Ще се съгласуват ли Китай и Западът в управлението на хората чрез алгоритми?

Ще се съгласуват ли Китай и Западът в управлението на хората чрез алгоритми?
"Вярвам във възможно съгласуване за управление на хората чрез алгоритми, независимо дали под формата на постдиктатура или на постдемокрация. Китайските власти се опитват да въведат това, което наричам “превантивна диктатура”, толкова ефективен контрол на всеки момент от живота, че затворени в създаден от властите балон от щастие, ние дори няма да осъзнаваме, че сме в затвор: това би била технологичната версия на един източен идеал за “хармония”. На Запад моделът на големите дигитални компании засега се основава на точно обратното, поляризацията, защото категоричните мнения пораждат повече кликвания и следователно приходи от реклама, отколкото нюанса и дебата", разсъждава в интервю за "Фигаро" френският дипломат Жан-Мари Геено. Преподавател по международни отношения в Колумбийския университет, той е бивш заместник-генерален секретар на ООН. Последната му книга: «Le Premier XXIe siècle. De la globalisation à l’émiettement du monde» (Първият ХХI век. От глобализацията до раздробяването на света).

 

- Миналия август американците напуснаха Афганистан, където талибаните отново завзеха властта, двадесет години след 11 септември. Символизира ли това събитие залеза на Запада на международната сцена и края на илюзиите от 1989 г.?

 

- Ако слушаме Джо Байдън, изтеглянето от Афагинстан съвсем не е изтегляне на САЩ от световната сцена, а само преориентиране към Китай след двадесет години война срещу тероризма. Така че не можем да кажем, че Америка се оттегля от международната сцена. Китайската заплаха мобилизира Конгреса и дори е единственият въпрос, по който има съгласие между демократи и републиканци. Изтеглянето от Афганистан обаче бележи края на един интервенционистки цикъл, започнал с Джордж У. Буш, и подхранва загубата на доверие на демократите в тях самите. Затова падането на Кабул е доста по-различно от това на Сайгон.

 

В края на Виетнамската война никой не се съмняваше наистина в превъзходството на демократичния модел: напротив, краят на войната, за който настояваше лявата младеж, имаше за цел да прегрупира Запада около неговите ценности. Съвсем различно е с Афганистан, където обещанията за спасяване на афганистанските жени, за установяване на демокрация изглеждат напразни. Несъответствието между реториката на универсализма и геополитическата реалност изведнъж бие на очи. Далеч сме от триумфализма на 1989 г. и илюзиите на еднополюсния момент, когато Западът си въобразяваше, че ще преправи света по свой образ.

 

- В книгата си Le Premier XXIe siècle анализирате начина, по който човешките общества се глобализират, като същевременно се раздробяват. Как си обяснявате този парадокс?

 

- Рухването на СССР беше тълкувано като триумф на човека. Лех Валенса, Вацлав Хавел, Михаил Горбачов бяха знаменосците на тази нова епоха, в която всичко изглеждаше възможно; дори образите на поражението, като този на самотния човек пред танковете на “Тянанмън”, се превърнаха в символи на неудържимата воля на индивидите и  тяхната способност да променят света. Но човекът от 2021 г. не е този от 1989 г. За тридесет години глобализацията на света не доведе до универсална общност на ценности, а до раздробяване и затваряне на всеки в себе си. Смъртта на големите идеологии, които обещаваха промяна чрез колективна мобилизация, оставиха голяма празнота. Днес нуждата от колектив се завръща вдясно с новата поява на национализма и вляво с движенията «one issue» (само един проблем): феминизмът на Me Too, антирасизма, околната среда…

 

- Вие дори твърдите, че изкушението на авторитарен модел, основан на новите технологии, може да съблазни либералните общества…

 

- Вярвам във възможно съгласуване за управление на хората чрез алгоритми, независимо дали под формата на постдиктатура или на постдемокрация. Китайските власти се опитват да въведат това, което наричам “превантивна диктатура”, толкова ефективен контрол на всеки момент от живота, че затворени в създаден от властите балон от щастие, ние дори няма да осъзнаваме, че сме в затвор: това би била технологичната версия на един източен идеал за “хармония”. На Запад моделът на големите дигитални компании засега се основава на точно обратното, поляризацията, защото категоричните мнения пораждат повече кликвания и следователно приходи от реклама, отколкото нюанса и дебата.

 

Интернет насърчава появата на хомогенни групи, затворени в своята самоувереност, които не си говорят: шокът от селфитата замества обмена на идеи. От една страна, има крехки, атомизирани, поляризирани от новите технологии индивиди, а от друга, нарастване на цензурата (и на автоцензурата), защото именно, за да се поддържа мира в един колектив, който вече не е обединен от никаква връзка, трябва да се отслаби това, което може да шокира. Оттук и много силното искане за цензура от ГАФАМ (Google, Amazon, Facebook, Apple и Microsoft). По път, различен от този на Китай, ние постигаме същата мечта: тази за хармония чрез алгоритмите. Утилитаристичният култ към щастие, управлявано чрез алгоритмите, може да доведе до форма на съгласуваност на моделите.

 

Следователно залогът е да се намери баланс между индивида и колектива, който да не задушава свободата: приемане на различията, запазвайки същевременно чувството за принадлежност към една човешка общност.

 

- Владимир Путин трупа войски на границата с Украйна. Според вас трябва ли да се опасяваме от ескалация? Има ли Русия империалистически намерения?

 

- Днес руският и европейският проект са несъвместими. Путин не крие амбицията си да раздели ЕС и би искал да доминира над съседните страни. Но дали Путин ще нахлуе в Украйна? Тъй като руската икономика остава структурно слаба, въпреки съживяването, дължащо се на скока на цената на газа, и Путин изгражда отношения с Байдън (което е важно за запазването на стабилността на ядреното разубеждаване), една интервенция би била катастрофа. В същото време може би Путин да иска да заключи периферията си. Това в крайна сметка ще бъде смъртна присъда на неговия авторитарен режим, защото Украйна от 2021 г. не е Украйна отпреди двадесет години и Русия трудно ще преглътне завоеванието си.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • "баланс между индивида и колектива, който да не задушава свободата"

  13 Яну 2022 8:34ч.

  И в същото време - "ние дори няма да осъзнаваме, че сме в затвор". Този тип има тежка шизофрения, коиято се изявява и в словесната му обърканост. Глобалистки брътвежи на уишфул тинкин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости

  13 Яну 2022 8:56ч.

  Може, ако станем китайци... а това няма как да се случи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  13 Яну 2022 10:26ч.

  Много добър текст! И много точен в оценките си. За съжаление за да бъде разбран в дълбочината си се иска поне отличен английски и едногодишно следване на интересни мислители като Бен Шапиро, Джо Роугън, Лари Елдър, Тим Пул, Джордан Питърсън и неповторимата Ан Колтър. Двата малоумни коментара доказват точно това. Да благодарим на Галя Дачкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може, ако станем китайци... а това няма как да се случи!

  13 Яну 2022 10:26ч.

  Напротив, много бързо може да се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  13 Яну 2022 10:41ч.

  Хубаво е да се говори вече без преструвки за това, което ни чака! Поредният глашатай! Това обаче, че се изказва неподготвен за политиката на Путин е смешно! Къде е Франция, къде е Русия днес?! Цените на газта показват само мащаба за евентуален отговор на Русия за просташкото отношение към нея! А това е само началото! То ли еще будет, ой, ой, ой!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, много бързо може да се случи.

  13 Яну 2022 10:55ч.

  Никъв шанс... бялата цивилизация нито е толкова послушна, нито толкова покорна, колкото са китайците, точно по тази причина се опитват да ни размиват като народи. Това, че не ви показват размириците в Европа, не си мислете, че не съществуват! Имате ли представа как се живее в Китай? Не познавам европеец, който ще приеме подобен живот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конспиратор

  13 Яну 2022 11:25ч.

  Да излезе един ГлобоСор да обоснове вакЦините. Аз лично му благодаря, за това, че поне малко открехва завесата за бъдещето на "цивилизацията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историкът

  13 Яну 2022 13:02ч.

  Много удобно се заменя реалното с желаното. Опитите за алгоритъм за тотално следене и подчинение на народите ще са успешни в Китай - там вече го постигат - и един ден в Русия. В Европа и САЩ, поради пълната некадърност на управляващите елити, това ще доведе до изчезване на днещната цивилизация и замяната й с управление на Black Lives в САЩ и талибаните в Европа. Sad but True.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Moronic variant

  13 Яну 2022 13:40ч.

  Китай... Ето какво става в Китай, мокрите мечти на западните "демократи". Системата за социален кредит, кратко видео: https://youtu.be/0cGB8dCDf3c

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "баланс между индивида и колектива"

  13 Яну 2022 14:13ч.

  Интервюираният намеква за системата за социален рейтинг (кредит) в Китай. Същото нещо се опитва да въведе и ЕС, като цифровият ковид сертификат е първата крачка в тази посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  13 Яну 2022 15:07ч.

  Вика се по -просто ФЕОДАЛИЗЪМ!! И за да сте същесливи ще ви дават витамини да сте весели, дебели и щастливи!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Напротив, много бързо може да се случи. на 13.01.2022 в 10:55

  13 Яну 2022 15:12ч.

  В правилна посока мислиш!! След Втората световна Планът Маршъл точно това прави с ФРГермания! В началото са внесени италианци, испанци поради това че липсват мъже и няма кой да работи. 15 години след това към 60 години започвата да се внасят турци гастърбайтери. Те дали се разбират с германците ? Така и от тук на сетне се започва с тяхните права, начин на живот и това се насажда върху германците и така се размива германското общество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Яну 2022 17:21ч.

  всико произлиза от анализа ю, че нама достатъно енергия за благоденствие на вики хора. Постепено по-голяма част от хората се изолират е потрблението им се ограничава - създаване на кастово общество. После част от това население се заменя с хуманоидни роботи, за обслужване на висшата каста и осъзналите се хуманоиде избиват вишата класа т.н. елфи. Безконечната жажда за удоволствия и алчност ще погуби естественния човек. Има едно голямо НО, защото Джордж Оруел го казал в края на "1984" в "пролите е надеждата" - жената с дебелите и силни крака, която простира чаршафите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Яну 2022 17:23ч.

  Всико произлиза от анализа, че нама достатъно енергия за благоденствие на всики хора. Постепено по-голяма част от хората се изолират и потрблението им се ограничава - създаване на кастово общество. После част от това население се заменя с хуманоидни роботи, за обслужване на висшата каста и осъзналите се хуманоиде избиват вишата каста т.н. елфи. Безконечната жажда за удоволствия и алчност ще погуби естественния човек. Има едно голямо НО, защото Джордж Оруел го казал в края на "1984" в "пролите е надеждата" - жената с дебелите и силни крака, която простира чаршафите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • създаване на кастово общество

  13 Яну 2022 19:18ч.

  Кастовото общество никога не е изчезвало, та да се създава отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нама достатъно енергия за благоденствие на всики хора.

  13 Яну 2022 20:05ч.

  Това разбира се е лъжа и глупост от висок порядък. Биоресурсите на Земята са достатъчни за безпроблемното изхранване на 10 милиарда население, с известна реорганизация и по-справедливо разпределение - за 30 милиарда . Свръхнаселеността е политически проблем който може да се регулира сравнително лесно, с икономически мерки , стимули и образование. Глад за енергия няма, още сега и в момента съществуват експериментални термоядрени реактори, които осигуряват добив на енергия превишаващ 10 пъти разхода на енергия за поддържане на плазма в тях. Комерсиализацията на подобрени версии на термоядрени реактори, при добро желание и политическа воля, е въпрос на 10 години. Двадесетина ТЯЕЦ за целия свят могат да осигурят пректически безкраен добив на енергия. Свръхпроизводството на електроенергия може да осигури разцвет на нова икономика на производство на евтин водород, транспорт на базата на ДВГ с водород, нулеви емисии на замърсяване и въглероден двуокис. Това е истинският "Зелен преход" за който няма да чуете и дума...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от историята

  13 Яну 2022 20:07ч.

  Американски демократичен модел-Има ли поузасяващ фашизъм от Американският-НЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зряла круша

  13 Яну 2022 21:59ч.

  Земята е почти затворена система и безпределното увеличаване на населението неминуемо ще доведе до имплозия. Проблемът ще дойде не от САЩ,Европа,Русия или даже Китай ,а от необразованите абаригенски общества,т.е. Африка и Арабския свят. Лошото е,че плувката ще я отнесе Европата защото тя им е най подръка.. Животът все пак няма да изчезне,защото и преди различни животински популации са позачезвали и сега ги ползваме за нефт и въглища. А Русия Украйна няма да напада - Украйна ще тупне като зряла круша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  14 Яну 2022 19:42ч.

  В Китай обществото винаги е било над и преди индивида. И така не векове, а хилядолетия. Чрез властта, независимо колко често и за дълги периоди в Китай тя да е била разединена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънчев лъч

  14 Яну 2022 20:25ч.

  Никой от тях не е българин, нали? "Ханибал Барка на 13.01.2022 в 10:26 Много добър текст! И много точен в оценките си. За съжаление за да бъде разбран в дълбочината си се иска поне отличен английски и едногодишно следване на интересни мислители като Бен Шапиро, Джо Роугън, Лари Елдър, Тим Пул, Джордан Питърсън и неповторимата Ан Колтър. Двата малоумни коментара доказват точно това. Да благодарим на Галя Дачкова!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи