"Ройтерс": Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. За първи път от януари 2021 г. фирмите намаляват персонала си

"Ройтерс": Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. За първи път от януари 2021 г. фирмите намаляват персонала си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свиването на бизнес активността в еврозоната се е забавило през ноември. Все пак бизнес нагласите остават песимистични и предполагат, че икономиката на валутната зона ще се свие отново през настоящото тримесечие, тъй като потребителите продължават да ограничават разходите си, съобщи Ройтерс.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), съставен от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), намаля до нов тригодишен минимум от 47,1 пункта през ноември в сравнение с отчетените през октомври 46,5 пункта. Показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на активността от свиването.

Проучване на Ройтерс прогнозира по-скромно покачване на Пи Ем Ай индекса - до 46,9 пункта през ноември.

През миналото, трето тримесечие икономиката на еврозоната спадна с 0,1 на сто на годишна основа.

"Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. Имайки предвид данните за Пи Ем Ай индекса за ноември в нашия модел за текуща прогноза, има потенциал за второ поредно тримесечие, в което брутният вътрешен продукт ще се свие", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в "Хамбург къмършъл банк".

Активността в сектора на услугите в еврозоната расте, като съответният индекс се повиши от 47,8 пункта през октомври до 48,2 пункта през ноември, малко над средния резултат от анкетата на Ройтерс – 48,1 пункта.  

Търсенето на услуги е индикира понижение на активноста за пети пореден месец, макар и с по-бавни темпове в сравнение с октомври.

Активността в промишления сектор, която се движи низходящо от юли 2022 г. насам, отново остава под отчитането от 50, което разделя растежда от свиването, през ноември. Съответният Пи Ем Ай индекс обаче се повиши от 43,1 пункта до 43,8 пункта, надминавайки очакванията.

Подиндексът, измерващ произведената промишлена продукция, се повиши до шестмесечен връх от 44,3 пункта през ноември. Заради спад при търсенето на индустриални стоки покупките на суровини също намаляха, а част от дейността беше свързана с изпълнение на натрупани поръчки.

Индексът на натрупаните поръчки достигна 40,1 пункта спрямо 38,4 пункта през октомври, но отбеляза 18-ти пореден месец под равнището от 50 пункта.

Фирмите в еврозоната са намалили персонала си за първи път от януари 2021 г., като подиндексът на заетостта спадна до 49,4 пункта, при 50 пункта, регистрирани през октомври.

В същото време в Германия съставният Пи Ем Ай индекс се повиши до четиримесечен връх, достигайки 47,1 пункта през ноември спрямо 45,9 пункта през октомври. Така германската бизнес активност надминава прогнозата на икономистите за ръст до 46,5 пункта.

"Връщането към растеж е очаквана перспектива, която потенциално може да се материализира през първата половина на идната година", коментира Де ла Рубия.

Активността в германския сектор на услугите спадна отново, но с по-умерен темп, отколкото през октомври, и достигна 48,7 пункта.

Пи Ем Ай в промишлеността на Германия се покачи до шестмесечен връх от 42,3 пункта през ноември, също над очакванията на анализаторите, въпреки че остана в зоната на свиване.

Настоящите данни показват, че германското икономическо производство през четвъртото тримесечие на годината ще се свие с 0,7 на сто, докато по-ранни прогнози сочеха спад с 0,9 на сто, каза Де ла Рубия.  

Във втората по големина икономика от еврозоната – тази на Франция, нагласите сред фирмите са се влошили този месец.

Съставният Пи Ем Ай индекс във Франция намаля до 44,5 пункта през ноември в сравнение с 44,6 пункта през предходния месец. Оценки на анализатори сочеха ръст до 45 пункта.

В сектора на услугите активността леко се подобри – с 0,1 процентен пункт до 45,3 пункта, а в промишлеността намаля до 42,6 пункта.

"Френската икономика е някак в задънена улица. Производството е намаляло за шести пореден месец, тласнато надолу от по-ниското търсене. Нивата на активност и в двата сектора – производственият и този на услугите – намаляха значително през ноември", каза икономистът на "Хамбург къмършъл банк" Норман Либке.

"Заплахата от инфлация остава голяма. Последните данни за Пи Ем Ай показват, че цените все още рязко се покачват, което предполага, че данните за инфлацията може да останат на по-високи от очакваното нива за по-дълго, отколкото се смяташе досега", добави той.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Митето

  23 Ное 2023 14:46ч.

  Те тия увеличения са толкова огромни,че се побират в аритметичната грешка.Явно без България еврозоната съвсем ще я окъса и затова трябва експресно да ни приемат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  23 Ное 2023 15:08ч.

  като влезе и територията в кюпа, такова рязко дръпване напред ще се случи, че знае ли се. е, може и назад да е. и у лево.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неграмотен превод

  23 Ное 2023 15:08ч.

  Мъка е да се чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  23 Ное 2023 15:18ч.

  Нищо добро не чака ЕС, докато управляващите престъпници не бъдат изметени направо със сoпите. Те управляват в полза на САЩ и във вреда на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕКъ

  23 Ное 2023 15:27ч.

  Санкциите работят, продължавайте в същия дух...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  23 Ное 2023 19:09ч.

  Работят я. На изложението в Дубай Матушката ви е сключила 0 договора, а фалиралата Америка договори за 67 млрд. долара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо,

  23 Ное 2023 20:33ч.

  Много се радвам на щатите, че са сключили договори за около 0.02% от дълга си, само че материалът е за еврозоната...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвремнник

  23 Ное 2023 15:41ч.

  Да не се отпускат в ЕЦБ, ами да увеличат оборотите на печатницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добрите новини валят. А иначе се готвели за цифрови самоличности и за CBDC нещо си

  23 Ное 2023 15:51ч.

  Накрая ще оцифроват Моленбек. Или Моленбек ще аналогизира тях ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митоман

  23 Ное 2023 20:57ч.

  Най-новият виц, който научих по време на разговор с немска позната: "След поредния стопански провал на Еврозоната, отдавна е време Еврото да бъде заменено от по-подходяща валута, която да бъде наречена Фиаско. Фиаско, което съвсем естествено се дели на 100... проблема".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за европата не знам

  24 Ное 2023 14:33ч.

  Но Амазон се е увеличил тройно за две години. Купуват тъпаците китайски еднодневни, а американецо сбира комисионното. Кой е глупавият?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ориенталист

  24 Ное 2023 18:55ч.

  За Европата и аз не знам, но от продажбата на китайски боклуци Amazon е на загуба (виж им отчетите по тримесечия). Това, което ги държи на повърхността е "облачният бизнес" и по-специално поръчките на Федералния резерв на САЩ (FED), който плаща за изграждането и поддържането на изнесени центрове за данни. Ако не говореше голословно, а поне малко познаваше бизнес-модела на Amazon, сигурно щеше да си чул и какво е предположението - че Amazon ще обслужва трансакциите на бъдещата цифрова валута на FED (условно наричана цифров долар). Има и конспиративно предположение - че Amazon създава база данни с информация за цялото население на Западния свят като подготовка за налагането на так. нар. "портфейл за цифрова самоличност", на която се очаква да се радваме и ние като членове на електронния концлагер, който ни готви върхушката на ЕС (провери, какво означава съкращението DPI /Digital public infrastructure/ и виж решението на ЕП по въпроса отпреди няколко дни).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи