Ще продължи ли "ала-балата" на “Промяната” в "Информационно обслужване"

Ще продължи ли "ала-балата" на “Промяната” в "Информационно обслужване"

Този текст бе написан от Стефан Джендов за "Гласове" на 3 юни тази година в навечерието на сглобката. Публикуваме го пак, поради очевидната му актуалност.

Кирил Петков: “Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“.

Това признание на лидера на “Продължаваме промяната” бе направено пред неговите съпартийци на онлайн-срещата, която Радостин Василев записа. То повдига донякъде завесата за странните изборни резултати, които се разминаваха тотално със социологическите проучвания. Разбира се, вината удобно бе хвърлена върху социолозите, защото широката публика все още е твърде далеч от високите технологии в изборния процес, а манипулациите на държавната фирма “Информационно обслужване” трудно могат да бъдат доказани и разбрани от неспециалисти. Тук само ще припомним, че когато Слави Трифонов спечели изборите с по-малко от процент разлика (15 000 гласа) пред ГЕРБ през лятото на 2021 г., последните изчисления се забавиха с дни, като ИТН ту оставаше втора, ту излизаше напред. В края на краищата удобно победи, защото тогава всички бяха срещу ГЕРБ и всички си затвориха очите, въпреки съмнителнито обстоятелства около тази победа. На предпоследните избори “Промяната” също спечели доста по-голям брой от очакваното, а преди последните избори “Възраждане” директно обвини шефа на Информационно обслужване Ивайло Филипов в манипулации с кодовете.

След натиска от Костадин Костадинов "Информационно обслужване" АД  призна, че никога не е правен тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването.

Ето какво заявиха тогава от партията:

"Възраждане" основателно подозира, че се правят опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, ако не се интересуваме - как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо никога не е проверяван софтуерът, който обработва данните от машините, може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в "правилната" посока?

Припомняме, че на изминалите избори 3 дни от "Информационно обслужване" АД не обявиха изборната активност.

Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от "Информационно обслужване" .

Ние питаме ЦИК: Предвид, че софтуерът, с който „Информационно обслужване“ АД обработва данните от вота и никога за последните 20 години не е тестван за уязвимости, ЦИК не смята ли, че е възможно външно вмешателство в изборния процес, взимайки и факта, че директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов се върна от САЩ само преди няколко дни?”

Тези въпроси изникват днес с нова сила в контекста на признанието на Кирил Петков за "ала-бала" в изборния процес. И след като станаха ясни новите министри, не може да не ни направи впечатление, че електронното управление отново е в ръцете на “Промяната”.

Номинираният за министър Александър Йоловски е политолог по образование. Той бе заместник на Божидар Божанков в правителството на Кирил Петков. Те управляваха некомпетентно и оставиха истински батак след себе си, а непрозрачното им управление събуди съмнения за сериозни далавери с поръчки за милиони.

Ето само някои от тях:

- Проектът за електронна идентификация и „отключването“ на всички дигитални услуги, които се предлагат от администрацията. При политическа заявка за направата на платформа в рамките на 6 месеца и даване на in-house процедура към “Информационно обслужване” (ИО), година и половина по-късно няма официално обявен резултат при инвестирани минимум 1 милион лева. 

- Проектът за видеонаблюдение на изборите, платен на 100% без ясно изпълнение, по думите на министъра на електронното управление работил на 50%. Въпреки решение на ЦИК за една поръчка към ИО, разделен впоследствие по равно между оператори и ИО, при явно картелно споразумение.

- Проект с Българския зъболекарски съюз – ескалиращо напрежение, което стигна до министъра на здравеопазването, който бе сезиран за сериозни проблеми със системите разработвани от ИО. Те доведоха до блокиране на работата на лекари по дентална медицина. Проблеми в предоставения обхват и неспазен такъв, липса на каквато и да е обратна връзка, липса на контакт с работна група, разминаване в ползвани номенклатури и др. 

- Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) информира за множеството проблеми при внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във ВКС. При внедряване от "Информационно обслужване" признават за неспазване на договорените условия по изпълнение на проекта. 

- Проект за поддръжка на критични системи на Здравната каса. Поредица от скандали и сривове на системата на НЗОК, докладвани в парламентарната комисия по здравеопазване и ясно изявено желание за прекратяване на договора с "Информационно обслужване". Договорът е сключен 2019 г. за около 8 млн. лева, за справка предходният договор за обслужване е бил за малко над 3 млн. лева, но не е бил с ИО. 

- Проекти с изявена лоша практика – при наличие на директно партньорство на ИО с определени IT вендори, те правят процедура и купуват от трета страна. 

Номинирането на Йоловски за министър не вещае нищо добро за сектора, но още по-големият проблем е с “Информационно обслужване” и неговият несменяем директор Ивайло Филипов, който заема поста от 2015 г. В последните две години той се сближи изключително много с влиятелните фигури в ПП-ДБ, а тандемът му с Йоловски роди грандиозни безобразия в сектора.

Най-сериозно е желанието да се канализира колкото се може повече бизнес, свързан с информационни технологии (ИТ) и дигитализация като цяло в едно конкретно държавно дружество, без то да се подчинява на нормите на пазарната икономика, но в същото време организира поръчки за стотици милиони лева всяка година. Една държавна структура „разпределя“ огромен паричен ресурс без търгове или с нагласени такива.

И всичко това на фона на пълното затлачване с въвеждането на електронното управление, за което България е похарчила повече от 2 млрд. лева.

Друг голям проблем е желанието на ИО да изпълнява всички услуги само̀, и практически да търгува просто хардуер или софтуер, без да въвлича родните ИТ компании в процеса на модернизация на държавата.

Това отново може да доведе само до едно, по-бавна дигитализация и загуба на интерес от сериозните ИТ компании за работа с публичния сектор в България.

Едно от „най-сериозните“ постижения на Александър Йоловски като зам.-министър на “Промяната” бе да доразвие така нареченото ПМС 727, с което се овластява “Информационно обслужване” да извършва системната интеграция и търговия в полза на определени държавни ведомства. Казано накратко, Йоловски се опита да обезкърви Министерството на електронното управление и подопечната му изпълнителна агенция, за да прехвърли колкото се може повече работа и отговорност към ИО, където ще се върне, след като приключи с министерската си кариера, както е ставало винаги досега.

Ивайло Филипов е директор на "Информационно обслужване" от 2015 г.

През годините в ИТ общността се налага мнението, че ИО е компания, създадена основно да подпомага изборния процес. Дейност, която през годините е успявала не само да запази ръководството ѝ, но и да му осигури влияние, което през последните години достига до сериозно разрастване на бизнеса, изцяло насочен към държавната администрация. След налагането на ИО за национален системен интегратор, бизнесът на компанията се е увеличил около три пъти. Въпреки многото въпроси относно капацитета на компанията, използването на стари технологии, спорното ѝ управление през годините, било то като пристан на удобни хора или просто споделеното мнение през различни форуми и платформи за ширеща се шуробаджанащина и лоши практики, ИО бе наложена като основен ИТ играч в България.  

Изникват следните въпроси: 

- През 2019 г. бе приета уредба, че с решение на Министерски съвет може да се прехвърли ИТ инфраструктурата на което и да е министерство към ИО. Тази уредба премахва изискванията за прозрачност и позволява схеми с вътрешно възлагане тип "Автомагистрали". Не гарантира предсказуемост (за един ден МС може да извади една институция от списъка и да "убие" всяко планиране). 

- Трябва ли да се толерира една компания, било то и държавна, както и да се разрушава принципа на здравословна конкурентност, в която всеки един от участниците инвестира с години и развива капацитета си (сертификати, експерти, ниво на партньорство с водещи производители) с едничката цел да може да предостави най-доброто и конкурентно решение в отговор нуждите на администрацията или компания възложител?

- Чувството за безнаказаност и незаменимост води до арогантно отношение към възложителите от държавната администрация. Примери с НЗОК, ВКС, БЗС, Агенция "Вписвания" и др. 

- Защо ли ИО не публикува официално заплатите на служителите си, както и допълнителните им възнаграждения? През годините са отказвали да предоставят информация на МЕУ, криейки се за непълната им собственост от държавата - 99.7%. 

- Нищо в закона не задължава ИО да публикува никой от договорите за вътрешно възлагане.

- Необходима е изрична уредба за каталог на предоставяните услуги, цени, на които се предоставят и пълна прозрачност на извършеното - какво, за кого, колко, кога, но дори и тогава възниква въпроса, защо това не се прави в конкуренция с частните компании. Какво налага масовото използване на ИО за всякакъв вид поръчки, а не специализирано такова в критични системи или специфични изключение при ясно установени правила?

- Налага се впечатлението за непрозрачност и възлагане на поръчки без обявление. 

Ето какво коментира по този въпрос бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов:

„Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване” АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.“ 

Помните ли по същество схемата на „Автомагистрали“? АПИ, МРРБ и Министерският съвет възлагат директно на държавното дружество ремонти на пътища. „Автомагистрали“, поради липса на капацитет, ги преотдава. Питате какво общо има с информационните технологии? Просто начинът на работа е същият, макар и законово регламентиран.

Важният въпрос е как се дефинират спецификациите и по този начин се определят изпълнителите. И докато за доставките на хардуер, лицензи и стандартна поддръжка „Информационно обслужване“ АД провеждат обществени поръчки, макар и силно съмнителни, то за услугите по системна интеграция и разработка на софтуер например, „Информационно обслужване“ АД сключват договори с подизпълнители, които не се избират по реда на процедури по Закона за обществени поръчки. Не правеха ли същото „Автомагистрали“? 

Резултатът, който се постига е по същество същият – дейностите се възлагат екслузивно и задължително на „Информационно обслужване“, които превъзлагат на други изпълнители по собствена преценка. 

След като повдигнах темата, като зададох въпрос на министъра на електронното управление Божидар Божанов, който е принципал на дружеството, ИО побърза да ми отговори преди принципала си. В този отговор те изтъкват колко добре са проведени обществените им поръчки.”

„Информационно обслужване“ изтъква, че „едва“ 3% от общия брой административни органи в България е длъжна да им възлага ИТ проектите си. Може и да изглеждат малко на брой, но на практика представляват значителен дял от обема на средствата, които се харчат за ИТ и представляват не малка част от пазара. За това свидетелства и фактът, че годишните приходи на „Информационно Обслужване“ АД са скочили в пъти, откакто са определени за Национален системен интегратор (дружеството е реализирало през 2021г. ръст от 244% в приходите спрямо 2019 г., когато ИО не е национален системен интегратор, от 32 млн лв на 111 млн лв). 

Цялата тази система на непрозрачност се дължи на осемгодишното управление на Ивайло Филипов. Оставането му на този пост при министър като Йоловски е предпоставка за концентрация на голяма власт и ресурс в ръцете на “Продължаваме промяната”, които и без друго получиха огромно парче от властта за своите скромни 38 депутати (тези на ДБ не ги броим).

Добре ще бъде ГЕРБ да потърсят балансите в този важен сюжет и да поискат освобождаването на Ивайло Филипов от "Информационно обслужване". Както и да започнат пълна инвентаризация на случващото се там в последните години.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Модерно

  03 Юни 2023 21:52ч.

  Отсега изборите ще се решават с леко движение на мишката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПО 500 000 ЛВ. РАЗДАДЕНИ НА ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ ЗА ДА ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ДАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА НА БОКО ТИКВАТА. ОПЦИЯ – ПО ОЩЕ 500 000 ЛВ. СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО

  04 Юни 2023 3:03ч.

  Някой трябва да влезе в затвора затова! Ако е вярно - тези, които да дали и тези които са взели. Ако не е вярно - Веселина Томова. Все едното е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  28 Окт 2023 7:42ч.

  КОНТРОЛА НА ИЗМАМНИЦИТЕ Е САМО ЕДИН РЪЧНО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ВСИЧКИ БЮЛЕТИНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ МНПЖЕСТВО ГРАЖДАНИ А НЕ ОТ ПРОСТИ СЕЛЯНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  03 Юни 2023 22:40ч.

  ИО естествено е ключа на бараката, и той се държи от..."победителите" в изборите. Когато обществото е заспало, е лесно за манипулиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си тъп

  29 Окт 2023 15:02ч.

  Глупостите са глупости

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юни 2023 1:47ч.

  Възниква въпросът за тези които не гласуваха, навярно се явяват последна преграда, на принципа като не участваш в измамата, не я и легитимираш! Ключовото в записа не беше "посолството-посолствата", а точно Кировата авто-социология, която не е никак демократична 7 - 10 %... единственото древно гръцко нещо в тези шарлатани е "троянският кон" мултиплициран дори и по тяхното предателско сламено съзнание!!! Иначе всичко друго е разкриване на метод, след което ако хората не реагират и не заявят твърдият си отказ, значи са съгласни, това е доста по за воалиран легализъм, но след като хората не гласуват по някакъв начин трябва да бъде взето тяхното "съгласие" а то става като си разкрият метода на действие. П.П Послание към българският Щраус(не композиторът, птицата), Асен е зад тебе и има намерение да ти гръмне "казана",дето никой дявол не го варди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стъкмистик

  04 Юни 2023 5:27ч.

  Най-важният въпрос е кой и как брои гласовете. Докато специалисти не се произнесат за надеждността на софтуера и не се осигури наблюдение при крайното преброяване на гласовете в ИО, не може да се има никакво доверие в окончателните резултати. Всички тези забавяния са само с една цел - натъкмяване на желания резултат. Как в Турция при 90% активност и 62 млн. гласоподаватели, резултатите се изнасят след няколко часа, а крайното класиране след 1 ден? "Възраждане" да не се ослушват, а да повдигнат този въпрос в парламента и ако трябва да го превърнат във въпрос № 1. Друг въпрос, който трябва да се постави е активната регистрация. Да се изчистят избирателните списъци от "мъртви" души. Когато се разбере, че се осуетяват фалшификациите, доверието ще се възвърне и повече хора ще гласуват, ерго парламентът ще придобие някаква що-годе представителност. В момента гласуват само твърдите ядра и купените гласове, затова фалшификациите са възможни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хмм

  28 Окт 2023 16:51ч.

  Контролът е прост, едно време партиите го правеха. Ако във всяка секция има наблюдател или член от национална партия, то в щаба могат да се получат резултатите от броенето в реално време. Така партиите ще знаят резултата с точност части от процента, и ИО не могат да си позволят да шмекеруват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юни 2023 6:00ч.

  Щом дигиталните бюлетини "репрезентират" подобен резултат, правете си сметка от сега какво бихте могли да си купите с дигитални(програмируеми) пари(купони)... Още от времето на пландемията ковид1984, изключително трябва да се внимава с всякакви информатици, математици, програмисти, стъкмисти, статистици и всички които се имат за повече от останалите, за това защото ползват клавиатура за прехрана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, какви физиомутри!

  04 Юни 2023 9:18ч.

  Приличат на тарикатчетА на дребно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко че Румен Радев не смени Ивайло Филипов

  04 Юни 2023 10:06ч.

  Всички партии трябва да участват в броенето на гласовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Юни 2023 22:18ч.

  Dirty cash money talks...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  06 Юни 2023 1:05ч.

  Продължавайте да гласувате с компютри. Дано някой ден да разберете как работи протокола TCP/IP, как се работи с root credentials. Дотогава, радвайте се на парашутистите спуснати от Горе. Комунистите щяха да се радват да имат тази технология. Нямаше да налагат само по един кандидат за гласуване. Просто щяха да ползват вашите машини с няколко кандидата, и no surprise, правилните хора щяха да винаги да са избирани. Както и стана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Окт 2023 19:55ч.

  Пак казвам-отворен код," частна "мрежа. "Електронен подпис" на транзакцията, одит..няма нищо непробиваемо, но комплекса е с приемливо ниво на сигурност и времеразходнпст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдана Тотева 2

  27 Окт 2023 19:59ч.

  На снимката са двама безгрижни продажници на България! Двама изпечени наглеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  27 Окт 2023 20:04ч.

  какво се чудим, че непрекъснато има обвинени българи по света в ИТ сферата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Окт 2023 20:10ч.

  Ми, ИТ сферата строи врата у поле Кат втората най-интелигентна нация я заобикаляме. Първата вдигна стена около Газа и тъпите араби я взривиха. С което.оспорвам класацията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  27 Окт 2023 20:11ч.

  помня, навремето юпитата на царя как изпратиха наблюдатели във всяка комисия и само за няколко часа излязоха с окончателните резултати от изборите, и да са готвели някаква фалшификация, не успяха да я извършат, но това струва пари и ентусиазъм, а партиите в парламента няма да раздадат отпуснатите им средства, за да наемат хора които да свършат подобна работа, предпочитат да ги вземат за себе си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  27 Окт 2023 20:23ч.

  Абе да питам някой ще влезе ли в пандиза. Щото ми се струва че в белите държави където уж сме за такива неща се лежи страшно много или не? И най-важното кой ще влиза в пандиза освен зам. министъра? Нали не си мислите че това е негова самоинициатива. Или не съм прав?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, тес муньчетъ ни са папали бадева

  27 Окт 2023 20:26ч.

  парицити нъ Демункрътиссътъ партиа нъ Байгън нъ пустусолсвуту и деду Ш/С. Ма пусту тъмън да увлдеат алабалътъ нъй какту и мирканцити ни моът и минахми на артиа. Ъм ся???? Терзидесиеффф кът как ша гу прайм кмет???? Пак сас сопите ли????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо Йоловски е мюре

  27 Окт 2023 21:16ч.

  Първо - не е никакъв политолог. Аре малко по-сериозно в проучванията. Жокер - дългогодишна кариера в нпо. БЦНП. Аре още един жокер - център за нестопанско право. Безспорно финансирано основно от Сорос. Иначе човекът не е лош и лошото е, че ще го хвърлят на вълците. Но, ако те е страх от диви животни, не влизаш в гората. Фалшивото самочувствие не един човек е унищожило

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Окт 2023 21:19ч.

  https://www.optics-trade.eu/en/schmidt-bender-4-16x56-pm-ii-ultra-bright.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кайзере,

  27 Окт 2023 21:52ч.

  какво точно искаше да кажеш. Обикновено те разбирам и абсолютно винаги те разпознавам. Грешката е невъзможна. Тук си запалвам цигара

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двамата на снимката

  27 Окт 2023 23:07ч.

  не разбраха ли, че е по-добре да не се зъбят, усмихват де?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  27 Окт 2023 23:25ч.

  ПП-ДБ трябва да бъдат третирани като престъпна организация и да бъдат унищожени. Дори само това, че 5ков директно заяви, че чуждо посолство им дава разпореждания и реди шефовете на службите, защитаващи националната сигурност, е открито признание за държавна измяна. В нормалните държави предателството се наказва със смърт, тук се награждава с власт !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Окт 2023 0:14ч.

  Сеги пепейчетата ако искат да са свободни, ще слушкат през следващите 3 г. и ще крепят некоалицийката на БОКО и ШИШИ, а ротацийка ще видят през крив макуронец ? кметьове също ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Окт 2023 0:27ч.

  Така е като си лягаш в един креват с бизони... изхвръкват ти комбалите, като на Асенча Василев ?‍?кристалния кирчо щел да държи БОКО за камбаните и да мачка при нужда, дей тя ? още се хиля как ги изшкембиха ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудесно!

  28 Окт 2023 1:04ч.

  ЕДНО ДОБРО РЕШЕНИЕ НА цик! сЕГА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕГЛЕД НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ, КЪДЕТО Е ОЪЛНО С МЪРТВИ ДУШИ Това е едно добро решение на ЦИК! Сега остава и да се преразгледат до следващите избори и списъците за "мъртви" души, които също имат благодатна роля за манипулация на изборите и натъкмяване на резултатите от гласуването!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ирена Димитрова - ценния кадър на ПъПъ и Посолстството

  28 Окт 2023 4:56ч.

  която в нарушение на правомощията си изгони 70 служители на руското посолство като зам. министър, знес коли и беси в в МнВР и отговаря за всички държавни поръчки в ИТ - визова с-ма и т. н. За 1 година според дан. и декларация е "спестила" близо 100 хил. Лв.!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  28 Окт 2023 7:59ч.

  Машините са годни за гласуване. Но трябва министъра по Електронното управление от ППДБ за издаде документ за съответствие!!! Той се изисква по закон и без него всеки ще оспори изборите и щяха да ги касират. Защо министъра от ППДБ не издаде този документ? Кой провали машинното гласуване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Национален системен интегратор

  28 Окт 2023 12:26ч.

  Интегрира или корумпира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яко

  29 Окт 2023 10:19ч.

  ами вярно е , всеки , който има кеп ще го потвърди, особено електроното идентифициаране и услуги в агенцията по вписванията , подаваш нещо , изведнъж изчезва , по цял ден си губиш времето, тия са дали и дават милиони за неработещи софтуери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи