Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц получи шамар от китайския лидер Си Цзинпин заради завоя на Европа към търговски протекционизъм - и малко нови ангажименти от страна на Пекин по отношение на Украйна, пише "Политико".

Свързан текст: Германският канцлер Шолц беше посрещнат в Китай от зам.-кмет

Въпреки представената от държавните медии приятелска обстановка - с чай и разходка с китайския президент - недоволството на Пекин от очертаващата се война на Европа срещу китайските зелени технологии беше очевидно по време на срещата му с лидера на най-голямата икономика в ЕС.

"Китайският износ на електрически превозни средства, литиеви батерии и фотоволтаични продукти [слънчеви панели] има огромен принос към световните усилия за справяне с изменението на климата", каза Си.

Китайският лидер отговори на разследването, което Брюксел започна миналата година относно субсидиите на Пекин за електромобили. Неотдавна Европейската комисия обяви проверка на държавната подкрепа за китайски вятърни турбини, предлагани за европейски проекти за производство на електроенергия, която последва подобни проверки на железопътни и соларни проекти.

Той каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че "двете страни трябва да се пазят от възхода на протекционизма", и намекна, че Берлин не трябва да тръгва по пътя на понижаване на риска, тъй като в двустранните връзки няма никакъв риск.

Подчертавайки, че Пекин "не е заплаха за сигурността", Си заяви, че китайско-германското сътрудничество не трябва да се тълкува като риск.

"Независимо дали става дума за традиционни области като машиностроенето и автомобилостроенето, или за нови области като екологичния преход, цифровизацията или изкуствения интелект, двете страни имат огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество, който все още не е проучен", заяви Си, цитиран от Синхуа.

Шолц, придружаван от бизнес делегация, съставена от висши германски мениджъри, които желаят да запазят своите изгодни бизнес възможности в Китай, съсредоточи встъпителните си думи не върху търговията, а върху Украйна.

Той призова Си да "допринесе повече за справедливия мир в Украйна". "Руската агресивна война срещу Украйна и превъоръжаването на Русия оказаха много значително отрицателно въздействие върху сигурността в Европа. Те пряко засягат нашите основни интереси", каза той на Си.

Си не е предложил никакви нови ангажименти по отношение на Украйна, като вместо това е подкрепил "всички усилия, способстващи за мирното разрешаване на кризата [в Украйна], както и своевременното свикване на международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна".

Той призова за "равнопоставено участие на всички страни и където да бъдат обсъдени всички мирни планове" - силен намек, че Европа трябва да покани Русия на масата, пише още "Политико".

Китайският президент е подчертал, че Китай не е участвал в кампанията на Русия в Украйна. Напротив, Пекин винаги е "насърчавал мирните преговори по свой собствен начин", е заявил Си Цзинпин пред Шолц.

Си представи и четири принципа за избягване на ескалацията на конфликта. Те са формулирани доста неясно, пише "Зюддойче Цайтунг".

Трябва да се обръща повече внимание на мира и стабилността, а не на преследването на "собствени егоистични интереси". Освен това трябва да се положат повече усилия за разведряване на обстановката, "вместо да се налива масло в огъня". Трето, необходими са условия за възстановяване на мира. И накрая, Си призова за повече усилия за свеждане до минимум на отрицателните последици за световната икономика за стабилността на глобалните промишлени вериги и веригите за доставки.

Говорейки за германско-китайските отношения, Си Цзинпин заяви, че те ще се развиват, докато двете страни се уважават взаимно и търсят "общи позиции", дори ако между тях остават различия. Това се възприема като формулировката, с която Китай отхвърля намесата във вътрешните работи и критиките, например за състоянието на правата на човека в страната, уточнява немското издание.

 

 

 

Коментари

 • Германия даже няма да оцелее без Китай

  17 Апр 2024 9:20ч.

  Докъде стигнахме в канибализма... супертехнологичната и уж демократична Германия да ходи да проси от Китай да й спасява индустрията и производствените мощности от мръсните ръчички на Британия и САЩ, които подпалват Европа и желаят да унищожат конкуренцията. какво може изобщо Западът без добротата и човеколюбието на Изтока?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никакви човеколюбия и доброти няма в тоя Изток

  17 Апр 2024 9:23ч.

  азиатски кунистически сатрапии и бантустани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо не знаеш

  17 Апр 2024 9:32ч.

  Провери какво означава китайския термин "жън" - впрочем, без точен аналог в западните култури, и неслучайно. Има там една онтологична особеност, която имплицира и моралната позиция на чисто и непредвзето отношение. Западната религиозност винаги е пораждала лицемерие - впрочем тя от това живее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия и не бива да оцелява.

  17 Апр 2024 9:33ч.

  И за наше щастие, тя не оцелява пред очите ни. Майната ти, ГФР. Бисмарк ще стане на жироскоп в саркофага си 😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малкия Путин

  17 Апр 2024 9:55ч.

  На това комуне чавето ме не е в Китай, а в гнилия Запад и оттам му праща пари за да има възможност да се бори по цял ден с тоя Запад. На това му викам рубладжийска измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  17 Апр 2024 12:42ч.

  Но затова пък "богатия" западняк Шолц ходи чак в "гнилия" Китай при "комунето" Си да проси китайски парички за "проспериращия" Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе

  17 Апр 2024 13:51ч.

  С една мозъчна клетка, много неща са ти неясни! Само изостанали простаци като теб разсъждават с подобни категории!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  17 Апр 2024 14:31ч.

  Напудрените джендъри обясняват как само те имат право да живеят добре и как най-силната икономика в света не била достойна да им организира даже прайда. И проблема не е, че има джендъри, а че накрая се оказват най-обикновени пе.ерасчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям Дебил Си.

  18 Апр 2024 13:26ч.

  Аман от неграмотни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уйъхтгрфед

  17 Апр 2024 9:33ч.

  Къде го тоя шамар бе? Аз седя, гледам и виждам само един ЯК ШУТ В ГЪЗА НА Шолц, И ТО ШУТ СЪС ЗАСИЛКА... Но пък много ме кефи как азиатските и арабските народи се гаврят с робите и ги унижават до крайност... Китаеца няма да ти откаже среща, но ще те накара да се срещнеш с 10 други нисши чиновника и да обиколиш страната преди да те посрещне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето четирите принципа:

  17 Апр 2024 9:37ч.

  Първо: не съществува украински народ в природата и историята. Второ: "украинския език" е по-изкуствен дори от т.нар. "македонски език". Трето: историята на т.нар. "Украйна" е напълно изфантазирана. Украинството е изобретено в Австро-Унгарския генерален щаб през Първата Световна война с податки на Ватикана. Четвърто: цялата територия на бившата УССР са изконно руски земи, които ще бъдат присъединени към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаврило Принцип

  17 Апр 2024 9:40ч.

  Що съм пропуснат у схемата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малкия Путин

  17 Апр 2024 9:52ч.

  Докога ще повтаряте тия тъпи рубладжийски клишета, бе. В момента украинска нация вече има, др. Путин я оформи окончателно след войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм сигурен, че днес съществува подходящ ерцхерцог за теб

  17 Апр 2024 9:54ч.

  Може би младият канартикин на династията Уиндзор, който освен всичко друго е и евреин и може да бъде назначен за машиах от някой като Сбърканяху.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква украинска нация не съществува извън глупавите глави на софийските хомосексуалисти

  17 Апр 2024 9:56ч.

  Всички софийски педерасти сте евроатлантици. Само дето фрага ви трябва да е жълтокафяв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна си отива, късай ризата

  17 Апр 2024 18:42ч.

  Не им останаха мъже за съжаление, Западът им ги изби, жените им ще станат отново рускини, спокойно. А мъжете на същия този Запад все по-малко се интересуват от жени, нищо мангасарите, които поканиха ще правят децата в Западна Европа явно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Апр 2024 10:07ч.

  русия китаи индия брикс трябва да вървят заедно и глупакът отишъл да говори за украина какво му дреме на другаря си за това сащ забъркаха воината да се оправят сега китаи си гледа интересите това че го посрешна зам кмет е знак за запада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц ако не е последният германски канцлер изобщо, то със сигурност е последният, допускан в Китай

  17 Апр 2024 10:17ч.

  Иначе Аналена има добри качества да закрие делото на Бисмарк, при туй с неизличим исторически позор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  17 Апр 2024 10:18ч.

  на последната снимка тов. си изглежда леко досадЕн... а щолци - като изпуснал се. може да е случайно, разбира се. изпускането, не кой как изглежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sitbull

  17 Апр 2024 11:21ч.

  "Си представи и четири принципа за избягване на ескалацията на конфликта. Те са формулирани доста неясно, пише "Зюддойче Цайтунг"." Какво неясно има? 1."Трябва да се обръща повече внимание на мира и стабилността, а не на преследването на "собствени егоистични интереси". " - САЩ и Запада да спрат да изнасят "цветни революции" и да разпалват военни конфликти с цел да налагат своята хегемония по Света за сметка на останалите народи. 2. "..трябва да се положат повече усилия за разведряване на обстановката, "вместо да се налива масло в огъня"." - същите да спрат да въоръжават Украйна и да удължават агонията на обикновените украинци. 3. " Трето, необходими са условия за възстановяване на мира." - пак същите да накарат Зеленски да потърси мирно решение с руснаците, докато все още може. 4. " за свеждане до минимум на отрицателните последици за световната икономика за стабилността на глобалните промишлени вериги и веригите за доставки." - да преосмислят ефекта от икономическите санкции, наложени на РФ върхи собствените си икономики, които рефлектират на световната икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  17 Апр 2024 12:14ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Апр 2024 14:21ч.

  Таман се канех да напиша същото! Благодаря, спестихте ми времето и поздравления за написаното. Не, че "Зюддойче цайтунг" не би могъл сам да дешифрира и публикува същото. Но не, просто не може, именно заради правно закотвен васалитет по отношение на външната политика с "Канцлер акта", спрямо САЩисаният паразит. Там вече поне знаят, почти официално, кому да благодарят - осъзнават се, но много бавно. Докато другите Уркопейци и тези тук тъдява, се стараят от вродена, идеща отвътре "Любов"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Апр 2024 12:02ч.

  Типично за Изтока. Си не казва нищо направо, но ясно се разбира какво иска да каже и още повече. Това дето казва е окончателна позиция и не подлежи на договаряне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Апр 2024 13:38ч.

  Колко е важна Германия за Китай и колко е важен Китай за Германия? Първо посещение, след заемане на поста, на Си в чужбина винаги е Русия. Си посещава ВСЯКА година Русия, понякога повече от веднъж. Си е посетил Германия САМО веднъж през 2014г. Ангела Меркел от 2014г е посещавала Китай ВСЯКА година, някоя година повече от веднъж. Затова Шолц трябва да се държи коленопреклонно пред Си и да се моли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  17 Апр 2024 15:22ч.

  Хахах, наистина ли тоя ситен завързак е отишъл да диктува условия на Главния китайски човек? Е, получил си е заслуженото - як шут в aналната зона !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  17 Апр 2024 16:41ч.

  Хората са го казали отдавна.”Восток дело тонкое”. Идват времена в които мислещите се за вечно велики,ще разберат тази сентенция по трудния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Апр 2024 18:32ч.

  Времената се менят. Западът вече не дърпа конците. Поднебесната империя е древна и е устояла на всякакви катаклизми. Мъничка европа вече загуби колониите си и сега се върти на шиш със западаща икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Апр 2024 20:51ч.

  Дърпа не дърпа... В Китай правят анализ и изводи от анализите: https://fakti.bg/world/872959-edin-ot-vodeshtite-kitaiski-eksperti-rusia-sas-sigurnost-shte-zagubi-v-ukraina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ирония

  18 Апр 2024 9:59ч.

  точно заради либерализма на европа и протекционизма на китай. азиатците имат тази модерна индустрия....но ако ес не се еманципира от сащ. тя няма полезен ход. може би ако спечели тръмп европа ще стане по освободена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи