Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“

Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“
И като всяко селско въстание е отчаяно и безнадеждно, но има реални корени, които налагат реално лечение. Америка е драматично разделена, но го осъзнава в илюзорна форма.

 

Въстанието (insurgency), както го нарече и избраният президент Байдън в телевизионното си обръщение в сряда следобед, вече взе първата си (дано да е единствена) жертва – еднa от жените, щурмували първи Капитолия, улучена в шията или гърдите от полицейски гумен куршум, току-що почина в болница. Сега съобщиха, че била 14-годишен ветеран от американските ВВС. Застреляна от жена офицер.

 

Нюйоркският губернатор Андрю Куомо пък нарече въстанието „провален опит за преврат“.

 

Депутати, залягащи сред банките с противогази. Агенти на Сикрет сървис и полицаи с насочени пистолети за стрелба по „терористите“. Полицейска блокада на столицата до 6 сутринта в четвъртък, завземане на Капитолия от войските на националната гвардия от двата прилежащи щата Вирджиния и Мериленд, шок и ужас сред либералния естаблишмент, особено от явната мекушавост на полицията, допуснала въстаниците с голи ръце да си пробият път до двете палати и дори до кабинета на американската Цвета Караянчева – Нанси Пелоси, дето върлували, грабили, трошили и си правили селфита едновременно до 400 души (!)...

 

Вашингтон за няколко часа заприлича на Киев 2014 и София 2013. Непривично – поне за Вашингтон, ако не и за Сиатъл и Уисконсин от миналото лято – и доста изнервящо, само две седмици преди инаугурацията на Байдън.

 

Стохилядното множество тръмписти, дошли в столицата да „спрат кражбата“ на изборите и да не позволят на Конгреса да потвърди изборните резултати, макар и надъхано от речта на Тръмп (той каза, че никога нямало да признае резултата от изборите) на поляната пред Белия дом в ранния следобед, бързо се дезинтересира от Оранжевия и, като разбра, че вицепрезидентът Пенс няма власт да отмени избора на Байдън, се люшна към Капитолия. Грамадното мнозинство протестиращи бе мирно, но се намериха и буйни глави.

 

Гледах внимателно тв кадрите с лицата им – лица на непредставената, нечутата Америка. Американците са хора бунтовни и решителни. Каквито и бръмбари да имат в главите си, в решителен момент са готови и да умрат за тях. Но в края на краищата днес победи здравият разум.

 

Стана банално да се пише, че Америка е „горчиво разделена“. Въпреки победата на демократите на президентските избори и на днешните избори за две сенатски места в Джорджия, които им дават желаното мнозинство и в Сената, победителите нямат основание за тържество. 80% от гласовете „за“ Доналд бяха „за“ него, а над 50% от гласовете за Байдън бяха против Тръмп.

 

За Доналд гласуваха – и то главно присъствено, не по пощата, висейки часове по опашки – цялата американска работническа класа и всички дребни предприемачи – и бели, и черни, и латиноамериканци. И 90% от българите и източноевропейците в САЩ.

 

Доколкото мога да съдя по българските социални медии, такова е и съотношението на симпатиите на хората в България. Не и на българските власти и властите в ЕС и в големите европейски страни, които ще ни продънят ушите с лицемерни вайкания за американската демокрация – опората на всички демокрации по всички земни кълбета.

 

Че 100% от американската работническа класа от всички цветове е за Тръмп се признава и от в. „НЙ Таймс“. Но няма работещи идеи как това да се промени. Казва се, че било задача за цяло поколение.

 

Макар че върхушката на републиканската партия като цяло да изостави Оранжевия, 75 милиона американци продължават да вярват, че изборите са били откраднати, да се кълнат в св. Тръмп – и той се очертава безспорен лидер на десните популистки маси – републикански или не – в близко бъдеще.

 

Демократите имат голяма заслуга за непризнаването на изборите от 75 милиона американци. Те така и не успяха да ги убедят в тяхната честност. Не доказаха, че гласуването по пощата и чрез проблемните софтуери е било съвсем безукорно. Не допуснаха свободна дискусия в социалните медии, налагаха дива цензура на несъгласните. Както преди това цензурираха и съобщенията за корупция на сем. Байдън, раздухваха фалшивия лов на руски вещици и другояче водиха истинска медийна война срещу Тръмп от първия му ден в Белия дом.

 

Две неща трябва добре да се разберат от българската публика, макар да не е никак лесно. Първо, „горчивото разделение“ на Америка съвсем не е това, което изглежда. Второ, причините за разделението съвсем не са лъжите, дезинформациите и личните налудности на Тръмп и крайнодесните, както се заблуждават либералите.

 

Противниците на Доналд вярват, че той е ненормален, непредвидим – и жадуват връщане към нормалността и предвидимостта. Поддръжниците му мислят, че тази „нормалност“ сама по себе си е ненормална – лицемерна, порочна и враждебна за обикновения човек. И го харесват въпреки всичките му лъжи и инфантилни малоумия, въпреки реалните му действия в интерес на супербогатите и във вреда на бедните, доколкото се опълчва на ненормалната „нормалност“ и сам е люто мразен от нея.

 

Прословутото разделение на Америка, за което се тюхкат либералите, обаче е напълно илюзорно. Реалното разделение е между горната една десета процент – супербогатото малцинство – и 99-те и нещо процента обикновени американци. Икономическото неравенство в САЩ вече е над равнището от 1929 г. в навечерието на Голямата депресия. Това реално разделение не получи сериозен израз в изборните резултати и няма шанс да бъде сериозно адресирано в близко бъдеще въпреки господството на демократите и на Капитолийския хълм.

 

99-те процента американци са горчиво разделени помежду си по лайфстайл признак. Илюзорното деление за тръмпистите е: трудова Америка (ние) – работници, дребни и средни предприемачи, и нетрудова Америка (те) – спекулантите-глобалисти от Уолстрийт, либералите-„комунисти“ и лумпените-хрантутници, които смучат от данъците на работещите и за благодарност палят и грабят дюкянчетата им.

 

За либералите пък светът се състои: горе – от образован, прогресивен елит (ние) и долу – от страдащи прогресивни малцинства по расов, полов, етнически, културен, религиозен и друг лайфстайл признак: черни и цветни, жени, ЛГБТ... А в средата – консервативни и тиранични мнозинства – червеноврати; гузни бели хора/супрематисти; мъже; хетеросексуални; протестанти и католици, отричащи аборта и Дарвин; хора с пушки и гълтащи тонове бензин камиони; енергийни корпорации, разрушаващи природата и точещи нефт за камионите.

 

И двете половини, и двете „ние“ обаче са в плен на различни идеологии, т.е. на Марксовото илюзорно съзнание. Мнозинството и от двете половини всъщност са обикновени трудови хора със сходни реални интереси. Те реално трябва да са на едно място, а всъщност са горчиво разделени и често виждат у опонентите си въплъщение на абсолютното зло. Това положение е идеално за елита. И пагубно за народа и за т. нар. „демокрация“.

 

В реалния свят Джо, шофьор в Уолмарт в Кентъки (тръмпист), и Джозефин, учителка в частно училище в Бруклин, Ню Йорк (либерал) имат еднакви реални интереси. „Медикеър“ за всички, т.е. социализирана медицина – и двамата не са осигурени здравно от работодателя си и не са членове на профсъюз. Платено майчинство и бащинство, достъпни детски градини, добри безплатни държавни училища във всеки, дори беден, квартал и безплатни щатски университети – нямат пари за частни училища и да остават да гледат децата вкъщи).

 

Всичко това – финансирано с прогресивни данъци, преразпределящи от най-богатите към средната трудова класа. Имат и общ интерес от стабилни държавни пенсии, ред и законност у дома – липса и на брутално полицейско насилие срещу невинните, и на лумпенски бунтове, палежи и грабежи на магазини. И от мир в света – липса на терористични заплахи у дома, предизвикани от американски агресии в чужбина.

 

Джо и Джозефин в идеалния случай значи би трябвало заедно да гласуват за социалиста Бърни. И  така именно отиваха нещата пролетта на 2016 г. преди Хилари и кликата й да се намесят.

 

Но в илюзорния свят на идеологиите, натрапвани им от медиите и върхушките на двете партии, Джо и Джозефин напълно забравят реалната си близост и се превръщат в смъртни врагове по светоглед и стил на живот.

 

Джозефин иска Байдън (т.е. анти-Тръмп), аборти, феминизъм, гей бракове и гей осиновяване, велосипеди, веганизъм, комбуча, съкращаване или премахване на полицията и обича Black Lives Matter (BLM). А мрази „червеновратите“, „психопатите“ и „фашистите“, които носят насилие и омраза – и лъжливият демагог и инфантил Тръмп им налива масло в огъня.

 

Джо пък иска св. Тръмп, Бог, мощен джип със знамето на  Конфедерацията, пушка, силна полиция, ред и закон, барбекю с лют сос, бърбън и бира. Той мрази „комунистите“, т.е. лицемерните хайверени либерали и яйцеглавите надути прогресисти от крайбрежията. Те носят високи данъци на трудовия човек, агитират за „джендърските“ извратености и подстрекават лумпените от BLM и Антифа към „комунистическа“ революция.

 

Селското въстание от 6 януари 2021 г. вече отшумява. Тръмп призова привържениците си да се разотидат мирно. Пенс откри отново прекъснатото заседание на Сената. И той, и Байдън преди него призоваха духовете на „демокрацията“ и „свободата“, получиха вяли аплодисменти. Байдън ще бъде утвърден за нов президент. Настъпва нервно и краткотрайно примирие. Да видим какво ни ще ни донесе денят на инаугурацията.

 

Още по темата: https://glasove.com/categories/komentari/news/debolshevizatsiyata-obektivna-potrebnost-i-za-amerikanskite-liberali

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 1234

  07 Яну 2021 5:59ч.

  Все ми е едно кой как го нарича, думи много. Истината е че е ВЪЗМЕЗДИЕ за това което сащ причиниха на света последните 70 г. Не може да има 800 бази в 150 държави и да се имаш за робовладелец на тази планета, когато 100 държави са съществували преди тебе по 1500 г. Има БОГ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Дамянов

  07 Яну 2021 6:21ч.

  Войната срещу Тръмп е война срещу нормалността, здравият разум и християнството.Видя се кой победи и как.Завесите паднаха о0ще от войната в Югославия.Сега Господ ги наказва, иде техният ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сухо поднесен

  07 Яну 2021 6:28ч.

  Фактът е че Тръмп се огъна и не посмя да се опре на народа. За да се опре на хората му трябваше подкрепата от военните. Военните не го подкрепиха. Военните нито подкрепиха смазването на въстанието /отказаха !/ , нито получиха нареждане от Тръмп за вземане на положението под контрол. Тотално разделение. Тръмп явно живее от 3-ти ноември до днес с илюзията че може да спре със законови средства един НЕЗАКОНЕН политически преврат, каквато се явява ФАЛШИФИКАЦИЯТА на американските избори. Нищо подобно. На Тръмп му липсват общи исторически и политически познания, най-малкото да беше поизучил времената на разпад на СССР и източния блок... 3-ти ноември фалшификата трябваше да бъде пресечен незабавно и с твърдост. Тръмп трябваше да обяви фалшификаторите извън закона , да се позове на Закона за бунта. Да въведе военно положение , и тогава щеше да се види ясно сред силоваците - кои са на страната на Закона , кои са на страната на Сатанистите ? Рискът от гражданска война беше висок , но тя така или иначе започна /с вчерашния щурм/ .На Тръмп или не му достигнаха топки , или не владее никак силоваците , т.е. проспал е мандата си от към ВЛАСТ. Властта не е само бизнес , икономика , работа и доходи. Това е критично важно и Тръмп се справи блестящо с това до март 2020... Но властта е преди всичко ВЛАДЕЕНЕ НА СИЛАТА. Армия , полиция , служби по сигурността , ЦРУ , НСА , национална гвардия и т.н. Американската силова система е сложна и "многоглава" ламя. Тръмп не се справи с нейната дресировка и отива на бунището. Гражданската война в САЩ започва и тя ще се води под знамето на Тръмп но без участието на самия Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  07 Яну 2021 7:15ч.

  "И от мир в света – липса на терористични заплахи у дома, предизвикани от американски агресии в чужбина." - Няма начин, американската агресия в чужбина, осигурява благоденствието в САЩ, така е било, така е сега, така ще е и в бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  07 Яну 2021 7:15ч.

  Който може - вижда нещата в дълбочина. Който не може - да чете задълбочено Маркс. Другото са нюанси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jsk

  07 Яну 2021 7:28ч.

  Американската партокрация представяна като демокрация трябва да се премахне, вредна е за работещите хора. Това не значи социализъм или фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаджийски,

  07 Яну 2021 7:28ч.

  тясна ли ти беше България за осъществяване на неотроцкистите ти идеи? Само питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  07 Яну 2021 7:37ч.

  Слабостта на класовия анализ, както казваше един руски блогер, е в това, че разглежда хората не в безкрайната им конкретност като обикновени граждански лица, обладани от понякога непроницаемо противоречиви желания и влияния, а единствено съобразно отношението им към капитала и средствата за производство. Така се получава оня теоретичен човек, който, на всичкото отгоре разглеждан и като масово-обществен, би следвало революционно да изпълнява заявките и очакванията на (псевдо)теория, предварително пригодена към идеализирана обществена практика, а не да разкрива алеаторен екзистиращ човек в неговата безкрайна конкретност. Това не само показва фалша на проектантския теоретизъм, но и недалновидността на модерното подчиняване на теоретичността единствено и само на ефектите на масовизация и социална медиация. Античният (и донякъде средновековен) смисъл на "теория" няма нищо общо с това. Там теоретизираният субект не е функция на никакви превъзхождащи го матрични структури извън него. В най-добрия случай ако нещо действа, това са механизмите на обективация, които изначално не се подчиняват на никаква субстанциална обществена практика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  07 Яну 2021 7:39ч.

  Има медийна революция, не селска. Насъсквана от Тръмп и медии като CNN. Тези медии 4 години водиха война с Тръмп, те изместиха фокуса на цялото общество, вкл. и представата за Америка в Европа. В Западна Европа Тръмп има 2% подкрепа, а в Америка- 50. И 4 години нищо не се промени. Всичко това няма общо с демокрацията, направила Америка велика. Показва до къде медиите могат да достигнат. Полячото си е палячо, отговорността обаче е обща !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Яну 2021 8:02ч.

  Верен анализ на любимия ни автор, пропусната е само революционната ситуация, породена от Вируса - криза, жертви, страх, всъщност и бунтовете на BLM и Антифа бяха породени от същия универсален фактор. Винаги има нещо такова, което да възпали старите рани, с които обществото е свикнало. И почти винаги революциите постигат не това, което обикновените участници в тях са си мечтали. А привързаността на трудещите се маси към десните ценности си е факт. Винаги и навсякъде, противно на онова, което ни внушаваха навремето за пролетариата като революционна сила. Хората просто искат да седнат на стола на богатите и да си вдигнат краката на бюрото. Не някакви там равенства, справедливости, а смяна на местата. Обикновено нищо не получават, само елитите се сменят. В Америка и това няма да стане. Айфоните и шарените маратонки на бунтовниците от пролетта не се броят. Прогресът се постига бавно, стъпка по стъпка и се осъзнава трудно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лев Давидович Вацев

  07 Яну 2021 8:16ч.

  Боже, какъв революционен възторг! Най-сетне революция в Америка, при това с активно българско участие. Очевидно има полза от присъствието на заклети родни болшевики, като автора на горния "матрял", в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • провокиращите цветни революции навън изведнъж се сетиха за конституционен ред у дома си

  07 Яну 2021 8:21ч.

  "Кадрите от Вашингтон приличат на Майдана", коментира първият заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски. "Някои от моите приятели питат дали някой ще раздава бисквити на протестиращите като Виктория Нюланд", саркастично туитна той, визирайки посещение в Украйна от 2013 г. на тогавашния помощник-държавен секретар на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • китайските другари за ам.лицемер-демократи

  07 Яну 2021 8:23ч.

  Официозните медии в Китай пък направиха сравнение между протестите в Хонконг и сцените от Вашингтон. "Г-жа Пелоси веднъж определи бунтовете в Хонконг като "прекрасна гледка" - предстои да чуем дали така й изглеждат и кадрите от Капитолия", написа "Глоубъл Таймс".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  07 Яну 2021 8:23ч.

  Те и изборите им бяха селски, ама явно на селяка писал горното - това не му пречи! Не му пречи, че всичкото зомби гласува за един алцхаймер и приема грубата подмяна на едни избори, които УЖ трябва да гарантират честност! После се чудим защо държавата ни е на този хал! Прощавайте г-н Хаджийски, но ако сега не се реагира - последствията ще са необратими!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление,

  07 Яну 2021 8:29ч.

  Тръмп, неглижира, проспа непростимо годините на своя президентски мандат. Трябваше от самото начало на мандата си и на бойкота срещу него от т.н. дълбока държава да действа твърдо, да мачка, да разчиства, да пази себе си за сега, за тези дни. Дори да беше победил нима очакваше смирение от противниците? За съжаление той беше предаден и от своите, поставени на най-високи постове републиканци. Комично, цинично звучат призивите от демократите да се въведе армията и да се осигури ред. Нима Тръмп не призоваваше за ред и за намеса на щатските военни сили за спиране на анархията? Нима една година не призоваваше и молеше губернаторите-демократи да използват военните на тяхно подчинение и да спрат анархията? За съжаление последните събития дават много силни козове в ръцете на демократите да разчистят постигнатото от Тръмп, включително чрез печатане на пари, за да държат в подчинение голямата част от гласувалите за тях американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 07.01.2021 в 09:28

  07 Яну 2021 8:31ч.

  Фичо не е троцкист, Фичо е опортюнист. За анализите си стъпва съвсем спокойно върху класовата теория и марксизма по простата причина че не владее друга философска система. От там идват погрешните му моменти в анализите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  07 Яну 2021 8:34ч.

  Очаквах репортаж от мястото на събитието. Получих сбъркани мисли на сбъркан човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  07 Яну 2021 8:46ч.

  "Не само с хляб живее човекът!" "„Медикеър“ за всички, т.е. социализирана медицина – и двамата не са осигурени здравно от работодателя си и не са членове на профсъюз. Платено майчинство и бащинство, достъпни детски градини, добри безплатни държавни училища във всеки, дори беден, квартал и безплатни щатски университети – нямат пари за частни училища и да остават да гледат децата вкъщи). Всичко това – финансирано с прогресивни данъци, преразпределящи от най-богатите към средната трудова класа. Имат и общ интерес от стабилни държавни пенсии, ред и законност у дома – липса и на брутално полицейско насилие срещу невинните, и на лумпенски бунтове, палежи и грабежи на магазини. И от мир в света – липса на терористични заплахи у дома, предизвикани от американски агресии в чужбина." И в "безплатните" държавни детски градини и училища да обясняват на децата, че не са каквото са, че момчетата са момчета, защото са излъгани от бащите си, а момичетата от майките си, че задника им е полов орган и че няма баща и майка и въобще мъж и жена. Че Снежанка е вещица, а Флойд Иисус Христос, и че всички бели трябва да се боядисат и преди това да целунат задника на черните. И за всичко това, държавата ще им даде 5 долара повече, а може и 50! А вие ще трябва да платите с душите си!!! Защото Сатаната е готов да те тъпче с хляб до смърт, ама да ти вземе душата! И много правилно са го усетили простите американци - че става дума за душите им! А учителката в Бруклин е ПКП, както казват в България, и нея дори ще я вкарат в Сената, та да стане целият Сенат ПКП и отгоре Големият Брат! Излиза, че са прави ранните протестанти, казвайки, че Бог предварително е определил кой ще отиде в Рая и кой в Ада, ама ние не знаем това и чрез делата ни ще го и се разбере! И няма никакво значение, колко си интелигентен, даже тоя вид интелигентност върви ръка за ръка с извратеността - справка френските "интелектуалци"- това е отровната плесен на Земята, такива като Хаджийски, sin, "умните и красивите" и пр. и пр. са част от нея, и няма значение дали е съзнателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ттт

  07 Яну 2021 8:48ч.

  Браво на редакцията за публикувани текст! Браво на автора, чието мнение и дългогодишни наблюдения на американската действителност по- най точен, ясен, специфичен начин от гледна точка на обикновения американец се стреми, и успява, според мен, да представи какво се случва в мислите, душата, разсъжденията на американеца. Уважаеми читателиу сравнете за себе си поставете на везните това мнение на автора, представено ни по- горе и мнението на дежурните нищоказващи, заблуждава и трогателно безпомощни, но досадни дежурни коментатори. Задайте си въпроса - на това мнение ли да вярваме или на персонала, оставила диря в политиката не като дипломат, а като крадлата на парфюми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Яну 2021 8:53ч.

  Фичо го е написал още в заглавието си - Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“. Обаче опитите за аналогии продължават. В смисъл “получихте ли си го, с вашите камъни по вашите глави”. Че и глупостите на някакъв зампредставител в ООН. Нищо общо нямат, точно обратното е. А кризата е много по-дълбока и самото избиране на нелепа фигура като Тръмп е част от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "и самото избиране на нелепа фигура като Тръмп"

  07 Яну 2021 9:12ч.

  Услужливо ли пропуснахте и новоизбрания старец Бай Гън за президент? След като интерфейсното управление е такъв цирк, т.е. най-великата демосрация не може да намери подходящото представително лице с качества, това означава поне две неща: 1) Управлява се задкулисно (навярно от нечовеци-рептили) и наглостта на задкулисните управленци не може да бъде наказана от човешка ръка; 2) Така наречената демокрация в тази страна е толкова бутафорна, колкото и очевидно мнимото им величие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  07 Яну 2021 9:29ч.

  На всички, които са пропуснали да се информират от сериозни медии, а не клоаки пропити с прогресив лефт лунатизъм, препоръчвам само да прочетат 5-те нови закона, които са в сила в щата Калифорния от 1 януари. Те са предложени за гласуване в конгреса от местния губернатор Нюсъм. Прочетете само тях и си направете сметка срещу какво се бори Доналд Дж. Тръмп и всички нормални хора в Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  07 Яну 2021 9:57ч.

  Респект за този който се е изпикал в китката на Нанси Пелоси! Това са болшевики убийци, жената която застреляха е военновъздушен ветеран, това прекрачва всякакви граници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  07 Яну 2021 10:11ч.

  Сега прочетох драйфните на Хаджийски. Добре че слушах емисията на Newsmax, че иначе бая щях да вдигна кръвното! Докога ще давате трибуна на този фен на престъпната Демократическа партия? Оценката му Тръмп чупи тъпомера. Това, което стана вчера не е за Тръмп - то е защото имаше нагло фалшифицирани избори - толкова нагло, че в Мичиган в избирателните списъци сред гласувалите да Бидона е набор на Вазов - човек роден 1850! Цялата фалшификация бе толкова нагла, извършена с убеждението, че нищо няма да ни се случи, защото "нашите" /дълбоката държава/ няма да ни пипнат, че сега вече се стигна дотук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  07 Яну 2021 10:14ч.

  Ттт, подкрепям мнението Ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  07 Яну 2021 10:40ч.

  Всичко се връща. На този, или на онзи свят. Бунтовете са заради края на ресурсите: няма въздъх, вода и земя. Каквото са изпокрали - изпокрали. Предстои тотален крах. За съжаление, ще го отнесем и ние. А то и невинни всъщност няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Яну 2021 10:51ч.

  Балансирано писание на Фичо, браво ? Какво следва обаче ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно, Фичо!

  07 Яну 2021 11:01ч.

  Само не се намери някой да им достави развалена риба и яйца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Яну 2021 11:22ч.

  Едно време когато Елцин се беше качил на един танк и по негова заповед обстрелваха Думата какъв демократ беше този човек и каква демокрация имаше в Русия,, а сега...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно време когато Елцин се беше качил на един танк и по негова заповед обстрелваха Думата какъв демократ беше този човек и каква демокрация имаше в Русия,, а сега...

  07 Яну 2021 11:29ч.

  КГБ го принудиха да сдаде властта и сложиха Путин за да няма демокрация освен привидно. Капитализмът се развива отлично и без демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Яну 2021 11:38ч.

  Капитализма, колега е ежедневие, а т. нар. демокрация е на 4 години. айде да се опитаме да си отговорим на въпроса кой най-много обича демокрацията и става и ляга с мисълта за нея, а в същото време не отронва и дума за капитализма в неговия Дикенсов /в България/ вариент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  07 Яну 2021 11:48ч.

  Разделението по видове и количество труд не може да бъде отречено, авторът греши елементарно, така през соца твърдяха че при РСО-то изчезвали различията между видовете труд, между града и селото и т.н. Трудът е базисната дейност на човека, тя определя неговото време, възможности, мислене и ценности. Не е в това проблемът на съвремието, а в преразпределението на резултатите от този труд, вече високо ефективен и интернационализиран. Именно върху преразпределението е фокусиран международния банков капитал вместо към финансовото осигуряване на труда както бе в миналото. Това му позволява да притисне индустриалния капитал и трудещите се в него допълнително чрез манипулирането на бедните и необразованите. Така изборният процес се опорочава и оттам демокрацията. Тя не може да работи при необразовано и бедно общество, без стабилна средна класа. Това е установено още в древна Елада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитализма, колега е ежедневие,

  07 Яну 2021 12:33ч.

  Капитализмът е вечен, това само на тъпия маркс не му е било ясно, а демокрацията не е задължителна, а днешната партийна диктатура е нещо съвсем различно от демокрацията известна от древна Гърция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  07 Яну 2021 12:38ч.

  Следва това : https://read.squidapp.co/news/B2bmp8V?r=1&i=2eOwrDkH

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  07 Яну 2021 12:52ч.

  проблеми има както навсјакъде има проблеми, въпреки, че те са от различно естество(по време на ВСВ станало трудно дори за швејцарците, към краја на војната шоколадът почти изчезнал...)Интересното е дали такива като Тръмп решават проблемите-не, те са част от проблема! “Месијата“, за којто се очаквало от нјакои да разреши проблема с обикновените работници всъшност по време на строителството на своите кули е в съда много пъти заради неплаштане на работниците-строители...“борецът“ срешту нелегалните емигранти всъшност наемал предимно такива по време на строежите си, по-евтино излизало...“борецът“ срешту вноса на китајска стомана е построил кулите си с китајска стомана.Противоречијата са безброј и са документирани в съдилиштата, и въпреки това беше избран като Президент преди 4 години, спешно беше необходим “месија“. Сега Тој призовава последователите си от 2 месеца да “заштитјат“ демокрацијата, заштото изборите били “откраднати“...след това се појавјава в бјало и говори откровени лъжи за масови фалшификации, а след това патетично говори за гневните избиратели...ами те са гневни, заштото са повјарвали на лъжите МУ. Много лесно изборите се превръштат в ненужно събитие, заштото могат резултатите да се игнорират когато силнија на власт загуби, а това вече е опасно! Ами ако наистина имало много фалшификации и те са обърнали гласуването? Ако сте слушали сношти речта на Линдзи Греъм(републиканец от Јужна Каролина), којто е нај-вернија последовател на Оранжевија и го подкрепја за всичко, абсолјутно всичко, ште схванете зашто е нјамало тези масови фалшификации, които така възпламенјават привържениците на Тръмп, по памет ште повторја неговите думи “идват и ми казват случај, че имало 66 000, които били под 18 години, обаче били гласували.Аз им казвам-дајте ми 10 имена. Но не получавам нито едно. Казват ми, че 56000 затворници били гласували и аз им казвам-дајте ми 10 имена.И пак не получавам нито едно име“Разбрахте ли зашто в съда над 60 от претенциите на Тръмп за фалшификации паднаха? Ама наистина ли вјарвате, че демократите са подкупили преброителите, наблјудателите, съдиите(дори тези, назначени от Тръмп), прокурорите (дори тези, назначени от Тръмп), изборните комисии(дори с членовете-републиканци), болшинството сенатори-републиканци, болшинството конгресмени-републиканци? Ако наистина го вјарвате...хм, Хјустън, вие имате голјам проблем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  07 Яну 2021 12:53ч.

  Явната диктатура никога не е била продължителна в историята. Прикритата диктатура е по-дълготрайна, но няма как да не се изхаби и тя, ако излезе на светло кой дърпа конците от "дълбоката държава". Истинският проблем идва от загубата на легитимност, от поне формалното следване на традициите. Това прави елита на обществото презрян и смехотворен, а така не може да се управлява дълго. Пътят е надолу и всички различия с историята не могат да променят резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ncm

  07 Яну 2021 13:07ч.

  Американските работници бяха предадени от редица президентски адмипистрации още от времето на Клинтън насам, като разрешиха на американските пари да изнасят технологии и производства особено в Китай, тази измама има последствия и няма да мине само с малко бой и 4 души убити при Капитолия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен капитализъм, сър!

  07 Яну 2021 13:08ч.

  18+ Как демократично бе убита Ashli Babbitt … This Is The Exact Moment Ashli Babbitt Was Shot While Storming The Capitol Video shows moment woman was shot in U.S. Capitol riot https://www.zerohedge.com/political/exact-moment-ashli-babbitt-was-shot-while-storming-capitol

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  07 Яну 2021 13:27ч.

  Трудно може да се свали властта на еврейските корпорации в Рая на масоните .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  07 Яну 2021 13:46ч.

  Жални журналисти, продължавайте да ядосвате гневните. Продължавайте да ги неглижирате. Продължавайте да ги наричате "селяни" и да отричате, че те също са хора и са част от народа. Продължавайте да им се надсмивате отвисоко. Продължавайте да се подигравате с принципите и ценностите им... Продължавайте да викате мрака... Но когато той дойде, недейте да циврите и да мрънкате, защото вие си го пожелахте. Мракът идва, а журналистите му служат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт е

  07 Яну 2021 14:58ч.

  Че за Тръмп гласуваха на място, а за демократите странно как .... по пощата .... Ако имаше кой да скочи и на Борисов, като краде и манипулира изборите, ама .... няма кой .... За Тръмп съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майк Помпео

  07 Яну 2021 15:04ч.

  Ако САЩ бяха видели какво САЩ правят в САЩ, САЩ биха нахлули в САЩ, за да освободят САЩ от тиранията на САЩ. (с) https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/2745050/2745050_900.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По итогам событий у Капитолия.

  07 Яну 2021 15:10ч.

  1. В ходе событий в Вашингтоне было убито 4 человека, более 50 человек арестовано. 2. Комендантский час в Вашингтоне будет действовать до инаугурации Байдена. 3. Твиттер заблокировал часть записей Трампа в Твиттере. Цензура против протрамповские аккаунтов свирепствует. 4. Демократы требуют объявить импичмент Трампу или же отстранить его от власти по 25-й поправке. 5. Рассмотрение итогов выборов продолжится сегодня. Республиканская партия полностью деморализована.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Яну 2021 16:01ч.

  Идеята на статията е, че левите и десните, Джо и Джоузефин, искат социализъм, под формата на един куп безплатни услуги. Но няма да мине това внушение, десните хора не искат безплатни услуги, те искат икономическа независимост, с която да си плащат образованието и лечението, както винаги е било, а само социално слабите, чието число не бива да нараства над определен процент, може да се нуждаят от социалната държава. Отлично знаем, че безплатно е само сиренето в капана, зад безплатните услуги на държавата, стои опит за отслабване на индивидуалния човек и неговата независимост. Това означава при всички случаи една армия от несправящи се и зависими човеци, които не биха се осмелили да откажат нищо на ръката, която ги храни и която в този случай е ръката на олигархията. Милиардерите са готови да разпределят високите данъци на хората, за да осигурят поносим живот на всеки, само и само да не станат ясни техните далавери и опити за овладяване на света и хората да не правят революции насочени срещу тях. Г-н хейтърът отлично знае, че социализмът, който той проповядва, никога няма да бъде насочен към комунистическата олигархия в Китай, Русия, САЩ или където и да било другаде по света. Т.е. това, че се иска социална държава, изобщо не означава ограничаване на големите корпорации и т.н. Това е колкото да се замажат очите на хората още известно време, да не разбират колко всъщност обедняват и се срива живота им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  07 Яну 2021 16:20ч.

  Sic transit gloria mundi! Развя се знамето на Конфедерацията. Нека сега да събарят паметници и да мият краката на афроамериканците. Байдановците закопаха родината си, ако имат идея за такава. Нали казват; няма жена и мъж, няма майка и баща..... има само пари и лицемерна власт. Колкото повече се задълбочава разделението и противопоставянето в Империята на Лъжата, толкова по-добре за Света! Тези троцкисти няма да могат да разнасят заразата си по целия Свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  07 Яну 2021 16:53ч.

  С какво право този смешник говори за "селско въстание"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговор

  08 Яну 2021 8:46ч.

  С правото на човек, който се изживява като един американски Ивайло, само дето не му стиска да се присъедини към тръмпиския бунт, а само джафка отстрани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо мотористо

  08 Яну 2021 20:15ч.

  Тръмп е един инфантилен дебил . Щеше да има шанс за втори мандат , ако не беше извадил щатите от климатичното споразумение . Бил Гейтс с Китай му спретнаха ковид .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  09 Яну 2021 4:07ч.

  С погнуса установявам, че Фичо пак (за кой ли път) обърна резбата! Е, щом разумът надделя, време е и за него да плюе по "Оранжевия" колкото и да се кълне в работническата класа от всички цветове дето 90% била зад прокълнатия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  09 Яну 2021 4:10ч.

  Ристо мотористо на 08.01.2021 в 22:15 Тръмп е един инфантилен дебил . *** Ааааа, и не само - още цели 75 милиона дето гласуваха за него. Важното че ти си умник, само дето си със скъсани гащи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  09 Яну 2021 4:32ч.

  Едно време когато Елцин се беше качил на един танк и по негова заповед обстрелваха Думата какъв демократ беше този човек и каква демокрация имаше в Русия,, а сега... на 07.01.2021 в 13:29 КГБ го принудиха да сдаде властта и сложиха Путин за да няма демокрация освен привидно. Капитализмът се развива отлично и без демокрация. *** Елцин и демокрация - кога бе джанъм? Когато въпреки резултатите от меморандума разби Съветския Съюз, когато първо възседна БТР-а да се прави на Ленин или когато нареди разстрела на Руския Бял Дом (парламента)? А може би когато измоли доларите от Клинтън за да остана на власт или когато предавайки властта на Путин изтъргува неприкосновенността на зета дето след развода цъфна в Лондон и на семейството от всички далавери. При наличието на параноя, постоянно пиянство и поне два опита за самоубийство в Кремъл, ама бил демократ... Пази боже от идиоти, от мръсници се пазя сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама чакайтесега, 75 милиона, народни маси,

  09 Яну 2021 4:59ч.

  Не бяха ли довчера тъпи кравари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  09 Яну 2021 9:09ч.

  90% били за оранжевият. Глупости на търкалета. От моите 100 познати 1 (един) само беше . Не зная дали още е. А и ето за какво сме 99%т тук. 1. Съд 2. Дранголник за дълго 3. Експоприация в полза на държавата и пострадалите на разнити лагота- магота , тауъри и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  10 Яну 2021 21:30ч.

  Ама чакайтесега, 75 милиона, народни маси, на 09.01.2021 в 06:59 Не бяха ли довчера тъпи кравари? *** Моля посочете кога съм правил такива квалификации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  10 Яну 2021 21:36ч.

  Иван Иванов на 09.01.2021 в 11:09 90% били за оранжевият. Глупости на търкалета. От моите 100 познати 1 (един) само беше . Не зная дали още е. А и ето за какво сме 99%т тук. 1. Съд 2. Дранголник за дълго 3. Експоприация в полза на държавата и пострадалите на разнити лагота- магота , тауъри и т.н. *** За недочели и недоразбрали извадка от статяата: "За Доналд гласуваха – и то главно присъствено, не по пощата, висейки часове по опашки – цялата американска работническа класа и всички дребни предприемачи – и бели, и черни, и латиноамериканци. И 90% от българите и източноевропейците в САЩ.Реалното разделение е между горната една десета процент – супербогатото малцинство – и 99-те и нещо процента обикновени американци." Освен ако Ванчо Ванчев може да докаже че той и неговите авери са представителна извадка. По-нататък съд, дрЪнголник и т.н. "демократични" термини. Ванче надявам се да дочакаш по-добра алтернатива. Може, ама не ми се верва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вот что случилос

  11 Яну 2021 11:19ч.

  с американския Румен Радев -духнаха му под опашката че може и пандиз да отнесе.Язък за руските 80 милиона долара

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А всъщност, вот что случилось

  11 Яну 2021 16:47ч.

  Оба хуже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаля

  11 Яну 2021 19:17ч.

  Уважаемият автор на текста, явно още не е разбрал, че "демокрацията", дума от хето-лувийски произход, представяна като "власт на народа", реално е власт на шайка изпаднали до дъното главорези от беднотията увлякла след себе си масата озверели от глад обезземлени селяни и лавината им стихия помита свещените институции на обожествените монарси. Узнали веднъж, че във вените на царя-бог не тече амброзия, тълпите (охлосът) вече нямат никакви морални, религиозни или социални задръжки – за тях боговете стават смъртни. И идва векът на желязото – на меча. Единственото свещено нещо, което остава, е ВЛАСТТА. Узнали веднъж, че във вените на царя-бог не тече амброзия, тълпите (охлосът) вече нямат никакви морални, религиозни или социални задръжки – за тях боговете стават смъртни. И идва векът на желязото – на меча. Единственото свещено нещо, което остава, е ВЛАСТТА. И най-пропадналият, и най-смиреният разбират значението на властта като извор на богатство, т. е. на осигуреност срещу глада и мизерията. Идва разбира се и следващата решаваща крачка – тиранията. Разликата между демокрацията и тиранията е, че при втората най-безскрупулният от безскрупулните взима еднолично властта от демоса (мнозинството) и се превръща в цар. Отличието от предишните владетели е, че може и да не бъде аристократ. Ако пък е от царско потекло, само въздъхва облекчено, защото, за разлика от царя, няма нужда да се съобразява с традиции и морални ценности, с обичаи на прадеди, а само с необходимостта на момента. А тя е една – да запази властта на всяка цена и с всички средства. Макар че историята не познава тиранин, доживял до дълбока старост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  13 Яну 2021 7:21ч.

  Най-накрая намерих нещо интересно в дискусията - откритието, че "демокрация" е хето-лувийска дума. Михале, може ли малко повече инфо по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  13 Яну 2021 12:05ч.

  В тази здравна и икономическа криза хич не е подходящо време да се борят крайни идеи за нов и предимно виртуален свят за всички, с практични мерки за запазване на баланса в реалния свят на трудещите се. За съжаление малко хора с влияние и смелост го разбират, затова светът какъвто го знаехме досега си отива в небитието. По-възрастните помнят младежките си възторзи по горбачовата перестройка, особено на фона на горчивината от сегашната мизерия и безпътица. И този път трудещите се ще загубят каквото са спестили и каквото държавата е натрупала като обществени фондове. Но не случайно са казали "За един бит, двама небити дават", както тогава не вярвахме че ще "изтеглим Черния Петър", така и сега не вярват. Разликата е че сега целият свят е под въпрос за оцеляване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаля

  14 Яну 2021 17:44ч.

  БАНски старец на 13.01.2021 в 09:21 > Намирате в мрежата книгата на Детелин Вълков "Кой кой е в Илиада и Одисея" от 1999 г. на издателство "Литера прима" и в Глава „ТРАКИЯ НА ЕЛИНИТЕ И ТРАКИЯ НА ТРАКИТЕ или ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА“ или на https://www.ranina.eu/детелин-вълков-дванадесета-част-трак/, същото и ще си изясните що е "демокрация" и какви тикви ни докара на главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  14 Яну 2021 18:21ч.

  Re: Михаля> благодаря много, много ме развеселихте. Само едно не разбрах - това ли беше целта, или наистина вярвате на тези фантасмагории.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  15 Яну 2021 1:18ч.

  "...както тогава не вярвахме че ще "изтеглим Черния Петър", така и сега не вярват..." *** Аз лично в нищо не вярвах, но изтеглихме съвокупно Иван Черния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаля

  15 Яну 2021 17:52ч.

  БАНски старец на 14.01.2021 в 20:21 Ако не го виждате тук и сега, както и в "най-таковата деРмокрация" в момента, проблемът не е до "фантасмагории", а до друго, което не е за коментар. Ето елементарен пример > https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1126741854494698.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  16 Яну 2021 7:04ч.

  Михале, стана по-сериозно. Прочетох текста. По отношение на проблема в него ние сме от едната страна на моста, но това няма нищо общо с предишния ни разговор. Вашият проблем, за който аз се пошегувах, е че по отношение на науката сме от различни страни на моста. Аз съм от страната на науката, както се вижда и от моя ник, а вие сте от страната на конспирологията. Като учен мога само да ви посъветвам да не вярвате на лаици като автора на "Кой кой е в Илиада и Одисея". Такива като него вече са стотици. Всички те са попрочели нещичко, но недоразбрали, при което смятат, че знаят повече от специалистите. По-добре четете истинска научна литература.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  16 Яну 2021 10:48ч.

  Бегай Фичка от товаа пусто Саша,бегай. Щото виж какво пишуват нашите професори; Проф. Иво Христов: САЩ СЕ РАЗПАДА! На финала ще е Страна от Третия Свят! Процесът е Необратими;Проф. Йончев: Щурмът на Капитолия е симптоматичен! САЩ е във фактически Фалит, в Пълна Безизходица и пред Разпад.! Ами геният на прогнозите самият Райчев Дмитрий Саймс: Америка е пред Разпад! Ами тоз. Язе не знама каква е тая твоя смелост та стоишш още в Сашато. Бегай в Магадан. и там има какво да отразяваш. Бегай Фчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миаля

  16 Яну 2021 22:07ч.

  БАНски старец на 16.01.2021 в 09:04. За да стигне покойният Детелин Вълчев до написването на "Кой кой е в Илиада и Одисея" споделя, че пред очите му са минали около 4 000 документа. Явно не са били от БАН. Защото БАН, примерно, и да пишуркат тук-таме за книгите от Златния век, не че от тях е взел нещо по темата й, но БАН още не знаят нито колко са, нито имената им, нито как са изглеждали, нито къде са писани и още много други подробности за тях. Заключенията ми са и по това, което се представя от автори от БАН, а и от катедрата по старобългарски език на СУ "СКО", на платформата academia.edu, която е с околко осем стотин милиона читатели от целия свят, а и по Известията на другите ни университети, за тези книги. Но само това да е!!! Фактите не са конспирация! За последната говорят "деРмократите", оправдавайки безобразията и престъпленията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи