"Стандарт" през 2012 г.: Руското посолство е собственик на земята и руската църква в София с нотариален акт от 1997 г.

"Стандарт" през 2012 г.: Руското посолство е собственик на земята и руската църква в София с нотариален акт от 1997 г.

Статия на в. "Стандарт" от 17. 12. 2012 г.

Свързани текстове: Русенски митрополит Наум: Руската църква не е на Москва и не може да бъде затворена от странични лица. Софийският митрополит веднага да я отвори

Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма „Св. Николай Чудотворец” в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. „Цар Освободител” №3. 

Това съобщиха за Стандарт Нюз от посолството във връзка с информации с погрешни твърдения за собствеността на недвижимите имоти. Собственикът на имотите, съгласно Нотариалния акт от 1997 г., регистриран от Нотариус на Софийския районен съд, е Посолството на Руската Федерация в Република България, се казва в съобщението.

Трябва да се има предвид фактът, че през 1952 г. Храмът „Св. Николай Чудотворец” в София получи статут на Подворие – пълномощно представителство на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския Патриарх, по силата, на което този храм е структурно подразделение на Руската православна църква. 

В. "Стандарт", 17.12.2012 г.

Коментари

 • Ще се отвори пак църквата

  24 Sep 2023 11:49ч.

  Стига нашенци да не слушат чуждиТе служби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Sep 2023 7:31ч.

  в случая чуждите служби са македонските

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кожа Остря

  24 Sep 2023 12:12ч.

  Не чух нищо от БПЦ освен глупостите на русенския митропилит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не чух нищо от БПЦ

  24 Sep 2023 12:20ч.

  Какво искаш да чуеш от БПЦ ? Църквата без миряните е като празна чаша без вода. След като миряните са станали стадо дебили и се интересуват само от ядене, сране, айфон 15 и да се покажат във Фейса на софра ... църквата няма какаво да направи, какво да каже. На територията истинските вярващи са нищожно малцинство. Така че наистина няма нужда от много църкви, близкото бъдеще е на джамиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Sep 2023 13:58ч.

  С искрена болка за мен и територията България ще кажа: УЖАСНО си ПРАВ друже!!! И, от нийде взора надежда не види .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точен коментар

  24 Sep 2023 17:00ч.

  Поздравления за изказаната истина за нас Българите и за комсуматорското поколение и за поколението на статусите . Което е достигнало до пълната деградация ,да се татуира като аборигените във австралия и да мму е пълен хладилника .Стъс две думи пълна бездуховност ,натрапена ни от англосаксонският свят ,на който единствената це е да ни унищожи духовно и след това физически Ocтa Гaньo - Aдoлф,пoнacтoящeм Джo,винaги e рaбoтилa прoтив прaвocлaвиeтo и Бaлкaнcкият мир.Гaньo нe търcи приятeли,търcи гocпoдaр,кoгoтo дa "cлушa".Мрaзи cвoбoдaтa,oбичa cлoбoдиятa,чaлгaтa и дa cи имa чeкмeджe

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Sep 2023 12:22ч.

  За сградата е ясно, но ми е интересно дали полството на САЩ в София има нотариален акт за земята, на която е изградено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те имат нотариален акт за Земята, Марс и Луната

  24 Sep 2023 13:12ч.

  Сами си ги издават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  24 Sep 2023 13:45ч.

  Щом църквата е руска държавна собственост значи подлежи на санкции и конфискация. Да се срути и на нейно место да се изгради бинго зала за Драг кралици...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  24 Sep 2023 13:54ч.

  това, за драг... таквоз - любимо ми е. фен съм им. и после - рев. защо "елитът на нацията" бил пратен на белене. ами, къде да бъде - атомна централа има да се строи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  24 Sep 2023 14:36ч.

  продължават да ви пробутват нефелни лиШчета. преди 30 години бяха пак пенсионери. не измряха ли, ве? излиза, че са вечни. а иначе - и представа си нямаш колко млад народ биде настроен проруски, благодарение на к.ретениите на нашингтон и местните му слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  24 Sep 2023 14:42ч.

  Нищо чудно няма, деменцията и самотата в панелния кафез водят до русофилия и сталинистки въжделения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  24 Sep 2023 15:40ч.

  Руските драг-кралици са най-добрите на света:) Те са част от хилядолетната (хехе, каквото и да значи това) история на Русия според някои от тях, не за първи път властимащите в Кремъл са решили да забранят най-красивите себеизразители в руската култура спред други и обещават да станат още по-легендарни, засега в тайни клубове само са избрани руски олигарси, където се чувстват най-освободени и нищо не им се забранява:) ---> https://www.youtube.com/watch?v=Wy6QU277A5Q

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виолета

  24 Sep 2023 19:05ч.

  Баси доктора,хуманен ли,ветеринарен ли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този не е никакъв доктор

  24 Sep 2023 23:40ч.

  Този е шарлатанин и измамник , През деведесете години на миналият век България бъкаше от такива самозвани доктори ,които ограбваха хората като ги лъжеха че ги лекуват със алтернативни методи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маргарита

  25 Sep 2023 0:02ч.

  Защо ли ми напомня ми на Менгеле, също доктор:-((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря

  25 Sep 2023 12:55ч.

  Не разбирате ли че цялата помия идва от краварското ЦРУ с единствената цел, да всее раздор между българската и руската църква. Това беше направено в Украйна. Взеха ни златото и всички природни богатства, взеха ни електроцентралите, взеха ни горите и земята. Сега искат да ни вземат и вярата. Наум не е със всичкия си и сигурно е платен за да приказва подобни идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наум едва ли е платен

  25 Sep 2023 17:41ч.

  Има си човекът едно слабо местенце и които трябва, знаят къде да го натиснат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След като

  24 Sep 2023 15:52ч.

  и земята, на която е построена руската църква и самата църква е собственост на руската държава още от 1997 г. съгласно нотариален акт, няма никакво правно основание да се иска да се отваря тя без съгласието на собственика си - Руската държава! Ще бъде нарушаване на закона и държавата ни ще подлежи на съдебно преследване, така че, не правете глупави и безсмислени изказвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  24 Sep 2023 16:22ч.

  Дайте на РОБА свободата и той ще ви намрази, и пак ще търси ново робство и господари, където да превива гръб и да скланя глава! България, Гърция, Сърбия, Черна гора, Влашко, Молдова, Финландия, Армения, Грузия, Холандия, Люксембург и даже Швейцария дължат независимостта си на Русия (получена за сметка на стотици хиляди убити руски войници), но са неблагодарни и подли племена…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  24 Sep 2023 17:07ч.

  аз не разбирам защо някои напират на "духовните връзки между България и Русия"? В какво точно се изразяват тия духовни връзки? В православната религия ли? Че тя попречи ли на България да воюва заедно с Турция срещу Русия през Първата световна война? Попрече ли и през Втората такава? Не. Айде сега трезво погледнете на това, какво представлява българския народ. 500 години османско политическо, икономическо и културно робство. Последствия: 1. Българският книжовен език се трансформира до такава степен, че очевидно е различен от руския.Старобългарският е много по-близо до съвременния руски. 2. Българските народни носии. Елече, пояс, дънести потури при мъжете.Същото е и при турците. Елече, пафти, забрадка при жените. Вярно, че турските жени ходят с шалвари, а българките със сукмани, но само това е разликата. 3. Кухнята. Половината ни "български" ястиья са всъщност с турско-ориенталски произход. Шкембе чорбасъ си е турско ядене. 4. 30-35% от битовата лексика, особено по селата си е от турски произход. 5. Има ли българин, който след три ракии в кръчмата да не почне да "фърля гюбеци"? :)))) Та с кого ни е по-голяма духовната връзка да попитам? :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @хахаха 24 Sep 2023 14:07ч.

  24 Sep 2023 17:33ч.

  ти си открил топлата вода. всичко, което си написал е вярно и се разбира на мига, веднага щом се разходиш из Истанбул или някой друг турски град. Тревненската възрожденска архитектура е същата като турската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  25 Sep 2023 7:35ч.

  по-скоро обратното, българските майстори са стигали до Сирия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авее

  25 Sep 2023 14:47ч.

  Културата на цялата Източна Римска империя, Византия, е пренесена директно от Палестина , близкия Изток; с покръстването глупака Борис я пренася в бг, а по -късно си разпростира в Сърбия, Русия и т.н., за каква Европа ми се бълнува тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  24 Sep 2023 17:57ч.

  През 2007/сълествува Законоваа забрана за птидибиване на земя(каквато и да е) от чужденци чрез сделки(по баалеаство е друга тема, но и там има капан) за неземеделска земя за ЕС отпадна 2012. Друга тема е право на строеж Нотариалният акт( издаден при Костов, явно благодарящ за руската намеса за свалянето на Виденов) е малко нищожен, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  25 Sep 2023 17:39ч.

  Да, явно си минаващ и заминаващ... към небитието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи