Русенски митрополит Наум: Руската църква не е на Москва и не може да бъде затворена от странични лица. Софийският митрополит веднага да я отвори

Русенски митрополит Наум: Руската църква не е на Москва и не може да бъде затворена от странични лица. Софийският митрополит веднага да я отвори

Русенски митрополит Наум във Фейсбук:

За статута на храм "Св. Николай" в София

Относно отправени към нас запитвания за статута на храм „Св. Николай Мирликийски” в София, познат като „Руската църква”, бихме желали да споделим с обществената аудитория следната информация, с която разполагаме за този молитвен дом.

Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала.

Припомняме, че руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.

След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, начело с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква, под омофора на Софийския митрополит (1).

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2).

Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма (3).

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен.

Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит (който е Негово Светейшество патриарх Неофит, бел ред.) веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него.

 

Бележки:

1. БПЦ от Освобождението до настояще време, Годишник на Софийския университет, том 16/6 от 1938/1939 г., с. 183, 191.

2. Протокол на Св. Синод, пълен състав, № 16/25.06.1953 г., § 5.

3. „Църковен вестник”, бр. 3/21.01.1984 г., с. 4.

 

Коментари

 • Гост

  23 Sep 2023 22:59ч.

  Ноу коммент. Заради такива владици РПЦ ще изгони тогава и подворието на БПЦ на Таганка в центъра на Москва. И обещаната, но недостроена от ГлавБолгарСтрой църква Св. Киприян в Чертаново в Москва ще си остане нещо недостроено. А владиците ще цалуват ръката на Баце като най-православен. Там посред общия смут сам, като луд епически смелия поп Андрей с легендарния топ стреля снаряд след снаряд... В последния миг: "Смърт на Сатаната!" Извика побеснял и велик - ………………….. "Да се обеси червения поп! Без кръст - без гроб!" До телеграфния стълб бе изправен. До него палача. Капитана. Въжето бе готово. Балкана тъмнееше мрачен. Небето - сурово. Попа стоеше огромен, изправен в целий си ръст, цял спокоен като гранит - без жал без спомен - на гърдите Христовия кръст и с поглед в балканите впит - далеко сякаш в грядущето... - Страхливо вий поглед отпущате пред близката смърт на човека, палачи! Що значи смъртта на един? Амин! Захрачи и плю. Бързо нахлу сам на врата си въжето и без да погледне небето - увисна - език между зъбите стиснал: велик сюблимен непостижим! ………………….“ Не им прощавай, Господи, те знаят какво вършат…. Нешка Робева - https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kakvo-pravim-za-da-spasim-vyarata-si-decata-si-semeystvata-roda-rodinata-sveta/117005 А аз съм се разминал с 1-2 поколения с такъв поп някъде в Средногорието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Sep 2023 23:07ч.

  Ама точно това е целта, да се внасе раздор между България и Русия по какъвто и да е начин. Въпрос на ценности, да сееш омраза е висше евроатлантическо благо. Фашисти нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски подлоги се активираха.

  24 Sep 2023 1:06ч.

  За тях е нормално да игнорират становището на българския митрополит и да късат ризи в защита на руското ченге свещеник. Защото са патриоти. На кочината Русия, разбира се. Долни твари паразити, впили острите си зъби в снагата на българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ да игнорират становището на българския митрополит”

  24 Sep 2023 1:20ч.

  Ти роден ли си като идиот или си възпитан като такъв? Защо няма руски свещеници в другите софийски църкви, а в тази има? Дали не е защото е на московската патриаршия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе

  24 Sep 2023 1:53ч.

  Към този храм има интереси ЛГБТ, за бинго с драг кралици! Ти си драг кралица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  24 Sep 2023 2:44ч.

  мисля, че няма да го направят, отмъстителни са комплексарите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  24 Sep 2023 2:49ч.

  А кой е построил църквата? Митрополитът не казва, не е ясно, че е с руски средства. Но по вашата логика детето, което попът кръщава е негово, а не на родителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 23:49 ч. - точно така, ПАРИТЕ за построяването на храма са от руски или от български дарители, или и от двата народа руски и български?

  24 Sep 2023 3:36ч.

  Този момент от построяването на храма Свети Николай в София (руската черква) е удобно подминат от владиката на Русе, далечната Доростоло-силистренска епархия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно на ум с митрополит Наум

  24 Sep 2023 3:50ч.

  И какво като са служили руски свещеници в храма Свети Николай, а пък български не са. Да не би руските свещеници да извършвали литургиите по католически или по юдейски правила?! Никак ясно и почтено не се разбира владико Наумовата "историческа справка и призива да се отвори веднага храма. Айде холан. ДА ТЪРСИМ ИЗВИНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА, когато някой съгреши, така е съветвал Свети Серафим Соболев погребан в криптата на руската черква. Ще извиняваме ли митрополит Наум?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  24 Sep 2023 16:07ч.

  Фашистка подлого! Има и Видински митрополит, чиито и вид е на свещеник, а не като на този и останалите владици с огромните търбуси. Вземи прочети неговите мнения по разни въпроси, по които т.н. патриарх мълчи и се явява само за посещения на мутрата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнатов

  25 Sep 2023 1:29ч.

  Прав си, брат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Sep 2023 23:03ч.

  "През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма (3).". Гледам и не вярвам на ушите си, комунистите преди 1989 година така са преследвали БПЦ позлатявайки храмовете ѝ. Предлагам да се събори с решение на евроатлантическите фашисти във България като съветска уидурма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  23 Sep 2023 23:46ч.

  Терзиев да не спи, а да обяви война и на комунистическата "руска" църква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  23 Sep 2023 23:06ч.

  Я, Митрофанова го е ударила на самоуправство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  23 Sep 2023 23:11ч.

  прочети какво е написал рене по-горе, отворко. очевидно целта на активното мероприятие отива по-далеч от изгонването на руските свещеници. а дедо наум ли е, на глас ли е, май си е дал некои части южно от кръста на отговорните лебераст-демокрасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиши на турски, не научи ли някоя и друга дума!

  23 Sep 2023 23:13ч.

  Давай челото у земята и се моли за падишаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Sep 2023 23:26ч.

  Чукча писател а не читател, иначе щяхте да сте прочели какво каза вчера Митрофанова: Църквата е затворена не с решение на Руското посолство, а защото няма свещеници които са експулсирани от проамериканския фашистки режим. Нищо ново през 1941 година монархо фашистите също са преследвали и експулсирали съветски/руските представители във България, явно последващият Народен Съд е бил доста великодушен към тогавашните виновници довели страната ни до поредната Национална катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 0:50ч.

  Нейно превъзходителство е научила поговорката " Гузен, негонен бяга." Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  23 Sep 2023 23:11ч.

  Утре адашът направо с ножицата за катинари да отива, и да си се черкува на воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ми ... в гащите

  24 Sep 2023 0:22ч.

  Украина громко плачет, Потеряла всiх хто скачет, Гривну,землю,лес и газ Севастополь, Крым, Донбасс. Совесть,честь,друзей,активы, Урожай и перспективы Еврозону, членство в НАТО, Скоро Трибунал ,ребята.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои са тия странични лица, че не разбрах

  23 Sep 2023 23:11ч.

  След като няма стопанин да я стопанисва, вратите се затварят. ........... Може ли в бизнеса, ако изгоните персонала на един магазин, да оставите вратите му отворени? Какво ще последва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Колко мъдро, колко подло

  23 Sep 2023 23:15ч.

  паметта си всякой вкамени! Но защо остана (ех!) душа-камбана до смъртта под всеки удар да звъни..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  23 Sep 2023 23:19ч.

  Да, нека Светлейшия отвори храма, не бива на никой храм да е заключена вратата. И нека веднага след това да даде дълго и пречистващо послушание на митрополит Наум, за да се научи, че лукавството е грях. Ако може да го събере с дядо Николай, пловдиския, защо той и алчност има да плаща. При дядо Даниил да ги прати, макар да е известно, че дядо Амвросий в Зограф се е справял чудесно с дядо Николай! Да ми прости Господ амбицията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кой

  23 Sep 2023 23:22ч.

  Ще служи в храма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Sep 2023 23:31ч.

  Що за глупав въпрос, драг кралицата естествено. Евроатлантически фашистки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  23 Sep 2023 23:27ч.

  Неудобно ми е да поправям Негово Преосвещенство. Но при освещаване на Руския храм край с.Шипка, в делегацията е Протопресвитера на гвардията, гренадирите, армия и флот, протойерей Ал.Желобовский. Второ - инициативата за освещаване на храма е била от руска страна ( след решение на РПЦ). И трето-той е предаден на Московската патриаршия през 1953г., така че БПЦ няма абсолютно никаква юрисдикция над него.Освен, ако някой не иска да използва момента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  24 Sep 2023 2:07ч.

  Този дядо Соросоид Русенски, освен че лъже и плюска свинско по време на пости, май служи не на Бога, а на другарите от ЦРУ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Sep 2023 23:30ч.

  Що за глупав въпрос, драг кралицата естествено. Евроатлантически фашистки ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  23 Sep 2023 23:31ч.

  Тоя добре охранен владика май е целувал Боко по тъпата тиква, май го е помазвал, май и други е целувал. И БПЦ е като държавата ни. Купена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wagner

  23 Sep 2023 23:34ч.

  Следващите свещеници в Руската църква ще са не само духовни лица, но ще обожават и класическата музика. 3-5 хиляди музикални свещеника ще свършат работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Алагьоз

  24 Sep 2023 1:44ч.

  От твоте уста -в Божиите уши, чадо! Благословени да са руските воини, че ги посрещнем с добре дошли, да ни освободят от фашистката хунта и да прочистим народа си от всички дс агенти, русофоби, дегенерати, сатанисти, юдействащи и всякаква измет, ако ще и да останем половината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  23 Sep 2023 23:40ч.

  Владико отворете я тогава. И лапайте кинтите от писмата. Бацевци ибрици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  23 Sep 2023 23:43ч.

  Храмът не е магазин, И дойдоха в Йерусалим; Исус, като влезе в храма, започна да изпъжда онези, които продаваха, и онези, които купуваха в храма, и преобърна масите на обменителите на пари и столовете на онези, които продаваха гълъбите... Та в случая Маша е третото лице. Не ги четете тия Евангелия и това си е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  23 Sep 2023 23:55ч.

  Да го отварят под бренда Руска църква, а кинтите да ги слагат на друга сметка. Нормадна схема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 0:37ч.

  Ся, кат атеист няма да коментирам липсата на вяра в клира, не е прилично. Придържам се към формата, за да не дълбая същността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има достоен руски свещеник, който да служи в храма и това е Отец Йоан Бурдин

  23 Sep 2023 23:44ч.

  Още повече, че русенският митрополит вече добре го познава. Ето историята на свещ. Йоан Бурдин : https://hristianstvo.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89-%D0%B9%D0%BE%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  23 Sep 2023 23:51ч.

  Бе от толкова украинци в България, няма ли поне един ръкоположен лично от Свети Зеленски, че да го назначим за свещеник у Руската църква? Тъкмо ще я дерусифицира и ще стане Украинска църква. Тогава Кирчо и Лена ще я посещават редовно, за да се изповядват и пречистват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  23 Sep 2023 23:55ч.

  Руската църква е руска колкото булевард Дондуков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 0:04ч.

  Нека тогава да Коптска или Антиохийска или който я е построил и осветил. Но нека да не е руска. А каква?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Църквата е православна

  24 Sep 2023 0:06ч.

  В това е въпроса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 0:12ч.

  Църквата е българска. Наум повдига и друг въпрос-че последните години българските свещеници са били прогонени. Ся, БПЦ много се гневи че в диптиха е девета, настоявайки за шеста, макар че е пета, но щото РПЦ била с голямо значение-майната му на обичая. Но някои съвсем се забравят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alice

  24 Sep 2023 0:39ч.

  Абсолютна лъжа е че няма български свещеници. В храма служат двама български свещеници - прот. Димитър и о. Серафим, а също и един украински свещеник - прот. Алексей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  24 Sep 2023 0:42ч.

  По вашата логика, Българската църква в Москва не е българска, а руска. А Българската църква в Чикаго е американска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alice

  24 Sep 2023 1:06ч.

  Приискало му се на русенския митрополит (посъветван от американския посланик) Руския храм да заграби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влизайки в която и да е православна църква

  24 Sep 2023 0:08ч.

  Ти влизаш в Православен храм! Дали си в Гърция, САЩ или Русия, е последното нещо за което се сещаш! ...... Влизаш в Православен храм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 0:15ч.

  Не е баш тъй. Църквата(и то баш Православната) не е сграда, не е и вяра а цезаропапистка бюрокрация. Инак поставяш под въпрос църковните ни борби като част от националното Освобождение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имах предвид

  24 Sep 2023 1:23ч.

  Чес лучващото се в момента е срещу Православието. Не мога да кажа българско Православие, но мога да кажа, че е срещу устоите на българската държава като православна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:39ч.

  Българската държава е отделена от всякакви църкви по дефиниция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излагация

  24 Sep 2023 0:30ч.

  С един куршум, два заека уцелват сатанистите. Те са убави, а съпротивата им са престъпници. Пълно фиаско. Вече ще те нарочваш, ако дишаш кислород. Ама нашите защо са такива мижитурки? Не били допускани? Като не сте допускани, защо не сте го публикували по-рано този проблем? И защо не сте водили кореспонденция, за да ни покажете доказателства. Мрън, мрън, както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  24 Sep 2023 0:31ч.

  Каквито са ни политиците, такова ни e висшето духовенство. Продажно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 0:44ч.

  Офтопик....а дали...през годините така се случи че присъствах на водосвети. Не на бойни знамена, а на казина, хотели, кръчми, а преди петилетка-на go go бар. Попа с китката и менчето пред персонала са ми прогорени в паметта повече от последвалите изпълнения на пилона....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отец Никанор към Светия синод: Порицайте лъжеученията и еретизма на руската църква, с които оправдава войната срещу Украйна

  24 Sep 2023 0:49ч.

  https://fakti.bg/bulgaria/817720-otec-nikanor-kam-svetia-sinod-poricaite-lajeucheniata-i-eretizma-na-ruskata-carkva-s-koito-opravdava-voinata-sreshtu-ukraina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архимадрит Вартоломей и Отец Никанор пред БНР

  24 Sep 2023 0:58ч.

  Днес имаше празник на Гигинския манастир. Отец Никанор разказа в предаването "Хоризонт за вас" за този празник: "Посветен е на Свети Силуан Атонски, който е живял през първата половина на 20 век и е написал прекрасни духовни напътствия. Пресъздават се светогорските бдения, които иначе са достъпни само за избрани мъже". На 24 – ти ще има литургия Гигинския манастир. По отношение на войната: "Цървата в Русия е в подчинено положение спрямо държавата. Тя измени на себе си и на Христа. Внесе елементи, които са нечувани за християнската догматика и нравственост и оправдават по един чудовещен начин войната. Това се разпространява между вярващи и в България". Архимандрит Вартоломей, игумен на един от 20-те манастира, които образуват Света гора, разположена на Халкидическия полуостров в Гърция, е в България специално заради този празник. Той също осъди руската агресия в Украйна. "Не е нормално в 21 век, познавайки историята, да съществуват хора, които да решават своите пробелеми и различия чрез оръжия. Действията на някои хора сочат, че не се интересуват от настъпилия прогрес, а живеят според минали стереотипи, за които историята е даказала, че са неуспешни". >>> https://bnr.bg/horizont/post/101881419

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  24 Sep 2023 2:56ч.

  а осъжда ли Руско-турската освободителна война, тя е същата - руският "агресор" анексира турска територия заедно с българските "сепаратисти" (опълченците), но цивилизована европа и тогава е била против, лично бисмарк свиква берлинския конгрес и връща Македония на турците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Sep 2023 3:53ч.

  За съжаление арх. Никанор трудно може да бъде приет за надежден и авторитетен източник на информация поради някои негови простъпки/нарушения при управлението на Гигинския манастир които не остана ар скрити от Синода. Същия арх. Никанор стига до там да се опитва да прави интриги (меко казано) в нашия манастир на Света Гора Атон "Свети Георги Зограф", което води до чак там, че братята са били принудени да извикат гръцката полиция да го изведе принудително от манастира и понастоящем му е забранено да стъпва там. И още нещо важно - мнозина от "залитналите" български духовници, получили санкция от Синода се ориентират към Фенер (Вселенската-Истанбулска патриаршия), търсейки там "нова реализация". Бог да им е на помощ и на тях и на нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отец Никанор Гигински и арх.Вартоломей дали знаят, че Русия не е нападнала Украйна, а отиде да спаси от ГЕНОЦИД хора, човеци деца и възрастни

  24 Sep 2023 4:13ч.

  Защо добре информираният отец Никанор и Вартоломей се правиха на слепи и глухи от 2014 г. насам за издевателствата на "властта в Киев над мирните граждани в Донбас Източна Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Специално за всички отчета, които считат, че Руската църква действа неправилно относно СВО в Украйна, четете бе, братя в расо!

  24 Sep 2023 4:18ч.

  2015 г. Джордж Фридман: Обединени Русия и Германия са единствената заплаха за САЩ, и Украйна ще ни послужи това да не се случи! Главният интерес на външната политика на САЩ през последните 100 ГОДИНИ, през Първата и Втората световна война и по време на Студената война бяха отношенията между Германия и Русия. Защото обединени те са единствената сила, която може да ни заплашва." .... Аман от измислените заплахи и на ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ, които владеят разумите на едни американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Sep 2023 4:27ч.

  Ето Атонската случка: https://dveri.bg/ux8x9

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архимадрит Никанор: Ако искате да бъдете манипулирани, четете сайта "Двери.БГ" на агент "Ангелов" от ДС

  24 Sep 2023 14:28ч.

  https://www.doxologiainfonews.com/2020/06/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%80-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... Русия не е нападнала Украйна, а отиде да спаси от ГЕНОЦИД" е рашистка опорка, непочиваща на никакви аргументи и факти

  24 Sep 2023 14:52ч.

  "Генцидът" в Донбас беше първоначална рашистка опорка за оправдание на бруталното нашествие на рашистите в Украйна. След това самата Русия отрече изобщо да е изтъквала "геноцида" като основание за войната, защото НЕ МОЖЕ НЕ САМО ДА ГО ДОКАЖЕ, НО ДОРИ МОЖЕ ДА СЕ ДОКАЖЕ< ЧЕ ИМЕННО ТЯ ПРОВЕЖДА ТАКЪВ. Затова режимът на Московията си избра като причина да започне войната в Украйна чл. 51 чл. 51 от Устава на ООН, т.е. в самозащита ан руското население в Донбас. Нищо, че Рашата анексира Крим без нито една причина, камо ли в защита на рускоезичното население, защото там не е имало никакъв междуезиков конфликт. А в Донбас бяха подбудени, въоръжени, финансирани от руски агенти като Уткин, Пригожин и Гиркин проруски украински сепаратисти в опит да свалят законно установената власт в Украйна и да я заменят с марионетна на Кремъл. Според този член 51 от Устава на ООН "никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията" ( https://legislation.apis.bg/doc/4594/0 ). Русия започна да отрича изобщо да е изтъквала "геноцида" като основание, макар "в определен контекст" да го е споменавала ( https://factcheck.bg/rusiya-genocidat-ne-e-osnovanie-za-napadenieto-nad-ukrajna/ ). Международният съд заявява, че не са им представени и не разполага с никакви доказателства на твърденията на Русия, че на територията на Украйна е бил извършван геноцид. Пред международните правозащитни организации, които от години следят ситуацията в Източна Украйна, също не са представени такива доказателства за геноцид, за които да има основания за подобни твърдения. Пригожин дори обясни, че не е имало геноцид на ВСУ над цивилните, а от 2014 г. ВСУ са се опитвали да прогонят руските военни спец. части и ЧВК от Донбас, като ВЗАИМНО СА СЕ ОБСТРЕЛВАЛИ и неизбежно има пострадали и убити цивилни, които случайно са попадали на този военен фронт. Питам ви, има ли в света някоя държава, която да не изпрати армията си срещу сепаратисти на суверенните си територии, каквото са направили именно украинските власти в Донбас?! Проблемът е, че украинските сили бяха твърде слаби и неорганизирани, за да се преборят бързо и ефикасно със сепартистите, а Западът не само не им оказа НАВРЕМЕННА международна правна помощ, ами и флиртуваше с главния терорист Путлер. Всички факти по темата, че Украинските сили не са извършвали геноцид срещи собственото си население, а са се опитвали да потушат сепаратизма, може да прочетете в този материал ---> https://factcheck.bg/ukrainskite-vlasti-ne-sa-izvarshvali-genocid-v-donbas/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  24 Sep 2023 0:50ч.

  Светия Синод да не се крие зад Видинския и Русенският митрополити, а да излезе със становище по случая!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:02ч.

  Няма нужда. Да си влязат просто във владение на имота и да изгонят търговците/КГБшниците от храма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Sep 2023 2:18ч.

  Проблемът е, че не могат. Иначе този спор да е изялзъл наяве...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alice

  24 Sep 2023 2:31ч.

  Както в Украйна си “влизат” в храмовете ли? Както в Киевопечорската лавра ли да си”влязат”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  24 Sep 2023 0:56ч.

  Сталинчетата тука отделиха литри сълзи и сополи, че им затворили кагебисткото учреждение, пък то се оказа, че църквата била всъщност българска, т.е евроатлантическа. Да сложат един украински поп и да я отварят, да видим колко име е православието на сталинчетата и дали е по-силно от путлеранския канон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  24 Sep 2023 1:21ч.

  Това ви е лайтмотива на всички майцепродавци-Слава кокаине ! Мечтаете за победи, а всъщност сте плевели - здраво хванати в земята, не допринасяте за нищо, а паразитирате на чужд гръб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Sep 2023 2:20ч.

  Пак ти казвам, ако беше така, досега да имаше украински поп. По-малко се горещете. Тази църква е кокошка, носеща златни яйца. Нашите попове досега да са я откраднали, ако можеха. Щом не са го направили, а е и нямало скандали около църквата, значи нещо много силно ги е възпирало. Сега искат просто да я откраднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РПЦ обяви, че ПАЦИФИЗМЪТ е несъвместим с ПРАВОСЛАВИЕТО ?‍♂️?‍♀️

  24 Sep 2023 1:03ч.

  https://hristianstvo.bg/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:13ч.

  Бе по принцип, религията е опиум за народа, ама тия минаха не само божиите, но и човешките граници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Sep 2023 3:59ч.

  Колеги, първо се запознайте що за идеология е пацифизма и тогава изказванията ви ще имат реална тежест. Ако Българската Православна Църква беше "пацифистка", то тя никога нямаше да подкрепи нашите борби за независимост и нашата Войска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  24 Sep 2023 15:03ч.

  Пацифизмът не изключва защита на Отечеството, в какъвто наратив влизат от РПЦ, за да преследват, отлъчат и осъдят (което също не е християнско) свои руски свещеници. Донбас и Крим са СУВЕРЕННИ украински земи и рашистите няма как да защитават там СВОЯ ДЪРЖАВА. Още повече, че Русия е признала Украйна в границите на тези суверенни територии от 1991 г. четири (4) пъти, вкл. и самият Путин със собствения си подпис под най-новата енциклопедия на Русия, а сега си плюе под подписа си и с укази (като император) се разпорежда да се подменят и маниупулират исторически факти и дори руските деца и украинските "еничари" в окупационните територии да изучават лъжите и манипулациите на рашистката пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 1:11ч.

  Ще им е за пръв път на владиците. Не им завиждам нм Божия съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако я отворят,

  24 Sep 2023 1:11ч.

  Кой ще е отговорен за намиращите се вътре икони, позлатени и златни предмети и други ценности?!? Ще ги откраднат, ще ги разрушат и така ще загуби не само Русия, но и България, и не само държавите, а духовенствата! По-добре да остане заключена, за да няма обири и потрошаване на имущество! А може би точно това се иска, след като се предлага??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:19ч.

  Отговорен е счетоводителят на Софийската мотрополия. МОЛ- възможно е да е ООД или друго корпоративно лице . Дригият вариант е арх.Морянова, правеща доста кинти на вяра(версия)с църковни пари и обслужвана от сайта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неграмотнико,

  26 Sep 2023 15:26ч.

  БПЦ не се подчинява на Закона за счетоводството. Демек, никога не е имала, няма и няма да има счетоводител. Хубаво е, преди да се изказваш и на тема "къде зимуват раците" да си поне малко подготвен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:15ч.

  По- скоро камила ще мине през иглено ухо, нежели владика с благоутробието си... (Както не е казал Моххамад, Аллах да е доволен от Него)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Митрофанова е обявила,

  24 Sep 2023 1:15ч.

  че затваря храма, да я изхвърлят веднага! 135 години руско робство стигат! Не дължим нищо на тези сатани, които избиха десетки хиляди християни в Украйна, за да разширят кочината си. При това са крайно неблагодарни. Християнство им дадохме, на език ги научихме, книги им занесохме. За благодарност те ни спретнаха македонската нация. Хак да са им украинците с целия Запад, който ги подкрепя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силно кашляш!

  24 Sep 2023 1:19ч.

  Съжаляваш за турското робство! Научи се да навиваш чалма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  24 Sep 2023 1:49ч.

  Все се чудя как може да има такива измет като тебе, ама явно има?!? Не си българин, отрепка си и ще прочистим народа от такива като теб! Русомразците трябва да ви изтребим и ще го направим, съвсем скоро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екипът на сайта Антимодернизъм.ру, сред който има и свещеник от БПЦ, създаде и постоянно актуализира списък с руски "предатели" в расо и без расо

  24 Sep 2023 1:16ч.

  А предателите се оказва, че са тези, които не искат да има война, да бъдат убивани хора, изнасилвани жени, малтретирани деца и насилствено отвеждани в лагери милиони украинци. Не са съгласни милиони да изгубват домовете си, живота си, близките си и да бъдат "денацифицирани". С две думи – списъците са за тези РУСКИ свещеници, които не могат да се примирят с факта, че страната им е агресор и църквата им в лицето на архиереите подкрепя тази агресия. И да, в тези списъци влизат хора, които не са се страхували да изпълнят евангелския си дълг пред Бога и пред хората – да кажат истината за ужасната трагедия, която сполетя Украйна – унищожителна кръвопролитна война. >>> https://hristianstvo.bg/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%bc-%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%be-%d0%ba%d0%be/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  24 Sep 2023 2:05ч.

  "А предателите се оказва, че са тези, които не искат да има война, да бъдат убивани хора, изнасилвани жени, малтретирани деца и насилствено отвеждани в лагери милиони украинци." -- да попитам само - тия "отци", същата позиция ли имаха след 2014-та, когато укропитеците избиваха населението на луганск и донецк? за един приятел питам, отец-пацифист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Църквата е на московската патриаршия

  24 Sep 2023 1:17ч.

  Ако не беше, нямаше да се обслужва от руски свещеници. По едно време в България имаше две черкви: на БКП и на СДС. Този митрополит от кои е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:22ч.

  Бе наш там е заровено кучето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:27ч.

  Няма куче. Има документи за собстеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Няма куче”

  24 Sep 2023 1:34ч.

  Но има мошеници. Църквата е построена върху парцел на руското посолство с руски пари. http://podvorie-sofia.bg/bg/o-hrame-2/o-hrame/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка църква, независимо къде се намира, е собственост на някоя патриаршия

  24 Sep 2023 1:26ч.

  И само тази патриаршия назначава свещениците. Руската църква в София е на московската патриаршия. Затова свещениците са руснаци. По комунистическо време българската църква в Света Гора в Гърция бе останала без свещеници, защото не изпращаха от България. Гърците не можеха да назначават свои, защото църквата не е тяхна. Русенският митрополит е кретен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:29ч.

  Ми не е вярно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:29ч.

  Пич, чете ли статията ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Ми не е вярно”

  24 Sep 2023 1:37ч.

  Кое не е вярно? Възможно ли е българската патриаршия да назначи български свещеник в гръцка църква в Гърция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alice

  24 Sep 2023 2:39ч.

  Не е кретен владиката, а върл вартоломеист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:28ч.

  Ся, кат русофил(разбирай-падам си по блондинки) натюр предпочитам Илф и Петров пред Достоевски. Тъй че може посочвайки фактическото състояние да съм далеч от канона, но агитките наистина демонстрират тъпота с взлом. Приемам интерпретацията на факти, но тук грубо се игнорират. Дори палет цимент да им падне на главата някои ще отрекат и законите на Нютон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:33ч.

  Колега, това е защото не си запознат с теорията на пост-истината. Ще ти я изложа накратко (то по-дълго няма и какво да се каже): Истина е това, което ми уйдисва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 1:31ч.

  Ха ха. Може ли аз атеиста да ви примирявам? Оправяйте се. Разбирам че православието го счупиха заради разни поредни геополитики. Но при нас май е заради елементарни манастирски ремонти и кой ще дава кинтите за тях. Последният да дръпне шалтера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Sep 2023 1:40ч.

  Това е срамно петно за БПЦ. Очевидно поемаме по пътя на Украйна. Нищо чудно да разбият вратата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 1:48ч.

  K'во общо има БПЦ с изпращането на ФСБшници под прикритието на расото в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  24 Sep 2023 1:53ч.

  Сипи си чаша вода, пий си хапчето, завий се и заспивай. Не си интересен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 2:07ч.

  Уви, повече от обичаен си - банален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  24 Sep 2023 2:12ч.

  "Не си интересен." -- не е, но пуста надница... а що се отнася до антрефилето, отчето наум съвсем мазно е пропуснало да освети въпроса със собствеността. ясно защо. построен бил храмът с благословията на еди кой си, тоя участвал, оня не участвал в освещаването и пр. месали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 2:16ч.

  Що бе, пич? Ти чете ли статията? Пише си го: Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • K'во общо има БПЦ с изпращането на ФСБшници под прикритието на расото в България?

  24 Sep 2023 2:26ч.

  Пич, ти прочете ли какво ти пишат хората?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Sep 2023 1:51ч.

  Много бъдеща мъка за повечето профани, лаици и атеисти писали тук. Браво на Митрополит Данаил! За Ролекс-а от Филибе, нищо и надявам се Анатема от Бог! Инсталира си " послушни те митрополити", целуна ръка на ХаитянинЪТ и мисли, че ще му се сбъдне мечтата, за " пръв сред равни". Бог забавя, но не забравя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  24 Sep 2023 1:51ч.

  Ти да видиш ! Настървили са се и тези дето веднъж цепиха църквата. Алтернативния синод, сега Никанор, че и да се порицаела за неканоничност РПЦ. Кое му беше каноничното на турския офицер, преследван за кражба на маса пари отвъд атлантика когато издаде томос за разцепление на вярата в окраина в ролята си на вселенски патриарх?! Който е посегнал на вяра не е прокопсал, деца !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русенски митрополит Наум защо не коментира целта на:

  24 Sep 2023 1:56ч.

  "Пловдивският митрополит Николай прие днес, 4.09.2023 г., Негово Превъзходителство посланика на Съединените американски щати в България Кенет Мертен." - ...„След падането на комунизма единственият наш враг остана Православието”, разпореди Бжежински през 1989 г. През 2014 г. Карл Билд допълни – „Православието е най-страшният враг на Запада, по-страшен от Ислямска държава”.. ."Това е тя, хибридната война на САЩ. Това е откровен заговор срещу независимите и равнопоставени православни църкви, а то значи – срещу православните държави. За да бъдат и църквите, и държавите разчленени и разпарчетосани, обречени на подчинение, покорство и междуособици, и главно – за да приемат, че Русия и Руската православна църква са техните смъртни врагове. Това е флагрантно покушение и срещу историята, и срещу канона, и срещу държавността. И ще доведе до разкол и разпад на Православния свят. Каквато е и целта. Затова Вартоломей легитимира разколниците и ги насърчи, и ги вдъхнови. И обяви разкола за канон, а канона – за разкол. Защото само чрез разкол може да обсеби, овладее, узурпира и подчини Светата православна църква, да я омаломощи, обезсили и съсипе, както му е наредено. За да няма нито Православна цивилизация, нито православни държави. За да има разкол вечен, скрепен с омраза и кръв. И да се възцари над света злото, и да настане мерзост и запустение в душите на човеците, и разтление да покрие лицето на земята. Престъпление е това. Няма друга дума." - Велислава Дърева/ "Войната срещу православието. Епизод: Украйна. Цел: Русия. Хибридната война на САЩ срещу православните държави" - 2018 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 2:14ч.

  По-горе писах за пост-истината. Така, че няма да те разубеждавам от вярванията ти. Единствено ще каже, че нито Бжежински, нито Карл Билд са казвали такива неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласно нотариален акт от 1997 г. Руската църква и земята под него е вписана като собственост на Руското посолство

  24 Sep 2023 1:56ч.

  Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма „Св. Николай Чудотворец” в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. „Цар Освободител” №3. Нотариалният акт е от 1997 г. и е регистриран от Нотариус на Софийския районен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рав Финкел

  24 Sep 2023 1:58ч.

  От основаването на Българската държава от Русия 1878 г до момента, народът е разделен за и против Русия. Едните инстинктивно чувстват, че сме един народ, а другите си искат Падишаха или поне Кралицата. Решението е да се сбием и да останат само едните, а другите да загинат и избягат. След това ще остане или Русия да присъедини територията или Турция. Но няма как да останем един народ повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 2:03ч.

  Аз днес го писах под друга тема. След 50-60 г. я ни има като държава, я не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Германов

  25 Sep 2023 19:32ч.

  До Раф Финкел И аз мисля така .Без гражданска война в България няма да се оправим.Трябва да се състои в близка перспектива,защото скоро България ще остане само територия / и то чужда/Не призовавам за гражданска война,но другата алтернатива е по-лоша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 2:01ч.

  Опа. Ето защо мълчи БПЦ. Щото разни владици, разни интереси. Е оправяйте се. Докато мълчите вас ви гризат други неща. Забравихте ли двата синода? Онова време ще ви се стори песен пред това което са ви приготвили. Дано да оцелеете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 2:01ч.

  Ся, между полковник Гундяев и полковника от аскера Вартоломей изборът едва ли опира до канона, догма и вяра. Въпросът е за суверинитет. С което и Копейкин е мекере...Всъщност крайно време е или да обявим БПЦ за НПО, или да сложим в ред клира.Майната му на православието, става въпрос за независимост(ако си спомняте въпросите ма Св. Мийаил(княз Борис) към папа Николай освен Константинопол и Рим разглежда Ислям и Юдаизъм като алтернативи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго от 23:01,

  24 Sep 2023 2:11ч.

  Я си направи сам една свирка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 2:22ч.

  Технически не е проблем, даже няма да се навеждам кат го изправя, виж, как го намираш сутрин без огледало и лупа под деветте гънки ма шкембетоми е чудно(свриозно ли си решил да минем в полето на ненормативната лексика и лични закачки?)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Sep 2023 4:08ч.

  Г-н Безименен, не е добре да се изказваме без нужната подготовка. Не бърка дипломатическите похвати с истинските цели на Свети Цар Борис Михаил. Хвани, прочети малко и ще се обогатиш с познания за важна част от историята на нашата Родина България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако искаме да спре разделението на народа ни и такива като рашистите да продължават да забиват колове на разделението между нас, ...

  24 Sep 2023 2:05ч.

  ... Лустрация на БПЦ! Лустрация на българската държава и всеки, заемащ държавен/общински пост, свързан с ДС и/или наследник на ДС родител - ВЪН от ВЛАСТТА! По-добре късно, отколкото никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С пиндилите

  24 Sep 2023 2:08ч.

  К'во шъ правим, бе ЛГБТ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Sep 2023 4:13ч.

  А какво да правим с агентите на други чужди служби - МИТ, ЦРУ и пр., МИ 6, МОСАД и т.н.? Ами те май повечето са бивши ДС агенти? Следователно - всяко чуждо влияние е вредоносно. Ако си съгласен стискаме ръце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  24 Sep 2023 15:08ч.

  Съгласен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Sep 2023 2:09ч.

  ако имаше и български свещеник в Руската църква, нямаше да я затворят сега поради липса на свешеници, но...те отдавна бяха изгонени, както Митрополит Наум учтиво намеква. Даже преди десетина години и българите-миряни ги гонеха, имаше един руски игумен Филип, който организираше тези срамотии, дори имаше бодигардове на вратата. Тези във форума, които се правят сега за случая на много набожни не знаят скандалните подробности, когато вероизповеданието се опитаха да го правят на чисто етнически принципи. Даже имаше в Руската църква скандал с някаква казашка паравоенна организация, която се занимаваше с набиране младежи на военна служба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  24 Sep 2023 2:39ч.

  https://bolgarskoe-podvorie.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е.С.

  24 Sep 2023 2:44ч.

  Славке, ти ли си? По лъжите те познах. Има двама български свещеници в Руския храм и не се съмнявам, че добре го знаеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Sep 2023 2:33ч.

  Колеги, пускам кепенците за тази вечер. Още повече, че утре адашът е обявил шоу. Имам усещането обаче, че то се спихна. Остава само от синода да пратят едно попче да отвори църквата сутринта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Sep 2023 2:38ч.

  Насилственото покръстване на българите мюсюлмани, както стана ясно, започва веднага с напредването на българската армия в новите територии. Тук е редно да отбележа, че има няколко вида насилствено покръстване – единият вид е на депортираното население във вътрешността на страната, а другият е на завареното местно население. И в двата случая представителите на Българската православна църква са съпроводени от не малък брой представители на местните полицейски власти, жандарми и четници от ВМОРО и ВМОК. Всички тези репресивни спомагателни средства са предвидени, ако някой откаже да приеме новата вяра. Както ще стане ясно, се използва сила, на която дори и най-силният мъж трудно би издържал. Също така около „кръщавката“ на българите мюсюлмани има редица неканонични практики, с които фактически се уронва престижът на БПЦ, но и самото кръщение се счита за недействително и нелегитимно от някои автори по този въпрос. И не на последно място условията, в които се случва всичко това, са крайно неблагоприятни, то е съпроводено с крайни и дори на моменти чудовищни средства, но и без абсолютно никаква подготовка от страна на българската държава и на Българската православна църква по тези места. Няколко десетилетия по-късно, през 1934 г., Българската православна църква на закрито заседание на Светия синод, ще заяви, че тази акция по насилственото обръщане на българите мюсюлмани в християнската религия ще остане завинаги като черно петно върху Светата българска църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-големи глупости не можа ли да измислиш

  24 Sep 2023 4:07ч.

  Алчността е порок най-долния и най-опасния поради катастрофалните последици които следват за околните от алчността на гупавата биоединица. Та и сред униформените с расата от най-нисшите до най-висшите има и от тази мърша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  24 Sep 2023 8:24ч.

  "Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската..." Защо е използвана тази безлична форма на изказване? Кой я е построил, с какви средства? Само с благословия църква не става. Чия е била до 1936 година, че после "отнета"? Значи все пак е била нечия друга собственост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Построена е с доброволчески средства от българи и руски емигранти, както и от българската държава

  24 Sep 2023 15:25ч.

  Сградата (градежът е започнал в края на 19 век и е осветена 1914 г. в навечерието ан Първата световна война) е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски. Михаил Преображенски е архитект, роден на 16 октомври 1854 година във Вабалнинкас, Руска империя (днес Литва). Работи главно в областта на църковната архитектура, като много от работите му в Русия са разрушени от комунистите. Негови проекти са Катедрала „Свети Александър Невски“, Талин (1900), „Преображение Господне“, Санкт Петербург, „Московски проспект“ №123 (1902; разрушена) Реконструкция на Световладимирското женско педагогическо училище, Санкт Петербург, „Московски проспект“ №104 (1902), „Рождество Христово и Свети Николай Чудотворец“, Флоренция (1904), „Света Троица“, Санкт Петербург, „Камска улица“ №24 (1905; съвместно с И. Яковлев; разрушена), „Свети Николай Чудотворец“, София, булевард „Цар Освободител“ №3 (1914). Руската църква в София е построена специално за нуждите на руската емиграция, а Църквата на руските емигранти влиза в конфликт с болшевиките. Нашите комунисти също недолюбват тази църква в годините ан въоръжената революционна борба и първите десетилетия за установяване на диктатура на пролетариата, защото е свързана с Руската империя, а нали "комунистите" се борят срещу империализЪма:) Камбаните на Руската църква напр. са дарение от руския цар Николай II. Едва в последните години преди Перестройката и преврата на 10-ти "комунистите" в СССР и НРБългария използват религията като инструмент за контрол и въздействие въху населението и УЖ демократично позволяваха черковането, като разбраха, че не могат да изкоренят вярата в народа, българския и руския. А режимът на Путлер пък възроди и постави на пиедестал руския империализъм, наедно със култа към Сталин и така се роди рашизма - идеология, която ползва религията (от няколко деноминации - християнство, ислям, будизъм) за контрол над папството посредством назначените, УЖ "избрани" на събори свещеници, агенти в расо под пагон и в строга йерахия, одобрена от репресивния апарат на ФСБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Sep 2023 13:15ч.

  Пичове, погледнете съседната соба. Затова не бързайте да се палите и да говорите глупости. Но явно нещата вече са критични и затова ви ръчкат да правите всякакви глупости. Гледайте собствения си интерес, а той не е да се излагате като кифладжии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  25 Sep 2023 17:06ч.

  Отче, деветата Божа заповед не беше ли: "Не лъжесвидетелствай против ближния си."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една

  25 Sep 2023 17:50ч.

  Анатема, попе! Ти си просто един гръцки специализант, добре обучен юда-искариотски да съсипва българското православие, народ и родина!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе

  26 Sep 2023 0:23ч.

  Руска собственост ли е?Руска е!КАКВО ПОВЕЧЕ ГО ДРОБИМ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи