forces de l’ordre comme agents supplétifs et boucs émissaires face à des Français en gilets jaunes exprimant leurs désespoirs. Ceci alors que des individus infiltrés et encagoulés saccagent des commerces et menacent ces mêmes forces de l’ordre. Pourtant, ces dernières ne font qu’appliquer les directives, parfois contradictoires, données par vous, gouvernants. Les périls montent, la violence s’accroît de jour en jour. Qui aurait prédit il y a dix ans qu’un professeur serait un jour décapité à la sortie de son collège ? Or, nous, serviteurs de la Nation, qui avons toujours été prêts à mettre notre peau au bout de notre engagement – comme l’exigeait notre état militaire, ne pouvons être devant de tels agissements des spectateurs passifs. Aussi, ceux qui dirigent notre pays doivent impérativement trouver le courage nécessaire à l’éradication de ces dangers. Pour cela, il suffit souvent d’appliquer sans faiblesse des lois qui existent déjà. N’oubliez pas que, comme nous, une grande majorité de nos concitoyens est excédée par vos louvoiements et vos silences coupables. Comme le disait le cardinal Mercier, primat de Belgique : « Quand la prudence est partout, le courage n’est nulle part. » Alors, Mesdames, Messieurs, assez d’atermoiements, l’heure est grave, le travail est colossal ; ne perdez pas de temps et sachez que nous sommes disposés à soutenir les politiques qui prendront en considération la sauvegarde de la nation. Par contre, si rien n’est entrepris, le laxisme continuera à se répandre inexorablement dans la société, provoquant au final une explosion et l’intervention de nos camarades d’active dans une mission périlleuse de protection de nos valeurs civilisationnelles et de sauvegarde de nos compatriotes sur le territoire national. On le voit, il n’est plus temps de tergiverser, sinon, demain la guerre civile mettra un terme à ce chaos croissant, et les morts, dont vous porterez la responsabilité, se compteront par milliers. Les généraux signataires : Général de Corps d’Armée (ER) Christian PIQUEMAL (Légion Étrangère), général de Corps d’Armée (2S) Gilles BARRIE (Infanterie), général de Division (2S) François GAUBERT ancien Gouverneur militaire de Lille, général de Division (2S) Emmanuel de RICHOUFFTZ (Infanterie), général de Division (2S) Michel JOSLIN DE NORAY (Troupes de Marine), général de Brigade (2S) André COUSTOU (Infanterie), général de Brigade (2S) Philippe DESROUSSEAUX de MEDRANO (Train), général de Brigade Aérienne (2S) Antoine MARTINEZ (Armée de l’air), général de Brigade Aérienne (2S) Daniel GROSMAIRE (Armée de l’air), général de Brigade (2S) Robert JEANNEROD (Cavalerie), général de Brigade (2S) Pierre Dominique AIGUEPERSE (Infanterie), général de Brigade (2S) Roland DUBOIS (Transmissions), général de Brigade (2S) Dominique DELAWARDE (Infanterie), général de Brigade (2S) Jean Claude GROLIER (Artillerie), général de Brigade (2S) Norbert de CACQUERAY (Direction Générale de l’Armement), général de Brigade (2S) Roger PRIGENT (ALAT), général de Brigade (2S) Alfred LEBRETON (CAT), médecin Général (2S) Guy DURAND (Service de Santé des Armées), contre-amiral (2S) Gérard BALASTRE (Marine Nationale).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Терминологично уточнение на 01.05.2021 в 11:16

  01 Май 2021 17:03ч.

  Съвременните американски левичари са неомарксисти, продукт на т.нар. културен марксизъм. Тази идеология, разработена от философите от т. нар. Франкфуртска школа / Теодор Адорно, Валтер Бенямин, Херберт Маркузе, Ерих Фром – всички германски евреи/ е създадена в Германия през 30-те години. Това са високоерудирани марксисти, които ревизират учението на Маркс единствено по отношение на начините за постигане на крайната цел – Утопията. За разлика от Маркс, франкфуртските мислители смятат, че революцията вече ще се провежда в сферата на културата и неин авангард ще бъдат малцинствата от всякакъв вид – сексуални, религиозни, етнически, културни и т.н. Това е така, защото според тях, работническата класа вече се била обуржоазила и затова не можела да бъде хегемон на революцията. Главната цел на тези философи е създаване на монументално сборно произведение, условно наречено „Критическа теория на обществото“. Когато Хитлер идва на власт, почти всички членове на „школата“ успяват да избягат от нацистите в Америка и заемат професорски места в хуманитарни катедри по Източното американско крайбрежие. След края на войната, повечето от тях остават в Америка и обучават свои многобройни последователи. Новото учение се разпространява първоначално в университетите по Източното, а след това и по Западното крайбрежие на САЩ. Там се подготвят хиляди студенти в хуманитарните дисциплини, някои от тях стават професори и продължават да мътят главите на все повече и повече млади хора. Част от тези студенти по-късно овладяват медиите и училищата и започват да индоктринират младите поколения и малцинствата (така преди 20 г. беше овладян в-к Ню Йорк Таймс, а по-късно и SNN). По този начин новото левичарство нараства като лавина вече 70 години и обединява в себе си всякакви други леви: антивоенни активисти, хипита, разочаровани комунисти, анархисти и т.н. В момента тази идеология, известна вече като неомарксизъм, има кооперативна структура обединяваща различни левичарски течения - джендъристи, мултикултуралисти, ЛГБТ-исти, затоплисти и зелени, веганисти и др., както и щурмови отряди като „Антифа“ и БЛМ. Това на практика е тоталитарна идеология от нов тип – няма партия и централно ръководство, няма утвърден лидер и централизирано управление. Но е много по-опасна от класическите тоталитарни идеологии (комунизъм, фашизъм, националсоциализъм). Теоретичната й база е разсредоточена в хуманитарните катедри на университетите от двете „леви“ крайбрежия. Неомарксистите вече овладяха почти всички университети в САЩ и диктуват политиката им. Гонят се масово неудобни професори и другомислещи студенти. Посяга се вече и към естествените науки. Усилено се работи по пренаписването на историята и класическите литературни произведения. Основен враг на неомарксистите е Свободата на словото. През 2017 Антифа организираха ритуалното изгаряне на Свободното слово в кампуса на Принстън. Така тези, които искат свобода на собственото си изразяване пред обществото, отричат това право на другите хора, несъгласни с техните тези. От друга страна специална система от цензори се наема от авторите, за да преглеждат доколко произведенията им са правилни, преди да ги публикуват… На тази вакханалия се опълчи президента Тръмп и затова омразата на левите медии беше толкова голяма, защото левичарите са овладели близо 80% от тях в САЩ. Лицемерието на тези хора се вижда от поведението например на Мишел Обама, която говори страстно срещу "белите привилегии", но от висотата на имението си за 11 милиона долара в Марта Виниърд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвсем на сериозно

  01 Май 2021 21:28ч.

  "До Терминологично уточнение на 01.05.2021 в 11:16" Доста подробно и добре си им разкрил същността на това поредно поколение социални инженери. На мен ми е по-трудно да съм им културен на тия лицемери. Не са нещо коренно различно от Маркс,Ленин и Троцки - просто адаптация към променящите се условия и реалности. Може би по-точното им име е "творчески" марксисти,марксистите на бъдещето.Социалните инженери и меценатите им обаче си остават почтни същите,а само сменят и подменят матрЯла. Още навремето се чудех от какъв зор изтърсаци на все заможни и осигурени семейства,както буржоазни,така и аристократични са се загрижили за съдбата на пролетариата. Ми то вождовете на пролетариата все от материално осигурени семейства при подавляващо участие на евреи. Евреи идеолозите,евреи и милиардерите дали парите за Майданите в Русия. Сега е същото - пак идеолози предимно от същия етнос и пак в съюз с глобалните милиардери и компании. Класическият капитализъм сами си го отрекоха свръхбогатите - макар и скрито и задкулисно, дефакто американските милиардери още преди 100 години. Сега историята се повтаря,ноооо...вече не се прикриват толкова и не са толкова срамежливи. Даже вече са открито нагли и призованат към доброзорна диктатура в културата,семейните отношения,брака,християнството,пола. Това означава,че прозорецън на Овертон се е премистил към Сатаната с още 1-2 стъпки. Всичките сегашни постоти ги пробваха в Съветска Русия преди 100 години,но тогава явно прибързаха като пуле пред макя си. Сега обаче са се взели съвсем на сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  02 Май 2021 2:08ч.

  В този ред на мисли е интересна връзката Сол Алински-Хилари Клинтън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Публичен регистър

  02 Май 2021 6:41ч.

  11:16, Текстът ти е силно облъчен от руски пропагандни канали като День ТВ. Така, без капка критичност, ти повтаряш нелепите тези на един Фурсов тук: https://www.youtube.com/watch?v=EYUnTw0w_vg, както и на разни други, такива като Курягин. Преповтаряне на объркани анализи, търсещи лесното обяснение, не допринася за коригиране на светогледа, нещо толкова належащо днес, а само внася повече смут. Едно е талантливо да се сведе сложното към ясно разбираемо коректно обяснение, докато съвсем друго е да се носиш по течението и да предлагаш съветски тези и to preach to the converted, защото аудиторията ти се състои от съветски индивиди, децата или внуците им. Въпросните никога няма да разберат, че съвременната история не започва от тях, нищо че Троцки бил дошъл в Русия от Ню Йорк. Днешните световни процеси имат съвсем друг генезис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Публичен регистър

  02 Май 2021 7:11ч.

  17:03, Това е само привидно. Достатъчно е да хвърлиш даже бегъл поглед върху “творбата” Repressive Tolerance на един от въпросните хубавци, за да разбереш за каква нищета на идеологията иде реч. То, това е просто срамно да се нарече даже пропаганден материал, ако не считаш глупостта, пригодена по всяка мярка, та всеки несретник да се припознае в нея, за идеология. Явно, разчитат на тълпи, които не четат и им го подхвърлят ей така, като знаме да го веят, за да си намалят фрустрацията. Нали, нещо трябва все пак да веят, там. То, право да ти кажа, цяло щастие е, че такива са им “идеолозите”, защото такова нещо е невечно. То е по-мимолетно и от паянтова къща. Даже не си струва да го обсъждаме, защото всяко обсъждане само го подпира. Иначе, оставено, само̀ ще се срути. То, тези, които “творят” истинския фашизъм, днес въплътен в термина пост-модернизъм, и без друго го използват само като временен някакъв инструмент за крайната си цел—превръщане на мнозинството в послушна, нискоинтелигентна маса, омесена на тесто, в ръцете на един микроскопичен елит. За това видиотяване на населението елитът вече разкри своите далеч по-могъщи и мощни методи, отколкото промиването на мозъци с нещо си дошло от Франкфурт в някакви си университети и подбуждането на несретници да трошат магазини, да подлагат паметници на десекрация и да врещят, че Principia-та на Нютон била упътване за изнасилване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  02 Май 2021 7:18ч.

  Oтричане способността на хората да мислят със собствените глави и правото им да го правят,лепенето на етикети,както и категоричността в правотата на собствената преценка... Да продължавам ли? Tук споделяме мнения,а не раздаваме присъди за различно мислене. За което и иде реч в статията горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еквивалентът

  02 Май 2021 9:14ч.

  "Ню Йорк Таймс" едновременно е еквивалентът и наследникът на "Правда" и "Работническо дело" точно от джендърския период на комунизма в Съветска Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • qwerty

  02 Май 2021 11:05ч.

  Тия тъмнобели трябва да забранят всички филми от 80-те и 90-те години с афроамерикански актьорски състав. Въпреки, че са комедии половината думи от диалозите са на тема Н....р. Тук в БГ е същата работа: кажеш на някой, че е тъмнолилав и се сърди, но ако му кажеш, че е оптичен диск за съхранение на информация - няма проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кои са истинските злодеи

  02 Май 2021 12:45ч.

  ...джендъристи, мултикултуралисти, ЛГБТ-исти, затоплисти и зелени, веганисти и др., както и щурмови отряди като „Антифа“ и БЛМ - все рожби на онези, които скоро ще ни забранят дори на ум да отричаме онова дето уж станало през ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  02 Май 2021 18:00ч.

  Първият в историята гей-въртолет с екипаж само от педерасти. https://pbs.twimg.com/media/E0Tj4q4XIAAwmiw?format=jpg&

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йенс Столтенберг

  02 Май 2021 18:03ч.

  Вече се обсъжда възможността за размяна на крадеца Навальни с Дерек Шовин (Derek Michael Chauvin).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адонай

  02 Май 2021 20:37ч.

  ПАк да кажа семитските клоаки CNN и NYT не трябва да бъдат обсъждани,а взривявани....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Май 2021 11:40ч.

  Казваха ви, че комунизма ще победи, но вие не вярвахте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Казваха ви, че комунизма ще победи, но вие не вярвахте"

  04 Май 2021 22:11ч.

  Тези нито са левичари, нито комунисти, а още по-малко марксисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи